23 syyskuuta 2016

Puutarhalaiskuutta


Tänä viikonloppuna on tarkoitus ahkeroida kukkasipuleita maahan. Hyvin niitä onkin taas kertynyt, vaikka olin muka jo jossain vaiheessa huolissani itsestäni. Enhän ollut vielä syyskuun alkuun mennessä hommannut sipulin sipulia. Kummasti sitä kuitenkin taas tuli innostuttua, ei syytä huoleen siis. On se vaan kumma, miten jonkin sortin ryytyminen puutarhahommiin iskee aina syksyisin. Siksipä kukkasipuleidenkin istuttaminen on toisinaan aikamoista tahtojen taistelua. Ehkäpä olen niin totaalisen kärsimätön luonne, että haluaisin nähdä työni tulokset nyt tai ainakin heti. Kevääseen saakka odottelu tuntuu ikuisuudelta. Kukkasipulien kanssa on vain jaksettava odottaa ja keväällä odotus palkitsee. Tätä mantraa hokien olen saanut itseni tsempattua viittä vaille valmiiksi istutuspuuhiin.




Koleat ilmat pistivät kuitenkin minuun eniten vauhtia. Paree tehdä istutushommat vielä kun ei sormet jäädy käppyröiksi. No, eihän täällä toki ole ollut edes hallaakaan, mutta minusta tämä +11 astettakin on jo ihan superkylmää. Takkaakin on jo saanut lämmittää ensimmäisen kerran.



Koleudesta huolimatta puutarhasta löytyy vielä iloa. Koristetupakat ja kelloköynnös kukkivat vielä ihan täysillä. Kelloköynnöksessä on runsaasti nuppujakin, mutta kaikki eivät varmastikaan ehdi kukkaan asti. Siemenestä kylvämäni koristetupakat ovat kyllä olleet positiivinen kokemus. Ne ovat kukkineet koko kesän.





 Sateista koristetupakat eivät hirveästi välitä. Lohdullista on, että kunhan vain raaskii leikata varret poikki, niin kukinta kyllä elpyy aikanaan.





 Tämä neitobegonia sen sijaan ei ollut sadekesästä moksiskaan. En ole mikään begoniafani, mutta tällä oli niin erikoiset pitkähapsuiset kukat ja kiva oranssinen väri, että ihastuin siihen oitis. Kesällä kukinta oli ryöpsähtelevän runsasta, nyt kukkia on jo harvemmassa. Hyvässä hoidossa neito olisi varmasti edustavampi, mutta kun se laiskuus...




 En uskoakseni ole missään asiassa turhan ehdoton. Paitsi siinä, että keijunmekko on saatava joka kesä. Yleensä istutan tämän ihanan köynnöksen amppeliin, mutta nyt tein poikkeuksen ja sidoin kukan köynnöspyramidiin, vai miksi niitä semmoisia tukiviritelmiä oikein kutsutaankaan? No, kasvoi missä kasvoi, niin aina on kukinta yhtä runsasta!



Krassi 'Ice Age' kukkii vielä mukavasti. Kylmät vievät sen ensimmäisten joukossa, vaikka nimensä onkin niin kylmään aikakauteen viittaava.


  
Valkoisessa penkissä kukkivat korkeat leijonankidat. Ensi vuonna tyydyn matalampiin lajikkeisiin, nämä eivät meinanneet millään pysyä pystyssä. Valkoisen penkin kevät siintää jo mielessä. Paljon, paljon valkoisia, kerrottuja tulppaaneita!



 Syyskimikin ja koristekastikan liitto on jo vanha ja toimivaksi todettu. Syyskimikki ehti tänä syksynä hyvin kukkia, aina näin ei ole käynyt.




Ruusutarhassa hempeä ruusu ja käenkukka elävät harmoniassa. Voi, miten sitä taas jaksaa elää ilman ruusuja ja niiden huumaavaa tuoksua? 
 


 Jos ovat ruusut kaunottaria niin kyllä ruusuruohotkin ovat ihan sööttejä. Ne kukkivat myöhään ja villi veikkaukseni on, että ne ovat jälleen puutarhassani niitä, jotka lopettavat kukintansa viimeisten joukossa. Niiden nappimaiset kukat houkuttavat runsaasti perhosia ja muita ötököitä, nyt tosin perhoset ovat jo kaikonneet, eikä muitakaan ötököitä juuri näy.

Etelänruusuruoho-Knautia macedonica

Ruusuruohon taustalla on näkyvissä vielä vaaleanpunaisen rantakukan 'Blush' viimeisiä kukkia.

40 kommenttia:

  1. Voi miten ihanasti sinulla kukat vielä kukkivat. Tuo keijunmekko, kelloköynnös ja vaaleanpunainen ruusu ovat todella upeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Edelleen nuo kyseiset kasvit sinnittelevät, muuten puutarhassa alkaakin olla syksyn meininkiä. Lämpötilakin oli yöllä laskenut jo nollaan.

      Poista
  2. Paljon kukkivaa vielä löydät. Mulla myös syyshommat ei useinkaan maita...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keväällä virtaa ja energiaa riittää, kun kasvukausi on alussa. Syksyllä intoa saa etsiä, kun tietää että talvi on edessä.

      Poista
  3. Ihanan kesäistä ja monipuolista kukintaa! Ei kyllä yhtään näytä syksyiseltä.
    Ai, tuo on neitobegonia nimeltään. Minulla se on nukkunut runsaana koko kesän. Mietin vain, haarautuisiko se enemmän rohkeammalla leikkasmisella? Minulla se roikkuu amppelissa pergolan katossa ja versot ovat todella pitkiä.
    Sipulien istutus on minusta yksi syksyn tylsimmistä hommista, mutta sen jaksaa juurikin psyykkaamalla itseään keväisen kukinnan kuvilla mielessään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ...siis begonia on kukkinut, ei nukkunut.

      Poista
    2. Lämmin syksy on saanut kukinnan jatkumaan, nyt tosin on ollut kylmiä öitä. Niinhän sitä sanotaan, että leikkaamalla kasvit haarovat. Enpäs tiedä, miten begonia reagoisi. Sain sipulit maahan, mutta loppuivat kesken. Joudun hankkimaan lisää, joten ei hommat tähän lopu.

      Poista
  4. Ihanan kesäiseltä näyttää vielä pihallasi.
    Keijunmekkosi on tosi runsas. Kelloköynnöstä ihailen, mutta en ole vielä uskaltautunut kasvattamaan.
    Jotenkin into puutarhurointiin valuu samaa tahtia kuin lämpömittarin elohopea. Niin ja se pimeys vielä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ostin kelloköynnöksen valmiina taimena ja yksi ainokainen taimi kasvoi niin hurjasti, että peitti kokonaisen säleikön. Oivallinen kasvi siis. Sinäpä sen sanoit, into laskee samaa tahtia lämpötilan kanssa!

      Poista
  5. Onpas sulla vielä monta kukkivaa kasvia pihallasi! Syksy tuli yksäkkiä ja piti kaivaa hanskat ja kevyttoppatakki esille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, takin on saanut jo vaihtaa astetta lämpöisempään versioon. Eipä ainakaan heti tule hiki pihahommissa =)

      Poista
  6. Sipuleita ostellessa ei laiskota koskaan. Kotona meinaa laiskottaa, mutta kun saa itsensä ulos kuulaaseen syysilmaan, niin onhan se jotain aivan mahtavaa loppujen lopuksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ihan saman ilmiön olen huomannut =D Ostella kyllä passaa, mutta istutus vaatii jo hurjasti enemmän. Tervetuloa blogini lukijaksi!

      Poista
  7. Ihana kesäistä sinulla vielä. Keijunmekkosi on ihana!! Oletko sen kasvattanut itse siemenestä? Tuo punainen ruusuruoho näyttää kiinnostavalta, eikö se luonnossa ole lilanvärinen. Ensi vuonna laitan minäkin koristetupakkaa, monen vuoden jälkeen. Minullakin vielä kukkamukulat laittamatta, paikat niille miettimättä, huh. Mutta juuri se kevään kukkaloisto on asia, mikä pistää liikkeelle..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuulikki! Kivasti on kukkia riittänyt, mutta nyt alkaa näyttää siltä, että saa alkaa heittää hyvästejä kukkijoille. Keijunmekko tosin vielä porskuttaa. Ostin sen taimena, en ole koskaan kasvattanut keijunmekkoa siemenestä. Koristetupakka on kokemukseni mukaan kiitollinen kasvi ja oli helppo kasvattaa siemenestä näin ikkunalautaolosuhteissakin.

      Luonnossa on tosiaan lilaa ruusuruohoa tämä on jalostettu versio ja väriltään kyllä kiva. Suosittelen =)

      Poista
  8. Voi mahdoton kuinka paljon pihallasi vielä kukkii! Tuo keijunmekko on tosi ihana! Mulla sitä ei ole koskaan ollut, olen jotenkin pitänyt sitä synkkänä, mutta vastaväriksi se sopii tosi hyvin vaalealle ja sopivaan paikkaan tietenkin.

    Tulipa niin hymy huulille kuin luin kommenttisi sipulikukista ja niiden kukinnasta, pikainen kukkiminen olisi suotavaa, mutta pitkän talven jälkeen sitä itseään kiittelee kun peppu pystyssä saa piipoja pitkin pihaa ihastella ja lopulta nauttia kukinnasta! Ajattelin että sipulimäärä minkä hankin riittäisi, mutta hiljalleen olen sitä mieltä, että jotain vielä tarvitaan, tulppuja ajattelin, sellaisia mitä Tuulikki oli Exoticilta hankkinut, sellaisia raidallisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Keijunmekko on ihan mun lemppari! Kuuluu niihin harvoihin vuosittaisiin must-hankintoihin. Kokeile, niin ihastut varmasti =)

      Keväällä tosiaan jokainen itu aiheuttaa suurta iloa. Mulla loppu sipulit kesken, vaikka niitä oli mielestäni aika paljon pieneen pihaan...

      Poista
  9. Ihanasti siellä vielä kukkii!

    VastaaPoista
  10. Sinulla on yhöä toinen toistaan ihanampia kukkijoita. Keijunmekko kukii kyllä niin, ettei ole laiskuudesta puhettakaan. Syyskimikki singahtaa nyt ostoslistalleni, onpa se kaunis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Keijunmekko kyllä kukkii vähän heikomallakin hoidolla. Tosin olen mä sitä hoitanutkin, koska onhan se lemppari =) Syyskimikillä on hieno tumma lehdistö ja kaunis kukka. Kannattaa istuttaa hyvälle paikalle, että ehtii kukkia.

      Poista
  11. Ruusuruoho näyttää melko ihanalta!
    Mulla oli tänään sipulipäivä, nyt alkoi siis kevään odotus;)

    VastaaPoista
  12. Sinulla on paljon kesäkukkia. Mikä olisi ykkönen, jos olisi pakko valita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kääk! Luulen, että valinta osuisi johonkin kesäköynnökseen, joko keijunmekko tai kelloköynnös. Huomenna ehkäpä vastaisin jotain muuta =) Mahdoton valinta siis.

      Poista
  13. Täällä on samanmoista tahtojen taistelua meneillään. Alku sujui hyvin, mutta nyt niiden viimeisten kukkasipuleiden maan uumeniin saaminen tuntuukin olevan jotenkin ylivoimaisen vaikea operaatio! Samanlaista se on joka syksy. =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nooh, vielä on syksyä jäljellä ja tärkeämpiäkin hommia on sittemmin ilmaantunut =)

      Poista
  14. Loisteliasta kukintaa viäläki. Ja kimikkiki jo kukkii. Saa havaata kerkiääkö mun oma ollenkaa.
    Aika palio saa teherä töitä, että saa kaikki sipulit maaha.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sipuleiden istuttamisessa on aika homma, kun koittaa tonne perennapenkkeihin niitä saada muiden kasvien lomaan ängettyä. Toivottovasti kimikki ehtii, ei ole ehtinyt aina mullakaan.

      Poista
  15. Siellä kukkii vielä monta ihanaa kasvia!
    Minulla on vielä osa sipuleista istuttamatta, odotan hieman viileämpiä säitä. Se ei tosin paranna yhtään homman mukavuutta :S

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Säät viilenivät, ainakin meillä. Mä hommaan itselleni lisää vaikeuksia, sillä aion ostaa lisää sipuleita. Sitten saa taas kärvistellä niiden kanssa :D

      Poista
  16. Toivotaan hyviä syyssäitä, että kelloköynnös ja keijunmekko saavat jatkaa upeaa kukintaansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä kukkivat, vaikka säät kylmenivät. Yöt ovat olleet tosi viileitä jo.

      Poista
  17. Onpas paljon vielä kauniisti kukkivaa! Mulla syyskimikki on vasta nupuilla, saas nähdä, ehtiikö kukkaan asti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toivottavasti ehtii. Kimikin kanssa on aina vähän jännät paikat, että ehtiikö kukkaan. Riippuu ihan syksystä.

      Poista
  18. Voi miten suloisia näkymiä ja aivan kesä! Kyllä nyt saakin olla laiska, ei kiire enää. Voisiko lapsia houkutella palkinnolla istutuspuuhiin?? Se on niin työlästä aina...nyt taas onneksi lämpeni hieman :) Iloista syksyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Lapset tekevät ihan kivasti hommia, haravoivat yms. Kukkasipulisavotta on mun bisnes =) Toivoisin kovasti, että ilmat lämpenisivät vielä ihan kunnolla. Nyt on ollut jo niin tylsän kylmää ja pimeää.

      Poista
  19. Hei! Palasin vielä tänne kommenttiosastoon kun huomasin sinun liittyneen blogini lukijaksi. Tervetuloa! Olen tosi iloinen kun vierailit. Toivottavasti jatkossakin voin ilahduttaa sinua jutuillani ja kuvillani :) Mukavaa sunnuntaita sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle! Uusia blogeja on aina kiva löytää, varmasti viihdyn blogisi parissa =)

      Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...