13 marraskuuta 2015

Esikoitakin vielä...

Meinaa alkaa jo hieman huvittaa itseänikin. Tunnun näet olevani rakastunut vähän joka kasviin. Olettekos huomanneet? Olen myös hieman kauhistunut. Olenko tosiaan haalinut taas näin paljon kaikkea?! Kaikki ovat mahtuneet puutarhaan vielä mainosti, joten ei huolta. Onneksi hoidan pientä puutarhaa, suuremman kanssa olisin varmasti jo vararikossa. Raha ei kasva puussa, harmi. Semmoisen puun hommaisin varmasti puutarhaani =)


Palloesikot ovat vastustamattomia, samaa tuumi kevään ensimmäinen sitruunaperhonenkin

Ennen viime kevättä esikkokokemukseni rajoittuivat kevätesikoihin ja pariin pihaesikkoon. Kauniiden kukkien ohella parasta näissä on varhainen kukinta. Keväällä ja alkukesällä kukkivia kasveja ei vain voi olla iki liikaa!


Tämäkin kaunistus kotiutui puutarhaan hyvin

Kevättalvella sisäkukiksi myytävät esikot kotiutuvat ulos hyvin ja monesti kukkivat syksyllä toistamiseen. Kannattaa siis kokeilla!

Posliinihyasintit ja esikot kevään korvalla

Nämäkin istutin keväällä ulos

Muistan sen hetken, kun näin ensimmäisen palloesikkoni Agrimarketissa. Olin myyty ja niin oli esikkokin! Noh, eihän yksi pieni pallero näytä juuri miltään, joten kavereitahan sille oli saatava. Aloin tutustua esikoihin tarkemmin ja ryhdyin perustamaan pientä esikkonurkkausta terassin eteen. Siinä kasvuolosuhteet ovat uskoakseni esikoille parhaat. Lumi sulaa keväällä nopeasti, ja kesällä paikka pysyy muiden kasvien johdosta sopivan varjoisana ja viileänä. Kosteutta meidän puutarhassa ei ikinä ole liikaa, mutta katveessa multa ei kuitenkaan kuivu halkeilevaksi koppuraksi, mitä se helposti auringossa tekee. Esikot eivät kuivuudesta ja paahteesta välitä. 


Julinaesikko, himalajanesikko ja palloesikko

Minua viehättää kovasti ajatus puutarhasta, jossa on erilaisia huoneita ja tunnelmia, joten olen pyrkinyt toteuttamaan sitä omassakin puutarhassani. Esikkonurkkaus on siis oma pieni tilansa, joka on pyhitetty esikoille ja muille pienille varjokasveille. Kasvien levitessä ja rehevöityessä ilme muuttuu kauniimmaksi, kun multatila peittyy. 

Palloesikko-Primula denticulata 'Alba'

Hieman jännittää, miten esikkoni talvehtivat. Millainen talvi tästä yleensä tulee vai tuleeko talvea ollenkaan? Pahin skenaario olisi, että märkä maa jäätyy, eikä ole lunta suojana. Silloin moni puutarhani kasvi olisi vaarassa, vaikka kohopenkeissä kasvavatkin.

Nupullaan

Etanat ja kotilotkin osaavat arvostaa esikoiden ihanuutta ja tykkäävät nakerrella niitä. Meillä noita tuholaisia ei vielä hirveästi ole, mutta kyllä ne ovat jo esikot löytäneet. Etanat ja kotilot karmivat minua, ja olen monesti nähnytkin painajaisia siitä, miten jättimäiset etanat ovat vallaneet koko puutarhan. Niitä on niin paljon, ettei edes kävelemään pääse, huh!

Japaninesikko-Primula japonica 'Miller's Crimson'

Esikkonurkkauksen viimeisenä kukkii japaninesikko. Sen kukinto koostuu kolmesta päällekäisestä kiehkurasta, jotka avautuvat pikkuhiljaa. Kukinnosta tulee näyttävä ja suhteellisen korkeakin. Erikoista on myös myöhäinen kukinta. Tämä esikko kukkii vasta kesä-heinäkuussa.


Kukinto aukeaa alhaalta ylöspäin.

Esikkoharrastukseni on siis päässyt alkuun. Monta ihanaa esikkoa vielä kutkuttaisi saada. Onko teillä muuten kokemuksia esikoiden siemenkasvatuksesta? Meneekö hermot ja koko elämä, vai onko tuloksia tulossa pian? Hihii, en ole yhtään kärsimätön luonne...



Vielä loppuun tämä vihertävä erikoisuus, josta olen jo ennenkin täällä turissut. Esikko myytiin ilman tarkempia tietoja siitä, kuka hän on. Googlen perusteella se voisi olla 'Green lace'. Vihertävä kukka on tosi kaunis. 

Ihanaa viikonloppua!!

26 kommenttia:

  1. Esikot ovat minunkin suosikkejani. Minä olen vain ravistellut esikoiden siemeniä sopiviin kohtiin. Olen hirveän huono esikasvattamaan, kylmäkäsittelemään jne, joten suosin rempseita otteita, D! On sieltä uusia esikoita noussut:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, miten kivaa, jos ne leviävätkin noin helpolla. Kuulostaa sopivan yksinkertaiselta meikäläiselle =D

      Poista
  2. Kevätkukkijoita ei ole koskaan liikaa! Keväällä odotan jo malttamattomana perennojen kukintaa, niin esikotkin toisivat kaivattua väriä:) Kiitos vinkeistäsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevätkukkijat ovat todella tärkeitä, kun sielu janoaa värejä ja kukkia talven jälkeen. Esikot ovat suloisia!

      Poista
  3. Näen kuvistasi, että esikkomaailmassakin riittää mahdollisuuksia. Olen aikojen kuluessa istuttanut muutamia esikoita pihaan, mutta kaikki ovat hävinneet. Olisivat ehkä tarvinneet oman paikan ja vähän hoitoakin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esikoissa on tosiaan mahdollisuuksia. Niissä taitaa olla helpompaa ja krantumpaa lajia, kosteutta ja katvetta arvostavat. Katsotaan, mitä minulla on hengissä talven jäljiltä! Sormet ja varpaat ristiin :)

      Poista
  4. Hyvää viikonvaihdetta myös sinne! Keväisiä kuvia täällä. Sitä kohtihan ollaan menossa, siis kevättä. Tosin sinne on vielä matkaa. Toivottavasti tulisi talveksi paljon lunta ja pakkasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vilma! Kevättä kohti mennään päivä päivältä! Lumi valaisee kivasti maisemaa, mutta hirmupakkasia en kaipaa.

      Poista
  5. Kasveihin rakastuminen ei ole yhtään hullumpi harrastus. Ja vaikka sitä rahapuuta kaipaa itse kukin, voisi ne vähätkin pennosensa surkeamminkin sijoittaa. Sinulla on aivan ihania esikoita. On se vaan jännää, että kun höpsähtää johonkin kasviin, niitä pitää sitten saada paljon ja kaikkia erilaisia.
    Tilasin pari vuotta sitten virolaisesta siemenliikkeestä esikon siemeniä, mutta niistä en saanut yhtään kasvua aikaan. Saattaa olla vika kasvattajassa, ei välttämättä siemenissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, rahat voisi syytää paljon huonompiinkiin kohteisiin! Hyvä harrastushan tämä on monessa mielessä =) Kuten totesit hurahduksen myötä nälkä kasvaa syödessä ja lajikkeita olisi saatava kaikenmoisia. En ole uskaltanut noihin ulkomaisiin nettisivustoihin tutustua, sillä siltä tieltä ei ehkä olisi paluuta..Liian houkuttavaa!

      Poista
  6. Esikot on suloisia <3. Jo niiden lehdetkin on sellaisia hellyyttävän palleroisia. Toistaiseksi minulla (jos myyrät vaan suo) vain sitä vaaleankeltaista ja kirkkaankeltaista vanhaa esikkoa. Tekisi mieli kyllä noita muitakin lajikkeita kokeilla, varsinkin tuo palloesikko on upea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esikot ovat pop! Vanhat esikkolajit taitavat olla niitä kaikkein kestävimpiä. Toivottavasti myyrät ymmärtävät pysyä loitolla!! Palloesikot ovat niin suloisia, niitä täytyy saada lisää. =)

      Poista
  7. Ihanat esikot! Palloesikko on kova leviämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu! Ai palloesikko leviää kovasti, miten mukavaa :) Vaikka hieman kartankin runsaasti leviäviä kasveja, niin akileijoille ja esikoille sen suon.

      Poista
  8. Hei!
    Primula er en blomst som jeg ønsker hjertelig velkommen om våren. Innmari mange fine du har. Nydelige farger og former på blomstene. Har du prøvd etasjeprimula? Den blomstret for første gang i hagen i år. Veldig fin.
    Ha det godt! Anne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Tack Anne =) Jag älskar primulor så mycket! <3. De kan man aldrig få för många av =D Så tack för ditt tips!

      Poista
  9. Esikot ovat ihania, tuo 'Green lace' on pakko saada!!! Minä olen kokeillut kasvattaa tavallista keltaista kevätesikkoa siemenestä. Se onnistui syyskylvönä. Nyt aion kokeilla laatikossa hankikylvönä useita erilaisia esikkoja, joiden siemeniä ostin kesällä Riikasta. Katsotaan, miten onnistuu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wau, sinun suunnitelmasi kuulostavat kiehtovilta! Innolla odotan, mitä tuleman pitää :) Ehkäpä minäkin vielä innostun siemenestä kylvämään, kun kaikkia erikoisuuksia tietysti tekisi mieli...Lykkyä kylvöille!

      Poista
  10. Voi miten paljon kauniita esikoita sinulta löytyykään. Noita palloesikoita minunkin tekisi kovasti mieleni. Luulin jo kerran kasvattavani sellaisia, mutta eipä ne olleetkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos maatuska! Palloesikot ovat niin viehättäviä palleroineen. Toivottavasti kotiutuisivat puutarhaani.

      Poista
  11. Apua miten ihania <3 Olen nyt muutamana vuonna kylvänyt esikoita ja ainakin palloesikot ovat tuntuneet helpoilta. Eihän ne nyt ekana vuonna kuki, mutta toiveissa olisi josko jo ensi keväänä. Erikoisempiakin esikoita olen saanut itämään ja muutamia jo kukkimaankin, siis aina kannattaa yrittää!!! Ei ole siemenkasvatusta voittanutta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa, juu ei ole tosiaan siemenkasvatuksen voittanutta ;) Erikoisuuksia tietysti minäkin aina kuolaan, eikä niitä oikein muuten saa kuin siemenestä, joten...Toivottavasti kaikki ihanat esikkosi kukkivat keväällä, tulen sitten niitä kiireesti ihastelemaan blogiisi!!

      Poista
  12. Kauniita!
    Minä saan kevättalvella ostetut esikot aina hengiltä ennen kuin ne pääsisivät maahan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirjo :) Monesti mullakin ne ovat aika rupusia, mutta virkistyvät kummasti kun pääsevät ulos ja multaan.

      Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...