18 kesäkuuta 2016

lässähdys

Tulppaanitykityksen ollessa auttamatta ohi, puutarhan kukinta näyttää väkisinkin valjulta. Fiilis on lässähtänyt, kun muhkeat kaunottaret ovat kuihtuneet. Vaikka kovasti pyrin siihen, että aina kukkisi jotain, niin silti meinaa tulla hetkiä, jolloin puutarhassa ei kuki oikein mitään. Tänä vuonna moni kasvi yllätti aikaisella kukinnallaan. Juhannusruusun kukinta on käytännössä jo ohi, sen alettua kukkimaan kummallisesti toukokuun lopulla. Ei se oma suunnittelu ja pähkäilykään aina auta, luonto yllättää joka kerta.


Vettä on saatu hirmuisesti. Olen siitä toki iloinen, koska on ollut hirmuisen kuivaa. Sade ei ole ollut kuitenkaan puutarhurin toivomaa hiljaista tihkuttelua, vaan sitä on saatu voimalla ja tuulen kera. Moni kasvi nojailee nyt rennosti kohti maata, enkä siedä sitä ollenkaan. Haluaisin, että kukat pysyvät jämäkästi pystyssä ja mielellään tukematta. Epärealistisia haaveita vissiin.

Sinivaleunikko avasi ensimmäisen kukkansa ja sade teki siitä selvää lähes samantien. Onneksi nuppuja on vielä jäljellä. Olen iloinen, että olen onnistunut saamaan kasvin siemenestä kukkivaksi asti. Parempi olisikin vain keskittyä näihin onnistumisiin ja sulkea silmät puutarhan epäkohdilta, niitä tuntuu riittävän joka kesälle ihan yhtä paljon.




Ilman akileijoja olisin pulassa. Ne pelastavat alkukesän kukinnan. Ne myös näyttävän selviävän hankalimmistakin talvista voittajina. Ei niiden pienehköt kukat tietenkään tulppaanien muhkeudelle vertoja vedä, mutta sievine keijuhelmoineen ne ovat kyllä aikas ihania.



Paljaan multatilan katselu tuntuu nyt erityisen ahdistavalta. Talvi on tappanut meidän pihalta kasveja vain vähän, mutta kyllä niiden jättämät aukot silti harmittavat. Yritän paikata aukkoja kesäkukilla ja onpahan taas tilaa uusille hankinnoillekin.




Omat kesäkukkakasvatukset eivät vielä kukinnallaan loista, joten taas sitä joutui turvautumaan myös ostotaimiin. Monesti kuvittelee, että kasvattamalla itse kesäkukkia muka säästää paljon. Minä olen jo oppinut, että säästö on aika marginaalinen. Omat kasvatukset kukkivat väkisinkin hieman myöhemmin ja kun sitä kukintaa kuitenkin haluaa heti, niin upeasti kukkiviin kauppojen kesäkukkiin vaan sortuu joka vuosi. 




Olen pitänyt kuunliljoja hieman tylsinä ja arkisina. Ehkä viime talvi muutti jotain ajattelussani, sillä osaan arvostaa näitä peruskasveja hitusen enemmän. Ilman näitä sinnikkäitä sissejä puutarhassa voisi sitä paljasta multatilaa olla paljon enemmän.






Tapaninsyreeni kukkii hienosti tänä vuonna. Veden paino saa senkin kukinnot kohti maata, sopivasti katseluetäisyydelle. Pidän kukkien väristä kovasti.





'Louise Bugnet' on mahtava. Se ei palelluttanut versoistaan senttiäkään. Se on täynnä nuppuja ja kukkia.



Pensasryhmään on levinnyt jotain luonnon tädykettä, olisiko nurmitädyke? Ihastuin sen sinisiin kukkiin.


Pihan laitamilla kukkiva vuorikaunokki ei sekään näytä yhtään hassummalta. Kukkapenkissä tämä kasvi tosin taitaa olla aika riesa leviämään.



Mukavaa viikonloppua!



36 kommenttia:

  1. Kävin aamulla hakemassa raparperia kasvimaalta ja kaikki on niin lätsällään, kuin vain ikinä voi olla. Vesisade tuli toki tarpeeseen, mutta kolmatta päivää jatkuvat kaatosateet yhdistettynä hurjaan tuuleen on kyllä puutarhan kannalta aika tappava yhdistelmä. No, kunhan tästä taas aurinko saapuu, ajatukset muuttuvat.
    Paljonhan sinulla on kaunista kukkivaa. Tapaninsyreeni on aivan ihastuttavat ja minulle taas uusi ja sitäkin kauniimpi tuttavuus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sade lätsäyttää kyllä kasvit tehokkaasti, mutta onneksi ne näyttävät tokenevankin ihan mukavasti. Vesi on elinehto ja onneksi sitä saatiin. Aurinkoiset ilmat saivat puutarhan näyttämään heti kivemmalta, oikeassa olit!

      Poista
  2. Hienoltahan tuo kukinta näyttää. Talvi oli kyllä ankara joillekin kasveille, mutta menneelle ei voi mitään. Pitää vaan suunnata nokka kohti tulevaa ja istuttaa aukkopaikoille uusia kasveja: )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, taidan olla semmoinen kukkahullu, että mikään kukinta ei ikinä ole tarpeeksi =) Talvi oli kurja, mutta mitäpä sitä enää suremaan. Uusia unelmia kohti vaan!

      Poista
  3. Tää voimallinen sde on aivan kamalaa. Pionit lässähtivät heti auettuaan, nyyh. Tokihan vettä tarvittiin, muttei tällä voimalla. On tää hasardihommaa, puutarhurointi meinaan...

    Sitkeät sissit ovat arvossaan minullakin. Kuunliljat eivät kaatuile sateessa :)) Eiköhän tää taas tästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kääk, pionit ovat varmasti olleet kovilla. Minun pionini on vielä nupuilla. Puutarhahomma on välillä aikamoista tuulimyllyjä vastaan taistelua =)

      Poista
  4. Lässähdystä nähty meilläkin. Eilen istutetut taimet makaavat. Mutta kohta nousuun, toivon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyl ne sieltä nousee! Erilaiset tukiviritelmät ovat löytäneet tiensä meidän kukkapenkkeihin. Tylsää hommaa, mutta kannattavaa.

      Poista
  5. Sade tekee hyvää, niin oli meillä kuivaa. Voisi tietysti sataa vaikka öisin, niin ei mene hyviä puutarhapäiviä haaskeelle. Vähän samaa ihmettelyä kukinta-ajoista. Eipä pionit ole ennen juhannusta kukkineet yleensä.
    Akileijoista juuri kirjoitin. Meillä ne on myös kesän alkupuolen piristäjiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuivaa on ollut, sade helpotti asiaa. Se saisi vaan tulla nättinä tihkuna ja öisin. Päivisin voisi sitten paistaa aurinko kauniisti ja sopivasti, ei liian kuumasti kuitenkaan =D

      Poista
  6. Kukkiihan siellä vaikka mitä. Minä en kasvata itse kesäkukkia, mutta syyskukkijoita sen sijaan. Kiinanasterit esimerkiksi täyttävät mukavasti aukkoja syksyllä kun muut ovat jo väsähtäneet. Unikoita kylvän suoraan maahan ja nekin ovat näyttäviä kukkapenkeissä, ne nusevat mukavasti tulppaanien jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Unikoista pidän minäkin kovasti! Siemenkylvökset meinaa vaan hukkua muiden kasvien sekaan, jollei niitä esikasvata jossain. Kiinanasteria en olekaan ikinä kokeillut, pistetäänpä muistiin.

      Poista
  7. Ihana syreeni ja sinivaleunikko. Minä sain tapettua omat sinivaleunikkoni. Eikä ollut eka kerta..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Sinivaleunikko on aika kranttu, ihmettelen että omani selvisivät.

      Poista
  8. Sinivaleunikon lätsähdys varmasti harmittaa. Eiköhän pian ilmat muutu ja sitten on hymykin jo herkässä.
    Syreeni on tosi kaunis ja akileijat verrattomia villikkoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aurinko ilahduttaa kummasti ja jo näyttää kukatkin piristyneen. Vesikin teki niille terää.

      Poista
  9. Kesäkukkien kasvattaminen on vähän tuurin kauppaa, joskus ne onnistuvat, mutta ainakin minulla on useinmiten epäonnistumisia. Nyt harmittelen zinnioitten kohtaloa, ne ovat siinä samassa kasvuvaiheessa, kuin ne olivat toukokuun alkupuolella. Aukkopaikkoihin minäkin istutin kesäkukkia.
    Tuo alakuvan pelargonia on todella hurmaavan värinen. Ihastuin heti siihen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkukkien kasvattelu ei aina onnistu, mutta aina onneksi jotain saa kukkivaksikin asti. Zinniat varmasti piristyvät, kun saavat aurinkoa ja lämpöä. Hyvin ehtivät vielä kukkia =)

      Poista
  10. Minusta kans tuntuu, että aina on multaa näkyvissä, vaikka kuinka ostaa kasveja täytteeksi, kai ne kukat joskus valtaavat penkin! Meillä vasta juhannusruusu alkoi viime viikolla kukkia ja heti tuli sade ja piiskasi kukat. Toivottavasti nuppuja on vielä jäljellä paljon! Mahtava tuo Tapaninsyreeni! Sellaisen haluan! Aivan uusi tuttavuus minulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ja kun laajentelee kukkapenkkejä koko ajan, niin ihmekös tuo, ettei multatila peity =P Teillä taitaa juhannusruusu kukkia sitten sopivasti juhannuksenakin, meillä ei ole oikein mitään kukintaa enää jäljellä.

      Poista
  11. Minäkin olen nyt kääntänyt takkia. Kuunliljat on sittenkin kivoja muutamissa paikoissa. Oma Luise Bugnet selvisi ekasta talvesta ja on jo tmyös trhnyt kukkia :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kummasti mieli muuttuu näissä puutarhahommissa, kuunliljat on ihan jees nykyään. Louise Bugnet on kyllä aika täydellinen pensasruusu!

      Poista
  12. Eivät kukatkaan tykänneet tällaisista kaatosateista, lässähdys kävi monellekin :)
    Kauniin värinen tuo Tapaninsireeni.

    Mukavaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukat saivat vettä ainakin tarpeeksi,huh. Tapaninsyreeni on kaunis!

      Poista
  13. On kieltämättä vähän nuhjuisen näköistä sateiden jälkeen. Meillä kukkii vain nuo kaunokit ja keltapäivänliljat sinnittelee. Kuunliljat tosiaan porskuttavat täysillä, ei ole sateesta millänsäkään :D. Upea ja terveen näköinen muuten tuo Louise Bugnet-ruusu, olen nähnyt sen myös jossain toisessa blogissa ja pääsi hankintalistalleni. Tosi monet ruusut mädättävät nuppunsa sateella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi tänä kesänä ei sada kuitenkaan koko ajan, viime kesän sateet ovat vielä hyvässä muistissa! Pionit ja ruusut ovat niin kauniita, mutta sadetta eivät oikein kestä. Louise Bugnet on kestänyt yllättävän hyvin ja mikä parasta, vaikuttaa talvenkestävyydenkin suhteen tosi lupaavalta.

      Poista
  14. Nyt on meilläkin sellainen vihreä vaihe puutarhassa, melkein ainoita kukkijoita ovat juuri akilleijat. Nuppuja näkyy kyllä muissakin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuppuja poksahtelee auki lämpimien ilmojen johdosta. Tätä lisää =)

      Poista
  15. Hieno kukinta tapaninsyreenilla. Kesäkukkien suhteen olen miettinyt samaa, etenkin nyt kun kärsimättömänä odotan omien kylvöjen kasvamista ja nuppujen muodostumista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omien taimien kanssa täytyy vaan olla kärsivällinen, lannoittaa ja hoivata, kyllä ne siitä vielä hienosti kukkivat! Tämmöiselle hätähousulle se ei vaan ole ihan helppo tehtävä =)

      Poista
  16. Kylläpä oli pitkälle samanlaisia ajatuksia sinulla kesäkukkien suhteen kuin minulla. Kerran jo mietin, että alanko oikein laskea kuinka paljon sitä muka säästää, kun ostaa siemenet, ehkä jokusen uuden taimipurkin vanhojen risojen tilalle ja erityisen kallista taimi-ja kylvömultaa, jota sitäkin menee monta säkkiä. Parempi kun ei laskekaan.

    Olen monena vuonna kasvattanut kerrottuja petunioita, lobeliaa ym. parvekelaatikoihin talon etupuolelle. Kukintaa saa odottaa reilusti heinäkuun puolelle, kun ei ole kasvivaloja tukena kasvatuksessa. Tänä keväänä ostin laatikoihin orvokkeja ja olen nyt saanut nauttia kukista jo viikkoja:)
    Tuo syreenisi on aivan mahtavan värinen! Sateet saisivat jo hellittää, kyllä se niin tympii, kun avautumassa olevat pensasruusujen kukat ruskistuu, pionit eivät ole meillä onneksi vielä auenneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa, tosiaan ei taida kannattaa laskea. Parempi vaan kuvitella, jotain säästävänsä =) Omilla kasvatuksilla saa kyllä kaikkea semmoista, mitä ei taimena löydä, se tuossa kasvatuksessa onkin se paras puoli. Saa vähän vaihtelua kasvivalikoimaan.

      Onneksi sateet hellittivät ja nyt varmasti kasvu roihahtaa käyntiin kunnolla, toivotaan ja uskotaan =)

      Poista
  17. Ihanan värinen syreni ja iso kukkainen kaunis sinivaleunikko ihana :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irma! Sinivaleunikko otti sateesta hieman nokkiinsa, mutta kaunis se on kuitenkin.

      Poista
  18. Meillä meni sateiden vuoksi lähes koko puutarha lakoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho! Onneksi ylöspäin on kasvien mieli, joten eiköhän ne sieltä ponkaise jälleen omille sijoilleen tai ainakin pienellä avituksella.

      Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...