04 marraskuuta 2015

Kesän 2015 hankintoja-kurjenpolvet

Voi, miten kurjenpolvet saavatkin polveni notkumaan! Kun puutarhaharrastukseni ei ollut vielä näin vakavaa, hommasin joitakin kurjenpolvia lähinnä maanpeitekasveiksi ja täytekasveiksi muiden kasvien lomaan. Sittemmin olen saanut huomata, miten upeita erilaisia kurjenpolvia onkaan jalostettu. Eihän siinä sitten mikään auttanut, vaan pakko oli niihinkin hurahtaa ja alkaa keräillä näitä ihanuuksia ihan täysillä. Tänä vuonna löytyi jälleen muutamia kivoja tapauksia, jotka saavat nyt pääroolin tässä postauksessa. 


Idänkurjepolvi-Geranium himalayense 'Plenum'Kurjenpolvissakin kiehtoo niiden monimuotoisuus. On kerrottua, matalaa, korkeaa ja väreissäkin löytyy. Kurjenpolvien liuskoittunut lehdistä on myös kaunis, joillakin se on tumma ja jotkut loistavat syksyisin upeassa ruskassa. Monilla lajikkeilla kukinta-aika on aika lyhyt, vaikka pitkäänkin kukkivia löytyy. Kurjenpolvien kukintaa saa puutarhaansa kuitenkin koko kesäksi, kun hommaa erilaisia lajikkeita. Osa kukkii näet alkukesästä ja joidenkin paras kukinta ajoittuu taas myöhemmäksi. Moni innostuu vielä kukkimaan hieman uudestaankin syksyllä
Clarkinkurjenpolvi-Geranium clarkei 'Kaschmir white'


Olen etsinyt sopivaa valkoista kurjenpolvea valkoiseen penkkiini. Clarkinkurjenpolvi näyttää sinne sopivan. Valkoisissa kukissa on vaan sitä jotain! Ensimmäisenä kesänään tämä kurjenpolvi kukki pitkään ja kasvoi korkeuttakin sen verran, että ei jäänyt muiden kasvien jalkoihin. Onko vinkata muita täysin valkoisia korkeahkoja kurjenpolvia?? Valkoista verikurjenpolvea jo löytyy.Jalokurjenpolvi Geranium 'Dilys'

Mutta kyllä hempeät vaaleanpunaisetkin ovat kauniita, eikös? Ainakin ne sopivat ruusutarhani romanttiseen tunnelmaan. Sinne hommasinkin tänä kesänä muutamia matalia lajikkeita. Neidonkurjenpolvea minulla on jo vanhastaan ja se on todella kaunis kasvi. Tämä uusi hankinta kulki nimellä 'Dilys' muistuttaa neidonkurjenpolvea suuresti, mutta kaipa niissä sitten jotain eroa on? Zetas-taimitarhalta ostin myös purppuran lajikkeen 'Ankum's Pride', joka kukki tosi nätin kukin. En vain käsitä, että enkö ole sitä ollenkaan kuvannut vai missä jemmassa kuvat luuraavat?

'Ankum's Pride' kasvaa myös ruusutarhassa, mutta tässä ainoa kuva, joka löytyi, hah!Tuntematon sininen

Kurjenpolvissa on myös kauniita sinisiä sävyjä. Tämä herkän sinertävä kurjenpolvi ilmestyi tänä kesänä pensasryhmääni, jossa kasvaa tuoksukurjenpolvea. Ei mitään hajua, mikä tämä on. En edes muista tätä istuttaneeni. Kaunis se on kuitenkin!


Tässä kuvassa näkyy, että aina ei nämä puutarhahommelit mene ihan niin kuin suunnittelee. Valkoiset verikurjenpolvet kasvavat etualalla ja ne sopivat paikkaan hyvin. Tuo lila kurjenpolvi taas on paikkaan liian suuri, eikä se ollut sitä mitä sen piti olla, joten saikin jo siirron toiseen penkkiin. Senkin piti olla neidonkurjenpolvi, mutta ei siitä sitä tullut.
Kyläkurjenpolvi-Geranium pratense 'Summer skies'

'Summer skies' tekee pienehköt kerratut kukat, joissa on erikoinen väritys. Toivottavasti jo ensi kesänä se innostuu kunnolla kukkimaan. Tämä lajike kukkii jo kesäkuussa. Jostain muuten luin, että tämä tapaus on varsin altis härmälle, voi ei!Tämä kurjenpolvi voisi olla 'Elke'.  Lidlin juurakoista kasvatettu, joten ei täyttä varmuutta siitäkään. Kovasti tykästyin kuitenkin se kukkaan, joka urhoollisesti säilyi kesän kylmyydessä ja sateissa.


Harmaakurjenpolvi-Geranium cinereum 'Ballerina'

Harmaakurjenpolvi 'Ballerina' on jo vanha hankinta puutarhassani, mutta tänä kesänä se intoutui kukkimaan pitkään ja leviämäänkin kunnolla. Tämä viihtyy auringossa, monet kurjenpolvethan pitävät enempi puolivarjosta. Mainio kasvi kukkapenkin reunaan.Sitten vielä osoitus puutarhurin muuttuvasta mielestä! Aikanaan olen lempannut tämän tarhakurjenpolven rytöpenkkiini. Sinne päätyvät kaikki kasvit, joihin kyllästyn tai ne onnettomat, jotka eivät sovi sen hetkisiin suunnitelmiini. Kurjenpolvi päätti kuitenkin näyttää, että mikä se on kukkiaan. Sitä pitkin käydä usein ihastelemassa, niin kauniisti se kukoisti rytöpenkissä. Hieman kutkuttelisikin tarttua nöyränä lapioon ja siirtää arvon kurjenpolvi takaisin paremmille paikoille...
Eikä muuten väheksyä kannata yhtään näitä luonnon omia kurjenpolviakaan. Niitä on ilokseni levinnyt puutarhamme laitamille, jossa myös vuokkojen, lemmikkien ja mesiangervojen kukinta alkaa olla jo aika runsasta.

Vielä jäi monta ihanaa kurjenpolvea hankittavaksi tuleville vuosille. Mikä on sinun suosikkisi?

23 kommenttia:

 1. Ihania! Tuossahan tuli jo monta uutta minulle. Tykkään tuosta ballerinasta, sen terälehdet ovat niin kauniit. Minulla on sitä mökillä. Ihme että unohdin ostaa sitä tänne kotitontille ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjenpolvissa on ihanuuksia, vaikka minkälaisia. Balleriinalla terälehdet on todella hienot, ei muuta kuin ensi kesälle muistiin =)

   Poista
 2. Onpa ihania kurjenpolvia! Minulla on muuten ensimmäisen kuvan näköinen kurjenpolvi, mutta kukka ei ole kerrannainen, niinkuin tuossa idänkurjenpolvessa näyttäs olevan. Mikähän mahtanee olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Gitta =) Kurjenpolvia on hirveästi samannäköisiä, joten yleensä menee pieleen, kun lähtee lajiketta arvuuttelemaan. Idäkurjenpolveahan on yksinkertaistakin, jos olisi sitä?

   Poista
 3. Sinä olet oikea kurjenpolvien harrastaja. Minulla on neljä lajia: mökiltä tuotu metsäkurjenpolvi, pahanhajuinen peittokurjenpolvi, jonka nimestä en ole varma, verikurjenpolvi ja sama sininen kuin se, jonka nimeä et muista. Minä olen kuvitellut, että tämä sininen on kyläkurjenpolvi, mutta voi olla joku kadonneista kasveistanikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Innostun aina johonkin ja sitten niitä tulee keräiltyä erilaisia! Kurjenpolvissa riittääkin keräiltävää pitkäksi aikaa =) Minullakin on yksi kurjenpolvi, olisiko sitten peittokurjenpolvi, jonka lehdistössä on tosi ikävä haju. Siihen ei mielellään koske.

   Poista
 4. Kauniita. En saa tuosta sinisestä tuntemattomasta oikein selvää... Mutta kauniita sinisiä ovat mm. Rozanne ja Johnson's Blue. Itsellä on tuntematon korkea valkoinen, ehkä se onkin tuo Clarkinkurjenpolvi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos helmiriitta! Kuvasta on varmasti vaikea tunnistaa, mikä lajike lienee. Rozanne on hieno kurjenpolvi, sen aion vielä hommata. Valkoisia kurjenpolvia on tullut aika vähän vastaan, niitäkin haluaisin lisää.

   Poista
 5. Sinulla onkin monenlaisia kurjenpolvia! Vaihtelevasti on minulla kurjenpolvet menestyneet. Upein ehkä on tarhakurjenpolvi, mikä kukkiikin joka vuosi kauniisti. Ballerina sen sijaan on häippäsyt kokonaan, samoin verikurjenpolvi. Viime kesänä istutin uusina Johnson's bluen ja Patrician. Toivottavasti menestyisivät:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan niitä kertynyt =) Nyt muistin, että tuo yksi lila voisi muuten olla Patricia, kiitos! Tässä huomaa, että jos ei heti kirjaa ylös, mitä on ostanut, niin helposti nimet unohtuvat. Toivotaan menestystä kurjenpolvillesi!

   Poista
 6. Kurjenpolvet ovat niin kauniita. Minulla tosin esimerkiksi verikurjenpolvi ja peittokurjenpolvi ovat kovia valtaamaan alaa, mikä ei välttämättä ole pelkästään positiivinen puoli. Tuo Ballerina on kaunis. Pitääpä laittaa muistiin kevättä varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peittokurjenpolvi tosiaan peittää. Varmasti paikallaan jossain, missä siitä ominaisuudesta on hyötyä, mutta ei ehkä paraatipenkkiin kannata istuttaa. Verikurjenpolvet eivät minulla ole liiaksi levinneet, sinulla taitaa olla niille mainiot olot =) Ballerina on hieno!

   Poista
 7. Kurjenpolvet ovat todella kauniita. Minun pihallani niitä ei kasva vielä yhtään, mutta kun löydän niitä ihania valkoisia, niin sitten tulee. Ja kun saan jatkettua vaaleanpunaista penkkiä, niin sitten sinne tulee niitä... Ihania ovat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjenpolvet ovat ihania! Valkoisia minäkin kaipailisin lisää! Ei vain hirveästi ole vielä kohdalle osunut. Vaaleanpunaisia on sitten enempi.

   Poista
 8. Sulla on hienoja kurjenpolvia. Rytöpenkin tarhakurjenpolven sinnikkyyttä ja sinisiä kukkia ei voi kuin ihailla. Ja harmaakurjenpolvi 'Ballerinan' kukat ovat mielestäni mainioita!
  Minulla on vasta kahta lajiketta kurjenpolvia, molemmat viime kesällä istutettuja. Ensi kesän kukintaa odotellessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! En ihan ymmärrä, miksi olen noin hienon kurjenpolven heittänyt rytöpenkkiin, mutta tämmöistähän tää puutarhaharrastus on, suosikit vaihtelee ja mieli muuttuu =) Ensi kesää odotellaan, toivottavasti kurjenpolvesi kukkivat hienosti!

   Poista
 9. suloisia, ei ihme, että pidät!

  VastaaPoista
 10. Kyllä ovat kauniita. Minullakin on runsaasti kurjenpolvia, ovat kiitollisia ja kauniita kasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjenpolvet ovat tosiaan kiitollisia, menestyvät ja kukkivat melko helpolla. Tee joskus juttu kurjenpolvistasi, tulen innolla lukemaan!

   Poista
 11. Kurjenpolvet on kyllä ihania, ja monipuolisia. Elke on tosi kaunis, minä ostin sellaisen viime kesänä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, niissä löytyy valinnanvaraa! Elke on yksi ihan suosikkejani, tosi ihana =)

   Poista
 12. Melkein valkoinen, vähän vaaleansinisiä raitoja, 80 cm : Geranium pratense 'Splish-Splash'

  VastaaPoista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...