11 heinäkuuta 2015

Sataa, sataa ropisee

Parin päivän helle on vietetty ja on jälleen siirrytty jo liiankin tutuksi tulleeseen viileään ja sateiseen keliin. Mikäli yhtään lohduttaa, ei ruotsalaisia hellitä tässä asiassa yhtään sen enempää. Vettä sateli sielläkin ihan tarpeeksi. Käväisimme siis pienellä Ruotsin reissulla ja matkaan mahtui myös vierailu Zetaksen puutarhamyymälään. Zetas on niin upea paikka, että suosittelen kaikille Ruotsiin eksyville käymään katsomassa, miten hienosti puutarhamyymälä voidaankaan toteuttaa. Paikasta tuli napsittua muutamia kuvia (ja kasveja) ja palailen aiheeseen vielä jossain vaiheessa. 

Anemone coronaria
Istutin keväällä ruukkuihin sekä kruunuvuokkoja että jaloleinikkejä. Ruukkuni kävivät kuitenkin kasveille aivan liian ahtaiksi ja jouduin siirtämään kasvit maahan. Jaloleinikit eivät kuki vieläkään, mutta kruunuvuokot alkoivat tekemään kukkia. Kaunis kukka!


Muutamankin päivän poissaolon jälkeen puutarhassa huomaa uusia juttuja. Kivikkotörmäkukat ovat puhjenneet kukkaan. Sinnikkäästi kukkaset pyrkivät kuitenkin kukkimaan, vaikka säät ovat mitä ovat. Punahatut kylläkin ovat harvinaisen pieniä, yleensä tässä vaiheessa ne jo lähes kukkivat. Ei taida preeriakasvit viihtyä näin viileässä.

Kivikkotörmäkukka, Scabiosa columbaria f. nana 'Pincushion Pink'

Kivikkotörmäkukat ovat hauskoja heiluessaan tuulessa heinien ja muiden kasvien lomassa. Mehiläiset näyttivät tänään viihtyvän niissä kovasti ja aurinkokin paistoi jonkin aikaa. Se on jo mainitsemisen arvoinen juttu näinä aikoina!

Ruusutarhassa ruusut näyttävät voivan hyvin. Kirvoja ne ovat saaneet riesakseen jonkin verran. Reissun aikana kirjoapteekkarinruusu oli avannut ensimmäisen kukkansa. Tässä kukassa on kyllä makee polkkakarkkiväri ja hyvä tuoksu. Ruusu on innostunut tekemään paljon nuppuja, joten toiveissa on saada vielä parempiakin kuvia  tästä karkkikasvista.

Rosa Gallica-ryhmä 'Rosa Mundi'
Pioni on avannut kukkansa ammolleen ja niistä on tullutkin todella suuret. Pionini on kestänyt ihmeen hyvin sadetta. En yhtään ihmettele, miksi jotkut hurahtavat pioneihin. Itsekin tekisi mieli vielä joku hommata. Hieman ärsyttää, kun en tiedä mikä pioni tämä on. Harrastuksen edetessä olen alkanut pitää enemmän kirjaa kasvatuksistani. Alkuun nimillä ja lajeilla ei ollut juurikaan merkitystä.


Pionin takana on alkanut kukkia puutarhan alkuperäiskasvustoon kuuluva varjolilja. Aikanaan kyllästyin näihin ihan totaalisesti, mutta nyt olen alkanut ymmärtää niiden päälle enemmän. Varsinkin valkoinen on erittäin kaunis. Se on viime kesän hankinta ja kukkii vielä aika pienesti. Varjoisaan nurkkaan varmasti aivan ihana valonantaja.

Lilium martagon

Lilium martagon 'Album'
 Viime päivinä on alkanut pyöriä mielessä yhä enemmän tulevan syksyn sipulihankinnat. Tähän asti olen pysytellyt kotimaan markkinoilla, mutta nyt olen alkanut kallistua Hollannista tilaamisen kannalle. Ihania kuvia katsellessa on niin helppo haaveilla taas uudesta keväästä ja kukkaloistosta ja sortua tilaamaan, vaikka mitä. Olen kuitenkin päättänyt pysyä vain parissa kolmessa värissä tulppaanien suhteen, jos vaikka joskus saisi sitä harmoniaa aikaiseksi :)



18 kommenttia:

  1. Kruunuvuokkojen sini on niin heleä ja puhdas sininen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä kaunis sininen. Istutin myös muita värejä, saas nähdä kukkivatko.

      Poista
  2. Oikein somalta näyttää tuo kirjoapteekkarinruusun väritys ja kruunuvuokko on upea!
    Kauniita kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirpa :) Kirjoapteekkarinruusu on kyllä veikeä. Toivotaan, että ei sataisi ihan joka päivä, jotta saisi kukista nauttia kunnolla.

      Poista
  3. Kruunuvuokkojen väri hurmaa minut.

    VastaaPoista
  4. Kauniita ovat nuo kruunuvuokot, väri on todella kaunis. Kävin Amsterdamissa muutama vuosi sitten ja toin sieltä mukanani tulppaanien sipuleita, joista tuli todella kauniita kukkia. Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kiva kuulla sipulikokemuksistasi ja Amsterdam varmasti muutenkin kiva paikka :) Mukavaa viikkoa sinulle!

      Poista
  5. Tälläkin on ollut nyt ihan älyttömän kylmä, hyi.. Kaunista! Aattelin kans pysytellä nyt puutarhamyymälöiden valikoimissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tämä kesä on kyllä ihan karmea. Tai kaipa sitä vielä ehtis lämpöä tuleen, mutta aika epäuskoinen olo on.

      Poista
  6. Kaunista jälleen. Ihana Anemone!

    VastaaPoista
  7. Sadetta on kyllä saatu jo ihan yli oman oman tarpeen! Pionit ja ruusut ovat aika onnettoman näköisiä kun joka päivä sataa. Paitsi tänään ei satanut! Tuo Zetas on niin uskomattoman upea paikka, kyllä ne ruotsalaiset vaan osaavat!
    Blogissani olisi sinulle haaste :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, satanut on..Tänäänkään ei tainnut sataa, ihme :) Ruotsalaiset kyllä osaavat tuon estetiikan ja taimiahan siellä oli valtava valikoima, meinas mennä ihan pää pyörälle. Kiitos haasteesta, käyn kurkkaamassa!!

      Poista
  8. Kiva jos esittelet lisää Zetasia, minun tekisi niin mieli sinne joskus. Se Victoria Skoglund on niin ihana, ihan kuin kaunis kasvi itsekin. Pioni näyttää vähän Krinkled white-pionilta (minulla kaamea valokuvamuisti). Ihana rosa mundi! Minullakin ajatukset sipulikukissa, mietin myös Hollannista tilausta. Aika kalliit toimituskulut vaan :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on muuten Zetasista jo aikaisemminkin tehtyä juttua, löytyy tuolta sivupalkista. Rakastuin paikkaan viime kesänä ja tekis mieli mennä taas. Siellä voisi viettää ihan vaan aikaa ja katsella kaikkea, vaikkei mitään ostaisikaan. Sinulla on käsittämätön tietovaranto noihin kasveihin, taidat tunnistaa kaikkia lajit! Ai Hollannissa olis kalliit postikulut, höh. Mä en ole vielä tommosiin arkijuttuihin perehtynyt, kun olen vaan kuolannut valikoimaa ;D

      Poista
  9. Mieleni on haahuillut Zetasilla vieläkin. Mahtava paikka. Uskomaton rehevöityminen oli tapahtunut puuutarhassa sillä välin, vaikkei oltu poissa kuin pari päivää! Tosin sama rehevöityminen koskee rikkaruohoja... Pakko tänä iltana ryhtyä kitkentäpuuhiin. Eilen jo yritin, ehdin puoli tuntia olla, ja sitten taivas jo repesikin. =D Kruunuvuokkojen sininen, on niiiiiin hieno sininen!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, oli se vaan komia paikka!! "Vieroitusoireisiin" piti lähteä käymään tänään Lammilla ja löytyhän sieltä taas kaikkea. Voi hulluus, sanon mä... Kyllä huomasi parinkin päivän poissaolon ja rikkiksiä riittää aina vaan. Kruunuvuokko on yllätttävänkin hieno tuolla penkissä, täytyy ens vuonna laittaa suoraan maahan.

      Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...