06 kesäkuuta 2016

Kukassa juuri nyt

Juhannusruusu kukkii täyttä häkää. Enpä muista sen koskaan ihan näin aikaisin kukkineen. Ensimmäiset kukat olivat auki jo toukokuun puolella. Lämpimät kelit, jotka tosin nyt ovat muisto vain, saivat kukkaset vissiin ottamaan ilon irti kesästä. Toivottavasti kesä ei kuitenkaan ollut tässä, se olisi surkeaa se. 
Hurja tuuli saa ilman tuntumaan entistä kylmemmältä. Tosin puutarhahommissa ei ainakaan ole ollut tukalan kuuma, hyvä sää suorittaa raskaampia projekteja. Tuuli näyttää kuivattavan tehokkaasti kukkapenkkejä. Sade olisikin tervetullutta, sillä kasteluvesi on loppunut saavista jo aikoja sitten. Nuoria taimia ja vähän muitakin, on täytynyt kastella. Yleensä vältän perennojen kastelua, mutta nyt eletään poikkeuksellisia aikoja. Olisi pitänyt ymmärtää kastella keväälläkin jo enemmän.

Kesäillat ja juhannusruusun tuoksu!


Myös teresanruusu alkaa kukkimaan. Kirvoja saapui tännekin, mutta ruusuissa niitä ei näyttäisi olevan tavallista enempää. Tein muuten elämäni ensimmäisen nokkosveden ja huh, miltä se haisee! Hieman arveluttaa moista löyhkäävä liejua kasveille tarjoilla, mutta se on kuulemma paras lannoite ikinä, joten täytyyhän se sitten testata.


Hellejakso sai tulppaanit ränsistymään. Vielä jokunen on jonkilaisessa kuosissa. Muut olen säälimättä kaivanut maasta ylös. Sipulit olivat monilla suhteellisen pieniä ja tehneet sivusipuleitakin, joten ei ne olisi keväällä enää uudestaan kukkineet.


Laukkoja kohtelen kovalla kädellä, joten ihme että yleensä kukkivat. Kukat ovat kyllä kooltaan selvästi pienentyneet. En kestä niiden kellastuvia lehtiä, vaan leikkaan monesti kaikki pois ja jätän pelkän kukan. Sehän on suuri virhe, mutta kukkivat ne silti.Tähtihyasintit ovat kivoja! Viime syksynä istutin ensimmäistä kertaa ja kaikki kolme sipulia myös kukkivat. Näitä voisi istuttaa syksyllä lisää. Nyt eletään ehdottomasti akileijojen aikaa! Niitä puskee ilokseni joka puolelta ja omia siemenkasvatuksiakin on alkanut kukkimaan. Valkoisessa penkissä kukkii parhaillaan kaunis jaloakileija 'Spring magic white'.


 'Winky red & White' kukkii sekin. Sillä on hauska tapa kääntää kukkansa kohti taivasta. Yleensähän akileijat nuokkuvat ujosti.


Tuliakileija on meinannut jäädä ihan muiden kasvien puristukseen, eikä ole toistaiseksi tehnytkään kuin yhden kukan.


Äitini 'Kristall' -akileijan siementaimi on alkanut kukkimaan. Hienot, pitkät kannukset. Hyvin pitkälti on emonsa näköinen.
Myös 'Petticoat Pinkin' siementaimi muistuttaa alkuperäistä, röyhelöä vain on vähemmän.
Alppiakileija on kokonaan kauniin sininen ja lyhytkannuksinen.Akileijasääsket vaurioittavat kukkia ja nuppuja näihin aikoihin. Jos nuppu alkaa kuivua ja ruskettua, voi epäillä sääsken hyökkäystä. Silloin kannattaa poistaa kaikki nuput ja heittää ne roskiin tai polttaa. Akileijat tekevät uusia nuppuja nopeasti.


 Suuresti olen iloinnut siitä, että siemenestä kasvattamani purppuratulikukat selvisivät talvesta ja kukkivat. Tämä luo taas uskoa perennoiden siemenkasvatukseen, heh.

Jonkinlainen minttujen sukulainen Meehania Cordata eli lännenmeehania kukkii ja suikertaa kukkapenkin juurella.
Isojumaltenkukka ei olekaan yhtään pöllömpi, kun sitä on usemman viikon katsellut. Valkoisena olisi varmasti namu. Uuden kasvupaikan tämä kyllä tarvii. Nyt kasvaa liian kuumassa ja kuivassa. Taimikaruselli alkaa taas pyöriä tuttuun tyyliin.


Leppoisia päiviä!

36 kommenttia:

 1. Oi kuinka ihania kukkia, täällä ei ole vielä kesä noin pitkällä.
  Osallistu kastehelmi arvontaan mun blogissa
  Oikein mukavaa uutta viikkoa sulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesä on kukinnan osalta edennyt vauhdikkaasti. Viime päivien tuulet ja sateet saivat varsinkin juhannusruusun terälehdet lentelemään ilmaan. No, onneksi eivät kaikki kukat menneet. Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 2. Upeita akileijoja sinulla! Itselläni ovat ties mitä, toistensa kanssa risteytyneitä. Vaan eipä haittaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Akileijat ovat aina kauniita! Risteymät ovat monesti tosi hienoja, niitä toivon omaankin pihaani. Toistaiseksi eivät ole kovasti keskenään risteytyneet.

   Poista
 3. Ihanaa kukintaa!
  Mahtaako siihen nokkosveden hajuun tottua, vai haihtuuko haju vähitellen. Minulla on nimittäin yhdessä purtilossa vielä vähän viime kesäistä, eikä se haise juuri miltään. Pahin vaihe on tuoreen nokkosveden siivilöiminen ja purkittaminen. Käytän nokkosvettä laimennettuna myös ötökkäkarkotteena. Ainakin kirvoihin se on toiminut.
  Taimikaruselli - niin tuttua täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nokkosveden löyhkä on kyllä aikamoinen, eikä ulkonäkökään varsinaisesti houkuttele. Mielenkiinnolla odotan, näenkö sen käytöllä mitään vaikutuksia kasveihini.

   Poista
 4. Ihanasti kaikki kukkii, toivottavasti kukkia riittää koko kesän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulla! Toivottavasti kukintaa riittää. Hieman oudosti nämä nyt kukkivat, melkein kaikki samaan aikaan.

   Poista
 5. Juhannusruusu on niin ihana!
  Kauniita kukkakuvia sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Juhannusruusu on kaunis ja ihanantuoksuinen. Kukkii nyt hassusti näin aikaisin. Tosin säät ovat olleet varsin juhannusmaiset, kylmät ja sateiset.

   Poista
 6. Nuo Sinun akileijat ovat ihan suloisen ihania! Kerrassaan kauniita, varmaan näemme niitä vielä postauksissasi, toivottavasti!

  Nokkosvesi on parasta kasveille vaikka tuoksu ei niin ihana olekaan, ihan kamala! Nokkosvesi on meilläkin käytetty lannoite ja torjunta-aine, edullinenkin kaiken lisäksi! Tulikukkia meille haluaisin, mutta ne eivät meillä viihdy jostain syystä! Tulikukkasi ovat kauniita! Juhannusruusut vielä pikkuruisila nupuilla.

  Ihanat kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitoksia! Eiköhän akilejoja kuvissa näy ihan kyllästymiseen asti :D Olen niihin niin ihastunut, että eihän niistä malta olla höpisemättä. Mukava kuulla nokkosvesi kokemuksia. Haju on tosiaan hirveä, mutta jos kerran tehoaa, niin haiskoot sitten. Nuo tulikukat ovat olleet huippukiitollisia. Itivät hyvin, talvehtivat mallikkaasti ja kukkivat kauniisti.

   Poista
 7. Ihanat akileijat, en ole tiennytkään, että niitä on noin monia erilaisia. Oppia ikä kaikki. Meillä juhannusruusut ovat vielä pienellä nupulla. Niiden kukinta on hurmaavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Akileijoissa on vaikka minkälaisia ihanuuksia. Niihin on helppo hullaantua. Juhannusruusu kukkii tosi täyteläisesti, tosin tuulet ja sateet ovat kukintaa ikävästi verottaneet.

   Poista
 8. Kauniita kukkia kaikki akileat ovat niin ihania :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Akileijat ovat kauniita ja niin helppoja kasvamaan. Leviävät vähän jokapuolelle, mutta ei haittaa yhtään.

   Poista
 9. Meillä ollaan hiukan jäljessä. Juhannusruusu ja akileijat vasta aloittelevat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä teillä ollaan normaalimmassa aikataulussa. Meillä on kukinta ihmeen edellä.

   Poista
 10. Kaunista kukintaa teillä! Akileijojakin on niin monensorttisia, olen vasta viime vuosina alkanut siihen tykästyä. Meillä juhannusruusu sekä poppius ovat vasta nupuilla, ollaan sen verran pohjoisempana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Konnadonna! Akileijoissa tosiaan on mistä valita, monimuotoinen kasvi. Minä hurahdin yhdessä vaiheessa niihin kovasti ja olen hommannut kaikenlaisia ja kylvin niitä siemenestäkin. Mielenkiintoista seurata niiden kasvua ja kukintaa.

   Poista
 11. Vastaukset
  1. Kiitos! Ihanaa, kun on jälleen kukkia puutarhassa. Nyt kun saatiin vettäkin, niin kaikki hyvin.

   Poista
 12. Kauniit akileijat! Meillä purppuratulikukka kasvatti pitkät kukkavarret, mutta kukat eivät auenneet kunnolla. En tiedä kuivuiko se vai mikä oli vikana.
  Nyt luvataan oikein myrskysäätä huomiselle, toivottavasti ei tule vahinkoja. Mieluummin kaipaisin rauhallista sadetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kummallista, olisikohan tosiaan kuivuneet? Kevät oli tosi kuiva ja minulla ainakin atsalean nuput kuivuivat avautumatta. Myrsky tuli ja meni. Tuuli ei onneksi tehnyt tuhoja. Vettä saatiin rajusti ja vähän rakeitakin. Suomen suvi!! :D

   Poista
 13. Ihania akileijoja :). Kauan sinulla muuten kesti akileijojen kylvöstä kukkimiseen? Omat kokeilut on jääneet nyt sikseen kun tuntuu ettei millään kasva. Purppuratulikukka on ihana, perhosten suosikki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elmeri! Kyllä ne siitä kasvavat, usko vaan! Eivät kyllä välttämättä ihan heti. Hyvässä lykyssä kukkivat kylvöstä seuraavana kesänä, mikäli ehtivät ekana kesänä kasvaa kunnolla. Mutta osa ei minulla kuki vielä toisenakaan kesänä. Kasvattaa kummasti kärsivällisyyttä =)

   Poista
 14. Mikäli oikein muistan sipulien nimen, niin tähtihyasintteja minäkin istutin viime syksynä, jotain sieltä on tulossa muttei vielä kuki. Oootan mielenkiinnolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli minulle uusi kokeilu ja tykkäsin. Tosin kukinta jäi aika lyhyeksi iloksi, otti sateesta nokkiinsa. Syksyllä hommaan niitä kuitenkin lisää.

   Poista
 15. Sinulla on kyllä unelmanupeita kukkasia ja osaat valita niin hyvin yhteensopivia kasveja, ihana kun saa vaan ihastella. Olet onnistunut noiden tulikukkakylvöjenkin kanssa, voi mikä onni. Minä vain heittelin ulos multaan ja toivoin parasta, hih. Laiskuus on kyllä synti sekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ja täsmälleen samat sanat sinnepäin! Yhteensopivuuksia ajattelen kyllä harvemmin, isken kasveja minne sattuu ja pyörittelen niitä sitten vuodesta toiseen uusille paikoille =) Tulikukat olivat kiitollisia kasvattaa. Itivät, kasvoivat ja kukkivat. Varmaan nousevat penkistäsikin, uskon!

   Poista
 16. Sinulla löytyy aikamoinen akileija-arsenaali. Ne ovat niin hyviä juuri nyt, kun puutarha on vähän hiljentynyt tulppaanitykityksen jälkeen.
  Tuolla meehanialla on kauniit kasvot. Laitoin sitä Vakka-Taimen listoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, onhan noita kertynyt. Hieman taitaa olla keräilijän vikaa... Meehaniani on Vakka-Taimesta kotoisin ja talvehtinut mainiosti.

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...