10 elokuuta 2015

Parempi myöhään...

Tulihan se kesä sittenkin, ihanaa!  Kukat ovat ottaneet lämmön innolla vastaan ja ryhtyneet kukkimaan paremmin. Monet kasvini ovat silti edelleen myöhässä normaalista aikataulustaan, toisaalta orvokit ovat kestäneet hyvinä näihin päiviin. Kummallinen kesä!

Neilikkaruusu kukoistaa
Tuntematon tertturuusu
Ruusut näyttävät nauttivan auringosta erityisesti, uusia kukkia aukeaa päivittäin. Kirvatkin ovat löytäneet tiensä ruusuista nauttimaan ja muurahaiset toki marssivat kirvakavereidensa perässä pyhässä symbioosin hengessä. Periaatteenani on välttää myrkkyjen käyttöä, joten olen pyrkinyt käsin poistamaan suurimmat populaatiot ruusuja näivettämästä.

'Nelly Moser'Kärhöt ovat kasvaneet tänä kesänä mahtavan reheviksi, mutta kukintaa on joutunut monen kärhön kohdalla odottamaan ennätyspitkään.Valkoisessa penkissä luppio availee pulloharjamaisia kukintojaan. Luppiot ovat hauskoja täytekasveja muiden näyttävämpien kasvien sekaan. Niiden kauneudesta voi olla montaa mieltä, minua nämä luonnollisuutta huokuvat kasvit viehättävät.


Lähes kaikki liljani ovat vielä nupulla. Pihamme on pääosin puolivarjoinen, joten aurinkoisten päivien vähyys näkyy auttamatta aurinkoa rakastavien kasvien kukinnan viiveenä. Toivottavasti syksy antaa hieman takaisin ja kukista saisi iloita mahdollisimman pitkään.
Helteisistä kesäisistä päivistä huolimatta, syksyn läheisyyden voi aistia monella tavoin. Kimalaisten liikkeet ovat hidastuneet. Kuningatar talvehtii, mutta muut jäsenet kuolevat syksyllä. Ennen kuolemaansa niiden sanotaan kerääntyvän parhaiden mesikasvien lähettyville ja siemailevan lientä viimeiseen asti.

Kimalaiset rakastavat virginiantädykettä

Säleikössä omenat kypsyvät.

 Koulut alkavat ja illat hämärtyvät. Alppipiikkiputkien kukinnot ovat iltahämärässä tyttäreni mukaan kuin mörrimöykkyjä.
 

On tunnelmallisten elokuun iltojen aika.

 

18 kommenttia:

 1. Tuntematon tertturuususi on todella upean värinen, kuin myös tuo lilja. Kärhöjen kukintaa on tosiaan saanut odotella mutta nyt on muutamat kukat auenneet meidänkin pihalla. Toivottavasti elokuu jatkuu aurinkoisena jotta kaikki nuput ehtivät aueta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Alisa! Kiva, että tulit vierailulle blogiini :) Kärhöjen kukintaa tosiaan saa odotella, osa ei varmaan ehdi edes kukkia, vaikka viime päivien ilmat ovat kyllä avittaneet kovasti. Aurinkoa toivotaan siis edelleen!

   Poista
 2. Kauniita kärhöjä ja liljoja. Meilläkin piha on vuosien aikana muuttunut entistä varjoisemmaksi, kun kahdella sivulla ympäröivä kunnan metsikkö on ryöpsähtänyt mittaa.
  Eikö teillä ole laisinkaan tuholaisia omenoissa? Meillä satoa oli tulossa vain Huvituksesta ja nyt se on täynnä pihlajanmarjakoin toukkia. Pihalja kukki varsin niukasti keväällä, joten nyt toukat ovat tulleet omenoihin. Harmi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between! Meilläkin kaupungin puistoalue varjostaa. Siitä kyllä kaadettiin runsaasti puita, joten tilanne on ihan hyvä. Itse tosin "joutuu" sitäkin aluetta hoitamaan, muuten olisi kamalaa rytöä.
   Omenoissa ei näytä olevan tuholaisia, mutta jotain tapahtui mustaherukalle, koska sato jäi ihan minimiin. Kukat ruskettuivat ja kuivuivat pois, eivätkä lähteneet kehittämään marjaa. Saivatko kylmää kukintavaiheessa vai eikö pölyttäjät lentäneet, en tiedä.

   Poista
 3. Kauniita kuvia!
  Minustakin tuo luppio on hauskan näköinen. Ostin sellaisen punaisen, taisi olla hurmeluppio :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo :) Luppiota onkin, vaikka minkälaisia. Tuo hurmeluppio on hurmaava, tekee semmoiset punaiset pötkylät! Luppiot näyttävät myös olevan kaikenlaisten hyönteisten suosiossa.

   Poista
 4. Neilikkaruusu on kyllä aika ihana. Kivalta näyttää mörrimöykyt:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa! Neilikkaruusu on ihana ja helppo pensasruusu :) Lasten mielikuvitus on kyllä huimaa. Alppipiikkiputki kulkee nyt meillä nimellä mörrimöykkykukka!

   Poista
 5. Elokuun lämpimät illat, viimeinkin lämpimät. Alppipiikkiputken hahmot on todella jännittävät. Pidän siitä tosi paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saatiin kuitenkin niitä lämpimiä iltoja! Alppipiikkiputki on jännittävä kasvi ja siinä on niin erityinen metallinen väri, jota ei varmaan monessakaan kasvissa tapaa. Kannattaa hommata, mikäli on suhteellisen kuiva ja aurinkoinen paikka tiedossa :)

   Poista
 6. Upeita! Minulla ei enää kuki juuri mikään muu kuin hortensia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi! Meillä ei vielä kuki hortensiat. Pallohortensia on kohta puoliin kukassa :) Tänä vuonna kaikkii kukkii vähän hassusti ja outoihin aikoihin, ainakin meillä!

   Poista
 7. Suloisia kukkia ja ihanissa väreissä, kyllä silmä lepää!

  VastaaPoista
 8. Hienot kuvat. Käy se kesä näinkin. Turhan paljon vain kasaantuu saman aikaan tehtävää. Onneksi saadaan nauttia loppukesän kukkijoiden hehkusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulla! Onneksi tuli edes nyt lämpimämpi jakso, muuten olis ollut aika ankee kesä.

   Poista
 9. Aah, ihanat kärhöt! Hienoja kuvia!:)

  VastaaPoista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...