24 elokuuta 2015

Syksyinen helle

Valkoisessa penkissä tuoksumiekkaliljat kukkivat. Kukka on todella kaunis ja tuo tumma "silmä" tekee siitä erityisen mielenkiintoisen. Eskikasvatin mukuloita tyhjissä maitotölkeissä ja iskin sitten taimet alkukesästä maahan. Esikasvatus kannattaa, sillä tuoksumiekkalilja tarvitsee melko pitkän kasvatuksen ennen kuin se kukkii. Talvea nämä eivät oloissamme ulkona kestä.

Gladiolus callianthus ´Murielae´

Iltaisin tuoksumiekkaliljojen tuoksu korostuu


Uusi liljakaunotar on alkanut kukkia. Liljalla on kaunis kalvakankeltainen sävy, ei hyppää liika silmille. Liljat ovat kyllä melkoinen pelastus loppukesän puutarhassa, kun tuntuu, että kaikki ränsistyy käsiin. Eikä näiden kukkia tarvitse etsiä suurennuslasin kanssa, kyllä näkyy ja komiasti.

Consta d'Or Periaattessa haluaisin  ajattella niin, että juurruttuaan kunnolla perennat saisivat tulla toimeen ilman kasteluapuja. Nyt on ollut taas kerran pakko lipsua tästäkin periaatteesta, sillä kuivuus on käsittämätöntä. Koko kesän on melkein satanut ja silti meidän kukkapenkit ovat yhtä pölisevää aavikkoa. Hieman tekisi mieli kritisoida noita kaupan puutarhamultia. Tuntuu, että joskus niillä ei ole mullan kanssa mitään tekemistä.

Hurmesilkkiheinä punertuu

Syyshortensia on kasvanut tänä kesänä huikean suureksi ja sen kukinnot ovat muhkeat. Tämä on jo vanha tapaus ja kasvaa hienosti kuivassa ja paahteisessa paikassa.


Syyshortensian herkkää pitsiäNauhukset taitavat siirtyä puutarhastamme uusiin koteihin, sillä ei ne täällä oikein viihdy. Pihamme varjoisallakin puolella on kuivaa, koska suuret puut vievät kaiken veden. Ongelmaa tuottaakin taas, että mitä ihmettä keksisin kuivaan ja melko varjoiseen paikkaan. 

Ligularia dentata


Myös tämä morsiusharso saanee häädön johonkin. Kovasti on taas tiedossa kaiveluja ja siirtelyä. On se kumma, miten nämä kasvit eivät ikinä osu kerrasta oikeille paikoille!


Keväinen ruukkuruusu jaksaa kukkia


Kesäkukat ovat lämmöstä pörhistyneet. Perinteiset samettikukat eivät ole suurimpia suosikkejani, mutta kermanvaalea 'Vanilla' on todella hieno.
 Kunnon kameran mieliteko sen kuin kasvaa. Ei näistä meikäläisen perhoskuvista oikein selvää saa, mutta kuvailenpas kuitenkin, kun kerran perhosia näkyy!

Mukavaa elokuun viimeistä viikkoa kaikille!


28 kommenttia:

 1. Ihanat kuvat! Nauhuksesta tulee komea syvämultaisessa penkissä. Olen tehnyt saman huomion, että kaupan mullat ovat kovin höttöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit! Nauhus on komea kasvi, kun viihtyy ja on oikealla paikalla. Näyttää olevan myös etanoiden suosikki, sillä kovasti on lehtiä nakerreltu. Kaupan mullat ovat monesti todellakin höttöä.

   Poista
 2. Kuiva ja varjoisa kasvupaikka on todella haasteellinen. Olen itsekin saman ongelman edessä ja ajattelin pienesti kokeilla jotain, esim tuoksukurjenpolvi viihtyy varjossa kuivassakin paikassa. Olen nähnyt sellaisen ja hyvältä näytti :) Perhoset ovat vihdoinkin tulleet maisemiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoksukurjenpolvi kasvanee kuivassa ja varjossa, ainakin minulla se on menestynyt lähes missä vain. Hyvä, että on näitä kasveja, jotka tyytyvät vähään. Perhoset on ihania!

   Poista
 3. Kuiva ja varjoisa kasvupaikka on todella haasteellinen. Olen itsekin saman ongelman edessä ja ajattelin pienesti kokeilla jotain, esim tuoksukurjenpolvi viihtyy varjossa kuivassakin paikassa. Olen nähnyt sellaisen ja hyvältä näytti :) Perhoset ovat vihdoinkin tulleet maisemiin!

  VastaaPoista
 4. Syyshortensia onkin nyt kauneimmillaan. Perhoset piristävät kukkapenkkiä...
  Kaunis kukkapostaus!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa! Meillä syyshortensia ei ihan vielä ole parhaimmillaan, mutta ihan just :)

   Poista
 5. Hyvän kuvan olet perhosesta ottanut kauni. Ja kukkaset ovat kauniita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irma! Pehosten kuvaus on vähän haasteellista välillä. Niillä on niin kova kiirus lennellä sinne tänne ja aurinkokin tekee kuvaajalle kepposia, mutta onneksi jotain kuvia olen saanut :)

   Poista
 6. Ihana tuo lilja, ja tuoksu aivan hurmaava. Minulla on sama, mutta laji oli kadoksissa, kiitos sinulle :) ihanat perhoskuvat. Kiitos, ja mukavaa elokuun loppupuolta sinullekin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulikki! Lilja on kaunis ja tuoksu hieno! Mukavaa, että olin avuksi ja löysit liljallesi nimen :)

   Poista
 7. Upea tuo hurmesilkkiheinä, hienosti punertuu ja hortensiat, niihin taidan olla hurahtamaisillani, helppoa! Nauhuksille on mun ainakin hankala löytää sopivaa paikkaa, aina lorpottavat vaikka kuinka varjoon laittaisi, taidan luopua niistä myös! Upea lilja, väri mielenkiintoinen, noita tuoksumiekkaliljoja olen joskus haikaillut, kauniita ovat ja kiitos vinkistä että ne kannattaa esikasvattaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!! Hurmesilkkiheinä on mahtava, kun hehkuu auringossa punaisine latvoineen. Toivottavasti talvehtisi tulevana talvenakin. Hortensiat ovat hienoja ja minäkin olen niihin nyt aika innostunut :) Taas uutta hankintalistalle, hih.

   Poista
 8. Vink, vink. Kun/jos talvetat tuoksumiekkaliljat, niin älä katkaise lehtiä vihreinä. Ekana talvena tein sen virheen ja viime vuonna jäi kukinta väliin. Nyt näyttäisi kukkiakin tulevan kun leikkasin kuivat lehdet sipuleista vasta keväällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä Minna! Täällä sitä oppii aina jotain uutta :)

   Poista
 9. Ihana kesä takana juuri sopivin istutuskelein ja lämmöin. Kateudesta vihreänä katselen syyshortensiaasi, omani on vielä niin pieni. Odotteluahan tämä puutarhahörhön elämä on. Mukavia loppukesän päiviä sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Istutuskelit ovat olleet kyllä passelit, aurinkoa olisi saanut vaan olla enemmän. Äkkiä nuo hortensiat kasvaa! Puutarhahörhön elämä on kyllä jatkuvaa odottelua, suunnittelua ja haaveilua :) Mukavia loppukesän päiviä sinullekin ja kiva, että tulit vierailulle blogiini :)

   Poista
 10. Ihana kesä takana juuri sopivin istutuskelein ja lämmöin. Kateudesta vihreänä katselen syyshortensiaasi, omani on vielä niin pieni. Odotteluahan tämä puutarhahörhön elämä on. Mukavia loppukesän päiviä sinulle <3

  VastaaPoista
 11. Heh, minäkin olen siirrellyt kasveja paikasta toiseen joka vuosi, mutta minkäs teet, ensin tuntuu sopiva paikka löytyvän ja parin vuoden päästä sopiva paikka onkin muuaalla :D Lentävien ötököiden kuvaaminen on todella vaikeaa. Olen nähnyt täällä vain nokkosperhosia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kasvikaruselli pyörii :) Enää en edes kuvittele, että puutarha olisi muka joskus valmis! Lentäväisten kuvaaminen on tosiaan vaikeaa, eivät oikein ymmärrä asettua kuvattaviksi ;)

   Poista
 12. Ihania kukkia kuten aina täällä :) Kuiva ja varjo, kävisikö pensaat? Esim. eri väriset kanukat? Kuunliljat tietysti menee missä vaan ja poimulehdet. Keksit varmasti jotain ihanaa sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pensaita olen kyllä ajattelut ja kanukoita varsinkin. Tykkäisin vaan niin kukkivista, mutta vaihtoehdot taitaa olla aika vähissä. Kuunliljaan olen kyllästynyt, mutta eiköhän tässä vielä joku ahaa-elämys tule ;D

   Poista
 13. Pussimullat ovat tosiasn joskus jotain ihmeainetta, joka ei tahdo kastua oikeasti millään. Mulla kävi niin viime kesänä kasvulaatikoissa. Onneksi kompostista tulee hyvää maanparannusainetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole kompostia, mikä on kyllä aika suuri puute. Täytyisi oikeasti hommata se, jotta ei tarvis olla ihan noiden höttöjen varassa.

   Poista
 14. Minä tykkäsin aivan hurjasti kun tuli tässä elokuussa kunnon lämpimät kelit - käytännössä kun yöt kuitenkin olivat vilpoisia, niin ei muuttunut talo saunaksi yöllä :) Nyt onkin sitten ollut jo taas epävakaisempaa säätä, saa nähdä millaisia ilmoja pitelee.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kivaa oli, että helteet löysivät tänne edes hetkeksi :) Monille kasveille tämä vilpoinen ja kostea kesä taisi olla mieleen.

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...