21 elokuuta 2016

Avoimissa puutarhoissa

Elokuun alkupuolella vietettiin jälleen Avointen puutarhojen päivää. Poikkesimme kahdessa kohteessa. Kävimme Kantolanniemen siirtolapuutarhoilla Hämeenlinnassa ja vierailimme myös Tylsän mörököllin puutarhassa Hattulassa. Tässäpä teille muutamia kuvia kyseisistä paikoista!


Sää oli tapahtumapäivänä aurinkoinen, suorastaan jopa kuuma. Sekopäiset ampiaiset yrittivät välillä häiritä viihtymistämme, mutta muuten päivä oli yhtä kesäistä idylliä. Kesäisistä päivistä on sittemmin saanut vain haaveilla, sillä jatkuvat sateet ja tuulet ovat saanet ilman tuntumaan ihan syksyiseltä. 
Vanajaveden tuntumassa sijaitsevalla siirtolapuutarha-alueella on mökkejä liki 80 ja kuhunkin mökkiin kuuluu 300 neliön puutarha. Avoimiin puutarhoihin osallistui muistaakseni reilut parikymmentä mökkiä. Kaikissa emme käyneet, mutta monen monta puutarhaa tulihtyä. Asukkaat kertoivat innostuneesti paikan historiaa ja esittelivät puutarhojaan.Eriväriset ja persoonalliset mökit sekä vehreä ympäristö tekee siirtolapuutarha-alueesta viehättävän ja kotoisan. Nuo pikkumökit varsinkin ovat ihania kuisteineen ja koristeineen. Puutarhat olivat hyvin hoidettuja ja kasvit kukoistivat. Alueella on asukkaiden kertoman mukaan aikamoinen kotilo-ongelma, mutta ahkeralla keräämisellä niiden kanssa jotenkin pärjää. Harmillisia nuo nilviäiset. Eipä tainnut viime talvi niitä juurikaan tappaa, vaikka niin lupailtiin.
Siirtolapuutarhakausi kestää huhtikuusta lokakuulle ja talven alue on kiinni. Monissa puutarhoissa kukki samat kukat ja kasvit. Perinteiset kasvit, kuten leimut ja malvat näyttävät olevan alueella suosiossa ja sopivatkin mökkien tunnelmaan hyvin. Siirtolapuutarhailu vaatii varsin aktiivista ja seurallista luonnetta. Mökit ovat tiiviisti toistensa kyljessä ja alueen huolto- ja kunnostustyöt hoidetaan talkoilla, joihin oletetaan asukkaiden osallistuvan.

Ihastuin alueeseen ja sen hyvin hoidettuihin pikkupihoihin. Olisi varmasti mukavaa sisustaa omaa pientä mökkiä ja hoitaa puutarhaa. Kuitenkin vapaa-ajalla kaipaan rauhaa ja hiljaisuutta, joten en kuitenkaan ole ihan näin yhteisöllisen asumisen ystävä. Hieno mahdollisuus kuitenkin monelle!Punatähkät olivat alueen perhosmagneetteja

Siirtolapuutarhojen jälkeen suuntasimme kulkumme Tylsän mörököllin puutarhaan, jossa olemme käyneet jo useammankin kerran huokailemassa ihastuksesta.Puutarhassa on tuhottomasti upeita kasveja, mutta paljon siellä on myös upeaa keramiikkataidetta, jota omistajansa taidolla valmistaa. Tämäkin kalastaja kissakaverinsa kanssa on ihan huippu, eikös vain?

Tämä puutarha on täynnä toinen toistaan upeampia näkymiä ja tunnelmia. Ihan sama minne kameransa osoittaa, aina on maisema viimeisen päälle kunnossa.Uusi jokikin on jo muotoutunut hienosti. Kasvillisuuden rehevöityessä tunnelma senkun paranee.

Veikeät pöllöt =)
Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille!

22 kommenttia:

 1. Siirtolapuutarhat ovat oikeita paratiiseja. Pihat ovat pikkuruisia ja ehkäpä siksi niin hyvin hoidettuja. Pikkupuutarhaa ehtii paremmin hoitaa kuin jättisuurta. Tietysti löytyy poikkeusyksiköitä, niinkuin Tylsä Mörökölli, joka jaksaa vuodesta toiseen hoitaa lääninsä esimerkillisesti ja vielä valloittaa uusia alueita ja projekteja joka vuosi. Hieno uusi jokialue!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuruiset pihat olivat tosiaan kaikki viimeisen päälle hoidettuja. Itsekin olen samaa tuuminut, että oikeastaan tämmöinen pienempi piha sopii itsellenikin hyvin, hyvin jaksaa hoitaa. Mörököllillä energiaa tuntuu riittävän senkin edestä =)

   Poista
 2. Luin juuri Tylsän Mörököllin postauksen, jossa hän esitteli puutarhansa tämän hetkistä tilaa. Toivottavasti hän osallistuu avoimiin ensi vuonna, sillä tuo ihanuus on vain pakko nähdä myös livenä.
  Siirtolapuutarhat ovat ihania paikkoja. Mikä olisikaan mukavampaa, kuin vaikkapa pyöräillä kaupunkikodista "mökille", kuten kummityttöni tekee Helsingissä. Toisaalta kääntöpuolena on juurikin tuo ylenmääräinen yhteisöllisyys, josta saattaisi tulla rasite.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mörököllin puutarhaan kyllä kannattaa lähteä vähän kauempaakin, ehdottomasti on sen arvoinen elämys. Siirtolapuutarhat ovat varmasti monelle henkireikä vailla vertaa =)

   Poista
 3. Kauniita puutarhoja. Luinkin juuri Tylsän Mörököllin postauksen avoimien puutarhojen päivästä. Paljon siellä oli käynyt porukkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, taitaa Mörököllin puutarha olla aina yhtä suosittu.

   Poista
 4. Mielenkiintoisia puutarhoja ja tosiaan todella viehättäviä puutarhapatsaita. Paljon kaunista ja runsasta kukintaa.
  -Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo Mörököllin keramiikkatyöt ovat hienoja, eikös!

   Poista
 5. Toivon joskus pääseväni käymään Tylsän Mörököllin puutarhassa, se näyttää kuvissa niin unelmaupealta :)

  VastaaPoista
 6. Ooh mitkä puutarhat. Olen ihan siirtolapuutarhafani. Veikeitä nuo patsaat. Sinäkin voisit minusta hyvin avata ihanan puutarhasi avoimille oville, moni tulisi varmasti ihastelemaan. Oletko koskaan harkinnut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olen joskus pohtinut. Pieni piha vaan ei oikein hyvin avoimiin sovellu, kun ei ole tiloja. Toisaalta monilla on pieniä pihoja ja niitäkin ehkä haluttaisiin nähdä. Olen kuitenkin niin arka tuommoisiin juttuihin lähtemään, joten tuskinpa avaisin puutarhaani, vaikka olisi miten suuri hyvänsä ;D

   Poista
 7. Mörökölli on huikea puutarhataituri. Lisäksi rakastan hänen keramiikkaansa yli kaiken, jokunen kättensä työ löytyy täältäkin! Harva pystyy tuottamaan taidetta niin kaikin tavoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäpä sen sanoit! Noilla keramiikkapatsailla on kaikilla niin veikeät ilmeetkin ja persoonat että.

   Poista
 8. Tylsän Mörököllin pihasta minäkin kirjoitin juuri blogiini! Käymisen arvoinen paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olemme siis käyneet samassa paikassa =) Tosiaan käymisen arvoinen on paikka.

   Poista
 9. kaunista! Mörököllin puutarha on todella upea!

  VastaaPoista
 10. Tylsän Mörököllin pihassa kävin pari vuotta sitten, ja oli todella ihana ja tunnelmallinen puutarha. Puulajejakin oli tosi tosi paljon. Siirtolapuutarhoissa on oma viehätyksensä, vuosi sitten kävin Avoimissa puutarhoissa Tampereella yhdellä siirtolapuutarha-alueella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika moni täältä blogimaailmastakin taitaa jo Mörököllillä vieraillut, enkä yhtään ihmettele. Siirtolapuutarhoissa on tosiaan jotain perin viehättävää!

   Poista
 11. Voi kun joskus saisikin aikaiseksi vierailla Mörököllin puutarhassa! Varmasti ihan mahtava kokemus ollut!

  VastaaPoista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...