30 tammikuuta 2016

Erilaisia kesäkukkayritelmiä

Vähän kaikenlaista kesäkukkaa on tullut yritettyä. Toisten kanssa yhteistyö on sujunut paremmin kuin toisten. Omat lempparit ovat jo aika vahvasti muotoutuneet, mutta silti tekee mieli kokeilla joka vuosi myös jotain uutta. Ostan kesäkukkia sekä valmiina taimina että kasvatan itse siemenestä lähtien. Alkukesästä myytävät ammattitarhureiden tuottamat kesäkukkientaimet ovat niin upeita, että aina niihinkin sortuu, vaikka omiakin kasvatuksia olisi. Omat taimet näyttävät kuitenkin auttamatta rääpäleiltä alkukesästä. Ihmeesti ne siitä kuitenkin yleensä aina vahvistuvat. Tämän tarhurin mieli taitaa vaan olla jokseenkin malttamatonta laatua.
 

Petunioita, potunioita, miljoonakelloja, japaninkelloja mitä lie kaikki ovatkaan, en ole koskaan viitsinyt siemenestä lähtien kasvattaa. Näihin kasveihin suhteeni on hieman ristiriitainen. Kasvilla saa tosi helposti runsasta kukintaa ja väriä kukkaistutuksiin ja amppeleihin, mutta minulla niihin iskee yleensä aina kirvoja tai muita otuksia, jotka tahmaavat koko kasvin ärsyttävästi. En hirveästi tykkää käyttää mitään myrkkyjäkään, joten vannon aina lopettavani näiden ostamisen. Toisaalta eipä vastaavaa yhtä helppoa kasvia ole löytynyt, joten jonkinsortin petuniaviritys jossain muodossa pihalta sitten aina kuitenkin löytyy keikkumasta. 





Tästä amppelista kehittyi syksyyn mennessä todella suuri.


Koristetupakoiden ulkonäkö on viehättävä, mutta sateisena kesänä ne eivät ainakaan minulla kovin kauniisti kukoistaneet. Tulevana kesänä laitankin ne ruukkuun ja katoksen alle, mikäli siemenkasvatukseni onnistuvat.

Kaunis kukka, mutta ei kestä sadetta juurikaan


Viime vuonna kasvatin myös aikas söpöä elämänlankaa. Köynnös kasvoi vain yllätävän kituliaasti. Ihastuin siihen silti kovasti ja uskoakseni viileä kesä verotti sen kasvuintoja. Joten, jos tämän siemeniä vastaan tulee, niin mukaanhan ne lähtevät. Sillä ensi kesänä kaikki on taas niin toisin. Silloin tämä varmasti kasvaa kuin ruoho. =)

Keisarinelämänlanka 'Split second'

Keijunmekko on ihan must hankinta joka kesä. Pidän muutenkin kaikista köynnöksistä, niillä saa oikeaa salaperäisen puutarhan tunnelmaa aikaan. Ja mikä parasta ylöspäin kasvavina, ne eivät vie tilaa muilta hankinnoilta. Se on tärkeä pointti pienessä puutarhassa.

Keijunmekko verhoaa terassin edustaa


Jättiverbena on käyttökelpoinen korkea kesäkukka, joka ei vaadi erityistä hoitoa sitten, kun se saa kukkapenkkiin asti. Siemenen itäminen voi olla turhauttavaa, koska kasvi vaatii kylmäkäsittelyn ja itää epätasaisesti. Kukkasia saa odotella loppukesään, joten aika pitkä kasvatuskin näillä on. Kaikista kaunein jättiverbena taitaa olla suurina ryhminä.


Samettikukkia tuli viime kesänä kasvatettua niin paljon, että niihin iski totaalinen kyllästyminen. Kasvi on kyllä oiva siinä mielessä, että se on niin helppo. Outo tuoksu ja väärään suuntaan taittavat värit puolestaan saavat sitä karttamaan. Ajatelkaas, jos samettikukat olisivat vaaleanpunaisia, liloja ja purppuroita! Toisaalta monia samettikukkien lämmin värimaailmaa kiehtoo, ja se onkin mukavaa tässä touhussa, että on vapaus valita ne omat suosikit ja kaikille löytyy jotain.


Viime kesänä kokeilin ensi kertaa lajiketta 'Alumia vanilla cream'. Kukka oli ihan nätti hailakankeltainen, kuvassa näyttää kirkkaammalta, mitä se oli. Tämäkin samettikukka oli helppo kasvattaa. Ongelmia kuitenkin seurasi siinä vaiheessa, kun sadekausi alkoi. Kukat eivät kestäneet yhtään sadetta ja etanat rakastivat tätä kasvia. Lopulta kasvista ei ollut jäljellä kuin rangat. Ei kovin mieltä ylentävää.




Isosamettikukan kaverina kasvaa heliotrooppi, joka on ihana kesäkukka. Sillä on hieno tuoksu. Se taitaa olla siemenestä melko hankala kasvattaa, joten olen aina hommannut kasvin valmiina taimina. Tähän en ikinä kyllästy, vaikka se kasvaakin ehdottomasti paremmin aurinkoisina kesinä. Mutta niinpä taitavat kaikki kesäkukat tehdä.



Tässä padassa kasvaa tummempaa ryhmäsamettikukkaa, jonka nimi ei tule nyt mieleen. Se osoittautui keltaista toveriaan kestävämmäksi lajikkeeksi ja rehevöityi kunnon puskiksi, jotka kukkivat pitkälle syksyyn.
 


Kruunuvuokoista tuli sinisiä.Yritin kasvattaa näitä ruukussa, mutta eivät oikein tahtoneet menestyä. istutin taimet sitten maahan ja alkoivat kukkia. Ensi kesänä voisi yrittää bongata muitakin värejä. Kukka on todella kaunis.




Perennoitakin voi käyttää kesäkukkaistutuksissa. Tässä patjarikko orvokkien ja ruusun seurana kevään ensimmäisessä istutuksessa.

Suuret kiitokset kaikille onnitteluista ja arvontaan osallistumisesta! Vielähän on aikaa osallistua viikon verran siementen arvontaan. Tervetuloa uusille lukijoille mukaan seuraamaan tämän puutarhahörhön kohelluksia. =)



40 kommenttia:

  1. Ihanasti sopii patjarikko orvokin ja ruusun kaveriksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep! Patjarikko on söötti, eikä nuo sen kaveritkaan rumia ole =)

      Poista
  2. Kyllä nuo kesäiset puutarhakuvat piristävät juuri tähän aikaan vuodesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulkona ei maisema nyt hirveästi houkuta, kun lumetkin ovat lähes sulaneet. Täytyy hakea piristystä kuvista =)

      Poista
  3. Sinulla on aina niin ihania kesäkukkia. Kadehdittavan kaunis kattaus tämäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between! Kasvatusteni kanssa on niin, että joskus onnistuu ja joskus ei. Tarpeeksi paljon kun kaikenlaisia kukkia haalii, niin aina joku sitten kukoistaa =D

      Poista
  4. Tosi kauniita kesäkukkasia sinulla, ja voi että kun on mukava lukea toisten kokemuksia samoista kukkasista. Keijunmekko on tosiaan must joka kesä ja sinulla tuossa kuvassa aivan upea!! Ja heliotrooppi, ja nuo petuniat - sammareista puhumattakaan - vaikka totta puhuakseni minuakin on alkanut vähän kyllästyttää samettikukat.. Hyvää kesän suunnittelua sinullekin ja paljon aurinkoisia päiviä sinne :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuulikki! Toisten kokemuksia minäkin tykkään lukea, niistä saa aina vähän vinkkiä itselleenkin. Keijunmekko on niin ihana, vaikka on kyllä aika kova roskaamaan, kun pudottelee niitä "tötteröitään" =D
      Samettikukista en varmaan nyt kasvata kuin 'Vanillaa'.

      Poista
  5. Hyvä kokoelma kesäkukkia. Upea tuo sinivioletti amppeli. Kääpiösamettikukissa on muuten aivan ihana tuoksu ja muutenkin ovat sirompia kuin perussammarit, kokeilin niitä ekaa kertaa viime kesänä ja ihastuin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minäkin pidin tuosta amppelista, oli tosi kauniinvärinen! Kääpiösamettikukka on tosiaan kiva kasvi. Viime vuonnakin se kasvoi hienosti, vaikka oli niin kurjat kelit.

      Poista
  6. Kyllä on ihania kesäkukkia tykkään kovasti kruunuvuokosta ja keijunmekosta on ihania
    Hyvin sinulla ne kukkivat.)

    VastaaPoista
  7. Kaunis yhdistelmä tuo patjarikko, orvokki ja ruusu. Viime kesänä oli huonoin mahdollinen kesä kasvattaa kesäkukkia. Jos ei tuulet ja kylmyys tappaneet taimia keväällä niin sade vei viimeisetkin kesällä. Kasvatin viime keväänä vaikka minkä laista erikoisuutta ja suurin osa paleltui keväällä=( Mutta niinhän se on, että yrittää aina pitää ja sieltä ne itselle mieluisimmat aina löytyvät. Tykkään hurjasti petunioista, pelargonioista, ahkeraliisoista (märkänivät viime kesänä) ja daalioista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, viime kesä oli hirveä kukkasten kasvatuksen kannalta. Voi harmi, että taimesi paleltuivat ja vielä erikoisuuksia =( No, nyt vaan uudella innolla taas tänä vuonna, eikös!

      Poista
  8. Kiitos kurkistuksesta kesään, niin hyvää tekee just nyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kesäkuvia kyllä jaksaa aina katsella ja varsinkin, jos niissä on kukkia!

      Poista
  9. Kyllä kesäkukatkin on niin ihania, jotain tulee aina laitettua, vaikka ne ei mulla kovin komeasti loistakaan. Mutta tuo sun keijunmekko on aivan mahtava, varsin upea kuvakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllä kesäkukissa on puolensa, vaikka kyllä ne perennat enemmän minuakin houkuttavat. Näiden kanssa on aina vähän "säätämistä". Joskus sentään onnistuvatkin.

      Poista
  10. Ihania kukkaistuksia sinulla!!!! Tuo keltainen samettikukka on upeanvärinen, tähän mennessä olen kasvattanut ainoastaan sellaisia tavallisia oransseja.

    Minä en ole huomannut, että tupakka olisi arka sateelle. Minulla ne kasvavat kukkapenkissä ja viime kesänä kasvoivat itsekylväytyneinä rikkaruohoina. Mutta kauniita olivat...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuossa samettikukassa oli tosiaan kiva kellertävä väri. Ankea kesä vaan pilasi sen. Aurinkoisena kesänä olisi varmasti ollut hieno.
      Ai, tupakit kasvaa kuin rikkaruohot, wau!! Ja onpa kiva kuulla, että ei olisi ihan niin arka sateelle, kuin olen luullut. Hyvä, hyvä =)

      Poista
  11. Patjarikko ruukkuun, kiva idea. Kaunis kesäinen kuvasarja.<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirpa! Patjarikko on kiva ruukussa keväällä, kun kukkii kauniisti pitkään. sitten kun kukinta loppuu, sen voi istuttaa puutarhaan.

      Poista
  12. Voi ei, niin sydäntä nyrjäyttävä postaus. Kiitos <3 En ole tullut ajatelleeksi, että patjarikko sopii noin hyvin ruukkuistutukseen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Mukavaa, että postaus miellytti. Itse katselisin vaan näitä kukkakuvia, en siis kovin ajankohtainen jaksa olla. Täällä on aina kesä =)

      Poista
  13. Aikamoinen valikoima hienoja kesäkukkia. Pari kysymystä nousi mieleeni.

    Olen pelännyt elämänlankaa, kun eräs naapuri väitti, että se tukehduttaa muita kasveja. Ehkä tässäkin kasvissa on erilaisia tyyppejä. En ole uskaltanut istuttaa sitä. Voin olla väärässä.

    Kruunuvuokkoja rakastan, mutta en ole koskaan saanut niitä kasvamaan. Piileekö niiden hoitamisessa jokin salaisuus?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Naapurisi tarkoittanee ikävää valkokukkaista luonnonkasvia, joka tosiaan tukahduttaa "kaiken" ja leviää voimakkaasti. Sitä kutsutaan myös elämänlangaksi, mutta virallinen nimitys sille taitaa olla karhunköynnös?

      Nämä kesäkukkina myytävät elämänlangat eivät talvehdi. Ehtivät kyllä kasvaa (yleensä) hienosti rehehviksi ja kukkivat nätisti.

      Kruununvuokkojen mukuloita kannattaa liottaa hetken ennen istuttamista. Voi myös esikasvattaa niitä ruukussa hieman ja istuttaa sitten maahan. Yritän myös katsoa, että istutan mukulan oikeinpäin. Se on hieman hankalaa, koska mukula on niin epämääräinen rusina. (En tosin tiedä, onko sillä väliä edes)

      Poista
    2. Kiitos hyvistä ideoista ja tiedoista.

      Poista
  14. Kiva postaus! Keijunmekko on upea ja ruukkuistutukset kauniita.
    Aion tänä keväänä kokeilla heliotroopin idätystä, katsotaan kuinka käy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mahtavaa, että yrität heliotrooppia. Kerro sitten miten käy, tulen kurkkimaan innolla =)

      Poista
  15. Hyvä postaus! Minulla on hyvät kokemukset petuniasta ja heliotroopista, mutta tupakan täytti täysin tuholaiset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Noi tuholaiset kyllä ovat yksiä, sanonko mitä! Vai, että tupakoitakin vaanivat.

      Poista
  16. Mää en ole juurikaan kesäkukkia kasvattanut siemenestä, en malta odottaa että ne joskus tuuheutuvat;) Ja melkein aina ostan samoja varmoja kuin edellisinäkin kesinä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siemenestä kasvattamisessa on oma hohtonsa, vaikka aina vannoo, että ei siihen hullutukseen enää ala. Kummasti sitä aina talven aikana vaan mieli muuttuu ja siemenpusseja alkaa löytyä sieltä ja täältä =)

      Poista
  17. Minusta nämä kesäkukkasi eivät ole mitään yritelmiä. Niin kaunista ja runsasta siellä näyttää olevan.
    Minäkin aina laitan jotain siemenestä, mutta sitten kun näkee runsaat ja niin valmiin oloiset ammattikasvattajan taimet, ihmettelee miksi edes yrittää samaa kotioloissa.
    Mutta se on niin kiva jotain tehdä kevään edistämiseksi. Isoa samettikukkaa, kosmoskukkia, krassia, lobeliaa ja muita helppoja on ainakin pakko joka vuosi laittaa. Heliotrooppi on yksi lempikesäkukistani, mutta en ole vielä kokeillut sen kasvatusta. Voisi vaikka yrittää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitoksia Riina! Joo, ei sitä kotiolosuhteissa pääse samaan, mutta hauskahan se on jotain yrittää. Kosmoskukat ovat ihania ja onneksi helppoja, niitä täytyy olla joka kesä =) Krassia ajattelin tänä vuonna kasvattaa pitkästä aikaa. Semmoista tosi vaaleaa.

      Poista
  18. Todella kauniita kesäkukkia! Minulla eivät yleensä istutukset kestä pitkään, vaan päädyn joko heittämään kuolleet pois tai istuttamaan kituliaat ulos. Pitääkin kokeilla kruunuvuokkojen kanssa seuraavan kerran maahan istuttamista, ne olisivat niin kauniita mutta eivät tosiaan menestyneet ruukuissa. Ja onpa tuo rikko todellakin kaunis ruukussa, pistetään sekin korvan taa :) Itsekin olen käyttänyt paljon kestäviä perennoja kesäistutuksissa, taloyhtiönkin istutuksiin joka vuosi taitaa tulla vaan enemmän perennoja kuin kesäkukkia. Kestäviä ja kauniita, vielä seuraavanakin vuonna ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti Piia Anneli! Mukavaa, jos löysit jotain ideoita. =) Kesäkukkien kasvatus siemenestä lähtien on aikamoista välillä, mutta puutarhakärpänen kun puraisee, niin minkäs teet. Järjen kanssahan sillä ei ole mitään tekemistä, heh.
      Perennat ovat hienoja kesäkukkaistutukissa ja erilaiset heinät ne vasta hienoja ovatkin!!

      Poista
  19. Ihania kukkasia! Kylvöajatuksset jo pörrää mielessä ja kaikenlaista tekisi mieli kylvää, mutta mihinkä ne kaikki mahtuis.... Keijunmekko on myös mun lemppari, sitä pitääkin laittaa tulemaan ihan näinä päivinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Gitta! Sepäs se, että mihin kaikki mahtuu, ideoita (ja siemeniä) kyllä olisi vaikka kuinka =)

      Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...