15 toukokuuta 2015

Kasvihankintoja

Sisälläni asuu parantumaton keräilijä. Aina löytyy uusia kasvi-ihanuuksia, jotka huutelevat minulle niin taimihyllyiltä, lehdistä, kirjoista kuin blogeistakin. Huuto ei vaikene ennen kuin yksilö nököttää farmarimme takatilassa. Voi sitä onnea, kun on saanut penkkiinsä jonkin herkun, jota on kuolannut suu kuivana. Mies ei ehkä aina tavoita tätä ajatusta, kun ajellaan satoja kilometrejä pitkin Suomea, kummallista ;)

Taimikauppaan lähteminen vaatiikin rautaista itsekuria (kuten jo tiesittekin). Toisinaan onnistun olemaan järkevä ja teen listan mukaani niistä kasveista, joita olen mennyt hakemaan ja suunnittelen istutuksia etukäteen ja haen sitten vain niihin sopivat kasvit. Ehkäpä jo arvasitkin, että liian usein mennään kuitenkin vailla järjen häivää.

Pulsatilla vulgaris 'Alba'

Tänä keväänä on löytynyt taas monta sellaista kasvia, joita just nyt niin kovin tarviin. Valkoinen kylmänkukka on yksi näistä ihanista. Se pääsi perinteisen lilan ja punaisen toverinsa seuraan.


Aquilegia flabellata, 'cameo lightred-white'


Akileijakuumekin vaan jatkuu. Lähes hihkaisin, kun löysin tämän pienen kääpiöjapaninakileijan 'Cameo lightred-white' . Kasvi on yksi matalimmista akileijoista, vain noin 10-15cm korkea. Valkoisen japaninakileijan ottaisin vielä niin kovin mielelläni kokoelmiini...Aquilegia flabellata var. pumila
Aquilegia 'Winky red & White'
 Siemenkylvöni tuskin kukkivat vielä tänä kesänä, joten on ihan perusteltua hommata akileijoja vielä muitakin. Erilaiset lehtoakileijalajikkeet ovat hurmaavia.'Winky red & White' esimerkiksi tekee kauniit kerrannaiset punavalkeat kukat. 

Toisessa kuvassa näkyy sinivalkoinen kääpiöakileija. Muistuttaa mielestäni suuresti japaninakileijaa. Ilmeisesti onkin sen lähilajike.


Lamium maculatum 'Pink Pewter'

Pidän paljon erilaisista maanpeitekasveista. Niillä saa  mielestäni kauneimmin katettua paljasta maanpintaa ja ehkäistyä samalla hieman myös rikkaruohojen leviämistä. Näitä rönsyviä perennoja on kiva istuttaa kesäksi myös ruukkuihin. Ihastuin hulluna vaaleanpunaiseen hopeatäpläpeippiin! Tälle keksin monta paikkaa helposti. Se voisi olla aika kaunis varsinkin punaisen japaninhappomarjan parina.


Lamium maculatum 'Aureum'

Tällä hopeatäpläpeipillä on puolestaan kaunis keltainen lehdistö. Kukan pitäisi olla lila. Lappu tosiaan väittää kasvin olevan hopeatäpläpeippi, eikä keltapeippi (jota se suuresti muistuttaa). Tälläkin kasvilla saa kivoja yhdistelmiä, vaikka punalehtisen tai lilakukkaisen kasvin vierellä. Erilaisilla lehtimuodoilla- ja väreillä leikittely on hauskaa.


Brunnera macrophylla 'Variegata'
Rotkolemmikki jatkaa kauniiden lehtiperennoiden joukkoa. Kukat ovat pienet siniset ja ihan sievät, mutta koristearvo perustuu näihin kirjaviin lehtiin. Näitä tuleekin hamuttua aina lisää. istutin tämän esikkonurkkauksen puolivarjoiseen penkkiin.

Berberis thunbergii 'Admiration'


Vaaleanpunaisen hopeatäpläpeipin kaveriksi täytyi saada  uusi happomarja. Ajatuksena olisi ainakin vielä istuttaa nämä vierekkäin. 'Admiration' hehkuu punaisena ja syksyksi luvataan vieläkin intensiivisempää väriä.

Myös keltainenkin happomarja lähti mukaan. Sen pirteä lehdistö näytti niin ihanalta, että ei voinut vaan vastustaa. Nämä ovat mukavia pikkupensaita istuttaa aurinkoisiin perennapenkkeihin ja kivikkoon. Myös ruukuissa olisivat varmasti upeita.

Berberis thunbergii 'Aurea'

Ruusutarhaan löytyi kärhö. Ei sinne ensin pitänyt kärhöä tulla, mutta koska olen aina halunnut tarhalyhtykärhö Princess Dianan, niin nytpä sinne sitten tulee kärhö. Ruusut ja kärhöt ovat perinteisesti olleet yhteensopiva pari ja valkoista leikkimökinseinää peittämään Diana varmasti passaa.

Clematis texensis 'The Princess of Wales'


Geum 'Flames of passion'

Kellukat ovat nekin kivoja... Viimeisin hankinta on tämä 'Flames of passion'. Olen istuttanut erilaisia kellukoita altaan ympärille. Niiden lehdet peittävät hyvin altaan rumaa muovia. Jalostetuilla kellukoilla kukinta on näyttävä ja melko varhainen. 

Sisällä muuten taimet alkavat kohta kärsiä, jolleivat pääse ulos ja suurempiin multatiloihin. Keisarinelämänlanka ja samettikukat kukkivat. Myös kosmoskukat puskevat nuppuja, ahkerasta nyppimisestä huolimatta.

  Ensi viikolle luvattiin onneksi lämpöä :) Sitten sitä pääseekin istutushommiin ja varmasti inspiroituu hankkimaan jälleen uusia taimia!Keisärinelämänlanka 'Split second'.15 kommenttia:

 1. Ihania kasvihankintoja Sinulla! Ja tuo keisarinelämänlanka on huikean kaunis! Tulisipa jo lämmintä niin puutarhaihmisten kuin taimienkin vuoksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Sanni! Keisärinelämänlanka on kyllä kaunis ja voimakaskasvuinen. Kiipeilee jo pitkin ikkunnanpieliä ja sotkussakin ovat. Tuon olisi ehtinyt pistää multiin selvästi myöhemminkin, mutta kiire oli taas kova :D Todella toivoisi lämmintä, ei tää oo enää kivaa :/

   Poista
 2. Voi että tämä on niiiiin parasta aikaa ja nyt jos koskaan pitäisi kahlata taimistoja ristiin rastiin läpi! Voi kun pääsisi sinne Vakka-taimeen ja Kauppilaankin! Ja Mustilaan<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät on todellakin parasta aikaa ja hulluinta, heh. Kyllä puutarhakohteita löytyy ja aina näyttää lisää tulevan. Sitten on vielä netti, mistä on niiiin helppo vaan klikkailla jotain pientä. Mut kyllä täällä kärvistelläänkin kylmässä ja pimeässä niin monta kuukautta, että musta tää huvi on ihan perusteltua :D

   Poista
  2. Täältähän tuo kylmänkukka löytyikin!
   Hei hyvä perustelu tälle hurahdukselle!! Nyt nautitaan ja sitten taas talvella kituutetaan pimeässä ja hyysätään sisäkukkia :)

   Poista
 3. Ihania yksilöitä. Näin sinä saat minut kirjaamaan uusia kasveja sille aiemminkin jo pitkälle hankintalistalle. Joiden suhteen ei mieli lepää, ennenkuin yksilöt on rahdattu ties mistä saakka sinne omaan puutarhaan. Voi tätä ihanaa hulluutta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihania löytyi...taas :D Noissa hankintalistoissa on semmoinen hassu juttu, että kummasti ne eivät ikinä lyhene! Ihanaa hulluutta tosiaan, mutta ehkäpä se pitää mielen virkeänä. On niin mahtavaa huomata, että meitä höpsöjä on niin paljon muitakin. Kaikki tuttavat ei ihan aina tätä "tautia" ymmärrä!

   Poista
 4. Tuttua tuttua...nyt kun olen jo melkein vanha mummo...en eläkkeellä vielä, päätin alkaa harrastamaan kotimaan matkailua. Sanoin isännälle että voitaisiin mennä päivämatkoille esim. Poriin (lue Taimimoisio), Raumalle (Sinne Suvikummun Marjan työpaikalle ja Vakka-Taimeen), Leivonmäelle (Tommolan tila) tai vaikka Elimäelle syksyllä (Mustilan puutarhan harrastajien myyjäiset). Verhoilua kannattaa harrastaa...taimistojen suuntaan kannattaa päivämatkoja tehdä...

  Ihania herkkuja olet löytänyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kivipellon Saila, herkkuja tosiaan löytyi, heh! Puutarhaintoilun myötä on kummasti alkanut kiinnostaa, mitä erilaisimmat paikkakunnat. Juuri kävimme Porissa, jossa en ollut koskaan ennen käynyt, mutta Taimimoisio ja Paratiisin taimitarha vetivät puoleensa ja kannatti käydä!! Tosin Porin tuntemus rajoittuu vieläkin vain noihin taimitarhoihin.

   Poista
 5. Huvittaa tuo Kivipellon Sailan kommentti, tuollaistahan se juuri on. Yksi oire puutarhahulluudesta, kun Suomen karttaa katsellessa hahmottaa ensimmäisenä eri puutarhamyymälöiden sijainnit, minulla se on mennyt jo siihen malliin. ;)

  Jotain keräilyvimmaahan tuo eri kasvien haaliminen on itse kullakin. Olen ajatellut, että jotenkin voisin vähän muuttaa tätä puutarhafilosofiaani, ettei se myymälässä oleva taimi (siis se jota minulla ei vielä ole) olisi aina houkuttelevampi kuin ne pihalla jo kasvavat. ;) No, toisaalta kun on runsaasti eri lajeja, niin kyllä niistä nyt aina edes jokin menestyy ja kukkii. =)

  Ärsyttää nämä viileät kelit niin paljon, ettei mitään rajaa! Alkaa oikeasti olla vaikeuksia pidellä näitä omia kasvatteja sisätiloissa, muttei niitä voi uloskaan vielä viedä kohti varmaa kuolemaa... =/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on sentään vielä pysytty kuitenkin pääasiassa Suomessa, että eihän tässä mitään hätää..Mikä se seuraava aste sitten lienee, kun kaipa tälläisillä vimmoilla on taipumus vain paheta :D Omat taimet ei houkuta yhtään niin kuin taimimyymälässä nököttävät, niin se vaan on. Järkevää toki olisi, mutta millä noissa kasvien karkkikaupoissa pystyy itseään hilltsemään. Sitten vielä keksitään aina kaikkia uusia houkutuksia tämmöisille heikoille :D

   Nyt on sentään hieman paremmat kelit, mutta ei näissäkään kehumista ole...

   Poista
 6. Ihan 'hullua' puuhaahan tämä on, eihän se auta kuin myöntää ;-P Mutta NIIN IHANAA!
  Sailan ajatukseen kotimaan matkailusta lähden minäkin mielelläni, ja suomihan on kesämatkailijan paratiisi :D
  Tarhalyhtykärhö on ihana <3 Akileijoja vaan kummasti alkaa kertyä...jotkin siemenestä kasvamassa ja taisinpa tuoda töistäkin pari tainta ;-P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa, kun meitä hurahtaneita on näin paljon! Kokee tulevansa hyvin ymmärretyksi :) Akileijat on ihania, niihin höpsähtää helposti. Saas nähdä viihtyykö Diana meillä, toivotaan!

   Poista
 7. Ihania kasveja jälleen! Ymmärrän hyvin keräilyhimon. Nyt en tiedä missäpäin asut, mutta plantagenissa oli valkoista kääpiöjapaninakileijaa. Miksei voida järjestää sellaisia taimistoshoppailureissuja pikkubussilla vaikka. Lähtisin itsekin riemusta kiljuen mukaan. Nyt minä tahtoisin tuon split secondin ja heti!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Keräilynhimo on vaarallinen "tauti", heh. Kiitos vinkistä, plantagen ei ole ihan kulmilla, mutta saattaa olla, että osuu jonkin reissun varrelle... Voitais hyvinkin järjestää taimireissuja! Aletaan vaan suunnitteleen, olen mukana :) Split second ehtii vielä hyvin ja siemeniäkin taitaa saada melko yleisesti. Ensi kertaa mulla kokeilussa ja on kyllä nätti kukka.

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...