06 syyskuuta 2015

Syksyisenä aamuna puutarhassa

Aamuisin puutarhassa leijuu lähes satumainen usva. Syksyn kosteus ja kirpeys tuntuvat jo sormenpäissä. Nurmikko on märkää jalan alla. Moni syksyn uhmaaja kukkii kuitenkin vielä, aurinko jaksaa vielä tovin lämmittää. Puutarhahommat ovat jääneet pahasti vaiheeseen ja kukkasipulimaniassa on tullut haalittua kaikenlaista kivaa kassikaupalla, puuhakas syksy siis tulossa kaikella tapaa. 

Rantakukat kumartelevat

Vettä on saatu ajoittain niin runsaasti, että kasvit vinksottavat luovasti, kuka mihinkin suuntaan. En jaksa enää välittää. Boheemius, tai sitten vaan ihan puhdas laiskuus valtaa mieltä puutarhanhoidon suhteen. 


 Liljat ilostuttavat toinen toistaan suuremmilla kukilla. Aamun raikkaudessa liljojen tuoksu on ihana!Sinipiikkiputket voisi säästää talventörröttäjiksi, niiden hienot muodot luovat puutarhaan jänniä varjoja ja muotoja. Päivisin ötökät edelleen parveilevat niiden kimpussa. Kasvi on kuitenkin melko kova siementämään, joten taitaa joutua typistetyksi.Värimintut ja kärhöt kukkivat vielä

Ruusut tekevät nuppuja edelleen. Voi olla, että kaikki nuput eivät ehdi aueta. Katsotaan.


 Louise Bugnett kukkii ahkerasti. Nuput ovat hämmästyttävän punaiset, kun kukka on kuitenkin lähes kokonaan valkoinen,  lukuun ottamatta ihastuttavia punertavia viiruja kukan ulkosyrjällä. 

Louise Bugnett hurmaa

Juhannusruusukin halusi vielä kukkia hieman ennen talviunille vaipumista.


Marketin parin euron ruukkuruusut ovat kukkineet kiitettävästi aina vapusta alkaen. Ensin kukkivat ruukuissa sitten maahan istutettuina. Hyvässä lykyssä nämä voivat talvehtiakin.Ruusuruoho kukkii myös kauan. Varmasti luovuttaa ihan viimeisten joukossa.

Ruusuruohon nappimaiset kukat ovat kauniit

Tuoksumiekkaliljoihin olen ollut tyytyväinen. Näitä täytyy muistaa keväällä laittaa uudestaan.

Tuoksumiekkaliljatkin ovat saaneet vettä niskaansa

Nauhuksille olin antamassa jo lähtöpasseja, mutta sateet ovat saaneet ne loistamaan. Ehkäpä yhden voisikin säästää... Näiden kukat ovat kuin miniaurinkoja hohtaessaan syksyisessä puutarhassa.


Oranssit samettikukat ovat kestäneet hyvin sadetta ja piristävät vahvoilla väreillään pitkälle syksyyn.


Kosteus tekee hämähäkinseiteistä upeita taideteoksia. Löydätkös hämähäkin kuvasta?Syksy on luopumisen aikaa. Kesästä on päästettävä irti ja suunnattava ajatuksia väkisinkin syksyyn ja talveen. Minä voisin elää ihan hyvin ilman talveakin, mutta pakollinen lepotauko lataa taas suunnatonta intoa ja energiaa tulevan kesän varalle. Hyvillä mielin eteenpäin siis.

Mehiläisen lento on katkennut leimun syleilyyn

20 kommenttia:

 1. Kauniita kuvia! ♥ Heh, kiersin tänä aamuna kanssa pihalla kuvailemassa, ajatuksenani tehdä postaus usvaisesta aamusta! Masennuin hetkellisesti katsellessani ottamiani kuvia. Ei niissä sinällään mitään vikaa ollut, mutta ihan niin kuin sanoit, "syksy on luopumisen aikaa", ja se näkyi niissä kuvissa niin hyvin - ja minun on vaikea sitä luopumista käsitellä. Joten nyt puuhailen postausta kesäpäivänhatuista! Marraskuussa ja myöhemmin talvella, kun katselee vaikka nyt syyskuussa otettuja kuvia, niin nehän tuntuvat suorastaan kesäisiltä. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä syksyn jo huomaa niin kuvissa kuin muutenkin. Eilinen rankkasade teki selvää kesäkukista ihan kiitettävästi, en jaksa niitä enää suojaan nostella. Pikkuhiljaa siis vaan on luovuttava kaikesta kesästä ja kivasta. Olen kovasti koittanut asennoitua syksyyn ja kaamokseen, mutta kyllä se valo ja aurinko on vaan enempi mun juttu, ei voi mitään.

   Poista
 2. Se on vain päästettävä kesästä irti. Kiva, kun on näitä syyskuussakin kukkijoita, hieman helpottaa :)
  Kauniita syyskuun kuvia! Kyllä minä hämyn sieltä seitin seasta löysin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyskukkijat tosiaan helpottaa luopumisen tuskaa ja onhan tässä vielä onneksi mahdollisuuksia hienoihin keleihin, niinhän vähän lupailtiin! Kiitos Sirpa :)

   Poista
 3. Kiva postaus! Moni kukka on meilläkin vielä kukassa. Toivottavasti niistä ei vielä tarvitse luopua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit! Mukavaa, että teilläkin vielä kukkii! Toivotaan lämmintä syksyä, jotta saadaan nauttia kukista mahdollisimman pitkään.

   Poista
 4. Pieni lepotauko tekee kyllä hyvää. Jaksaiskohan sitä niin iloitakaan kesästä ja puutarhasta, jos kasvukausi olisi ympäri vuoden. Syyskuu on ihan kiva jos on aurinkoista, hyvää syksyn jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa olen miettinyt monet kerrat, että jaksaisikohan sitä yhtään olla näin innostunut, mikäli homma olisi ympärivuotista. Tuskin! Siinä mielessä lepokausi on kyllä paikallaan :) Syyskuu on monesti kaunis kuukausi!

   Poista
 5. Sinulla on kesä vielä puutarhassa, upeita kukkijoita ja perhosia! Liljojen tuoksu on ihana!! Sade painaa kukat, mutta vielä aurinko onneksi hellii! Jotenkin perhosten herääminen näin loppukesästä on saanut ainakin minut ihan hurmaan, aina kun perhonen näkyy, on se juhlaa!

  Usva laskeutuu loppukesällä, siirtää syksyä kohden pehmeästi, kasvukausi on lopuillaan, puissa on ruskan värejä! Nyt on aika nauttia tästä ajasta, tai ainakin yrittää! Vai kassikaupalla kukkasipuleita :D tein pari 'vaatimatonta' tilausta ja nyt rassaan kukkamaita, että sipuleiden istutus sujuisi kuin tanssi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon!! Oli niin ihanaa, että perhosia vihdoin saatiin. Aloin jo olla aika luovuttanut sen suhteen, että niitä tulisi ollenkaan. Onneksi elokuussa oli lämpöä :) Liljojen tuoksu on kyllä ihana ja varsinkin aamuisin ja iltaisin on mukava tallustella puutarhassa ja aistia niiden huumaava tuoksu!
   Sipuleiden suhteen lähti mopo käsistä. Perustelen sitä sillä, että keväällä kaivataan niin paljon väriä ja kukkia pitkän talven jälkeen, heh.

   Poista
 6. Kauniita kuvia. Ja paljon on vielä kukintaa, vaikka on jo syyskuu. Upeat liljat!

  VastaaPoista
 7. Kauniisti kukkii teillä monenlaiset kukat. Liljat on nyt niin upeita, ja tuoksuvatkin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Konnadonna! Liljoja olen päättänyt istuttaa lisääkin.

   Poista
 8. Suloisia ruusuja sinulla. Ihana jos hamsteroit sipuleja, palkinto odottaa sitten kevätpuolella ja me muutkin saamme toivon mukaan ihastella kukkaloistoasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hahaa, kyllä olen ollut aika hamsteri :D Vielä kun saisi ne maahan asti, siinä on aika homma. Toivotaan, että keväällä on loistoa kaikkien puutarhoissa, sitä jo melkein odottaa!

   Poista
 9. Upeita kuvia!

  Tämä kesä oli hieman erikoinen. Ensin tuntui pitkään keväältä viileän kelin vuoksi, ja syksykin tuntuu saapuneen aikaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Sussi!
   Kesä oli hyvin erikoinen, aurinkoa ja lämpöä olisi saanut olla enemmän. Mutta näin ne kesät vaihtelee. Sipulikukille vuosi oli huikea. Kukkivat niin monta viikkoa, että ehkäpä siitäkin innostuneena tuli nyt haalittua sipuleita runsaasti :D

   Poista
 10. Hyvä ajatus jättää sinipiikkiputket talventörröttäjiksi. Taidan tehdä saman omille sinipalloilleni, vaikka ne eivät ehkä kohta törrötä, vaan pyrkivät lojumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvella on kiva, kun on jotain katseltavaa siksikin kasveja kannattaa olla katkomatta turhaan. Monesti meinaa iskeä kyllä syksyllä siistimisvimma, jolloin katkon kaikki poikki. Sateet saavat kasvit pikemmin lojumaan kuin törröttämään!

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...