tai en ehkä kuitenkaan, vaikka perhosista kyllä kovasti tykkäänkin! Siksipä pyrin myös houkuttelemaan niitä puutarhaani erilaisilla kukkasilla. Pari viime kesää ovat olleet kyllä huonoja perhosvuosia, joten kovin monimuotoista ei perhoslajisto ole pihapiirissämme ollut. Perhosten lentely on myös painottunut vahvasti loppukesään, jolloin varsinkin amiraalit ja neitoperhoset ovat liikkeellä.
 |
Punahatut ovat todellisia perhosmagneetteja |
Perhosten kuvaamisessa on omat haasteensa, varsinkin auringonvalossa. Keltainen sitruunaperhonen näyttää liiassa valossa heti lähes valkoiselta. Se ei myöskään avaa siipiään kovin helposti, vaan pitää ne tiukasti supussa. Jos harhaudut menemään liian lähelle, niin viuh vaan ja perhonen on poissa. Hommasin elämäni ensimmäisen järjestelmäkameran, joten ensi kesänä on sitten toiveissa opetella sillä kuvaamaan myös perhosia, kunhan ne vain muistavat tulla vieraisille ja kunhan opin edes jotain tuon kameran logiikasta.
 |
Oisko lanttuperhonen? |
Eräässä artikkelissa kerrottiin, että perhoset viihtyvät parhaiten ympäristössä, jossa on ravintoa myös niiden toukille. Luonnontilaiset alueet nokkosineen ja ohdakkeineen ovat niiden mieleen. Perhoset eivät myöskään viihdy kovin tuulisilla seuduilla. Mielenkiintoista on, että perhoset pystyvät tuntosarvissa olevan hajuaistinsa avulla aistimaan lempikasvinsa pitkienkin matkojen takaa. Maailmanennätystä "haistelusta" maailmalla pitää hallussaan muuten laji nimeltään pikkuriikinkukkokehrääjä. Tämän perhoslajin koiras pystyy kuuleman mukaan aistimaan naaraan jopa 11 kilometrin päästä.
 |
Neitoperhonen virginiantädykkeellä, joka sekin on perhosten mieleen. |
Neitoperhonen on kaunis perhonen, jonka tunnistaa helposti siipien valesilmistä. Se on myös varsin rohkea ja antaa helposti kuvata itseään, näyttäen auliisti parhaita puoliaan. Laji on runsastunut suuresti ja on nykyään jo yleinen Etelä-Suomessa.
Perhoskasveina myydään vaikka mitä, mutta ehdoton suosikkikasvi on kyllä oman kokemukseni mukaan punahatut, joissa perhoset kököttävät lähes huumaantuneena. Virginiantädyke, värimintut, rantakukka ja punalatva ovat myös perhosten suosiossa. Syyssyrikkä on monesti nimetty parhaaksi perhoskasviksi. Omasta puutarhastani se puuttuu, kun epäilen sen talvenkestävyyttä meillä. Onko sinulla siitä kokemusta?
Sitruunaperhonen rantakukalla. Loppukesällä, kun saatiin sitä lämpöäkin alkoi perhosiakin ilokseni näkyä enemmän. Kukkiva puutarha, jossa lentelee siellä täällä perhosia, on vaan jotain aika ihanaa.
Amiraaliperhonen tykästyi valkoiseen väriminttuun. Tämäkin perhonen on helppo tunnistaa. Amiraalit lentävät talveksi etelään (onnelliset), eivät kestä talviamme.
Talvi on onneksi kohta meilläkin jo loppusuoralla. Onhan niitä siemeniäkin muuten jostain kumman syystä taas tullut hankittua. Ajatuksella "eihän näitä kaikkia ole pakko nyt kylvää, ostan vaan varastoon". Hah.
Mukavaa kohta koittavaa viikonloppua!