29 toukokuuta 2015

Pari kesäkukkaistutusta ja odotettuja kukkijoita

Lämpöiset säät saivat väsäämään jo pari kesäkukkaistutusta. Viisaimmat kait odottelevat 10.6 asti, jolloin hallanvaara on varmimmin ohi. Itse koitan aina varastaa kesää pidemmäksi, joten en malta millään odottaa tuonne asti. Viime vuonna toukokuu oli niin lämmin, että olin paljon pidemmällä näissä hommissa kuin nyt. Yritin myös hieman suunnitella istutuksiani paremmin. Se kyllä kannattaa. Tällöin on selvempi suunnitelma siitä, mitä aikoo ostaa ja miten kasvinsa ryhmittelee. Siltikään houkutuksilta ei voi välttyä ja mukaan tarttuu kaikkea ylimääräistäkin...

Äitini kanssa käytiin hieman kukkia hakemassa.

Omia taimiakin on kasvateltu, mutta eihän ne ikinä riitä. Ihanaa, että taimet saa kohta ulos ja asunnon taas normalisoitua ja pääsee hyllyviritelmistä eroon.Tähän istutukseen tuli kaksi heliotrooppia, kolme isosamettikukka 'Vanillaa', yksi härmesalvia 'Victoria' ja pari lankaköynnöstä. Härmesalvia ja samettikukat ovat omia kasvatuksia. Idean tähän istutukseen sain jostain kirjasta, jossa oli samantyyppinen ruukkuistutus.

Heliotrooppi on yksi lempikukkani


Toisenkin istutuksen väsäsin. Tässä pääroolissa on runkoruusu. Alle istutin valkoista nukenkaulusta ja omasta penkistä hopeatäpläpeippiä.
Terassille hommattiin jo pari amppelia. Keijunmekko on joka kesän pakkohankinta. Tässä kuvissa olevassa amppelissa on erilaisia petunioita. 

Myös puutarhassa tapahtuu jälleen mukavia. Ihana heidinkukkani on alkanut kukkia. Tämä viehkokukkainen kasvi on sukua esikoille, ilmankos vetoaa minuun. Olenhan esikkofani. Heidinkukassa on kauniit lehdetkin, joten ilo ei ole vain kukinnanmittainen. 

Cortusa matthioli

Myös jumaltenkukkani aloittelee kukintaa. Tästä tulee syklaami mieleen. Kukkana varsin erikoinen, mutta iskee meikäläiseen. Tämän pitäisi olla isojumaltenkukka, mutta vielä ei ainakaan ole kovin iso.

Dodecatheon jeffreyi

Trollius asiaticus

Viime keväänä ostamani aasiankullero teki yhden kukan. On se kaunis!

Tiarella cordifolia

Rönsytiarellat alkaa myös kukkia. Tämä kasvi on sitten innokas leviämään. Alan paikoin olla jo helisemässä. Toisaalta sen kukinta on kyllä kaunis eikä lehdissäkään mitään vikaa ole. Koko pihaa en kuitenkaan toivo tiarellalla täyttäväni

Ranunculus aconitifolius
Morsiusleinikit alkavat kohta kukkia. Nuppuja on nyt tosi runsaasti, jee. Nämä ovat hurmaavia kukkiessaan!
Viola adunca 'Purpurea'

Yksi viimeisimmistä hankinnoista on tämä suloinen purppuraorvokki. Kuva on huono, mutta kasvi on hieno. Viimeksi kerroin tästä liuskekiviprojektista. Polut ovat lähes valmiit. Kuvassa näkyvää kukkapenkkiä on tarkoitus vielä hieman laajentaa. Suuriin kivilaattojen väleihin ajattelin istuttaa ajuruohoja. 
8 kommenttia:

 1. Hymyilytti, kun näin tuon ensimmäisen ruukkuistutuksesi, sillä olin juuri täyttänyt mökillä vihertävän ruukun heliotroopilla ja kahdella Vanilla-isosamettikukalla. Oma insipiraationi näiden yhdistämiseen lähti siitä, että molempien pitäisi kelvata hyvin perhosille ja sen lisäksi kukkien värit sopivat hyvin yhteen. Ostin juuri vuorijumaltenkukan taimen, siinä on kaksi kukkavanaa, mutta nupullaan vielä. Jännittävä kasvi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, sepäs sattui! Minäkin tykkään houkutella perhosia ja samaan mietin, että nuo kasvit ovat omiaan siihenkin. Heliotroopin tuoksu on ihana! Oma jumaltenkukkani taitaa olla nyt liian paahteisessa paikassa, kun lehdet alkavat lerpattaa. Täytyy miettiä hieman katveisempaa paikkaa.

   Poista
 2. Ooh, ihailen upeita kesäkukkaistutuksiasi! Itse vein pelaquut kuistilta ulos ja tungin sekaan viiruhelpiä, kesäkukan siemeniä! Ah niin mautonta. Nukenkaulus tekisi mieli kyllä ostaa, aina hipellän sitä joka kevät :) Ihania perennojakin ja liuskekivipolusta tuli valtavan hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoistasi!! Olen kyllä kerrankin itsekin ihan tyytyväinen noihin istuksiin ja polkuunkin :) Sulla ei ole kyllä ikinä mitään mautonta, se on todistettu blogistasi lukemattomat kerrat, pelkkiä ihanuuksia vaan!

   Poista
 3. Ihania!
  Minäkin ostin tuon heliotroopin. Komea on, en olekaan aiemmin kokeillut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pirjo! Heliotrooppi on komea kasvi. Viihtyy auringossa ja on perhosten ja muidenkin pörriäisten suosiossa.

   Poista
 4. Ihanat kukat ja tosi kiva liuskekivipolku!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Satu! Ihanaa aikaa tämä, kun saa kukista taas nauttia :)

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...