06 heinäkuuta 2016

Ötököitä ja kukkijoita

Tuntematon pioni kukki kauniisti jonkin aikaa sitten

Puutarhassa riittää tänä kesänä ötökkää jos jonkinlaista. Lähes jokaisen kasvin lehtiä on käyty narkertelemassa. En muista, että toukkia olisi aiempina kesinä ollut liikkeellä näin runsaasti. Kurjenpolvien ja krassien lehdet on syöty pitsikuviolle ja peltoetanoita lymyilee ennätysmäärin kukkapenkeissä. Tuholaisia pyrin torjumaan käsin keräämällä, paitsi toukkia meinaan sääliä. Jos niistä tulisikin perhosia?Koetan ummistaa silmäni ötököiden touhuille ja keskittyä kukkiin, ne ovat ainakin toistaiseksi säilyneet, vaikka lehtiä onkin maisteltu. Valkoisessa penkissä kukkii kurjenpolvi 'Laura', jolla on pienet, sievät kukat. Käytän kurjenpolviin samaa temppua kuin akileijoihin. Kuihtuneita kukkia poistamalla kukinta-aikaa saa venytettyä ihan kunnolla niillä lajikkeilla, jotka tekevät siemeniä.
Purppuratulikukat vetelevät viimeisiään. Eivät tänä kesänä oikein loistaneet parhaimmillaan mielestäni. Kukinta meni ohi nopeasti ja muutenkin yleisilme oli melko vaisu.

Maariankellot kukkivat upeasti. Niissä on kukkia hurjan paljon. Olen joutunut inhokkihommaani eli tukikeppien virittelyyn. Sade ja tuuli piiskasivat kasvit taipumaan uhkaavasti maata kohti. Kylvöksistäni tuli vain sinisiä ja valkoisia, vaaleanpunaisia kelloja ei ole näkynyt. Tämä kaksivuotinen kaunistus saisi mielihyvin jäädä vakituiseksi asukiksi puutarhaamme.
Valkoinen maariankello on hurmavan kaunis! Ruusupenkissä alkaa tapahtua. Ötököiden seassa näkyy jo kukkiakin =) Kirjoapteekkarinruusu on aina yhtä kaunis kirjavine polkkakarkkikukkineen. Kauniilla säällä tuoksu ja tunnelma ruusupenkin läheisyydessä on romanttinen.

Minulla kävi ruusujen kanssa hyvä tuuri, sillä yksikään ei kuollut talvella. Jopa viime keväänä Lidlistä ostetut halvat ruusut talvehtivat ja kukkivatkin jo. Tämä vaaleanpunainen ruusu on ällistyttävän kaunis ja tuoksuu hyvälle. Olen iloinen, että se selvisi.
 'Louise odier' kukkii sekin. Sillä näyttää olevan tapana kasvattaa pitkät versot. Sen voisi varmastikin hyvin tukea kasvamaan köynnösruusun tapaan.30 kommenttia:

 1. Ihanat ruusut! Kerran oon nähäny nuata maariankelloja ja olivakki komia ilimestys. Siitä innostunehena ostinki siämeniä, mutta kylyvämätä o jääny.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sais vaan tää sade loppua, ei tykkää ruusut hyvää. Monesti on yllättävän kovan ponnistuksen takana kylvää noita kaksivuotisia, mutta kukinta on kyllä sen arvoista.

   Poista
 2. Tämän kesän paratiisissa on tosiaan jos jonkinlaisia ötököitä. Pitsikuvioituja lehtiä on ihan kaikissa kasveissa. Ja tukemista, tukemista, tukemista. Sitä riittää.
  Ruususi ja kaikki kukkasi ovat silti ihania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ötököitä riittää. Muurahaisillakin näyttää olevan joku vaellus meneillään. Tukemistakin saa harrastaa urakalla ja sateen runtelemien kukkien nyppimistä. Onneksi sentään välillä paistaa aurinko.

   Poista
 3. Kauniita ruusuja. Valkoinen maariankello.... ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pidän maariankellosta erityisesti valkoisena.

   Poista
 4. Hienoa kukintaa niin ruusuissa, pioneissa kuin maariankelloissakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ötökät ja sade pilaavat tehokkaasti kukintaa, mutta vielä on kesää jäljellä :)

   Poista
 5. Meillä on karviaisen ja punaisen viinimarjan lehdet popsittu kaikki. Pienet madot asialla. Kauniita ruusuja sinulla! Laura kukkii meilläkin mökillä, sen päälle olin laittanut ajoissa kananverkon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieniä, vihreitä matoja/toukkia tuntuu olevan vähän joka kasvissa. Myrkkyjä ei tee mieli kylvää, joten pakko koittaa vaan kestää tuholaisten syömingit.

   Poista
 6. Maariankello on vanhanaikaisen kaunis. Suuritöinen. Kasvatin sitä vuosia, mutta ei muuttunut jatkuvasti kasvavaksi kuten jotkut kaksivuotiset muuttuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monesti käy niin, että ne kasvit eivät asetu puutarhan asukeiksi, joiden toivoisi niin tekevän. Inhokit puolestaan viihtyvät oikein mainiosti =)

   Poista
 7. Nyt taitaa olla ötökkäkesä, perhoskesää toivoin, mutta toukkia kun näen, äidillisesti asettelen ne suojaan, jotta niistä perhosia joskus tulisi. Perhosia on näkynyt niin vähän että ruusupuskan nokkonenkin sai armon, että nokkosperhosilla olisi koti ja syötävää!

  Ihania kukkijoita ja tuo värimaailma! Maariankelloa täytyy kylvää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhosia ei ole juurikaan näkynyt, kummallista. Ihanaa, että ajattelet perhosia ja suojelet nokkosia =)

   Poista
 8. Kauniita! Tukikeppejä olen itsekin saanut viritellä, sade vetää kaikki lakoon. Ja etanat ovat täälläkin mahdoton riesa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Erilaisia tukiviritelmiä saa tosiaan viritellä kyllästymiseen asti. Etanat ovat nauttineet kosteista säistä, toivotaan aurinkoa jatkossa.

   Poista
 9. Kauniita kukkijoita puutahassasi!
  Tuota suuritöistä maariankelloa en ole uskaltautunut itse kokeilemaan. On se suloinen.
  Meilläkin joku öttiäinen on syönyt kurjenpolvien lehdet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irene! Maariankello oli aika helppo tapaus, tietysti kaksivuotisissa on omat temppunsa.

   Poista
 10. Onpa sinulla kaunista kukintaa puutarhassasi. Maariankello on niin kaunis.

  VastaaPoista
 11. Valkoinen maariankello on hurmaava! Kauniita kuvia kukistasi!

  VastaaPoista
 12. Maariankello on minulle uusi tuttavuus, mutta kyllä se on kaunis. Taitaa mennä kylvöhommiksi...

  VastaaPoista
 13. Ihanat maariankellot sinullakin, etenkin valkoiset ovat todella kauniit! Minäkin jäin kaipaamaan vaaleanpunaisia kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vaaleanpunaiset olisivat varmasti olleet kauniita nekin.

   Poista
 14. Ihania kukkia Maarinkello on ihana. Aikasemmin minula oli sitten se hävisi, on se taasen hommattava on todella kaunis :)

  VastaaPoista
 15. Tukikeppityöt ovat tylsiä. Ja kun en sitä tehnyt, ritarinkannusparat eivät jaksaneet seistä suorassa kovassa sateessa:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Ikinä ei tule tuettua kasveja ajoissa ja sitten onkin jo myöhäistä.

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...