30 kesäkuuta 2016

Kesäkuun viimeinen

Kesäkuun viimeistä eletään! Kesäkuun säät ovat olleet ihan mukiinmenevät, on ollut aurinkoa ja kosteuttakin tarpeeksi. Kasvit ovat ankean talven ja kuivan kevään jälkeen piristyneet ja puutarhurointi tuntuu jälleen itsestäkin mukavalta. Jossain vaiheessa kevättä oli aika vahva fiilis, että tässä hommassa ei ole mitään mieltä ja vaihdan johonkin "järkevämpään" harrastukseen. Aurinko ja kukkaset onneksi haihduttivat moiset mietteet aika tehokkaasti. Onhan tässä taas jokin juju, järjestä en olisi niin varma. Tosin olen aika varma, että järkeä ja älyä tässä maailmassa arvostetaan tosinaan ihan liikaa.  Sieltä täältä nousevat sormustikukkahujopit ovat ilahduttaneet monen pettymyksen edestä. Nämä vaeltelevat kaunottaret ovat kasvaneet pitkiksi ja vankoiksi. Siementaimia on levinnyt kiitettävästi niin sokkeleiden vierustoille, pihalaattojen rakoihin kuin kaikkiin kukkapenkkeihinkin. Olen pelastanut osan ruukkuihin kasvamaan ja siirrän ne loppukesällä paremmille paikoille.
 
Astrantia major 'Rubra'Isotähtiputkista ensimmäisenä kukkaan on ehtinyt 'Rubra', joka kukkii vahvoin punaisin kukin. Se on vuosien saatossa levinnyt kohtuullisesti ja näiden kukinta-aika on mukavan pitkä. Se vierellä kasvaa myös muita isotähtiputkilajikkeita, jotka kukkinevat myöhemmin. Näin intensiivinen väri  kaipaa jotain vierelleen, mietinnässä on vielä, että mitä.


Geranium pratense 'Splish-splash'

Kurjenpolvia pidetään helposti vain täytekasveina, mutta kyllä niissä mielestäni on aineksia muuhunkin. Niissä on valtaisa joukko erilaisia lajikkeita, joita keräilemällä saisi jo kokonaisen puutarhan täytettyä vain tällä kasvisuvulla. Kyläkurjenpolvi 'Splish-splash' koreilee hauskoilla kirjavilla kukillaan.
 

Aquilegia vulgaris

Akileijat jaksavat kukkia pitkään, kun niistä nyppii kukkineet kukat pois ja estää näin kasvin keskittymisen siemenien valmistamiseen. Akileijan terälehtien muodon sanotaan muistuttavan kyyhkysiä. Huomaatko?Lamium maculatum 'Pink pewter'

Hopeatäpläpeippiä olen siirtänyt moneen paikkaan. Se lähtee pienestäkin palasta kasvamaan ja on kaunis myös ruukkuistutuksissa. 'Pink pewter' on suloisen vaaleanpunainen. Hopeatäpläpeippi voi levitä liiankin innokaasti, kannattaa pitää sekin mielessä. Ehkäpä kasvien liiallista leviämistä pelätään suotta liikaa, harvasta perennasta nyt ylitsepääsemätön riesa tulee (paitsi vuohenkello ja maahumala nyt ainakin).
Kasvien leviäminen on monesti ihan toivottavaa. Tontin rajalla on kuivaa ja varjoa, sinne on turha istuttaa vaativia perennoja. Tämä peittokurjenpolvi, joka nimi on hukassa, leviää ja kukkii siellä mukavasti. Sen ulkonäkökin sulautuu sopivasti luonnonmukaiseen tunnelmaan.


Alchemilla erythropoda

Reunuspoimulehti on suuremman poimulehden pienempilehtinen versio. Silläkin on kiva luonnonmukainen ulkonäkö ja sen limenkeltaiset kukkapilvet sopivat näyttävämpien kukkijoiden sekaan rönsyilemään. Itselläni se kasvaa edellä mainitussa kuivassa ja varjossa ja viihtyy hyvin.Hydrangea anomala subsp.petiolaris

Siellä kasvaa myös köynnöshortensia, joka kasvaa maata peittäen. Suotuisalla paikalla köynnös saavuttaa helposti useiden metrien mitan, täällä kuivassa se on jäänyt aika hillityksi, mutta kukkii sentään.Lilium martagon 'Alba'

Pensaspenkissä yksi ainokainen valkoinen varjoliljani availee kukkiaan. Näiden kukat ovat kyllä hassut, kuin laskuvarjoja. Lapsilla riittää niissä ihmeteltävää. Nämä kuuluvat siihen joukkoon kasveja, jotka saisivat levitä, mutta eivät sitä tee.Clematis 'Hagley hybrid'


Kärhörintamalla alkaa näyttää lupaavalta. 'Hagley hybrid' on kiitollinen kärhö. Se kasvaa ja kukkii hienosti. Vielä ei ole kukkia auki, mutta nuppuja sentään näkyy. Kärhöjä lannoitan kastelulannoitteella aika tiuhaan, näin olen kuullut viisampienkin tekevän. Tarvitsevat paljon potkua kukkiakseen syksyyn saakka.Geranium pratense 'Summes skies'

Lopuksi muuan kiinalainen viisaus, jonka olen jostain joskus lukenut. Kiinassa osataan arvostaa puutarhaa, vai mitä?

"Tunnin ilo - pullo viiniä, 
vuoden ilo - avioliitto, 
koko elämän ilo - puutarha"
 

40 kommenttia:

 1. Hienoa kukintaa puutarhassasi. Nuo akilleijan terälehdet näyttävät oikeasti ihan kyyhkysiltä. Jännä, enpä ole ennemmin huomannutkaan;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Juuh, niissä näkyy ihan selvästi kyyhkyset, kun osaa katsoa tarkasti.

   Poista
 2. Juuri nyt on kyllä niin ihanaa aikaa puutarhassa, että melkein meinaa pakahtua!
  Tuo peittokurjenpolvi voisi olla joko Biokovo tai St. Ola, molemmat ovat valkoisia, minä en kyllä erota niitä toisistaan. Minulla on sitä St. Olaa, kukkii niin runsaasti ja on todella peittävä, eikä kasva liian korkeaksi. Oikein mainio kasvi!
  Oikein kukkaisaa heinäkuuta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Nyt voisi ajan pysäyttää tähän, kun alkaa olla vehreää ja kukkaisaa. Peittokurjenpolvi kukkii kauniisti ja peittää alaa kuivassakin paikassa. Ihanaa heinakuuta sinne =)

   Poista
 3. Mikä ihana tunnelma tuossa ensimmäisessä kuvassa!

  VastaaPoista
 4. Voi kuinka ihana tuo viimeisen kuvan Geranium<3 Voih, minun ainokainen (ja kallis kuin mikä) valkoinen varjoliljani ei noussut ollenkaan. Kasvupaikka oli liian märkä, sillä sipulin lähellä viemärikaivomme ylivuoto piti aluetta kosteana myös talven ajan:( Tuosta penkistä kuoli muitakin kasveja. Jos vielä joskus törmään valkoisen sipuliin, laitan sen visusti johonkin kuivempaan penkkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'Summer skies' on kyllä herkku ja talvehti moitteettomasti. Hieman pelkäsin sen puolesta, kun Zetasilta sen raahasin loppukesällä. Ikävää, että valkoinen varjoliljasi kupsahti, ihmeen kalliitahan ne ovat. Välillä tuntuu, että kasveista revitään ylihintaa.

   Poista
 5. Astrantia on kaunis. Digutalis ei kuki vielä.

  VastaaPoista
 6. Mulla vei talvi sormustinkukat, ainoastaan yksi näyttäisi olevan hengissä. Enpä ole ennen huomannut tuota akileijojen kyyhkystä, täytyykin katsoa noita kukkia nyt tarkemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No höh, nyt vaan heittelemään sormustinkukan siemeniä maahan ensi kesää varten!

   Poista
 7. Ihana tuo Spilsh Splash vaimikösenytolikaan! Ja täällä kävi Sormustinkukille hassusti, kaikki tänä vuonna kukintavuorossa olleet kuolivat talvella, ensi vuonna taas niitä tulee ruusupenkin täydeltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Splish-splash on kivasti erilainen kurjenpolvi ja näyttää olevan kestäväkin. Harmi sormustinkukkiasi, mutta onneksi ensi kesäksi pikkuisia riittää!

   Poista
 8. Niin ja se järki. Olen samaa mieltä, että sitä on maailmassa ihan liikaa!

  VastaaPoista
 9. Ihania kukkia olet puutarhassasi kuvaillut, upeaa kukintaa! Meilläkin noita sormustinkukan siementaimia löytyy milloin mistäkin rakosesta, vaikka siitä on parikymmentä vuotta kun niitä oikeasti kasvatin siemenestä.
  Heh parempi onkin touhuta kukkasten kanssa ihan tunteella ja jättää se järki sitten syötävien puolelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti Tuulikki! Jopas on sormustinkukat teilläkin hyvin viihtyneet. Se on kumma, miten ihmeellisiin paikkoihin ne leviävätkin! Mukavaa viikkoa =)

   Poista
 10. Onpas tuo Summer skies upea!!!! Ja niin on myös Splish-splash. En tykkää yhtään hopeatäpläpeippien vahvan pinkistä kukinnasta, tuo hennon roosa on nätti. Rubrasta ei täällä mitään havaintoa, vaaleat kukkivat täyttä päätä.

  Sulla on ihania aarteita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Summer skies on minustakin upea. Kukat eivät ole erityisen suuret, mutta kivasti kerratut ja kauniin väriset. Mun vaaleat tähtiputket meni talvella aika pieniksi, eivät kuki vieläkään.

   Poista
 11. Paljon kaikkia herkkuja löytyy puutarhastasi.

  VastaaPoista
 12. Sinulla on paljon minun lempikukkiani.

  VastaaPoista
 13. Niin ihanaa kukka loistoa paljon silmän iloa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irma! Kukkia katselee ja ihailee mielellään.

   Poista
 14. Ihanaa kukkaloistua! Ja oon niin kares tuasta kärhöstä. Mulla ei oo noussu ainukkaa jalokärhö :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika! Harmi kärhöjäsi, talvi oli kyllä tosi kurja :(

   Poista
 15. Ihanat kukkakuvat! Ystäväni pihalla näin myös noita tähtiputkia, tykästyin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa! Tähtiputket ovat söpöläisiä ja kukkivat mukavan kauan.

   Poista
 16. Ihana akileijakuva, siinä oikeasti on kyyhkysiä :) Tähtiputket ovat kauniita, tuota punaista taidan haluta myöskin, koska omani on sitä tavallista valko-vaaleanpunaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minä vähän harmittaa, kun vaaleat tähtiputket ovat kutistuneet, eivätkä kuki kunnolla. Nuo punaiset ovat menestyneet senkin edestä.

   Poista
 17. Sormustinkukat ovat uljaita kaunottaria. Miksikähän ne eivät vaella minun pihallani? Tänä kesänä en ole vielä löytänyt yhtään alkua :( Isotähtiputki on kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sormustinkukat ovat ihania! Kannattaa vaan heitellä siemeniä pitkin pihaa, kyllä ne vielä puutarhaasi asettuvat. Ei se meilläkään hetkessä tapahtunut.

   Poista
 18. Kauniita kuvia. Tuo isotähtiputki on kyllä ihana :)

  VastaaPoista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...