01 kesäkuuta 2016

Vielä tulppaanit kukkivat

Loppuviikoksi on luvattu viileämpää, mutta nautitaan siihen asti helteistä. Puutarha on lämmön avustuksella röyhähtänyt vehreäksi ja mikä parasta, kukkia näkyy päivä päivältä enemmän.

Tulppaanien aika alkaa olla eteläisessä osaa maatamme kohti ohi. Puutarhamme on osin puolivarjoinen, joten kukinta kestää meillä paahteista pihaa kauemmin. Osa tulppaaneista on vielä täydessä terässä, osa on luopunut jo terälehdistään ja tehnyt tilaa perennoille. Niinpä vaan tänäkin vuonna aion repiä tulppaanit maasta ja istutan syksyllä uudet sipulit. Ainoastaan tunnetusti uudelleen kukkivat, kuten 'Purissimat' jätän maahan. Penninvenyttäjä sisälläni huutaa armoa, mutta en usko jalostettujen tulppujen jaksavan kukkia uudelleen, joten tyynnytän sisäisen tuskani.


'Ollioules'

Nimeän näitä lajikkeita suurella varauksella, sillä olen huomannut, että aika usein pussin sisältö ei vastaa sitä, mitä kuva lupaa. Kuvat ovat toki myynnin edistämiseksi käsitelty niin hemaiseviksi, että niillä ei ole välttämättä ole hirveästi tekemistä itse kasvin kanssa. Mutta, kun värikin on monesti ihan totaalisen väärä, niin silloin kyllä herää epäilys, että onkos oikeat sipulit ollenkaan.'Alibin' rippeet

Saman olen kyllä huomannut ilmiönä laajemminkin. Usein saa vääriä kasveja, jollei ole mahdollisuus ostaa kukkivana. Onneksi olen asian suhteen joustava, mutta kyllähän se silti harmittaa, jos on jotain tiettyä kasvia havitellut ja sen hankkimiseksi nähnyt vaivaa ja kuluttanut vähiä pennosiaan. Taimista kiskotaan kuitenkin ihan kunnon hintaa nykyään.
 


Sikin sokin kaikenlaista. Tässä penkissä osa tulpuista on vielä nupulla.No, oli miten oli, tulppaanit ovat onneksi aina kauniita. Minimalismi ei minua puutarhanhoidossa houkuta, vaan tulppaaneitakin on parempi olla enempi. Tulppaanimeren suojissa perennoiden on hyvä kasvaa ja kehittyä. Kun tulppaanit sitten lakastuvat, perennat ovat valmiita astumaan parrasvaloihin.

' Pretty Princess' oli näin söpö kukinnan alkuvaiheessa

Kukinnan edetessä väri vaaleni. Seurana tummat  'Black Parrotit'Yön kuningattaret ovat nousseet esiin
Keväälle ja sen erityisen suloisille kukkijoille on sanottava kohta haikeat hyvästit. Kevät on lempivuodenaikani, jota odottaa aina yhtä malttamattomana, sydän tulvillaan talven kasvattamaa innostusta ja unelmia. Kärsimättömänä tutkii jokaisen pienenkin elonmerkin puutarhastaan ja toivoo kevään etenevän. Yhtäkkiä kevät rullaa sellaista vauhtia, että perässä ei meinaa pysyä. Tänä keväänä varsinkin kesä tuli ihan hetkessä. Kevään heleys ei kauaa puissa kestänyt.Tämä yksittäinen tulppaani jaksaa nousta vuodesta toiseen.

Nyt onkin jo kesäkuu, joten saahan kesä jo tullakin. Toivottavasti kuitenkin mahdollisimman vähälumisena tällä kertaa =)

26 kommenttia:

 1. Vielä riittää tulppaanien hehkua pihallasi!
  Valtava työ tuossa tulppaanien kaivamisessa, kun niitä on paljon ympäri pihaa. Minäkin tein sen jonkun kerran, mutta en enää. Ne nousevat, jotka jaksavat ja sitten lisäilen niitä vuosittain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieneltä pihalta tulppaanit nyppäsee äkkiä ylös. Syksyllä uusien istuttaminen vaatii joskus suuria "henkisiä" ponnistuksia, mutta aina se kannattaa. Iso ilo keväällä.

   Poista
 2. Sinulla on kerrassaan upeita tulppaaneita! Itse en omistani yhtään innostunut. Vääriä lajikkeita ja tyhmästi istutettukin. Mutta nyt laukat on aika nättejä.

  Minulla on blogissani linky - Flower Wednesday. Tervetuloa ihanilla kuvillasi mukaan!
  http://intoetvimma.blogspot.fi/2016/05/varaslahto-linkki-auki.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kokeilemalla löytää puolivahingossa kivoja lajikkeita ja yhdistelmiä. Täytyis vaan aina muistaa kirjoittaa ylös ne parhaimmat, jotta syksyllä muistaisi niitä hommata.

   Poista
 3. Upeita kuvia kukkasista ♥♥ oikein ihanaa kesää sinulle ja blogillesi ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos paljon! Ihanaa kesää sinulle ja tervetuloa lukijakseni <3

   Poista
 4. Aivan huikea määrä tulppaaneita vielä kukassa puutarhassasi. Varmaan niiden kukinta on yksi suuria syitä odottaa kevättä kovasti. Kesä on tuloillaan, ja sen mukana kukkii vielä paljon ihanuuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulppaanit jaksoivat yllättävän hyvin, mutta hellekausi vei niistä lopulta voiton. Enää ovat kaunis muisto. Nyt ollaan kukinnassa tosi edellä, viileät säät ehkä vähän hidastavat tahtia.

   Poista
 5. Oi että miten kauniita tulppaneja sinulla ja paljon minulla on jo kaikki kukkinet mitä nut muutama loppuja kukoistaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vielä meilläkin muutama jaksaa kukkia, mutta suurin ilotulitus on tältä vuodelta auttamatta ohi.

   Poista
 6. Upeat tulput. Minulla viime syksyn istutukset melkeinpä järkiään mätänivät maahan. Oli märkä syksy ja äkkipakkaset. Paljon muutakin meni, mutta uutta yritystä kehiin vain!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tita, kiva kun poikkesit kylässä =) Minäkin löysin penkeistä paljon mädäntyneitä sipuleita ja kaikki hyasintit epäonnistuivat. Syksy ja talvi olivat hankalia, mutta kuten sanoit, uutta matoa koukkuun vaan!

   Poista
 7. Ilimankos sulla on nii mahtavat tulput - uuret joka syksy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, uudet sipulit hommaan. Haluan varmistaa, että tulput kukkivat eikä puske pelkkää lehteä. Toisaalta kannattais kyllä hankkia vain sellaisia lajikkeita, jotka kukkivat uudestaankin, mutta kun ei vaan maltti taida riittää ;)

   Poista
 8. Kaivoin viime vuonna osan tulpuista ylös ja istutin ne uudelleen. En tee sitä uudelleen, sillä ei kukinta ei ollut vaivan väärti. Vanhoista kukkikoon ne, jotka kukkivat. Muut saa jäädä maahan ja kukkia vaikka Kiinan puolella. Istutan syksyllä uusia. Kallista, mutta säästän sitten jossain muussa.
  Hetki sitten totesin Saaripalstan Sailan blogissa, ettei tulppujen kuviin ja nimiin ole luottamista. Aivan eri näköiset ja kuitenkin saman nimiset tulput minulla ja Sailalla. Lisäksi kahdesta eri nimisestä ja kuvienkin mukaan erilaisista tulppaanipusseista tuli tismalleen samanlaisia kukkia. Mutta kuten sanoit, kauniita silti jokainen ja harmaan talven jälkeen tulppujen väri-iloittelu on tervetullutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luinkin kokemuksistasi ja itsekin olen useamman kerran joutunut pettymään, kun olen odotellut uutta kukintaa. Parempi se on hankkia uudet sipulit, jos tulppaani-iloittelua arvostaa. Keväinen kukinta on niin mieltä ravitsevaa ja iloa tuottavaa, joten ei siinä rahat turhuuteen mene.

   Poista
 9. Upeat kuvat!
  Tulppaanit on niin ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tulput ovat ihania, ei oikein kevättä osaa elää ilman niitä.

   Poista
 10. Kyllä olen niin rakastunut tulppaaneihin. Ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulppaaneihin on helppo rakastua. Upeita lajikkeita on niin erilaisia ihanissa sävyissä, joten ihmekös tuo!

   Poista
 11. Upeat kuvat ja tulput!

  Olen myös huomannut, että tulppaanit muutamia lukuun ottamatta eivät kuki enää uudelleen. Lisään syksyllä uusia, ja keväällä revin kylmästi pois niiden lehdet, joissa ei ole kukkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Moni on kertonut samaa, harva kukkii uudelleen. Se on tavallaan harmillistakin.

   Poista
 12. Taidanpa tänä kesänä minäkin uusia tulppaanit ja keskittää ne jatkossa vain muutamiin kohtiin, jotta niiden suojaaminen kananverkoilla onnistuisi vähän helpommin kuin nyt. Verkot on pakko laittaa, muuten ihailtavaksi ei peurojen ja pupujen jäljiltä montaa tulppua jää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusilla sipuleilla kukinta on huomattavasti todennäköisempää. Sitten on toki muut muuttujat, säät ja elukat. Huoh, ei ole helpoksi tehty tätäkään harrastusta!

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...