10 joulukuuta 2015

Tähtiputkien taikaa

Viime kesän hurahduksieni esittely jatkuu. Nyt estradilla tuikkivat isotähtiputket, jotka näyttivät viime kesänä parhaat puolensa minunkin puutarhassani. Olen usein katsellut niin ihaillen kuvia englantilaisista istutuksista, joissa tähtiputket huojuvat suurina massoina koristeheinien kanssa. Taika piilee varmaankin siinä, että yhtä kasvia on tajuttu istuttaa paljon ja lajeja on vähän. Moiseen kurinalaisuuteen minä en kykene koskaan, joten ihailen jatkossakin moisia näkymiä lehdistä ja keskityn iloitsemaan omista monen lajin sekapenkeistäni.


Tähdet kuuluvat jouluun, niin miksei sitten tähtiputketkin!?

Tässä vaiheessa vuotta kasvien nimet ovat poispyyhkiytyneet mielestä, joten en lähde edes arvailemaan, mitä lajikkeita kuvissa on. Eikä sillä ole loppujen lopuksi isotähtiputkien kanssa niin väliä, aika samannäköisiähän ne ovat kaikki.


Kukinnan alussa kasvi voi vaikuttaa aika vaatimattomalta. Katselinkin kesäkuun kylmyydessä tätä tummanpunaista isotähtiputkea aatellen, että mitähän kaikkea sitä on taas pitänyt haalia. Eihän nämä ole mistään kotoisin. Kukatkin tämmöisiä outoja suppuja. Onneksi oli kuitenkin kärsivällisyyttä odottaa tovi.Sillä, kun kukka aukeaa se on todella viehättävä. Melkein vastustamattoman sievä, eikös? Ja kukinto kestää viikkoja, semmoista ahkeraa kukkimista arvostan aina!

Tämä vaaleanpunainen kasvoi suhteellisen korkeaksi.

Meikäläisen puutarhafilosofiaa parhaimmillaan (pahimmillaan)-Sekaisin sitä sun tätä. Tähtiputkiakin löytyy jostain, kun on tarkkana!

Isotähtiputket eivät ole vielä puutarhassani juurikaan levinneet. Joku voisi louskaista, että eihän ne voi, kun kasvien paikkoja vaihdellaan jatkuvasti. Muutamia pieniä siementaimia kuitenkin löysin, toivoa siis on! Mikähän siinäkin muuten on, että niiden kasvien joiden soisi leviävän eivät sitä tee kirveelläkään. Sitten ne kasvit, joista haluaa eroon, leviävät niin perkuleesti. Jollakin puutarhakeijulla on selvästi aika kiero huumorintaju...


Isotähtiputket ovat näitä tapauksia, jota tulevat mielestäni edukseen kasvaessaan ryhmässä. Yksittäinen kasvi ei välttämättä oikein kesää tee, mutta jo muutamallakin kasvilla saa näin runsaan kukinnan.Enkös olekin kaunis?Viikot menevät nyt hurjaa kyytiä ja joulu yllättää taas tänäkin vuonna. Juuri mitään en ole sen suhteen ehtinyt vielä tehdä, jouluviikolla sitten höösätään urakalla. Taas.

Mukavaa viikonloppua!

24 kommenttia:

 1. Oletko kasvattanut isotähtiputket siemenistä? En ole huomannut niitä kaupoissa, vaikka voihan niitä siellä olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen hommannut isotähtiputkeni valmiina taimina. Ilmeisesti siemenestäkin niitä on aika helppo kasvattaa. Mulle sopii valmiit taimet paremmin, kun olen aika kärsimätön siemenestä kasvattelija. Nyt toivon, että alkaisivat itsekseen siementää ja levitä kunnolla.

   Poista
 2. Minäkin tykkään valtavasti noista isotähtiputkista! Niitä on ollut mökillä ehkä kolme vuotta, enkä aiemmin ole siementaimia huomannut, mutta viime kesänä löysin jo muutaman :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat niin sööttejä ja kuvauksellisia!Taitaa ottaa aikansa, ennenkuin alkavat leviämään kunnolla. Se perinteinen valkoinen taitaa olla aika kovaakin leviämään, minulla ei sitä olekaan.

   Poista
 3. Herkänkauniita nuo isotähtiputket! Sain näitä siemeniä syksyllä ja nakkasin penkkiin, mahtaakohan niistä tulla jotain? Se sitten nähdään joskus....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sanottu Gitta, herkänkauniita nämä juuri ovat. =) Pistetään peukalot pystyyn, että sinulla nousee paaaljon pieniä tähtiputkien alkuja keväällä!

   Poista
 4. Minullakin on ensimmäistä kertaa puutarhassa isotähtiputkea, kaunis kasvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isotähtiputkien kukka on niin kaunis ja kestää kauan. Kyllä semmoiselle aina puutarhasta soppi löytyy. =)

   Poista
 5. Ihania nuo sinun kuvat isotähtiputkista <3 Olen niin rakastunut tuohon aarteeseen. Ensimmäiset valkoiset taimet sain jo kymmenen vuotta sitten ja nyt he ovat jo hillityn villisti levittäytyneet pitkin puutarhaa. Yhtä kauan on siitä, kun varkain sain punaisen siemeniä. Tuossa kasvissa juurikin viehättää hänen pitkä kukinta-aikansa, lehtien peittävyys ja kauniit siemenkodat. Helppo ja vaatimatonkin hän osaa olla vaan ei onneksemme kauneuttaan peittele <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Ruusunmekko! Minäkin fanitan tätä kasvia ihan täysillä <3 Ihanaa, että sinulla ovat jo levinneetkin. Samaa toivon. Valkoinen minulta puuttuu, kaipa sekin "täytyy" saada. :D

   Poista
 6. Hienoja isotähtiputkia! Ja sekalainen penkki näyttää just täydelliseltä :)
  Toivon myös kovasti, että omat isotähtiputkeni lähtisivät leviämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piparminttu! Joskus toivoisin hieman enemmän järjestelmällisyyttä tähän touhuuni, mutta onhan sitten puuhaa, kun saa noita kasveja siirrellä, hih. Toivotaan sinnekin paljon pieniä isotähtiputkivauvoja. =)

   Poista
 7. Tähtiputket kyllä ansaitsevat paikkansa, miellään juurikin isona ryhmänä. Iso plussa kauneden lisänä on pitkä kukinta-aika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, isona ryhmänä ja heinien kanssa varsinkin ovat upeita! Kukkivat tosi pitkään ja ylikukkinutkin kukka on hyvännäköinen. Hieno kukkanen siis. =)

   Poista
 8. Noi tähtiputket on niin ihania!!!! Haluan niitä itselleni. Viime keväänä eivät siemenkylvöt onnistuneet, joten tulevana keväänä yritän uudelleen ja jos en vieläkään onnistu, niin sitten yritän ostaa tai vaihtaa, mutta pakko on saada...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat! Nyt vaan hommailemaan kaikkia ihania lajikkeita =) Vaatiiko siemen kylmäkäsittelyn, se kannattaa tarkistaa, jos ei meinaa itää! Onnea kasvatukseen ja ihailen tuota sinnikkyyttä kasvattaa itse! Minä sorrun aina valmiisiin taimiin...

   Poista
 9. Mielettömän suloisia! Leviävätkö nuo tummat paljon? Minulla sitä vaaleaa ja se leviää ihanan paljon kuten toivoinkin. Tuo vesialtaasi ympäristö on niin kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!Eivät ole levinneet harmikseni vielä juurikaan. Muutamia pikkuisia alkuja olen löytänyt, mutta väristä en vielä tiedä. Taitavat olla aika hillitysti leviäviä, mikä on osaltaan kyllä hyväkin.

   Poista
 10. Tähtiputkien kukat on niin kauniita. Niitä pitää oikein zoomata kun niissä on niin paljon heteitä ja muita yksityiskohtia. Minullakin kukki tähtiputki ekaa kertaa tänä kesänä, se levisi melkein liikaa. Ensi keväänä siirtopuuhiin siis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau, ai levisi liikaakin? Minulla ei sitä ongelmaa ole tosiaan ollut. Sinulla on selvästi näille kaunokaisille mieluinen puutarha, onnea siitä! =)

   Poista
 11. Aivan ihania! Minuun vetoavat eniten nuo värit. ♥

  VastaaPoista
 12. Blogissani on sinulle pian jotain!

  VastaaPoista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...