20 kesäkuuta 2015

Keskikesän kukkakimara

Hui, miten nopeasti tämä alkukesä onkaan taas mennyt! Juhannus alkaa olla kohta takanapäin ja alkukesä vaihtuu keskikesäksi. 


Terassin edusta kukkii

 Kevät ja alkukesä ovat olleet puutarhassani melko poikkeuksellisia, sillä kukinta on ollut runsasta ja jatkuvaa. Sipulikukille vuosi taisi olla onnistunut ja siitä innostuneena olen jo hieman pohtinut syksyn hankintoja. Puutarhan ystävä taitaakin elää aina hieman aikaansa edellä, suunnitellen jo tulevaa vuotta. Mutta nyt eletään kuitenkin vielä juhannuspäivää, jota päätin juhlistaa kukkakimaralla, olkaa hyvät!


Idänunikot kukkivat juuri nyt. Oranssit kukat loistavat kauas, kuin huutomerkit ikään. Vahva väri näyttää mukavalta sinisävyisten akileijojen ja lilojen laukkojen vierellä. 'Royal Wedding' unikkojen siementaimet ovat vahvistuneet mukavasti. Toivottavasti ensi kesänä pääsen ihailemaan näiden valkoistenkin idänunikkojen kukinnasta.


Unikko ilta-auringossa

 Akileijoissa on monia hyviä puolia. Yksi niistä on tämä runsas alkukesään painottuva kukinta. Tänä vuonna tuntuu, että monet perennat ja kesäkukat ovat viileiden kelien vuoksi kehittyneet hitaasti ja jurottavat odotellen lämpöä lehdilleen. Lehtoakileijat sen sijaan ovat suorastaan rehahtaneet kasvuun. Akileijasääskikään ei ole kukintaa pilannut. 


LehtoakileijaJaloakileija 'Spring magic white'


Vuokkopioni on jo ehtinyt availemaan ensimmäisiä kukkiaan. Joka kesä ihastun tähän vahvaan väriin ja kukan yksinkertaiseen muotokieleen. Tämä pioni on mieluinen myös siksi, että se ei tarvitse minkäänlaista tukea, vaan pysyy hienosti pystyssä. Pionien kukinnasta voi nauttia kauan, kun yhdistelee eri aikaan kukkivia lajikkeita.


Juhannusruusu avasi joitakin nuppujaan sopivasti juhannukseksi, ihana ruusun tuoksu leijailee ilmoille! Ruusu on täynnä nuppuja, nyt vaan sopii toivoa, ettei rankkasateet pilaa kukintaa.


Valkoisissa kukissa on vaan jotain erityisen lumoavaa. Olenkin innostunut lisäämään valkoisia kukkia istutuksiini. Varsinkin iltahämärässä niiden "hehkua" on hieno katsella. Valkoinen alppikärhö 'Alpina plena' kukkii kaariportissa ja ovat kivunnut jo vieressä kasvavaan mongolinavaahteraankin. 


Tämä valkoinen kurjenpolvi on uusi löytö tälle kesälle. Kasvissa kiehtoi juurikin valkoinen väri. Kurjenpolvet ovat kuitenkin kaikkinensa yksi lempikasviryhmistäni. Niistä löytyy varmasti jokaiseen makuun ja puutarhaan sopivia kasveja. 

Clarkinkurjenpolvi 'Kaschmir white'


Idänkurjenpolvi 'Plenum'Tuoksukurjenpolvi


   
Haaga
Haaga alppiruusuni tahtoi tehdä vain yhden kukan tänä kesänä. Lehtiä se tuntuu kasvattavan senkin edestä. Olen ollut huomaavinani, että Haagani tykkää kukkia joka toinen vuosi runsaammin ja huilata sitten seuraavana vuonna.

Tämän toisen lajikkeen olen saanut äidiltäni, eikä sen tarkempaa nimeä ole tiedossa. Siinä on kukkia mukavasti.


Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille!
12 kommenttia:

 1. Ihana tuo ylin kuva, teillä on jo todella runsasta kukintaa siellä! Itsekin juuri hetki sitten pohdiskelin, millaisia sipulikukkia sitä syksyllä istuttaisi, taidetaan tosiaan me puutarhurit olla aina vähän aikaamme edellä. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos KesäKukka! Kukinnasta saa kiittää paljon akileijoja ja olen kyllä yrittänyt myös lisätä alkukesän kukkijoita, sillä monena vuonna kukinta on painottunut liiaksi loppukesään. Aikaamme edellä, niinpä :D

   Poista
 2. Ihanat! Mullakin on kasvamassa Royal Weddingiä. Aika moni siementaimi näyttää jo hävinneen. Toivottavasti edes muutaman valkoisen saisin minäkin. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Toivotaan, että sinunkin royalisi vankistuisi! Minulla ei toistaiseksi ole kuin noita oransseja idänunikoita, kovasti mieli tekee muitakin värejä :) Aurinkoista sunnuntaita!

   Poista
 3. Upean rehevää ja kaunista!
  Uusia akileijalajikkeitakin opin Sinulta.
  Jos haluat akileijojen kukinnan painottuvan koko kesään, niin leikkaa kuihtuneet kukat heti pois; kasvin ei tarvitse kehittää siemenkotaa vaan sen sijaan tekee uusia kukkia koko ajan lisää. Ainakin minulla toimii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos akileija (mikä ihana nimi)! Voiko olla, että olet bongannut minulta lajikkeen, joka on sinulle uusi. Kiitos vinkistä, uusien kukkien toivossa olenkin pyrkinyt nyppimään siemenkotia, minkä joudan :) Sinun blogissasi on joka päivä ihanuuksia, mikä villitsee taas akileijakuumetta uusiin ulottuvuuksiin!!

   Poista
 4. Ooh ihania! Jatkuuko valkoinen kausi vielä? Minullakin pyörii mielessä syksy ja sipulit! Voi kun tulisi pian jo kuvastoja haaveiltavaksi. Kaivelin sinulle eilen kilkkoja vähän juurtumaan, varmistan vielä, että varmasti lähtee kasvamaan ja sitten lähettelen sinulle! En löytänyt tältä sivulta s-postiosoitettasi, olenko sokea?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sametti Hortensia! Jatkuu valkoinen kausi edelleen, mutta se ei poissulje muitakaan värejä, hih. Tuhannet kiitokset kilkoista, mä laitan s-postini sun blogiisi kommenttina. Haluaisin kyllä kovasti lähettää sinulle sitä mehaaniaa. Olisi mukavaa jos sinun puutarhassasi kasvaisi jotain meiltä :)

   Poista
 5. Vau, mikä kukkamäärä! Ja ihanat värit. Kylmät säät ovat selvästi vaikuttaneet eri kasveihin eri tavoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaalean vihreää! Kylmät säät tosiaan vaikuttaa, kovasti toivoisin jo edes vähän lämpöisempää ja aurinkoa. Täytyy kuitenkin koittaa ottaa ilo irti kesästä, vaikkei säät suosisikaan.

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...