23 huhtikuuta 2016

Pieniä, suuria iloja

Puutarhan kasvit ovat vielä pikkuruisia ja vaatimattomia, mutta iloa niistä silti jo saa kovasti. Tuskinpa mikään läikähdyttääkään puutarhaihmisen sydäntä niin kuin kevään ensimmäiset kukat. Miten ihanaa on huomata talven jälleen väistyneen ja kevään voittaneen. Koko kesän unelmat ja kauneus on jo ihan lähellä!  

Kevään pieniä iloja on paras tutkia niin nöyränä kuin kykenee. Parasta olisi, jos menisi maahan rähmälleen. Ihan niin hurjaksi en ole kuitenkaan vielä alkanut. Taitaa olla naapureilla jo tarpeeksi muutenkin puutarhatouhuissani kummastelemista.

Ensimmäiset kevätkurjenmiekat aukeavat kukkaan. Niiden kukkien sini on terävää ja kirkasta. Mahtavaa lääkettä värien kaipuuseen.


Julianesikko?
 Esikoiden suhteen myönnän olevani hieman suruissani. Kaikki palloesikot ovat kupsahtaneet ja moni muukin näyttää kovin pieneltä ja heiveröiseltä. Kovat pakkaset ilman suojaavaa lumipeitettä ei ollut niiden mieleen. Puutarhanhoito on opettavaista; pettymyksiä tulee väistämättä eteen joka tarhurille.

Reunuspoimulehti


Viime vuonna ajattelin olla kerrankin fiksu ja säästää kasvien nimilaput. Sittenpä olisi keväällä helppo tunnistaa, mitä maasta nousee. Noh, osa lapuista on oikeillakin paikoilla, mutta valtaosa on ajelehtinut ties minne. Luulenpa, että lapsillakin on ollut jälleen vikkelät sormensa pelissä.
Syksyllä kukkasipuleiden maahan saaminen saattaa tympäistä, mutta kyllä se kannattaa. Kun on koko talven kärvistellyt ilman puutarhaa, niin jo pelkät lehdetkin ilahduttavat. Puutarhassa ja sen tarhurilla tuntuu olevan odottava tunnelma. Kasvit ja puut odottavat lähtökuopissaan. Muutama lämmin päivä, niin viherrys ja kasvu alkaa todenteolla. Ehkäpä se herättää tämän tarhurinkin jälleen vauhtiin. Koleus ja kylmyys eivät hirveästi innosta, mutta minkäs teet.Virkistävää viikonloppua!50 kommenttia:

 1. Pienimmätkin kasvien alut ja ensimmäiset kukat ihastuttavat!:)
  Niin kauniit nuo kevätkurjenmiekatkin!

  Iloista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevään ensimmäiset kukat ovat jotenkin niiin herttaisia. Tämä jatkuva koleus ja räntäsateet kyllä latistavat tehokkaasti tunnelmaa, mutta ehkä se tästä vielä iloksi muuttuu. Mukavaa viikkoa Sirpa!

   Poista
 2. Kevät on siellä noin pitkällä jo <3 Ihanaa, kun kukkaset tuovat väriä puutarhaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, jotain edistystä tapahtuu, mutta minusta kevään eteneminen matelee. Toisaalta jossainhan on vielä luntakin, että turhaa valitustahan tämä taas on. Mukavaa viikkoa!

   Poista
 3. Voi miten ihanan pitkällä kevät on jo teillä. Kauniita kevätkukkia. - Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Olen aika malttamaton jo tässä vaiheessa, pitäis kukkia jo yhtä sun toista, heh. Mukavaa viikkoa!

   Poista
 4. Ihanat kevätkurijenmiakat. Mulla tais pakkaane viärä ne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätkurjenmiekat ovat piristyksiä, mutta suhteellisen hankalia. Minullakaan ne eivät ole läheskään kaikki nousseet. Keltaisista jääkurjenmiekoista, jotka istutin edellisvuonna, ei tänä vuonna näy enää mitään.

   Poista
 5. Etkö sä ole kieltäny lapsias koskemasta mihinkään mikä on kukkapenkeissä? Minkälaisia lapsia sulla oikein on??

  VastaaPoista
 6. Ihanat kevätkurjenmiekat <3 itsellä ei taida niitä ollakaan . Minä täällä äkäilen turhautuneena ilmojenhaltijan raekuuroista! Turhaahan se on, mutta kun kärsivällisyyttä ei nyt ole tippaakaan! Ja kohta on sentäs Vappu, ajattele nyt!!! Anteeksi marmatus, poista pois - en suutu :) Jos olis kaupassa kevätkärsivällisyyttä kaupan, ostaisin ainakin pari kassillista :)

  Mutta joku kiva poimulehti sulla tuossa .... Ei taida olla se jätti kuitenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset! Ihanaa valitusta ja marmatusta, onneksi en ole ainoa =) Minäkin voisin ostaa kärsivällisyyttä ja mielenmalttia monta tonnia! Mutta kyllähän tässä vaiheessa vuotta nyt pitäisi jo lämpöä saada.
   Reunuspoimulehti on pienempilehtinen kuin jättivastaava. Tosi kiva reunuskasvi.

   Poista
 7. Ihan juuri näin. Niin vain yksikin tulpun lehti ilahduttaa, vaikka syksyllä sitä on ihan väsynyt niitä multaan upottamaan. Minä ostin neljän euron retkipatjan noiden pienten ihanuuksien kuvaamista varten. Naapurit saavat olla ihan mitä mieltä lystäävät. Muutenkin jo varmasti ovat minut täysin hörhöksi diagnosoineet, joten pieni lisä ei enää asioita muuksi muuta.

  Pientä lämpöä tähän kevääseen soisin, tämän lumi- ja räntäsateen keskelle.

  Huomaan, että sinäkin olet saanut jonkun närkästyneen anonyymin kimppuusi. Kummasti noita riittää, käsitteli sitten postaus mitä aihetta tahansa. Toisilla ei ole omaa elämää näköjään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on niin jännää, että syksyllä tähän hommaan on lähes kyrsiintynyt ja keväällä intoa omaa niin paljon, ettei millään jaksaisi odottaa. Kausi on lyhyt, mutta kiihkeä.
   Hyvä asenne, naapurit ajatelkoot mitä lystäävät. Retkipatja kuulostaa oikein mainiolta apuvälineeltä kuvaukseen!

   Poista
 8. Oi miten pitkällä teillä on kevät kun niin ihanasti jo kukkivat kukkaset Kauniita ovat :)

  VastaaPoista
 9. Ihania kevään kukkijoita =) Ja nuo pikkuiset kevätkurjenmiekat - ahhh =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähitellen alkaa puutarhasta löytyä kukkivaa. On sitä odotettukin!

   Poista
 10. Nämä pienet kevätkasvit ovat kaikin tavoin ykkösiä.

  VastaaPoista
 11. Kivasti siellä jo vihertää! Nyt saisi kyllä tämä räntäsadekeli loppua ja lämpöaalto tulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi jotain elonmerkkejä näkyy, että jaksaa odotella sitä lämpöaaltoa.

   Poista
 12. Kauniita kukkijoita! Jospa sitä lämpöä saataisiin..

  VastaaPoista
 13. Minulla kävi kukkien nimilapuilla kanssa vähän köpelösti, laput kyllä on tallessa mutta nimet poissa. Mielestäni merkkasin sellaisella tussila jonka piti kestää...:), nyt sitten on vähän yllätyksiä tulossa kun ihan tarkkaan ei muista mitä minnekin on istuttanut. Nuo kevätkurjenmiekat ovat todella kauniita, minulla on tällä hetkellä vain yksi sellainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! Onpahan sitten jännitettävää, että mitä mistäkin nousee. Toivottavasti tulee paljon mukavia yllätyksiä =) Kevätkurjenmiekat ovat kauniita, mutta melko oikukkaita talvehtimaan.

   Poista
 14. Värinälkä on kova aina keväällä. Onneksi sipulikukkien lehdetkin värittävät kukkapenkkejä nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värejä kaipaa niin kovasti, että jopa pelkät lehdet riittävät!

   Poista
 15. Ihanan keväistä siellä, täällä kevään tulo stoppasi kokonaan, mitään ei vielä kuki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt toivotaan sitä kevättä ihan joka kolkkaan, että päästään vihdoinkin nauttimaan kukista!

   Poista
 16. Kyllä nämä kevään ekat ovat niitä odotetuimpia, meikäläinen on tosiaan kastellut jo polvensa ja takkinsakin niitä kuvatessa (naapureita ei ole ihan lähellä) ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Betweenillä olikin hyvä vinkki, ei muuta kuin retkipatjan ostoon ;)

   Poista
 17. Niin totta. Syksyllä sitä hampaat irvessä kuokkii niitä sipuleita maahan, mutta on se silti vaivan arvoista :D. Aivan ihana tuo kevätkurjenmiekka. Minäkin ostin niitä, liian suloinen sivuutettavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyllä sipulisavotta vaatii joskus ylenmäärin sisua. Nyt se sitten kohta palkitaan (toivottavasti).

   Poista
 18. Minäkin olen monesti miettinyt, mitäköhän nuo naapuruston 70+ seniorit ajattelevat meikäläisen möyriessä polvet ravassa ruohonjuuritasolla. ;) Kevätkurjenmiekkasi on todella herkku!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki ei aina ihan ymmärrä tätä meidän harrastusta, kummallista!

   Poista
 19. Voi miten heleitä kuvia! Erityisen ihana on tuo kevätkurjemiekka. Minä ihmettelen, miksi meillä kaikki pikkusipulit tuntuu tänä keväänä kasvavan vaisusti. Krookuksiin ei näytä juuri tulevan kukkia, ja ne vähät, mitkä tulee, on kituliaan pieniä. Kevätkurjenmiekkoja laitoin viime syksynä parikymmentä, mutta muutama hassu vihreä verso vasta pilkistää. Ehkä liiian turvepitoisessa kasvualustassa (penkit uusia ja multa niissä enimmäkseen puutarhamultaa säkistä) pikkusipulitkin ovat kärsineet märkään maahan iskeneestä kovasta pakkasesta? Tai sitten kevät on vaan kovasti myöhässä ja kukkaloisto vasta nurkan takana!

  Kiva kun löysit blogiini :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle Kaisa! Taitaa sipulikukatkin kärsiä vilua. Talvikin oli aika koettelemus. Luulen, että perennapenkeissänikin on tuho käynyt. Kevätkurjenmiekat tarvitsevat ainakin tosi talvikuivan paikan. Toivotaan, että kasvit vain jarruttelevat ja yllättävät meidät vielä iloisesti!

   Poista
 20. Such beautiful spring photos !! I really love these lovely flowers !!
  Greetings

  VastaaPoista
 21. Onnea Sankari <3 Sinulla on vaikka mitä ihania kevätaarteita, mutta toivottavasti Kevätihmisen puutarhakirja antaa vielä uusia haaveita. Laitathan postitusosoitteesi sähköpostiini ruusunmekko@gmail.com niin saan lähettää kirjapalkinnon sinulle <3

  VastaaPoista
 22. Minä taas täällä mattimyöhäisenä..ihania kukkasia. Voi en jaksa uskoa, että esikkosi olisivat menneet, jospa vielä nousisivat sieltä. Nimilappuidea oli hyvä! Lapset nyt vain kuuluvat puutarhaan siinä missä kukatkin ja onneksi niin :) Ihanaa kevättä sinulle, voisi hiukan jo lämmetä eikö?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä! Auttoi, koska joku esikko nousi heti pintaa, eivät siis onneksi kaikki ole kuolleet! Onneksi nyt lämpeni, niin ihanaa =)

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...