28 elokuuta 2016

Kuvia elokuulta

Elokuu alkaa olla taputeltu ja syksy saapuu vinhaa vauhtia. Loppukesä ei ole ihan vastannut toiveitani. Vettä on satanut lähes joka päivä ja huippuna eiliset tuulet meinasivat viedä koko puutarhan mennessään. Puut taipuivat uhkaavasti, mutta tuhoja ei sentään tullut. Varsinaiset venetsialaiset!
Sateet ovat saanet kukat ränsistymään ja lakoamaan. Ahkerasti olen yrittänyt nyppiä ruskettuneita kukkia pois ja tukea kasveja pystyyn, mutta jokavuotinen puutarhalaiskuus nostaa jo päätään. Vaikka ei tässä vielä olisi varaa heittää hanskoja nurkkaan, vielä on monta hommaa odottamassa. Kukkasipulitkin pitäsi saada maahan asti, kunhan nyt ensin saisi ne hommattua.

Syksyllä kukkasipuleiden maahan saattaminen voi ottaa koville, mutta kun ajattelee sitä iloa mitä niistä keväällä saa, niin kyllä kannattaa ruveta. Tsekkasin hieman nettikauppojen tarjontaa ja osassa on tarjoukset jo päällä, ehkäpä hyödynnän niitä ja tyydyn muuten ihan vaan markettien valikoimiin.


Ruusuille sateinen kesä on ollut kurjimus. Neilikkaruusu ansaitsee kuitenkin kehuja. Olin lähes varma, että se kuoli. Sen niskaan valui kevättalvella leikkimökin räystäältä vedet, jotka jäätyivät lautaksi kasviparan juuristolle. Kasvuunlähtö olikin hidasta, mutta nyt koettelemuksista ei näy enää merkkiäkään. Täytyy vaan muistaa korjata tuo räystäs, jottei ruusun tarvitse kokea samaa kohtaloa enää ensi talvena.


Leikkimökin seinusta taitaa olla aika suosiollinen kasvupaikka ruusuille, sillä siellä talvehtivat myös nämä Lidlin halvat ruusut, joista ei oikein tiedä mitä ovat. Tämä kaunis, hieman kirjoapteekkarin ruusua muistuttava tapauskin, on kukkinut aikas kivasti.


Kärhöt ovat kukkineet viime kesää paremmin ja ne ovat näyttävyydessään kyllä vailla vertaa.


Kesäkukille sateet ovat olleet hankalia. Olen nostellut ruukkuja katokseen suojaan ja tuntuukin, että ne ovat viettäneet pääosan ajasta katoksen alla, eikä niille suunnitelluilla paikoilla. Musta petunia on tosi kaunis, mutta nyt jo varsin härmäinen. Ajattelin kuitenkin antaa sen olla siihen saakka, kunnes istutan syysistutukset. Vielä en tohdi kanervia tai muita syyskukkia tosin ajatellakaan.Isosamettikukka 'Vanilla' on kukkinut toukokuusta lähtien. Sen kasvatuksessa olen toistaiseksi joka kevät onnistunut hyvin. Sininen heliotrooppi on valmis taimi ja sopii kauniisti samettikukan kaveriksi. Heliotroopin tuoksu on uskomattoman ihana!
Perhoset ovat vierailleet elokuussa puutarhassamme ahkerasti. Varsinkin neitoperhoset ovat olleet liikkeellä isolla porukalla. Amiraalit puolestaan ovat hävinneet jonnekin. Virginiantädyke on yksi ehdoton suosikki, jossa viihdytään pitkiä aikoja.Kirvojen joukkohyökkäyksen vastapainona on onneksi paljon myös leppäkerttuja, jotka popsivat kirvoja suihinsa. Nyt on ollut paljon liikkeellä myös sammakoita. Monta kertaa olen säikähtynyt kasvustosta pompahtavaa sammakkoa. Toivottavasti ne pistelevät etanoita suuhunsa, niitäkin meinaan riittää.


Ihanaa elokuun loppua kaikille!

32 kommenttia:

 1. Sullahan kukkii siellä vielä vaikka mitä!
  Minäkin rakastan heliotrooppia ja isosamettikukka on joka vuotuinen siemenkasvatus. Se on niin helppo ja tykkään sen väristä kovasti.
  Ihanaa elokuunloppua myös sinulle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noo, alkaa oleen aika ränsistynyttä, mutta jotain sentään vielä jaksaa kukkiakin ;)

   Poista
 2. No ei Sinun puutarhasi kovin ränsistyneeltä näytä, ei ollenkaan vain kauniin kukkivalta! Sadetta on tosiaan riittänyt ja eilinen myrsky oli omaa luokkaansa, onneksi ei vahinkoja tullut Teillekään!

  Ajattelin että tänä syksynä katan mahdollisimman paljon perennoita, kun taas ei tiedä millainen talvi tulee, vähän kuin sateensuojaa niille laitan! Päätin keväällä että laitan paljon sipulikukkia...osa jo tilattu, osan ostin marketista...aika vähän vielä kuitenkin :D

  Oikein ihanaa pyhän jatkoa ja alkavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä sitä surkeutta tule kuviin taltioitua, mutta kyllä ränsistymisen merkit ovat aika vahvat. Jos tulisi lämmin syksy, niin kukinta kyllä vielä jatkuisi, koska nuppuja on monessa kasvissa paljon näkyvissä.

   Talvesta ei ikinä tiedä, siihen varautuminen kuulostaa todella järkevältä! Minäkin sain aikaiseksi tilata viimein hieman sipuleita =)

   Poista
 3. Nyt on ollut selvästi neitoperhosten vuosi, muita on näkynyt aika harvakseltaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Jännästi vuorottelevat. Viime vuonna oli paljon amiraaleja.

   Poista
 4. Kaunista on puutarhassasi. Pidän kovin noiden kanukoiden ja heisiangervon kimpasta. Ne värittävät kauniisti pihaa vaikka perennat jo lopettelevat. Tosin Sinulla näyttää olevan kukassa vielä paljon kasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irene! Minäkin pidän paljon noista värikäslehtisistä pensaista, niistä on iloa pitkään.

   Poista
 5. Kauniisti kukkii puutarhassasi. Suloiset perhoskuvat.

  VastaaPoista
 6. Kauniita näkymiä puutarhastasi. Perhoset ovat suloisia, onneksi niitä on tänä vuonna ollut mukavasti.
  Pientä puutarhaväsähtämistä on täälläkin ilmassa. Ei ole enää niin helppoa tarttua toimeen kuin keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen yrittänyt haalia perhoskasveja puutarhaani, koska tykkään niin katsella perhosia. Toiveissa on, että joskus bongaisi jonkun hieman erikoisemmankin perhosen pihastaan. Väsähtämistä on, mutta aurinkoinen sää lisäsi heti intoa puutarhatöihinkin =)

   Poista
 7. Ihana kooste elokuulta.
  Hyvä, jos sinua on onnestanut kärhöjen suhteen. Minua ei; vain mantsuriankärhö kukki, kaikki muut yrittävät vieläkin toipua viime talvesta. Yhtä lukuunottamatta ovat sentään elossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta! Yllättävää on, että tosi kestävänä pitämäni lumikärhö kuoli talvella. Se oli jo monta vuotta vanha, mutta nyt heitti veivinsä tyystin. Jalokärhöt selvisivät.

   Poista
 8. Ihanan reheviltä näyttäävät sun istutukset. Ei mitää merkkiä ränsistymisestä, munkaa miälestä. Oi, sulla kukkii jalokärhöt. Oon kare, kare, kare!
  Neilikkaruusut kukkiivat tosi hyvin. Munki suasikki jo pitemmän aikaa.
  Kukkasipulia on tainnu kerääntyä jo toistakymmentä pussia. Ja sesonki on vasta aluus ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika! Hih, vai kade, eipä ole kuule mitään syytä, mitä olen blogistasi kuvia ihastellut =)Neilikkaruusu on kestävä ja kaunis. Kukkasipulimeininkisi kuulostaa just hyvältä!

   Poista
 9. Tosi kaunista, sadekesä ei kyllä näy millään huonolla tavalla sinulla. Suloista kukintaa suloisessa puutarhassasi!

  VastaaPoista
 10. Tosi kauniita kuvia! Kukkasipulit ovat minullakin mielessä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi! Nyt alkaa olla se aika, kun kukkasipulit alkavat pyöriä mielessä. Ensi kevättä suunnitellaan =)

   Poista
 11. Niin kaunista ja vehreää, sammaleiset kivet ovat suosikkejani. Ja tuo syrikkä on kaunis, ihana lilan sini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari S! Minäkin pidän paljon sammaleisista kivistä, niitä on aika paljon pihamme ympäristössä. Lila kukka on virginiantädyke. Syrikkä olisi myös tosi hyvä perhoskasvi, olen jostain lukenut.

   Poista
 12. Voi kuinka kauniita puutarhakuvia<3 Älähän ihmeessä siellä yhtään nyt valittele ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Eiks puutarhahurit aina vähän valittele ;)

   Poista
 13. Ihanasti kukat kukkii puutarhassasi ja perhoset niin kauniita. Meilläkin oli tänävuonna paljon perhosia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irma! Kiva kuulla, että sielläkin on näkynyt perhosia <3

   Poista
 14. Kauniit kuvat!
  Perhoskuvat on upeita!

  VastaaPoista
 15. Ihanan vehreää! Minua harmittaa, sillä viime kesänä hankin virginiantädykkeen ja sitä ei näy missään. Lienenkö kitkenyt sen keväällä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Harmi sun tädykettä, kannattaa hommatta uusi (tai monta). On kiva kasvi ja sopisi varmasti sun rehevään puutarhaan mainiosti =)

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...