30 joulukuuta 2015

Toiveissa valkoinen kukkapenkki

 Toivottavasti joulunne sujui mukavasti. Itse olen viettänyt pientä blogilomaa ja keskittynyt lähinnä syömiseen ja löhöilyyn. Joulun aikoihin oli lähes keväinen ilma ja nyt kun pakkaset sitten saapuivat, ei voisi vähempää kiinnostaa! Nythän puutarhahörhön mieli on jo kääntynyt vääjäämättä keväthössötyksiin. Suloisia kevätesikoitakin näin jo myynnissä ja siemenkuvastoja alkaa putkahdella postiluukusta. Tästä se ralli taas pikkuhiljaa alkaa.


Vielä yksi jouluinen kuva, kun sopii teemaan. Valkoinen kerrottu amaryllis on niin kaunis.

Olen haaveillut jo jonkin aikaa omasta pienestä kuutamopenkistä, johon istuttaisin vain ja ainoastaan valkoisia kukkijoita. Ehkäpä innoittajana on vahvimmin toiminut Sissinghurstin valkoinen puutarha, joka kuvissa näyttää aina niin tajuttoman upealta. Vain valkoisia kukkia, vihreitä ja hopeisia lehtiä pursuava kukkapenkki on ajatuksena kiehtova ja niin kaunis, että henkeä salpaa.

http://i1.trekearth.com/photos/68180/kent_2005_078-2.jpg
Sissinghurstin valkoista puutarhaa. Kuva netistä.

Viime kesänä sitten viimein ryhdyin tuumasta toimeen ja pieni valkoinen kukkapenkki on täten alkuun saatettu. Joitakin kasveja olen jo saanut istutettua ja esittelen tässä jutussa osan niistä. Koska puutarhani on pieni, ei tänne mitään Sissinghursteja rakenneta (enkä kyllä osaisikaan, ei sen puoleen), mutta oman pienen penkkini päätin kuitenkin perustaa.

Luppiokin löysi tiensä valkoiseen penkkiin
 Sen kummemmin suunnittelematta vaan lapiohommiin ja tadaa, kukkapenkin pohja oli valmis. Paras juttu tässä on se, että vielä on mahdollisuus tulevaisuudessa hieman laajentaa!



Valkoisissa kukissa olisikin vara valita, niin paljon kaikkia ihanuuksia on tarjolla. Vaikeaa onkin jättää niin moni hieno kasvi rannalle. Penkkini koostuu lähinnä perennoista, mutta sen laitamilla kasvaa myös valkoinen pallohortensia ja toisessa reunassa penkkiä majailee tapaninsyreeni, joka ei ole kukiltaan yhtään valkoinen vaan punertava. Puu oli istutettu paikoilleen jo ennen ajatusta, että siihen kaivetaan kukkapenkki, joten se sai jäädä niille sijoilleen. Ihan niin ehdoton en valkoisen värin kanssa jaksa olla.


 Itseasiassa en ollut viime kesänä värikoodin kanssa yhtään tiukkana, sillä nämäkin valkoiset leijonankidat saivat pitää joukkoonsa eksyneen keltaisen toverin remmissä mukana. Lisäksi penkki loisti loppukesällä pioniunikoiden myötä kaikissa mahdollisissa väreissä (mutta, miten kauniita ne olivatkaan). Hommasin nääs aimo kasan unikoiden siemeniä, sitten en lopulta keksinytkään niille paikkaa ja viskoin ne valkoiseen penkkiin. Kaukana oli taas järjestelmällisyys ja suunnitelmallisuus... Pieni hinku näihin valkoisiin leijonankitoihin jäi, vaikka ne totta puhuen olivat sateissa tosi surkeannäköisiä, mutta olen saanut päähäni ajatella, että ensi kesä olisi kaunis ja aurinkoinen. Niinhän ne aina :)


Reunuskasvina penkissä oli tätä matalaa vaaleaa kosmoskukkaa, jonka kukissa on enempi tai vähempi punerrustakin mukana. Kosmoskukat sentään menestyivät ihmeen hyvin ja niitä tekisikin jälleen mieli kasvattaa siemenestä, koska niiden kanssa yleensä aina onnistuu. 


Nukenkaulus-Brachyscome iberidifolia

Käypä reunuskasvi voisi olla myös tämä nukenkaulus, jota kasvatan usein ruukuissa lisukekasvina. Kasvin hyytymätön kukinta ihastuttaa varmasti, kunhan muistaa huolehtia veden ja ravinteiden saannista.





Tuoksumiekkalilja-Gladiolus callianthus


Tuoksumiekkaliljat pääsivät vauhtiin vasta elokuun lopulla ja sekin esikasvatuksen ansiosta. Luulen, että jos en olisi ollut hätäiseen tapaani ajoissa liikkeellä, nämä eivät olisi kukkineet ollenkaan. Tuoksumiekkaliljat kannattaakin ehdottomasti esikasvattaa, jotta kukinnasta pääsee varmasti nauttimaan.


Tarhaväriminttu-Monarda 'Schneewittchen'

Tutun värimintun valkoinen versio on kovasti mieleeni. Onkohan yhtä ärhäkkä leviämään kuin eriväriset toverinsa? No, sittenhän saa jakotaimia muihin penkkeihin värikirjoa tasoittamaan.


Kelpaa perhosillekin!

Lehtosinilatva-Polemonium caeruleum 'Alba'

Valkoinen lehtosinilatva on myös aivan hurmaava kasvi. Siinä on myös upea tuoksu. Tämän kasvin siirsin varjoisasta penkistä valkoiseen penkkiin, toivottavasti se alkaa siellä kukoistaa paremmin valo-olosuhteiden kohennuttua. Kasvi on siitäkin kiva, että sen kauniit lehtiruusukkeet puskevat ylös maasta jo varhain keväällä ja kukintakin on aikainen.



  Olen sangen innostunut myös erilaisista monivuotisista orvokeista, joista perhosorvokki löysi kodin valkoisesta penkistäni. Se kasvoi jo ensimmäisenä kesänään mukaviin mittoihin.


Perhosorvokki-Viola sororia 'Albiflora'


Nyt vaan toivon, että istutukseni selviävät tästä kummallisesta talvesta kunnialla. Hieman huolettaa, miten kaikille liljojen juurakoille ja sipulikasveille käy, kun on ollut näin märkää ja sitten tuli nämä pakkaset päälle. Valkoiseen penkkiin istutin paljon valkoisia sipulikukkia, kuten tulpaaneita, narsisseja, krookuksia, hyasinttejä, scilloja ja laukkoja. Ja valkoisia liljoja. Perään heittelin aimo kasan valkosipulin kynsiä, josko niiden haju hieman lieventäisi myyrien syömishaluja. 







Ehkäpä joitakin tämäntyyppisiä valkoisia sipulikasveja nousee keväällä valkoisesta penkistä, nähtäväksi jää.

Bloggeri on taas ihmeellisellä päällä ja tämän postauksen tekeminen pisti hermot koetukselle. Kuvia häviää ja teksti pomppii miten sattuu ja minne sattuu. Onkohan taas päivitetty jotain vai mikä ihme riivaa? Parempi lopettaa läpätys tähän, kun on vielä joitakin kuvia ja tekstiä tallessa. Täytyy jatkaa joskus samasta aiheesta lisää.

 Oikein mukavaa uutta vuotta 2016 kaikille!!


40 kommenttia:

  1. Upeita kuvia. Juuri tällä hetkellä amarylliskuva kosketti eniten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos eilamar =) En ole ollut mikään suuri amaryllisten ystävä, mutta tuo kerrottu valkoinen on kyllä hieno. Siinä on vielä monta kukkaakin tulollaan.

      Poista
  2. Ihanuuksia! Mulla ei lehtosinilatva kasva oikein mitenkään. En tajua, mikä menee pieleen sen kanssa... Ihanaa uutta puutarhavuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu ja kukkasten täyteistä vuotta sinulle =)No, voi harmitus sinilatvasi kanssa. Ehkäpä se siitä vielä intoutuu kukoistukseen, uskotaan niin!

      Poista
  3. Kauniit valkoiset värimintut. Onnellista uutta vuotta sulle (ja menestystä sipulikasveille :))!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Piparminttu! Toivottavasti tästä tulee mahtava puutarhavuosi meille kaikille =)

      Poista
  4. Unelmien kukkapenkki on sinulla tekeillä. Valkoiset kukat ovat todella kauniita. Kyllä on todella mukava katsella kesäisiä kukkakuvia ja aloittaa ensi kesän odottelu, haaveilu ja suunnittelu. Hyvää uutta vuotta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olen täysin samaa mieltä, valkoiset kukat ovat niin kauniita. Nyt onkin paras aika alkaa katsella kukkakuvia ja suunnitella uutta, koska eihän kevään kylvöihin enää niin kovin pitkä aika ole. Haaveilu on mukavaa =)

      Poista
  5. Oi, sinä olet päästänyt itsesi jo vauhtiin. Yritän vähän vielä pidätellä, ettei kevätikävä muodostuisi liian pitkäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, nyt alkaa kevät mulle =) Yritän huijata itseäni uskomaan, että talvi on melkein mennyt. En ole yhtään talvi-ihmisiä.

      Poista
  6. Minäkin olen miettinyt tuollaista valkoista kukkapenkkiä ;)

    Ihanaa uutta vuotta myös sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä tulisi varmasti upea! Pistäpä vaan vakavasti harkintaan =)

      Poista
  7. Mitä ihmettä taas tapahtui? Sydän nyrjähti! Kuinka kauniita kukat voikaan olla ja samassa pystyin jo kuvittelemaan lehtosinilatvan tuoksun nenässäni. Onneksi sekopäisyyttäni tukemaan kukat tulevat puutarhamyymälöihin vuosi vuodelta aikaisemmin. Tykkään myös tuosta, ettei väkisin yritä hallita puutarhan elämää. Jos puu sattuu hieman punertamaan tai kaikki kukat eivät olekaan juuri sen värisiä kuin on suunnitellut niin antaa olla. Eihän elämääkään voi hallita... Ruusunmekko-blogissani on sinulle Toive, unelma ja lupaus vuodelle 2016 -haaste, mukavaa jos vastaisit siihen. Ihanan tunnelmallista ja rakkaudentäyteistä vuotta sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, hauskaa että meitä "sekopäisiä" on enemmänkin! Tuntuu tosiaan, että aina vaan aikaisemmin alkaa puutarhahössötys, mutta sehän on vaan hyvä! Puutarhaa eikä kasveja voi liiemmin hallita, sen on saanut joskus karvaastikin kokea. Toisaalta mukaviakin yllätyksiä kasvit järjestävät, joten mielenkiintoista puuhastelua tämä harrastus on ja mikä aina on jotain projekteja tekeillä. Hirveetä, jos puutarha olisi ihan valmis, eikä olisi mitään unelmoitavaa tai suunnitelmia enää.
      Kiitos, käyn kurkkaamassa haasteen. Vastaan mielelläni!

      Poista
  8. Valkoinen amaryllis on ihana. Hyvää alkavaa vuotta 2016!

    VastaaPoista
  9. Mä rakastan valkoisia kukkia ja kuutamopuutarhoja. Siksi Sissinghurstin puutarha-vierailu on ollut jo pitkään haaveissa.
    Tosi kauniita kuvia ja ihanaa, kun alkaa taas uusi vuosi ja uudet haaveet!
    Oikein ihanaa uutta vuotta ja paljon uusia puutarhaunelmia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riina! Sissinghurstiin olisi niin upea päästä joskus tallustelemaan. Varmasti on tosi vaikuttava paikka!! Valkoisissa kukissa on taikaa ja taidan ihastua niihin vaan enemmän ja enemmän.

      Poista
  10. Jopas näytti upealle, niin Sissinghurst kuin sinunkin penkkisi. Valkoinen väriminttu, nam! Joo ei kannata olla liian kranttuna tosiaan, jos sattuu lipsahtamaan muuta väriä joukkoon. Valkoiset kukat tummaa tai vihreää taustaa vasten varsinkin vähän hämärässä, on kaunis näky. Oikein hyvää tulevaa puutarhavuotta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon maatuska! Valkoinen väriminttu on tosiaan nam. En osaa olla kukkien suhteen liian kranttu, kaikkihan ne kauniita ovat.

      Poista
  11. Ihania valkoisia kukkia, valkoinen amaryllis on niin kaunis.

    Hyvää Uutta vuotta 2016!

    VastaaPoista
  12. Valkoiset kukat taitavat kyllä olla puutarhan kuningattaria!
    Oikein ihanaa tulevaa puutarhavuotta 2016 sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä niissä selvästi kuningattaren aineksia on! Ihanaa, kun koko ajan mennään kohti kevättä, jee.

      Poista
  13. Hyvää uutta vuotta 2016 sinulle ja paljon auringonpaistetta!!! Minäkin hankin viime kesänä valkoisen värimintun, mutta se ei ehtinyt vielä kukkia. Odotan sen kukintaa innolla ensi kesänä, samoin muutaman muun valkoisen kukan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin! Auringonpaistetta sais nyt tulla vuorostaan, kun viime kesä paleltiin sateissa. Mut silleen sopivasti, ettei olisi liian kuuma =) Voi, miten odotankaan jo sitä hetkeä, kun pääsee puutarhaan töllistelemään uutta kevään kasvua!

      Poista
  14. Ihania valkoisia...valkoisen värimintun ja lehtosinilatvan haluaisin myös, valkoinen tuo kukkapenkkiin ihanaa raikkautta ja puhtautta!

    Toivottavasti alkava uusi vuosi tuo tullessaan Sinulle kaikkea hyvää, kaunista ja kukkivaa, iloa ja mukavia yllätyksiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin! Valkoinen tosiaan raikastaa ja keventää kukkaryhmiä hienosti. Monet tutut kasvit kuten juuri väriminttu ja lehtosinilatva ovat juuri valkoisina erityisen kauniita.

      Poista
  15. Toivottavasti saat valkoisen penkin pikaisesti lumen muodossa ;) Oikein menestyksekästä ja rehevää vuotta 2016!

    Sini K.
    Kasvihormoni-blogista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Heh, lunta en hirveästi kaipaisi. Tai toisaalta se olisi kyllä oiva suoja kasveille, kun kerran tätä pakkasta nyt täytyy olla.

      Poista
  16. Valkoinen kukkapenkkisi kuulostaa hienostuneelta. Siitä tulee varmasti ihana! Minuakin on hieman huolettanut mitä jatkuva sade tekee kasveille. Oikein ihanaa uutta vuotta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! No, katotaan mitä siitä tulee. Ei ole taaskaan kerran mitään selkeitä visioita, vaan tunteella mennään =) Ihanaa vuotta sinullekin!

      Poista
  17. Ihanaa valkoista kukkaloistoa kuvissasi!
    Minä aloitin viime kesänä pienen valkoisen nurkkauksen rakentamisen, mutta kesä oli sen verran hankala, etteivät edes esikasvatetut valkoiset lupiinit ehtineet kukkia.
    Lunta toivoisin nyt kasvien suojaksi. Viikonlopulle on luvattu kylmää.
    On kuitenkin jo sellainen olo, että kevättä kohti ollaan menossa. Onnellista uutta puutarhavuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara! Viime kesä oli kyllä surkea. Nyt onkin toiveet korkealla tulevan kesän suhteen. Pakkanen ilman suojaavaa lumipeitettä voi olla tuhoisaa. Ajattelinkin mennä napsimaan joulukuusen oksat suojiksi kukkapenkkeihin.

      Poista
  18. Valkoinen kukkapenkki on kaunis. Minäkin tykkään valkoisista kukista.
    Hyvää Uutta vuotta 2016.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Meitä valkoisten kukkien fanittajia taitaakin olla aika joukko =)

      Poista
  19. Valkoinen on aina tyylikästä. Taas pohdin, että jos ottaisi yksivuotisissa sen linjan, että kasvattaisi vaan valkoisia kasveja, mutta sekin vaatisi jonkinlaista itsekuria, joka minulta puuttuu ihan tyystin. =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se olisikin hienoa, jos ottaisi jonkin linjan kasvatuksissaan ja myös pysyisi siinä. Vaatii kyllä niin rautaista mielen malttia, että kateeksi käy, ken siihen pystyy.

      Poista
  20. ihania kuvia! Hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...