03 elokuuta 2016

Kunhan höpisen

En ole koskaan ennen kasvattanut kesämalvikkia. Pitkään pidin itse asiassa kaikkia malvoja ja salkoruusujakin tylsinä ja vanhanaikaisina. Tylsiä nämä eivät kyllä ole, perinteisiä ehkä kyllä, mutta minun silmääni ne ovat alkaneet miellyttää vuosi vuodelta enemmän. Omat mieltymykset muuttuvatkin vuosien saatossa ja suosikit vaihtuvat moneen kertaan.


Tämä kesä on ollut hirveä ötökkäkesä, eikös?  Etanoita ja kirvoja on ollut riesana ennätysmäärin. Kesämalvikkejakin on joku pureskellut, mutta ei onneksi tuhottomasti. Ihan kuin olisin jostain lukenut, että malvat kuuluvat etanoiden suosikkikasveihin, voin tosin muistaa väärinkin.

Ensin olin melko harmissani, kun valkoisten kukkien sekaan ilmestyi noita vaaleanpunaisiakin malvikkeja, mutta nyt olen yhdistelmään erittäin tyytyväinen. Raikasta polkkakarkkimeininkiä!


Krasseja en ole kasvattanut vuosiin, kunnes tänä keväänä päätin jälleen yrittää. Alkukesä ei ollut kovin lupaava, sillä krassit näyttivät kasvavan lähinnä vihreiden toukkien eväiksi. Toukat ovat sittemmin häipyneet, ja lehdistö on kasvanut terveeksi ja reheväksi. Ehkä vähän liiankin reheväksi. Kukat meinaavat näet jäädä lehtien sekaan piiloon. 'Ice Age' on yksi vaaleimmista köynnöskrasseista, sen kukat ovat haaleankellertävät. 


Jostain kaapin perukoilta löysin keväällä pussillisen matalan siemenkrassin siemeniä, jotka olivat jo vanhenemassa. Siemenet itivät kuitenkin hyvin ja sain monta taimea. Näissä kukissa on vahvan punertava sävy, tykkään!Pakko myöntää, että olen aistinut viime päivinä luvattoman paljon syksyn tuntua. Syksyn tuoksut, kosteus ja valo ovat hiipineet kesän keskelle. Sillä kesäähän vielä eletään, en halua ajatella, että elokuun alussa olisi muka jo syksy.


Mutta miten pihlajanmarjat voivat olla jo näin punaisia?! Alkaa pelottaa, onko meillä täällä kohta neljän vuodenajan sijaan ainainen syksy...
Onneksi aurinko vielä lämmittää ja elokuussahan on monesti tulleet ne parhaat kesäkelit. Mukavaa on myös se, että monet lemppariperennani kukkivat näin loppukesästä ja hyvällä onnella ne jatkavat pitkälle syksyyn. Värimintut ovat yksiä näistä. Viime talvi oli värimintuille vaikea, eikä kukinta ole edellisvuosien tasolla. Saan kuitenkin olla onnellinen siitä, että yksikään ei lopullisesti heittänyt lusikoita nurkkaan.Kasvatin siemenestä purppuraväriminttua, joka vissiin on yksivuotinen? Toivon, että se jollain ihmeellä talvehtisi tai ainakin tekisi runsaasti siementaimia. Tämä kasvi on meinaan todella viehättävä, kukat ovat kivasti kerroksittain ja väri on hieno. Minun kasveilleni on aina plussaa myös se, että ne pysyvät tukematta pystyssä. 
Hortensiat miellän syksyn lähettiläiksi. Pallohortensiat tosin kukkivat jo heinä-elokuulla, mutta silti. Pidän hortensioiden muhkeista kukinnoista ainakin siihen asti, kunnes sade piiskaa ne retkottamaan maata pitkin. Kannattaisi tukea siis ajoissa. Minä luotan aina liikaa hyvään tuuriin, jos nyt ei sataisikaan ja hah.Samaisessa penkissä valkoiset kosmokset kukkivat ja kukkivat. Yksinkertainen on kaunista, totta tosiaan.Loppukesän illoissa on taikaa. Valo on pehmeää luoden puutarhaan valon ja varjon leikkiä. Tämmöistä höpinää tällä kertaa, kiitos vierailustasi!31 kommenttia:

 1. Kaunista kukintaa pihallasi! Yöt ovat jo luvattoman pimeitä. Nyyh, kyllä se syksy taitaa tulla...

  VastaaPoista
 2. Kaunista kukintaa pihallasi! Yöt ovat jo luvattoman pimeitä. Nyyh, kyllä se syksy taitaa tulla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit! Kukkii, mutta sateet meinaavat tehdä väkisin kukista selvää. Syksy saapuu, toivottavasti lämpimänä.

   Poista
 3. Tämä on loppukesää, jookos, eikä mitään ###syä. Vanhat perinteiset ja yksinkertaiset on tosi viehättäviä kuvistasi. Ja pienempien iltojen tunnelma, siitä pidän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loppukesää ehdottomasti! Syksyssä on toki omat hyvät puolensa, mutta kyllä mää vaan tykkään niin kesästä.

   Poista
 4. Kauniita kuvia. Kesämalvikki on myös siitä loistava, että se kestää maljakossa toooosi pitkään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo, huomasin kun poimin sateessa katkenneita oksia maljakkoon, hyvin kestivät!

   Poista
 5. Kesässä mennään vielä ja tiukasti. Meillä päin on viime päivinä satanut niin usein ja rankasti, että kaikki korkeammat kasvit lotkottavat pitkin pituuttaan. Niin myös kesämalvikki, jota kylvin ensi kerran tänä vuonna. Pussukassani oli vain pinkkiä väriä, mutta tykkään sen raikkaudesta tosi paljon. Sateen kaatamia leikkasin maljakkoonkin ja yllättävän hyvin kestää ja avaa nuppunsa sisälläkin. Kokeile.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä elokuu on vielä kesäkuukausi, vaikka ilmat ovatkin olleet syksyisen sateiset. Kesämalvikki oli kiva uusi tuttavuus, olen minäkin se joutunut tukemaan, kun eihän näitä sateita kestä enää mikään kasvi.

   Poista
 6. Keskikesää tässä vielä eletään, joskus lokakuussa ehkä tulee syksy....
  Vaikka aamuisin ja iltaisin valo onkin jo sellaista pehmeämpää, pimeä tulee vasta tosi myöhään.
  Meilläkin toukat söivät alkukesällä krassin lehdet, mutta peräänantamattomia ovat krassit, nyt niissäkin on jo uudet vehreät lehdet ja kukat!
  Olen joskus kylvänyt tuollaista monikerroksista minttua, pussin sekoituksessä oli tuollaista lilaa ja vaaleanpunaista. En enää muista sen nimeä, mutta ainakin se on ollut monivuotista. Joka kevät lähtee uudelleen kasvuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana asenne, juuri niin! Pihalla on paljon kukkivaa ja kun aurinko paistaa ja perhoset lentelevät, niin ihan kesäähän tämä on.

   Krassit taitavat olla kestäviä tapauksia. Nyt keväisistä toukkien syömingeistä ei ole merkkiäkään, vaan krassi rönsyää villisti.

   Kiva kuulla, että minttusi ovat talvehtineet, luo uskoa tännekin!

   Poista
 7. Elokuu on kuukausista tunnelmallisin, kuten sinun kuvistasi näkyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elokuun illoissa on tosiaan tunnelmaa! Valo on kauniin pehmeää ja pimenevät iltoihin voi sytyttää kynttilöitä.

   Poista
 8. Nyt eletään parasta kesää ja satokauden alkua! Minä nautin pimenevistä öistä - tulee lopetettua hommat jossain ajassa valon puutteeseen :D

  Kiitos kauniista kuvista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, pimeys ajaa tarhurin sisälle viimeistään! Kiitos itsellesi ja tervetuloa lukijaksi =)

   Poista
 9. Kukkamieltymykset muuttuvat vuosittain. Ei kannata alkaa heti siirrellä, kun joku ei niin paljon miellytä. Vaikka itse kyllä siirtelen vuosittain, kun joku kasvi ei ole oikean värinen tai se on liian kookas tilaan nähden tms.
  Kauniita ja tunnelmallisia kuvia. Pidän kovin noista värimintuista. Meilläkin ne kärsivät viime talvesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä taimikaruselli pyörii aina vaan, mutta olen pyrkinyt hillitsemään itseäni hieman. Toimivien yhdistelmien rakentaminen vaatii kasvien siirtelyä, mutta annan kasveille ehkä hieman enemmän aikaa kehittyä.

   Kiitos!

   Poista
 10. Taas kerran kaunista kukintaa! Purppuraväriminttu on todella suloinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset! Purppuraväriminttu on kiva tapaus ja oli helppo kasvattaakin.

   Poista
 11. Ihania tunnelmia! Kaunis tuo purppuraväriminttu, se on ihan uusi juttu minulle, kiitos vinkistä! Kovin on syksyisen oloinen elokuun alku. Toivottavasti ei tule kovin sateinen kuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Huopalintu! Syksyistä on ollut ja vettä on tullut hurjasti. Viime yönäkin heräsin kaatosateesen, kun sade rummutti peltikattoa kiivaasti.

   Poista
 12. Kauniin värinen tuo tummanpunainen krassi!
  Yksinkertainen on kaunista, sen todistaa kuva valkoisista kosmoskukista, tykkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tummanpunainen krassi on minustakin hyvänvärinen! Valkoiset kosmokset ovat yksinkertaisuudessaan ja pimenevissä illoissa ihan huippuja.

   Poista
 13. Krassit ovat kauniita. Ovat lemppareitani, mutta jostain syystä nykyään niiden kasvatus ei tahdo onnistua. Esikasvatatko krassit vai kylvätkö suoraan ulos?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikasvatin krasseja hieman. Minusta on kivempi saada taimet ruukuissa hyvälle alulle ja istuttaa sitten paikoilleen. Koen, että ehtivät sitten paremmin kukkia ja kestävät kilpailua, minun penkkini kun ovat niin täyteenahdetut.

   Poista
 14. kauniita! meillä on ollut paljon pieniä etanoita, jotka ovat saaneet aikamoista tuhoa aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset! Pieniä peltoetanoita on nyt enemmän kuin koskaan, niitä löytyy lähes joka kiven alta. Ne ovat aikamoisia ahmatteja, olen huomannut!

   Poista
 15. Totta on, että syksy on aistittavissa ilmassa. Mutta onhan syksykin kivaa aikaa. Onko viimeisessä kuvassa jokin häkki?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan syksyssäkin kivat puolensa juu, mutta odottakoot puolestani vielä tovin ennen saapumistaan. Vimpassa kuvassa on tosiaan "lintuhäkki", semmoinen koristemalli.

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...