13 maaliskuuta 2017

Maaliskuuta

Maaliskuu on säiden puolesta ollut mainio, vaikka liukkailla jalkakäytävillä onkin saanut taiteilla kieli keskellä suuta. Eikä tämä tästä vissiin huonommaksi ihan heti muutu, sillä tälle viikolle on luvattu ihanaa keväistä lämpöä! Ihan parasta, että talvi on jälleen selätetty ja valo on täällä ilonamme. Maaliskuun siemenkasvatuslistani on ennätyslyhyt (siitä seuraavassa jutussa lisää), mutta olen sentään saanut jotain multiin. Valo riittää länsi-ikkunalla jo mainiosti, eikä tarvitse alkaa ähertää lisävalojen kanssa. 


Ikkunalle teki mieli saada muutakin vihreää, kuin itämistä odottelevat siemenkylvöt. Olen nykyisin surkea huonekasvien kasvattelija, joskus on tullut niitäkin enempi harrastettua. Nämä ihastuttavat lankaköynnökset saavat kasvaa kevään ikkunalla ja kesällä siirrän ne ulos kesäkukkaistutuksiin. 



Lankaköynnökset ovat kovia kasvamaan ja minua niiden ulkonäkö ja kasvutapa viehättävät suuresti. Kesän mittaan kasvi venyy hämmästyttävän suureksi köynnöstäväksi putoukseksi. Ruukuissa se saattaa olla turhankin ahne valtaamaan juuristollaan multatilaa. Ihanan istutelman saa, kun ymppää samaan ruukkuun heliotrooppia, lankaköynnöstä ja isosamettikukka 'Vanillaa', suosittelen kokeilemaan!



Kevätaurinko porottaa jo siihen malliin, että ikivihreiden suojaus on tarpeen. Alppiruusuissa vaikuttaisi olevan ihan kivasti nuppuja. Ehkäpä viime kesän lannoitus rodolannoitteella teki terää. Suojasin tänä vuonna atsaleatkin, vaikkei niissä lehtiä olekaan. Viime keväänä lähes kaikki nuput ruskettuivat ja kuivuivat, jospa suojaus auttaisi siihen vaivaan ja pääsisin nauttimaan kukinnasta.




Lumi sulaa näillä ilmoilla ihan silmissä ja pälvipaikkoja ilmestyy sinne tänne. Vielä ei piippoja ole näkyvissä, kun en niitä lumikellojakaan ikinä muista istuttaa. Ne voisivatkin jo kukkia. Lumen alta on kuitenkin onneksi paljastunut jo jotain vihreää, lupaus kesästä!

Maariankello?


Metsäalppikello-Soldanella montana
Metsäalppikellon päältä lumet ovat jo sulaneet. Täytyy muistaa suojata tämäkin kasvin auringolta. Vaara ruskettuineisiin lehtiin on muuten ilmeinen. Metsäalppikello viihtyy muutenkin hieman katveisemmassa kasvupaikassa. Viime vuonna kasvi ei kukkinut, toivottavasti tänä vuonna kukkisi.



Sormustinkukkia näyttäisi puskevan esiin vähän joka penkistä. Sormustinkukat ovatkin (kukkiessaan) tosi kauniita. Osa näistä taimista varmasti vielä kuolla kupsahtaa kevään edetessä, mutta eiköhän niistä jälleen jokunen kukkivaksi asti selviä.

Aurinkoista viikkoa! 🌞


46 kommenttia:

  1. Lankakellos kylpee kivasti auringonvalossa! Mietin eilen kevätauringon porottaessa yhtä lailla alppiruusujen suojausta, toimeen pitäisi tarttua nyt nopeasti.
    Mukavaa, että siellä on jo merkkejä tulevasta kasvukaudesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auringonvalossa kylpevät kasvit ovat aina kauniita! Sais vaan sitä aurinkoa näkyä enemmänkin. Ei meinaan ihan niin hienoa säätä sitten tullutkaan, kun luulin. No, pääasia, että ei lunta sada!

      Poista
  2. Minä en tahdo saada lankaköynnösiä menestymään sisällä, olen liian huono kastelija...
    Mutta pitääpä laittaa ruukkuun kesäksi pihalle

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, noi kuivahtaa sisällä nopeasti, mutta ei ne ihan ekasta unohduksesta onneksi kuole (kokemusta on).

      Poista
  3. Ihania kevään merkkejä siellä! Onpa kauniit amppeliruukut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tarja! Onneksi kevään merkkejä alkaa näkyä. Hitaasti, mutta varmasti. =)

      Poista
  4. Onpa kiva, kun kevään merkkejä on teillä jo näkyvissä. Meillä on vielä puoli metriä lunta. Kauniit amppelit. - Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, siellä onkin vielä paljon lunta. Täällä sitä ei enää hirmuisesti ole, mutta johan tässä maaliskuun loppua elelläänkin.

      Poista
  5. Hauskan näköinen tuo lankaköynnös ja monikäyttöinen, kun kesällä voi käyttää ulkoistutuksissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lankaköynnös on kyllä kiva näistä ei-kukkivista tapauksista. Toivottavasti saan ne säilymään hengissä kesään asti.

      Poista
  6. Mietin, mistä hankkisin lankaköynnöksen. Se näyttää houkuttelevalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä löytää ihan mukavasti puutarhamyymälöistä ja kukkakaupoista. Monesti tosin on niin, että kun jotain oikein haluaa, niin ei löydy sitten millään. :D

      Poista
  7. Nuo lankaköynnökset ovat herkkyydessään kauniita kasveja. Sisätiloissa ne kuivahtavat herkästi. Ulkona saan ne paremmin menestymään. Niitä on kiva yhdistellä ulkoistutuksiin.
    Lumi sulaa päivä päivältä enemmän ja vihreitä lehtiä paljastuu esiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep! Kuivahtaminen on kyllä uhka, varsinkin aurinkoisella ikkunalla. Ulkona ovat helppoja kuin mitkä! Lumi on saanut kyytiä, vaikka aurinkoa ei hirmuisesti ole näkynytkään.

      Poista
  8. Hyvin keväisen riemastuttavilta vaikuttavat lankaköynnösamppelisi!
    Lankaköynnös on niin mainio oheiskasvi kaikkiin istutuksiin, yleensä laitankin sitä vähän joka ruukkuun :D
    Viime kesänä minulla oli valtavan muhkea lankaköynnös kasvarissa. Ostin keväällä Viherlassilasta valmiin amppelin isolehtistä lankaköynnöstä. Syksyllä vein sen töihin, että ottaisivat pistokkaita tätä kevättä varten. Pitääkin käydä tarkistamassa joku päivä, onko pistokaslisäys onnistunut.
    Hyvän näköinen sinun metsäalppikellosi. Mun yksilössäni on varsin runsaasti ruskeita lehtiä taas. Laitoin kyllä sillekin varjostuksen heti, kun tuli esiin lumen alta.
    Aurinkoa sinunkin viikkoosi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marja! Kerran kun lankaköynnöstä kokeilin, niin siitä tuli heti suosikki, jota täytyy olla aina istutuksissa. Mielenkiintoista tuo pistokaslisäyskokeilu, kerropa sitten blogissasi, miten kävi!
      Sain vihdoin suojattua metsäalppikelloni. =)

      Poista
  9. Olet sentään päässyt joitakin löytöjä pihamaalla tekemään, täällä näkyy vain lunta... sää tosiaan hemmotteli ja houkuttaa vaikka sisälle tekemään istutuksia, kauniita amppeleita köynnöksineen sinulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumet ovat sulaneet vauhdilla. Kohta voi alkaa bongaileen ekoja piippojakin, ehkä. Toivottavasti sielläkin lumet ovat alkaneet sulaa, jotta viherpeukalo pääsee pihakierrokselle. =)

      Poista
  10. Kivat lankaköynnösamppelit. Mulla oli kesällä lankaköynnöstä pihalla ja siirrin sen sisälle syksyllä. Soli ihanan tuuhia puska, vaa eipä oo enää :( Taitaas ollakki helapompi liikuttaa sisältä pihalle ku päivastoo.
    Torennäköösesti alappiruusujen nuput paleltuuvat. Nii mullaki. Ny näyttää hyvältä.
    Oi, oi, ku teillä o vähä lunta. Siälä voi käyräkki jo tiiraalemas näkymiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitosta! Minäkin muuten mietin tota, että jos ottais lankaköynnökset syksyllä sisälle, mutta ei vissii olekaan hyvä idea. Nää pienet taimet ei keväällä maksa hirmuisesti, kasvavatkin niin nopeasti, että ehkä tosiaan parempi venkslailla näin päin.
      Ääk, toivottavasti nuput ei palellu siellä eikä täällä, se olis kyllä huutava vääryys!!

      Poista
  11. Kyllä nyt alkaa kivasti kevään merkkejä ilmatuu. Tänäänkiin oli tosi hieno aurinkoinen päivä.

    VastaaPoista
  12. Lankaköynnös on kaunis lisä kesäkukka-asetelmiin. Vanillan kanssa en olekaan kokeillut, joten oivallinen vinkki. Jos vain vanillani itäisivät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla Between! Uskon, että Vanillasi ovat jo itäneet. =)

      Poista
  13. Täällä ei vielä pahemmin puutarhassa pälvipaikkoja näy, sen verran on lunta jäljellä. Mutta jahka nämä lämpimät säät jatkuvat, niin eiköhän kohta lumi saa kyytiä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumi lähtee ihan hetkessä, kun ilmat osuu kohdilleen. Täällä on jo pyöräilykelit.

      Poista
  14. On niin ihanaa kun aurinko paistaa! Ja sadepäivätkin tekee hyvää, kun lumi sulaa kohisten.
    Minä hankin myös lankaköynnöksen, sain sen halvennuksella ysävänpäivän jälkeen, kun se oli istutettu sydämen mallisen metallikaaren ympärille. Isellä myös suunnitelmissa sen amppeliin istuttaminen. Täytyykin kokeilla sitä myös kesäkukkaistutuksissa, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi laura! Aurinko piristää talven jälkeen ihanasti. Lankaköynnöksiä näkeekin just usein sidottuin tukien ympärille. Mukavaa, jos sait kirjoituksestani jotain vinkkiä. =)

      Poista
  15. Hih, tämän tarhurin takaraivoon on kunnolla juurtunut tieto että sormustinkukka on kaksivuotinen, ensimmäisenä vuotena tulee lehtiruusuke ja kukka kasvaa vasta seuraavana kesänä. Toissa kesänä kiskoin kiukkuisena noita vihreitä mättäitä pihasta ja tuhisin että mikähän tämäkin rikka on kun tuntuu valtaavan kaikki penkit. Viime kesänä ymmärsin yhden onnekkaan kukkijan jälkeen että kyseessä on sormustinkukka ja annoin loppujen "rumien" ruusukkeiden olla rauhassa. Kukkaloistoa odotellessa tälle kesälle :)

    Tuo lankaköynnös näyttää todella kivalta, täytyykin kokeilla perinteisen muratin sijasta kesäkukkaruukkuihin :) Ihanaa kevään odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vierailusta ja kommentista Elin! Hahaa, aika hauskaa tuo sinun sormustinkukkiesi kitkeminen! Mutta onhan se vähän vaikeaa uskoa, että joku oikein kunnon kasvi leviää ja menestyy noin hyvin, eikä vaan rikkikset. =) Toivottavasti kukkaloistoa on luvassa!

      Poista
  16. Valolla on kyllä ihme voima kaikkiin elollisiin. Sulla on jo joitain kasveja noin näkyvissä. Nyt ei kyllä millään malttaisi odottaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Valo herättää henkiin ihmiset ja kasvit sekä tietty elukatkin. Lumet sais häipyä jo loputkin, ei tuu ikävä. =)

      Poista
  17. Hienoa, kiva vinkki tuo lankaköynnösistutus. Pitääkin miettiä jos laittais sitä ulos. Tällä vinkillä voit osallistua minun blogissa olevaan arvontaan, jos haluat! Kysyn siellä kesäkukkavinkkejä tai sitä että miten itse laitatte kukkaistutuksia kesällä ja täällähän oli yksi sellainen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitti vihjeestä. Täytyy katsoa ehdinkö vielä mukaan!

      Poista
  18. Kevät näyttää siellä sinun nurkillasi lupaavalta. Taidan koettaa muistaa innostamanasi suojaamisen huomenna, jospa minullakin alppiruusut selviäisivät kukkimaan saakka.

    Iloa viikkoon!

    Sini K.
    kasvihormoni.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä nyt on kevättä ilmassa, vihdoin! Siitä se sitten taas uusi kasvukausi pärähtää käyntiin. =)

      Poista
  19. Olenkin miettinyt, mitä vihreää hankkisin puutarhaani ensi kesänä. Yleensä tulee keskityttyä vaan kukkiviin kasveihin. Täytyypä koittaa muistaa hankkia lankaköynnöstä. Viime vuonna ostin pari taimea, mutta ne kuolivat, kun olivat joitain päiviä ilman hoitoa paahteisella parvekkeella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos keijunkukkanen kommentistasi! Kukkivat kasvit ovat tietysti ihanimpia, mutta lehtikasveilla saa niille kivasti vastapainoa. Lankaköynnöksellä on tuommoinen rento ja lamoava kasvutapa, niin sopii hienosti ruukkujen reunoja pehmentämään. Kunhan muistaa kastella. =)

      Poista
  20. Ihunan keväistä..maariankelloilta näyttävät tosiaan, ne on niin nättejä. Suloinen tuo paketoitu kasvi, aivan kuin joululahja :) Lankaköynnökset on tosi nättejä, itse en saa niitä ollenkaan viihtymään, kastelen aina väärin. Sinulla upea, kiiltävän vihreäkin, olet siis oikea viherpeukalo. Aurinkoista kevättä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sametti Hortensia! Arvasinkin, että sinä jos kuka tunnistat, mikä kasvi sieltä pilkistää! Maariankellot ovat kauniita, tosin jouduin niitä tukemaan, kun rentoilivat ihan liikaa. Aurinkoista kevättä myös sinne!

      Poista
  21. Kuulostaa upealta kukkayhdistelmältä. Mulla näyttää lankaköynnös talvehtineen kasvarissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu! Mahtavaa, että lankaköynnös on talvehtinut, siitä kasvaa varmasti kesän edetessä hieno!

      Poista
  22. Ihania keväänmerkkejä ja tosi virkeä lankaköynnös!

    VastaaPoista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...