08 kesäkuuta 2015

Lämpimämpi keli innosti pihalle

Tänään iloitsin kovin lämpimämmästä ilmasta, sillä onhan se ihan kiva vaihtaa fleecet ja villasukat edes välillä hieman kevyempiin vermeisiin. Ohjelmassa oli rikkaruohojen nyppimistä ja kukkapenkkien siistimistä. Siirsin myös muutamia kasveja uusille kasvupaikoille, kun olivat jääneet pahasti toisten innokkaampien jalkoihin. 


Galium odoratum

Sievä tuoksumatara kukkii. Tämä kasvi on oikein hieno maanpeitekasvi, sillä se kukkii kauniisti ja muodostaa  kauniin lehdistön. 


Tämä lienee jonkinsortin kärsäkalla? Tuolta se löytyi tuoksumataramaton seasta. "Tötterö" on saatu joskus kaupanpäälle joltain taimitarhalta. En ehkä ihan ymmärrä kasvin päälle. Melko erikoinen ilmestys.

Hesperis matronalis

Illakoiden nupuissa näkyy jo aavistus väriä. Kylvin näitä viime vuonna siemenestä. Halusin illakkoja puutarhaani, koska niiden kerrotaan houkuttelevan perhosia ja varsinkin erilaisia yökiitäjiä.

Clematis texensis 'The Princess of Wales'

Keväällä ruusutarhaan istuttamani Diana kärhö on lähtenyt  kasvuun leikkimökin seinällä. 

Caragana arborescens 'Pendula'

Riippahernepuussa näkyy jo pieniä keltaisia kukkia ja onhan siellä näkyvissä se kaivattu aurinkokin. Puiden lehtien lomasta siivilöityvä valo on kaunista.
 

Queen of night

Tulppaaneista 'Queen of night' kukkii edelleen. Pidän siitä kovasti. Täytyy muistaa istuttaa niitä syksyllä lisää. Ne ovat kaunis yhdistelmä ukkolaukkojen kanssa.

Allium hollandicum
 Laukat avaavatkin nuppujaan yksi toisensa perään. Näissä on ikävää kellastuvat ja suuret lehdet. Lehdet lähtevät lakastumaan jo ennen kuin kukka on edes kunnolla auki. Olen surutta leikannut lehtiä pois. Sipulin kannalta olisi kuitenkin suotavaa antaa lehden surkastua ihan omia aikojaan.


Metsikön puolella kirjavat tulppaanit vielä kukoistavat.


Niiden penkissä alkaakin olla jo aika rehevää.


Trillium erectum
 Tähän samaan varjon penkkiin pääsi myös uusi punakolmilehti.


Polypodium vulgare

Varjon puolelle hommasin myös kallioimarteen. Tätä saniaista tavataan yleisesti Suomen metsissä. Tämä kasvi on kuitenkin ostettu puutarhamyymälästä.  


Anemone sylvestris

Auringon puolella taas arovuokot kukkivat. Palloarovuokon menetys hieman kyrsii, mutta kyllä näitä taviksiakin katselee. 


16 kommenttia:

 1. Nyt puutarhassa tapahtuu jatkuvasti jotain uutta. Ei tahdo perässä pysyä.
  Tuoksumatarasta luin jostain toisestakin blogista. Sitä tekisi mieli, siis vinkkivihkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tosiaan tapahtuu vauhdilla. Kasvun seuraaminen on mukavaa, kun puutarha on melkein illalla jo erinäköinen kuin, mitä se oli aamulla :) Tuoksumatara on kaikenlisäksi helppo, minulla ainakin viihtynyt ja levinnyt ilman mitään hoitoa.

   Poista
 2. Kauniit ja ihanat tulppaanit!
  puutarhanpauloissa.blogspot.com

  VastaaPoista
 3. Toivottavasti sitä lämpöä tulee tännekin. Palelluin niin perusteellisesti parina iltana pihalla, että sain kunnon flunssan. Ihania kukkia. Minä tykkään tuoksumatarasta. Meilläkin se kukkii parhaillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin taas ollut melko vilpoisaa. Pientä flunssaakin meinaa olla, kun tulee hilluttua vähissä vaatteissa, kun on muka kesä.

   Poista
 4. Ihana tuoksumatara pääsi heti ostoslistalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin aina pistän kasveja muistiin, mitä haluaisin. Lista ei koskaan lyhene, aina löytyy jotain ihanuuksia, joita on "pakko" saada :)

   Poista
 5. Monenlaisia ihanuuksia sulla kasvaakin. Punakolmilehdessä on hieno värisävy, illakkoa oli minullakin suunnitelmissa, mutta en nyt enää muista, tuliko sitä kylvettyä keväällä vai ei. En sitten jaksanut merkkailla ylös, mitä siemeniä sirottelin mihinkin paikkaan :) Olisi ehkä kuitenkin kannattanut jaksaa vaivautua sen verran...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuttua tuo, että ei jaksa merkata asioita ylös. Jotenkin sitä luulee muistavansa tai sitten kumma laiskuus iskee juuri siinä vaiheessa :) Nyt keväällä harmitti sekin, että en ollut jaksanut ottaa tulppaanien yms. nimiä ylös. Syksyllä aion ryhdistäytyä :)

   Poista
 6. Ehkä siis pian meilläkin lämpenee. Täytyy myöntää että villasukkaa on vedetty tääläki jalkaan. Kaunis on yön kuningatar! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paree olis lämmetä! Ei tarvis mitään hirveetä hellettä olla, mutta ei nää villasukkakelitkään houkuta :) Yön kuningatar on nimensä veroinen!

   Poista
 7. Minulla kukkii samoja lajeja. Ihanat kuvat. Sinulla on tuo raitakärsä, olen kuvannut sitä Kumpulassa. katson viikonloppuna mitä nimiä niille on. Minun Trillium on saman värinen. En saa hyvää kukintaa Alliumien kanssa, kun lehdet kärventyivät kylmästä. Aukeavat viikonloppuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Ulla, kun olet nähnyt vaivaa! Luin kommenttisi blogistasi ja opin paljon uutta tästä kärsästä :) Täytyy tuumia sille uusi paikka. Oletin jotenkin, että en saa sitä edes kasvamaan. Yllätyin, kun se sitten olikin hengissä.

   Poista
 8. Tuoksumatara on hyvä ja kaunis kasvi :)

  VastaaPoista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...