26 heinäkuuta 2015

Juoksukukkaset

Tässä sateen soittaessa lähes tauotonta sooloaan saa olla nopsa, jotta kerkeää kuvata kukkiaan loistossaan. Aamulla avautunut kaunokainen saattaa näet olla jo illalla sateen pilaama rupsu. Sanomattakin on selvää, että kukkaloistosta nauttiminen juosten toteutettuna ei ole ihan sitä, mitä tästä suvesta toivoin.

Unikkoja tuli kylvettyä urakalla. Nehän ne varsinaiset sateen ystävät ovatkin (ja pah). Kosteuden perskules näyttää mädännyttävän kukkaa jo nuppuvaiheessa, jolloin ilo menee varmasti pilalle. Vielä on nuppuja ja kesää jäljellä, joten toivossa on kuitenkin hyvä elää.

Sateen ruskettama 'Flemish Antique'
Nämä kerratut unikot ovat herkkiksiä pilaantumaan, yksinkertaiset ovat säilyneet hieman paremmin. Nuppuvaihe on ollut molemmilla tosi pitkä, ovat vissiin jääneet myös odottelemaan niitä kohta saapuvia helteitä.

'Shirley double'


Unikoissa toistuu tämän kesän hempeä teema, mutta on mukana vähän asennettakin. Kylvin 'Drama Queen' unikkoa, mutta ei tämä ihan kait siltä näytä. Onko jotain muuta kuitenkin? (En muista muuta hommanneeni, mutta sehän ei todista sitten niin mitään). Ehkä tämäkin suuri mysteeri selvinnee aikanaan.



Kärhöt nekin vaan nuppuilevat edelleen. 'Hagley Hybrid' on tehnyt uroteon ja ruvennut kukkimaan. 

Clematis Patens x Lanuginosa 'Hagley Hybrid'

 Olen istuttanut tämän kärhön suuren tuijan vierelle ja nyt se kiipeää tuijassa jo korkealla. 



 Terassin edustalla kasvava tuntematon sinertävä kärhö liittyi sekin urheaan joukkoon värjöttelemään.





Jostain luin, miten ihmisiä ärsyttää toisten jatkuva säästä valittaminen, kun eihän se siitä valittamalla muutu. Ei muutu ei, mutta kyllä se tätä angstia vähän helpottaa kuitenkin. Aina ei pysty hehkuttamaan kosteaa ja viileän rapsakkaa heinäkuuta, kun kaipaa aurinkoa, lämpöä, perhosia ja kukkasia!


Halpisruusu sinnittelee sateissa
 

30 kommenttia:

  1. Kauniita ovat kärhöt, erityisesti tuo vaaleanpunainen. Itselläni on yksi, mantsuriankärhö, jonka hankin keväällä. Muutama pikkunen nuppu on nyt näkyvissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Gitta ja lämpimästi tervetuloa lukijaksi! Minullakin on mantsuriankärhö, jonka joudun siirtämään toiseen paikkaan. On kasvanut niin nopeasti, että pistän tilavampaan paikkaan. Mukavaa, että pääset jo nauttimaan kärhösi kukista :)

      Poista
  2. Taidan olla luonteeltani piilo-optimisti, kun siitä ei ole pitkääkään aikaa, kun vielä kylvin unikoita penkkiin. Katsos kun se lämmin syksy kuitenkin tulee vielä... Ainakin syytä olisi! Ihana 'Flemish Antique'. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ehkä meillä on oikein lämmin joulukuu, vettä sataa ja silleen :) Ihmeen hyvin olen tsempannut näihin keleihin, mutta kyllä tää syksy heinäkuussa alkaa jo kyrsiin. Mutta elokuuta odotellessa :)

      Poista
  3. Minkäs sille mahtaa, kun kesään lataa niin valtavasti odotuksia ja sitten pettyy päivä toisensa jälkeen. Älä kanna sademarmatuksesta turhaan syyllisyyttä. Harvoin on näin surkeaa kesää, joten ansaitseehan se oman huomionsa. Ja sade vaikuttaa kasveihin ja kuvaamiseen, ei sitä voi ohittaa.
    Upeita unikoita. Kannatti juosta sateen kanssa kilpasilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, on tää ihan epätodellista jotenkin. Emmä olis ees mitään suurta hellettä odotellut tai jatkuvaa aurinkoa, mutta tää loputon sade on niin kurjaa. Toisaalta hölmöä tästä on valittaa, kun ei sen suurempaa panosta (esim. elinkeino) ole, mutta puutarhaihmiset kyllä ymmärtää!

      Poista
  4. Ihanat kärhöt ja etenkin ihanat unikot!!
    Alkaa todellakin kyllästyttämään nämä jatkuvat sateet, mutta minkäs teet :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pakko vaan repiä huumoria ja etsiä ne kuuluisat hyvät puolet. Eipä ole tarvinnut kastella ainakaan :)

      Poista
  5. Tästä kesästä jää kyllä mieleen sateet ja tuuli. Miten sinulla voi kukkia noin ihanasti kaiken sateen keskellä!? Unikot ovat ihania, minä en oikein onnistu niiden kanssa, en tiedä mitä taikoja pitäisi tehdä. Tuo Flemish on tosi kaunis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jäähän tämäkin kesä mieleen ja aina voi tulla lämmin syksy :) Ihmeen hyvin kyllä kukkivat, vaikkakin viiveellä ja sade pilaa osan, mutta vois olla tietysti kurjemminkin. Flemish on kaunis, mutta ei kestä sadetta yhtään. Onneksi nuppuja on vielä runsaasti.

      Poista
  6. Huomasin aivan saman, että kaikki nuput ei aukea vaan ruskistuvat ja mädäntyvät sateesta. Harmitti kun kahdessa valkoisessa pionissani oli yht 48 nuppua, mutta vain kourallinen jaksoi aueta. On tämä kumma kesä. Tuo sinun "halpisruusuhan" on aivan ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpas sinulla ollut paljon nuppuja pioneissasi ja tosi harmi, että sade pilasi ne!! Tää on nyt tämmönen kesä, ei voi mitään. Vaikea uskoa enää mihinkään lämpenemisiin. Ruusuun olen tyytyväinen itsekin :)

      Poista
  7. Unelmiahan me kylvämme maahan keväisin. :) Harmittaa sitten kun kesä menee nin kuin tämä kesä, mutta sateesta ja viileydestä on ollut se etu että ne mitkä ovat kukkineet ovat kukkineet pitkään, vettä on riittänyt kaikille ja kasvu on ollut paikoitellen tosi rehevää. Toivotaan kuitenkin aurinkoisempaa elokuuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Itse olen niin hurahtanut, että kesää ja kukkaloistoa ajattelee jo tammikuussa, kun selailee siemenkuvastoja ja unelmoi kukkaloistosta. On sateista ollut etuakin, meillä on niin kuivaa täällä muuten, että kasteluhommia on yleensä aika paljon. Reheviä kasveja on kiva katsellla.

      Poista
  8. Niin herkät ja hurmaavat unikot!
    Hyvin kauniita sävyjä ja ihastuttavat kärhöt myös!
    Täällä on toinen ongelma...satanut viimeksi maaliskuussa!
    Passiflora kuivaa ja kolibrikukka ei jaksa enää lyijykukan varjossakaan.
    Lempeitä kesätuulia täältä Mantelilaaksosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanna! Unikot on aina ihania ja kärhöt tietysti :) Ei tuo jatkuva kuivuuskaan ole kivaa yhtään. Siitä kasvit kärsivät varmasti. Voispa tehdä vähän vaihtareita, meille lämpöä ja sinne vettä :)

      Poista
  9. Minusta kelistä voi/saa/sietääkin valittaa, vaikka itse keksinkin mieluummin niitä hyviä puolia:D Leppoisa kesä kastelun suhteen ja istutuksia on voinut tehdä koko heinäkuun! Pitkä lämmin syksy on vielä edessä;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, hyviä puolia koitan itsekin keksiä, mutta aina ei jaksa. Tämä kesä on ollut tosi hyvä uusille istutuksille ja niitä on tullut hommattuakin. Sipulikuvastoja jo selailen ja ensi kevättä suunnittelen ;)

      Poista
  10. Kuinka se onkaan kaunis, vaikka halpa olikin. Todella hieno. Toivottavasti saat sen talven yli ensi kesänäkin ilahduttamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riitta! Joskus saa hyvänkin halvalla ;) Yritän kyllä talvettaa, olisi hienoa jos kukkisi ensi kesänäkin!

      Poista
  11. Minulla on joskus ollut noita samannäköisiä tummia unikkoja, tänä vuonna tuli kylvettyä toista lajiketta tummaa, se olikin jo viime viikonloppuna kukassa mökillä. Odottelen innolla muitakin unikkoja: silkkisiä ja pom pomeja. Ei tosin sääennuste sen suhteen kannusta eikä hyviä lupaile: huominen on tällä viikolla ainut poutapäivä, viikonloppuna voi ehkä olla taas ukkosten jälkeen vähän poutaisempaa. Puuh! Ihanaisia kärhöjä sinulla on ja paljon, minulla kasvaa kaksi parvekkeella, toinen nopeakasvuisuutensa ja lehdistönsä vuoksi. Toisen toivoin kukkivankin, mutta siihen iski kesällä härmä :( No, löysin siitä kolme hentoa kukkanuppua, ehkä se jaksaa pinnistellä ne esille. Sitä odotellessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, taitaa olla mulla sitä "draamakuningatarta", vaikkei noista siemenpusseita kyllä voi mennä takuuseen, että on sitä mitä lukee pussin kyljessä. Mulla kukkii meinaan myös kirkkaanpunaista ja valkoista unikkoa, vaikka en semmoisia ole hommannut, mutta ei se mitään.
      Toivotaan kärhöillesi kukintaa, härmää on nyt ollut paljon monissa kasveissa, akileijoissa yms. Just leikkelin kasvustoja alas, kun olivat niin rumia.
      Tänään oli ihanan aurinkoinen päivä!!

      Poista
  12. Niin eihän me tätä toivottu, mutta eipä sille paljoa voi mittään. Mutta jospa se tosiaan helepottas ku saa vähän purkaa ajatuksia.. Onhan se turhauttavaa tämä sää.. Ihania unikkoja!! Mulla myöhästy suorakylvöt pahasti... :/ ei taida unikkoloistoa ehkä olla tänäkään vuonna.. Ja ne on niin ihania!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yks tämmöinen aurinkoinen päivä, niin johan helpotti kummasti :) Jospa nää säät nyt ymmärtää lämmetä ja unikkosi vielä kerkeävät, nehän kasvaa hetkessä, kun alkuun pääsevät!

      Poista
  13. Draamakuningattaren tahdon minäkin! Oikein hieno :)
    Kauniit kuvat!

    VastaaPoista
  14. kauniita!

    Minulla sade on liiskannut kukat maahan , kylvökukissa ei taas ole edes kukintoja. Mutta muuten puutarha rehottaa vihreänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sussi! Tämä kesä ei ole ollut kukille suosiollinen, mutta muuten on kyllä rehevää. Eipä olis uskonut, että tulee tämmöinen kesä. Tervetuloa lukijaksi :)

      Poista
  15. Kauniisti siellä jo kärhöt kukkii! Meilläkin pikkuhiljaa jokunen nuppu aukeaa. Minua ainakin nämä jatkuvat sateet masentavat. Kesäkukatkin ovat surkeampia kuin koskaan ennen. Jotenkin sitä vieläkin toivoo kauniiden ilmojen tulevan elokuussa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Konnadonna! Pikkuhiljaa alkaa kärhöt kukkia, mutta näyttää siltä, että osa ei kuki kovinkaan hyvin. Joo, ei tämä ole mitään mieltä kohentavaa keliä ollut. Eikä aina jaksa keksiä hyviä puolia jatkuvasta sateesta. Onneksi nyt on pari päivää ollut vähän aurinkoisempaa, ehkä se tästä vielä iloksi muuttuu :)

      Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...