18 heinäkuuta 2015

Ihanaiset kukkivaiset

Akileijat ovat olleet varsin ahkeria tänä vuonna, ne ovat kukkineet pitkään ja selvästi asettuneet puutarhaani asumaan. Moni hankkimani taimi on vielä pieni alku, mutta joitakin kukkia nekin ovat jaksaneet tehdä. Toiveissa olisi, että joskus erilaiset akileijat innostuisivat risteytymään keskenään ja syntyisi jännittäviä yhdistelmiä. Se olisi todella kiehtovaa! Osan akileijojen nupuista jouduin poistamaan, kun akileijasääski oli niihin pesiytynyt. Onneksi kasvi tekee uudet nuput poistettujen tilalle ja kukista pääsee kuitenkin nauttimaan.

Tämä on varmaankin jaloakileija 'Crimson star'
Aquilegia vulgaris 'William guinness'
  Viime kesänä ostin Zetasin puutarhalta alennuspöydältä tämän 'William guinness' akileijan. Teki se tämmöisen pienen miniatyyrikukkasen. Ehkäpä se siitä vankistuu. Omat siemenkasvatukset ovat hengissä ja toivottavasti kukkivat ensi kesänä. Kulta-akileija on niitä harvoja keltaisia kukkia, joita olen varta vasten halunnut puutarhaani.

Kulta-akileija, Aquilegia chrysantha 'Yellow Queen'
 
Keväällä tuli puutarhakuumeessa haalittua vähän kaikenlaista ja varsinkin, kun halvalla sai :) Lidlissähän on usein keväisin myynnissä erilaisia perennojen juurakoita, sipuleita ja ruusuja. Niitä lähti mukaan ja kyllä ne kasvaneet ovat.  Nämä ruusut maksoivat muistaakseni n. 3 euroa kappale ja ostin kaksi tertturuusua ajatuksena istuttaa ne ruukkuihin. Molemmat jopa vastaavat sitä, mitä pussin kyljessä luvattiin. Kyllä ne tuolla hinnalla kannatti kasvattaa.Vaaleanpunertavan iskin ruukun sijasta ruusutarhaan, jossa on vielä muuten aika vaisua meininkiä, sillä kaikki ruusut on sinne vasta tänä keväänä hommattu. 


Rosa mundi on onneksi ilostuttanut jo kukillaan. Aina kukan nähdessäni en voi olla ihastelematta tätä sööttiä väritystä. Nousi aika korkealle lempikasvieni listalla.

Itse täydellisyys on tämä Rosa mundi
Eryngium alpinum

 Alppipiikkiputki alkaa saada metallista hohtoa kukintoihinsa. Tämä on kasvi, joka ei varmasti jää huomaamatta, onhan se varsin erikoisennäköinen. Kaikenlaiset pörriäiset rakastavat surrata sen pörröisillä kukinnoilla. 

Ai niin, Lidlin perennapussukasta kasvoi myös tämmöinen kurjenpolvi. Piti olla neidonkurjenpolvi, mutta ei näytä siltä. Näyttää kuitenkin erittäin kivalta ja muistuttaa vähän verikurjenpolvi 'Elkeä', jonka kyllä mielihyvin ottaisin puutarhaani. Salvia nemorosa

Erilaiset salviat alkavat kukkia.Tässä on lehtosalviaa sekä sinisenä että vaaleanpunaisena ('Sensation deep rose'). Mukavia kasveja, koska pysyvät hyvin pystyssä ja kukkivatkin kauan.

Salvia viridis
Kirjosalvia on yksivuotinen, mutta on säilynyt puutarhassamme siementämällä. Kasvin koristearvo perustuu värikkäisiin ylälehtiin. Minulla on vain tätä sinistä, mutta varsinkin valkoinen versio olisi hieno. 


Cosmos 'Fizzy pink'


Kun hommaa oikein paljon siemeniä saa kaupanpäälle bonuspussukoita, heh. Tämmöisenä bonuksena on saatu tämä kerrannainen kosmoskukka. Sopii ihan passelisti leikkimökin kulmille. 


Sormustinkukat ne kukkivat aina vaan. Mahtavia siemenpankkeja on näistä luvassa. Kannattaa muuten kylvää ruukkuun tai lavaan näitä siemeniä, itävät ja kasvat paljon varmemmin kuin suoraan maahan heiteltäessä, jossa kilpailu paikasta auringossa on ihan toista luokkaa.Loppuun vielä meikäläisen puutarhakaveri. Meillä kun ei ole kissaa eikä koiraakaan, niin täytyy tyytyä näihin villeihin seuralaisiin!

Kesäkaveri lehden alla

Mukavaa viikonloppua jokaiselle ja tervetuloa uudet lukijat!

18 kommenttia:

 1. SULOIset kuvat ihanista akileijoista ja muistakin herkkukukistasi!
  Muistathan, että akileijoista myös kuihtuneet kukat kannattaa heti napsia pois, niin saat paljon pidempiaikaisen kukinnan. Ainakin oma kokemukseni useammalta vuodelta on tuon osoittanut. Usein jätän vain pari siemenkotaa kypsymään, jos siemeniä tarvitsen kyseisestä lajikkeesta.

  VastaaPoista
 2. Oi miten kauniita kukkioita sinulla tuo keltainen akilea on kaunis en varmaan koskaan nähnyt keltaisena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irma! Kulta-akileija on minustakin kaunis :)

   Poista
 3. Alppipiikkiputki näyttää mielenkiintoiselta. Ehkä se joskus löytää tiensä meillekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on kiva kasvi. Viihtyy kuivassa ja auringossa. Tainta ostaessa kannattaa olla tarkkana, usein myydään alppipiikkiputkena lehdiltään samantyyppistä sinipiikkiputkea.

   Poista
 4. Kaunis tuo kosmoskukka. Vaikka kaikki toki sitä ovat, kauniita. Hauska ajatus ja mielenkiintoinen jos voisikin akileijoja noin risteyttää. Tulisi kyllä mielenkiintoisia yhdistelmiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pelaguu. Kauniitahan nuo, mutta taas ovat saaneet vettä niskaansa oiken urakalla. Huoh, on tää ihme kesä.

   Poista
 5. Niin kauniin värinen ruusu ja tuo kosmoskukkakin ja akileijat...
  Saman rotuisiin puutarhakavereihin on minunkin tyytyminen =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa! Ruusu on kaunis, kuvasta ei edes ihan välity miten hieno onkaan :) Hih, tyydytään me sitten noihin ötökkäkavereihin =D

   Poista
 6. Onpa komea väri noissa halpisruusuissa!!! Hommasin kanssa kulta-akileijan tänä vuonna, vaikka onkin keltainen... ;) Mulla on välillä hyvin aktiivinen kampanja keltaista väriä vastaan, mutta aina se kuri löystyy siinäkin... Kulta-akileijalla on todella komeat nuo pitkät kannukset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kesäkukka! Halpisruusut yllättivät kyllä positiivisesti. Vaaleanpunainen aukes ja siinä on suuri hyväntuoksuinen kukka :) Keltainen on hivuttautunut puutarhaan huomaan minäkin.

   Poista
 7. William olisi tervetullut meidän mökkitontille :) Ihana väritys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Viljami" on kyllä erityisen hieno, sitä olen aina himoinnut. Sainpa nyt nauttia siitä edes pienen kukan verran :)

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Juu, on erikoinen. Kannattaa tsekata myös hohtopiikkiputki, sitä minulla ei ole. Olisi kyllä hieno :)

   Poista
 9. Niin paljon kaikkea kukkivaa sinulla. Ruusutarha kuulostaa ihanalta! Hienon väriset ruusut ostit. Rosa Mundia aina ihastelen kaikkialla, sehän on niitä jänniä historiallisia. Wau, että tuo Kirjosalvia siementää itsekseen. Olen aina vähän himoinnut sitä kesäkukkapenkkiini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!! Ruusutarha on meillä tämmöinen pienen pihan versio, mutta pontevasti olen päättänyt sitä ruusutarhaksi kutsua :) Rosa mundissa on tosiaan historiallista havinaa ja on piristys väreiltään. Kirjosalvia jää pysyväksi asukkaaksi, siitä on jo monta vuotta, kun alkuperäiskylvökset tein.

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...