26 kesäkuuta 2016

Edistystä kesäkukkarintamalla

Esikasvatin joitakin kesäkukkia, ja onnekseni ne näyttävät kasvavan ja kukkivankin ihan hyvin. Isosamettikukka 'Vanillan' kukissa on nätti haaleavaalea sävy ja muhkea muoto. Tästä kasvista on tullut eräänlainen luottokasvi, jota haluan joka kevät. Mukavaa, että on näitä helppojakin tapauksia, jotka eivät vaadi kaiken maailman poppaskonteja viihtyäkseen.
 Kosmoskukat alkavat nekin kukkia. Kosmoskukat ovat yksiä ehdottomia lemppareitani. Mikäli puutarha olisi vain täynnä kosmoskukkia, ei paljon muuta vaadittaisikaan.
 


 Kasvatin tänä vuonna ensimmäistä kertaa koristetupakoita ja olen innostunut. Nämähän ovat tosi kivoja! Omakasvatetut vaikuttavat selvästi lupaavammilta kuin ne ostotaimet, joita olen aiemmin ostanut. Koristetupakka taitaakin olla kesäkukka, jota oikeasti kannattaa kasvattaa itse.

 Terassin toiselle sivustalle tehtiin loppukeväästä pieni kesäkukkapenkki. Tännekin iskin koristetupakoita (taimia tuli hirmuisesti), mutta ostin siihen lisäksi sulkahirssiä ja riippaverbenaa. Penkkiä reunustaa säleikkö, jossa kasvaa kelloköynnöstä ja tuoksuherneitä. Kelloköynnös kipuaa jo korkeuksiin. Tuoksuherneiden kukintaa odotan, ne ovat joskus hieman kenkkuja kasvatettavia. Tykkäänkin paljon rönsyilevistä (kesä)köynnöksistä. Niillä saa täsmävehreyttä helposti ja nopeasti. Terassilla vanhassa rautasängynpäädyssä kasvaa keisarinelämänlanka 'Split Second'. Viime kesänä sen kasvu jäi vaatimattomaksi, mutta nyt se näyttää menestyvän paremmin. Se tekee sekä pörhelöisiä että yksinkertaisia kukkia. Kuten jo jossakin postauksessa kerroinkin, niin pelkillä omilla kasvatuksilla en pitkälle silti pötkinyt tänäkään vuonna. Varsinkin valkoinen penkki, joka on vielä nuori, huusi kukintaa vastaistutettujen perennojen rinnalle. Valkoiset hämähäkkikukat tuonevat kaivattua korkeutta ryhmään.
Kuten ihanat kosmoksetkin!
 Amppeleitakaan en kasvata ikinä itse. Terassilla heiluu jälleen petunioita, vaikka loppukesästä olen niihin luultavasti kyllästynyt... Vielä ne kuitenkin jaksavat viehättää.
 Sinitähtösiäkin hommasin. Ovat niin mukavia täytekasveja ja niiden pitäisi kestää sadettakin. Näitä voisi harkita kasvattaa itsekin.
Ruosteenpuna sopii sinisen kaveriksi, luulen.


 Nukenkaulusta roikkuu vähän joka ruukun laidalla. Niin söötti kukka! 

Tänään olin reipas, sillä kylvin paljon kaksivuotisia ruukkuihin: harjaneilikkaa, maariankelloa, illakkoa ja purppuratulikukkia. Ensi kesä siintää jo mielessä. Leppoisia hetkiä!


22 kommenttia:

 1. Hienoa kukintaa niin itsekasvatetuissa kuin ostetuissakin kukissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Puutarhamyyrä =) Monesti olen manannut itsekasvatuksen olevan turhaakin turhempaa, mutta nyt näyttää taas siltä, että kyllähän se kannattaa, koska taimet ovat selvästi vankempia ja parempia kuin ostotaimet.

   Poista
 2. Kaunista kukkaloistoa. Ihastelen etenkin 'Vanillan' sävyä, sitä täytyy hankkia ensi keväänä.
  Maariankelloa pitäisi kylvää myös. Ei muuta kuin puutarhahommiin :) Mukavia kesähetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piparminttu =) Vanillaa kannattaa ehdottomasti kokeilla. Siinä on tosiaan hieno sävy ja on helppo kasvattaa. Maariankellot alkavat nyt kukkia ja ovat kyllä ihania nekin.

   Poista
 3. Kyllä on kaunista kesäkukintaa. Paljon olet varmasti itsekin kasvattanut kesäkukkia. - Mukavia kesäisiä päiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli =) Kyllä aina jotain tulee kasvatettua, mukavaa on myös kokeilla jotain uutta. Ensi keväänä tekisi mieli kokeilla kasvattaa itse sinitähtösiä.

   Poista
 4. Upeita kukkia, on siinä ihailemista.
  Osallistu kastehelmi kakkuvadin arvontaan mun blogissa.

  VastaaPoista
 5. Kivat kesäkukat! Vai helappoja nua koristetupakit. En mä ainakaa onnistunu niiren kans. Noli nii piäniä ja lopulta hävisivät olemattomihi. Mutta eihä multa onnistu mikkää muukkaa kylyvökset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika =) Nooh, kyllähän sinulla onnistuu vaikka mikä, olen omin silmin blogista nähnyt! Minulla on lisävalot käytössä, se auttaa kummasti, kun ikkunalautatyylillä kasvattaa.

   Poista
 6. Upeita kukkakuvia!
  Mukavaa maanantai päivää

  VastaaPoista
 7. Itse siemenestä kasvatetut kesäkukat ovat usein ostettuja kanssasisariaan kiitollisempia kukkijoita ja mikä mukavampaa, kuin saada nauttia omista kasvateistaan. Niitä tulee aina hoidettua ja vaalittuakin normaalia huolellisemmin.
  Kosmosta helppohoitoisempaa ja kauniinpaa kesäkukkaa on vaikea nimetä ja kaiken hyvän päälle ne vielä kylväytyvät kiitettävästi omalle kasvupaikalleen. Olen yrittänyt metsästää ihanaa 'Candy Stripe'lajiketta siinä toistaiseksi onnistumatta. Se on ehdoton kosmossuosikkini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! Itse kasvatetut näyttävät monesti vankemmilta ja terveemmiltä. Siis ei muuta kuin ensi kevään siemenkylvöjä suunnittelemaan, hih.
   Kosmos on niin ihana, helppo ja kaunis. Monia kauniita lajikkeita on olemassa. Toivottavasti löydät etsimäsi!

   Poista
 8. Onpa sinulla kauniita kesäkukkia!!!! Samettikukasta tykkään itsekin juurikin sen helppouden takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Kaupunkilaistyttö =) Samettikukkaa helpompaa ei taida juuri montaa olla. Siemenetkin ovat niin suuria, että ei tarvitse silmät sikkurassa tiristellä.

   Poista
 9. Sinulla itsekasvatetut jo kukkivat. Hyvin olet niitä hoidellut.
  Muistelen, että tupakka oli aika kiitollinen kasvatettava. Samoin kosmokset usein onnistuvat. Tuota Vanillaakin olen joskus kasvattanut. Mitään noista en tänä vuonna kasvattanut. Odottelen nyt lähinnä kirjosuvikakkaran kukintaa.
  Sinulla näyttää nyt jo kukkaisalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irene =) Tänä vuonna kasvatukset onnistuivat, aina ei mene yhtä hyvin. Kirjosuvikakkaraa en ole koskaan kasvattanut. Kukkaisalta alkaa näyttää, sitä toivonkin!

   Poista
 10. Täytyy laittaa muistiin (=kirjata ylös) tuo vaalean keltainen samettikukka, olen jotenkin ihastunut nyt vaalean keltaiseen:) Kauniita kesäkukkia sinulla, itse istutettuna kukinta palkitsee kaksinverroin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari S =) Tuossa Vanillassa on tosi ihana vaaleankeltainen sävy, ei yhtään ota silmään, vaikkei keltainen olisikaan suosikki. Suosittelen siis!

   Poista
 11. Olet tosi hyvä kesäkukkakasvattaja! Ihania värejä ja lajeja. Ihastelen aina mieluusti muiden kesäkukkaistutuksia kun en oikein saa itse aikaiseksi mitään. Hienon väriset nuo "röökit". Ja tuoksu keisarinelämänlanka on ollut pitkään listallani, mutten saa aikaiseksi...ihana kun täällä pääsee ihastelemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia taas kiltistä kommentista =) Vuosia, kun on päätään seinään iskenyt, niin välillä kasvatukset onnistuvatkin. Ei tosiaankaan aina.

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...