21 lokakuuta 2016

Kevättä odotellessa

Ollioules, Silver Parrot, Flaming Flag ja Holland Beauty

Lupasin esitellä hieman syksyn tulppaanihankintojani, joten täältä pesee!  Tulppuja saa hommatta aina reilusti, sillä kaikki sipulit eivät välttämättä kuki ja tulppaanit ovat ehkä kaikista upeimmillaan suurina ryhminä. Kannattaa panostaa suuriin sipuleihin, ne kukkivat varmimmin. On niin ärsyttävää, mikäli vaivalla maahan kaivettu sipuli, tekeekin vain yhden vaivaisen lehden! Näin käy varmimmin seuraavana vuonna, joten minä varmistelen kevään kukintaa hommaamalla aina uudet sipulit.





'Ollioules'- tulppaani ilahdutti keväällä todella suurilla ja herkullisen värisillä kukillaan. Oisko tämä sävy jotain korallinpunaista? Sävyistä en tiedä, mutta niin kauniilta tulput näyttivät, että hommasin niitä tänä syksynä lisää. Sipulikukkiin saisi uppoamaan kokonaisen omaisuuden. Herkulliset kuvat ja nimet saavat puutarhahörhön helposti manian valtaan; kaikkea pitäisi saada. Kuvastojen suunnittelijat osaavat sitten olla juonia! Minä hommasin suuren osan sipuleista alennusmyynneistä, siinä saa ainakin uskotella säästävänsäkin jotain.


Paul Scherer, Blue Diamond, Claudia ja Amor

Vannon sen nimeen, että kevään kukkijoihin kannattaa panostaa reilusti. Mikään ei näet voita sitä hetkeä, kun pitkän talven jälkeen alkaa löytää puutarhastaan elämää. Tulppaanitykitys on parhaimmillaan niin huikeaa, että talven ankeus ja pimeys haihtuvat mielestä kuin taikaiskusta.


Blue Diamond lumoaa syvän violetilla värillään ja muhkean kerrannaisilla kukillaan.

Tulppaanit kukkivat hieman myöhemmin keväällä, sitten kun kevät on jo oikeasti tullut. Kannattaakin istuttaa myös varhain kukkivia sipulikukkia, kuten krookuksia, lumikelloja ja talventähtiä. Ne kukkivat monesti heti, kun aurinko sulattaa ensimmäiset pälvipaikat puutarhan lämpöisiin osiin.



Oxford Wonder, Judith Leyster, Bastogne ja Esprit

Värimieltymykseni liikkuvat vuodesta toiseen pinkin, lilan ja "mustien" eri sävyissä. Tänä syksynä kuitenkin mieleni valtasi kumma tarve saada oranssia ja oikein vahvaa punaista. Niinpä mallasin yhden penkin täyteen näitä lämpöisiä värejä. Jännityksellä odotan, miltä ne keväällä näyttävät.


Miss Elegance, Cartouche, Happy Generation ja Peace Flame


Queen of night ja Passionale

Tulppaanit kehotetaan istuttamaan suhteellisen syvään, noin kaksi kolme kertaa sipulin korkeus. Se ei ole aina ihan yksinkertainen homma, mikäli istuttaa sipulinsa perennapenkkeihin. Penkit ovat täynnä perennojen juuria, joita ei tekisi mieli hirveästi turmella, mutta liian pintaan jäävät sipulit saattavat mädäntyä. Olen ratkaissut asian niin, että kaivan sipulit niin syvään kuin pystyn ja lisään uutta multaa päälle. Näin sipulit eivät jää liian pintaan ja perennatkin viihtyvät.




'Queen of night' on jokasyksyinen hankinta. Se kasvaa usein kaikista korkeimmaksi tulpuksi ja heiluu kuninkaallisesti muiden tulppaanien yllä.


Purissima, Mount Tacoma, Spring Green ja White Elegance

Valkoiseen penkkiin hommasin tietysti valkoisia kukkijoita. Tulppaaneista satsasin erityisesti 'Mount Tacoma'- nimisiin kerrottuihin ihanuuksiin. Ne kukkivat viime keväänä todella kauan ja olivat kuin lumpeita. Voi, mikä kevään kaipuu tässä jo iskeekään!



Mount Tacoma- tulppaanit avautumassa


Vielä täytyy kärvistellä aikas kauan, ennen kuin alla olevaan näkymään taas päästään. Syksy on saapunut toden teolla. Aamut ovat olleet kylmiä ja syysflunssakin sai jo meikäläisen kellistettyä. Nyt on aika juoda kuumia juomia kynttilän valossa, lueskella puutarhakirjoja ja haaveilla keväästä.



Mukavaa viikonloppua!
 

48 kommenttia:

  1. Oi kevät, ihana haaveilla sitä odottaessa.

    VastaaPoista
  2. Huh, aivan ihania!
    Viimeisen kuvan sävymaailma on sitä mistä pidän todella paljon.
    Tulppuja en laittanut tänä vuonna kovinkaan paljoa, mutta nyt tekisi mieli vielä ostaa niitä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirjo! Vielä ehtii hyvin istuttaa tulppaaneja, jos siltä tuntuu =) Viimeisen kuvan sävymaailma on minunkin mieleen ja noissa väreissä aika pitkälti siksi pysyttelenkin.

      Poista
  3. Ihana postaus kaikenkaikkiaan!
    Allekirjoitan niin tuon sinun lauseen: Mikään ei voita sitä hetkeä, kun pitkän talven jälkeen alkaa löytää puutarhastaan elämää. Niin totta, ja olet osunut juuri asian ytimeen :) Mielenkiintoisia tulppaanilajikkeita olet löytänyt, tuo yön kuningatar on varmasti upea! Voisiko nyt jo sanoa että mukavaa kevään odotusta, pidetään talvi ensin pois tuosta " kuleksimasta" ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitoksia, kiva jos pidit! Hahaa, kevään odotusta tosiaan. On vaan vielä aika pitkä aika odotella ;)

      Poista
  4. Upea tulppaanipostaus!!
    Paranemisia.

    VastaaPoista
  5. Olipas ihanaa katsella sun tulppaanikuvia. Mount Tacoma on yksi minunkin suosikeistani. Ja ihan samalla tavalla olen syvyysongelman ratkaissut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pauliina! Kivaa, että meillä on samoja suosikkeja ja metodeja =) Mä vasta viime keväänä löysin tuon Mount Tacoman ja siitä tuli heti yks lemppari.

      Poista
  6. Melkoinen "Keukenhof" sinulle on odotettavissa ensi keväänä! Tulppaanit ovat niin lumoavan kauniita silloin keväällä, itsekin olen päätynyt siihen, että kukinnan jälkeen kiskon ne ylös. Seuraavana vuonna kukinta kuitenkin taantuu ja lakastuvat varret ovat niin rumia kukkapenkeissä.
    Pikaista paranemista sinulle, villasukat jalkaan ja hunajaa teehen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehee, toivottavasti ymmärtävät kukkia komeasti! Hieman olen aina skeptinen tulppujen suhteen, mutta kyllä sieltä aina jotain on noussut. Jep, samaan olen päätynyt, kukkineet tulppaanit kaivan ylös ja syksyllä istutan uudet sipulit. Ei noi jalostetut puske kuin lehteä seuraavana vuonna. Flunssa meni onneksi jo pois, tee ja villasukat tepsivät =)

      Poista
  7. Ihan reilu kattaus hienoja tulppaaneita! Minä aina ajattelen niitä istuttaessa, että saan yllättää itseni keväällä nousevilla tulppaneilla. En koskaan laita paikkoja tai tulppujen nimiä ylös, joten keväällä on aitoa löytämisen iloa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä pointti tuokin! Keväällä on kiva tallustella puutarhassa, tutkia istutuksiaan ja yllättyä iloisesti. Mulla kovalevy tyhjenee puutarhanhoidon suhteen talvella niin totaalisesti, että olen viime vuosina opetellut pistämään nimiä ylös. Hieman hankalaa se on, kun on niin laiska ;)

      Poista
  8. No juu, arvaa mitä muistelin kun tulppuja tilasin, minä vannoutunut narsissi-ihminen, meillekin tulee nyt tulppuja kun silmät kiiluen katselin viime keväänä postauksiasi...tuota yönkuningatarta, papukaijaa, raidallista, keltaistakin ja vaikka mitä! Kevättä on nyt ihana odotaa kun kukkasipulit nukkuvat mullan alla mukavasti!

    Voi harmi, toivottavasti pian paranet! Lämmintä juotavaa, villasukat, paljon unta ja hunajaa, valkosipuliakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, kuulostaapa ihanalta! Oikein jo odotan kevättä, että pääsen sitten kuolaaman sinun blogiisi =) Onpa mukavaa, jos sait pienen kipinän tulppuihin postauksistani, passaavat kyllä narskujen kaveriksi! Nyt vaan odotellaan kevättä.

      Poista
  9. Upeita kukkia sinulla, en yhtään ihmettele, että malttamattomuus kevättä kohta an kasvaa..! Minä olin tänään menossa ostamaan callunoita, mutta olivatkin kovin pieniä. Sen sijaan loput sipulit olivat jo isossa alessa, joten niitähän minä sitten ostinkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirkku mukavasta kommentistasi! Alet kannattaa kyllä hyödyntää ja istuttaa paaaljon sipuleita, keväällä se palkitsee varmasti =)

      Poista
  10. uuh miten ihania, nyt on väriharmoniat kohdallaan, miten oletkin osannut valita niin yhteensopivia värejä? Ei näitä voi vaan istuttaa liikaa, luulisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustavasta kommentistasi jälleen! Aika tylsää ehkä toi ainaisen väriharmonian tavoittelu, mutta kun se vaan puhuttelee meikäläistä eniten. Olen kuitenkin repäissyt noilla punaisilla ja oransseilla eli värit sentään vähän laajenneet.

      Poista
  11. Kevätloiston odotus lämmittää kummasti syksyn edetessä. Mieletön valikoima.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin räntäsateen keskellä on hyvä suunnitella kevättä. Ei meinaan ainakaan ulos tee mieli pätkääkään.

      Poista
  12. Aivan valtava määrä sipuleita. Miten saat myyrät pysymään aisoissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myyrät ovat kyllä pirullisia. Minä viskon istutuskuoppiin ja kukkapenkkeihin valkosipulia, niin että lemuaa. Lisäksi "marinoin" sipuleita cayannepippurissa. Toivon näin hämääväni jyrsijöitä tulemasta sipuleitani syömään. Voisin myös väittää, että konsti on jopa tepsinyt.

      Poista
  13. Upea kevät sinulle tulossa��

    VastaaPoista
  14. Upeita tulppaneita sinulla kyllä on keväällä ihanaa väriloistetta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulppaaneissa on kaikkia ihanuuksia tarjolla vaikka kuinka!

      Poista
  15. Ihanuuksia! Minäkin hain vielä toiset 20 kiloa..;0)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, hae ihmeessä!! Minunkin tekis mieli vielä vähän jotain hankkia ;D

      Poista
  16. Ihania tulppaanikuvia! Meillä taitaa käydä juuri niin, että ensi keväänä kurkistaa penkeistä vain muutama lehti, sillä sipulien istuttelu on jäänyt nyt vähemmälle kuin yleensä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Marjorie! Noh, ei aina jaksa/ehdi istuttaa, eikäs se mitään! Keväällä puutarhasta ja luonnosta löytyy varmasti paljon muutakin ihasteltavaa =)

      Poista
  17. Upeita tulppuja olet hankkinut. Toivottavasti ne kukkivat upeasti keväällä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, toivottavasti kukkivat! Saavat kyllä luvan, koska olen niitä maahan niska jumissa ährännyt ;)

      Poista
  18. Olipa upea tulppaanipostaus! Saanko pinnata viimeisen kuvan?
    Mukavaa uutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Saat pinnata kuvan, kunhan mainitset lähteen. Mukavaa viikon jatkoa sinulle =)

      Poista
    2. Siis jos siellä voi mainita lähteen. En käytä Pinterestiä, niin en tiedä.

      Poista
    3. Kiitos! Kun pinnaa kuvan joltain nettisivulta, siihen tulee automaattisesti mukaan linkki sivulle. :)

      Poista
  19. Ihania tulppaaneja olet hankkinut! Kuvastot ovat aina houkutuksia täynnä, niitä on vaikea vastustaa :) Mutta keväällä voi nauttia kukkaloistosta, sehän on tärkeintä ;)
    Nopeaa parantumista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikkia kukkia tuntuu olevan niin vaikea vastustaa! Kuvastot on selvästi suunniteltu tälläisten höpsöjen päänmenoksi ;)

      Poista
  20. Wau, ihana värikavalkadi! Kyllä ne tulppaaneihin menevät summat kirpaisevat, mutta kaikki harmi unohtuu sitten keväällä. Minäkään en jaksa koskaan kaivaa tulppuja kovinkaan syvään, koitan aina raapia lisämaata niiden päälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti Elmeri! Joo, kyllähän noihin rahaa saa menemään, mutta kun muut paheet on vähissä, niin suon tämän ilon. Selitykset on valmiina siis ;)

      Poista
  21. Ihania! Eilen sain itse viimeiset tulppaanit maahan. Mopo karkasi käsistä, kun olivat alessa, D!

    Pikaista paranemista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että sielläkin on mopo karannut, se on oikein se! Alennukset sitä paitsi täytyy ehdottomasti hyödyntää, sehän on vaan järkevää =)

      Poista
  22. Oletpa hankkinut paljon erilaisia tulppaaneja :) Minä jätin tänä vuonna tulppaanien istuttamisen vähälle, mikä saattaapi kostautua keväällä. Ehkä sitten ensi syksynä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tuli taas rohmuttua, kun ei osaa valita. Ei sitä aina jaksa istuttaa, on siinä vaan aika homma. Mä oikeastaan inhoan syksyisin kukkasipuleiden istuttamista ja aikamoinen tahtojen taisto on välillä saada ne multiin.

      Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...