29 heinäkuuta 2015

Tikkana pihalle!

Sateen antaessa tilaa auringolle olen viettänyt aikaa puutarhassa mahdollisimman paljon. Tämä ilo saattaa jäädä taas lyhyeksi, joten ulos kannattaa syöksyä tikkana. Pihalla on riittänyt kaikenlaista puhdetta. Ruoho päästiin viimein leikkaamaan ja kasvit vaativat erinäisiä huoltotoimia. Pikkuisen olen koittanut myös ihan vaan olla ja nauttia, tärkeää sekin!
Sateiden jäljiltä monet kasvit huusivat innokkaan kotipuutarhurin apua. Tukiviritelmien ähertäminen on ehkä maailman tylsintä hommaa, mutta pakko siihenkin on joskus uhrautua. Saksien heiluttaminen on paljon hauskempaa ja parturoinkin innolla ränsistyneitä kasvustoja pois. Monet perennat ovat intoutuneet kasvamaan semmoisella vimmalla, että pääsivät käsittelyn kohteeksi. Varsinkin kuunliljat ja keijunkukat ovat nauttineet kosteista keleistä ja röhöttävät paikoin aika rehvakkaasti.


Kuunliljat rehottavat

Tietysti järkevästi ajatellen kasvit voisi istuttaa niin väljästi, että mahtuisivat kasvamaan, mutta pienessä pihassa täytyy maksimoida tila, jotta niitä lajikkeita saa aina haalia lisää. Sitä paitsi elämässä täytyy aina olla niin järkevä ja harkittu, puutarhassa ei mielestäni tarvitse.


Kärhö kukkii

Jo parikin lämpöisempää päivää on saanut edistystä aikaan kukkarintamalla myös erilaiset pörräiset lentävät taas innokkaasti.


Clematis "Summer Snow"

Lumikärhö on helppo ja nopeakasvuinen köynnös. Olen istuttanut sen kaariporttiin, jonka se rehevöittää hetkessä. Käynnöksillä puutarhasta tulee salaperäinen. On kiehtovaa, kun kaikki ei näy kerralla. 


Köynnöksen vehreämän kaariportin alta on mukava kulkea
Daalian nuppu kuivattelee

Daaliat eivät ole sateista ilahtuneet. Lisäksi kosteus houkuttaa etanoita paikalle, jotka rakastavat herkutella niiden lehdistöllä. Aika paljon löytyy ihan tavallisia peltoetanoita, jotka näyttävät yltävän aikamoiseen tuhoon nekin. Lehtokotiloitakin on pari jäänyt nalkkiin.
Härmää näyttää tulevan nyt helposti. Akileijat ja poimulehti ovat paikoin runsaassa härmässä. Jänönhäntää eikä muitakaan heiniä moinen riesa ei vaivaa.


  
Toinen näistä halpisruusuistani kukkii sekin, mutta sade on pilannut sen kukkia. Kukissa on niin kaunis väri, että saatan koittaa tämänkin talvetusta maahan istutettuna. 


Knautia macedonica

Ruusuruohot ovat jo kauan kuuluneet suosikkeihini. Ne tekevät melko pitkän varren päähän tämmöisen suloisen mykerökukan, joka houkuttelee perhosia ja muita hyönteisiä puoleensa.

Niin se vaan on, että syksyä kohti mennään. Jaloangervoissa alkaa olla jo väriä ja muutkin syyskukkijat alkavat osoittaa kukkimisen merkkejä. Pidän jaloangervojen röyhyävistä kukista yhdistettynä muuten jämäkkään olemukseen. Sen kukintaan liittyy kuitenkin tietty haikeus siitä, että kesä alkaa olla kohta ehtoopuolella.


  
Unikot yllättävät kukillaan. Luulin kylväneeni vain paria kolmea harkittua väriä, mutta penkistä nousee, jos jonkinlaista kukkijaa ja lähes kaikissa väreissä.
18 kommenttia:

 1. Joo, syksy tulee. Ihana tuo "pupunhäntä"! Kaunis väri ruusussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tänään oli taas sateista ja kylmää, kovin on lämpö tiukassa. Jänönhäntä on suloinen ja helppo heinä kasvattaa.

   Poista
 2. Ihanat unikot yllättää! Toivottavasti ruusun talvehtimenen onnistuu, on niin hienot värit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aika tykästynyt noihin unikoihin, vaikka kelit eivät niitä suosikaan. Täytyy ensi vuonna muistaa kylvää myös. Toivotaan ruusulle lykkyä :)

   Poista
 3. Ruusuruohosta en ole ennen kuullutkaan, tosi nätti ja pirteänvärinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusuruoho on kiva kasvi! Siitä on saatavilla värivariaatioita, mutta kaikki ne ovat kauniita. On tuommoinen luonnollinen hujoppi :)

   Poista
 4. Eka kuva on tosi tunnelmallinen, tosi kaunista. Mökkikin peittynyt kasvustostoon, suloista. Ihana syksy jee, mutta sen jälkeen talvi nyyh...toivotaan taas leutoa talvea niin ruususi talvehtii. Mukavaa lähestyvää viikonloppua sinne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Syksy on ihan jees, jos ei sada koko ajan ja ole säkkipimeää. Talvi on niin turkasen pitkä, että siitä sais ottaa puolet pois. Mukavaa loppuviikkoa sinnekin :)

   Poista
 5. Kaunista!
  Ja mä niin tykkään lukea sun juttuja, sulla on sana hallussa. Kirjoitat hauskasti ja mielenkiintoisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina! Mukavaa, jos tykkäät lukea juttujani, olen iloinen :)

   Poista
 6. Kaunista ja vehreää! Sinulla on ihana, salaperäinen puutarha:)

  VastaaPoista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...