30 toukokuuta 2015

Kesä!

Tänään sen huomasi, kevät on vaihtunut kesään. Aurinko helli täydeltä terältä ja puissa on jo suuret lehdet. Keväinen heleys on vaihtumassa syvempiin vihreiden sävyihin. Vihreää tarjoaa tämä kultakuoriainenkin, joka nautti elämästään tulppaanikylvyssä.

Pitäiskö jatkaa matkaa pohtii kultakuoriainen


Kovasti saatiin taas pihalla aikaan. Lähes kaikki taimet ja istutukset ovat paikoillaan. Hommien lomassa täytyy toki välillä myös pysähtyä katselemaan ja kuvaamaan. Nyt ollaan siinä ajassa, jota on koko talvi odotettu ja toivottu. Lasten riemu on rajaton, kun edessä on pitkä kesäloma!Tulppaaneita tulee kuvattua vielä vaan. Tämmöisiä hauskanvärisiä papukaijatulppaaneita putkahtelee esiin särkyneensydämen ja vuokkopionin lomasta. 

Queen of night 

Yön kuningattaret alkavat kukkia. Tulppaanin tumma olemus luo hienoa kontrastia vaaleampien kukkien rinnalle. Näiden valkoisten tulppaanien aika alkaa olla ohi. Vaikka värikkäät tulppaanit ovatkin kauniita, niin näissä valkoisissa on jotain puhdasta ja herkkää, joka viehättää kaikessa yksinkertaisuudessaan kovasti.


Alppikärhö kukkii! Kohta, kun kaikki nuput aukeavat, kärhö on täynnä tanssivia kellohelmoja. Kärhöpistiäisetkin ovat jo vauhdissa ja lentelevät kiivaasti kasvin ympärillä muniakseen sen lehdille. Myöhemmin munista kuoriutuu vihreitä toukkia, jotka käyttävät kasvin lehtiä ravinnokseen. Kärhöni on niin suuri, että se toipuu siitä kyllä mainiosti. Myrkkyjä en lähde sen takia ruiskuttelemaan.


Köynnöshortensia kehittää nuppuja

Tämä on ensimmäinen vuosi, kun pääsemme nauttimaan köynnöshortensian kukinnasta. Olen istuttanut kasvin maanpintaa ja kivikkoa verhoamaan. Tälle kasville on tyypillistä se, että se kasvaa alkuun hyvin hitaasti, mutta saattaa innostua lopulta kasvamaan hyvinkin suureksi.

Puutarhan laitamilla
Sateet ovat tehneet luonnolle hyvää, vaikka itse meinasinkin jo koleuteen hermostua. Kaikkialla on nyt niin rehevää ja vihreää. Lemmikit ovat levittäytyneet laajalle. Täytyy sanoa, että luonto on paras kasvien somistaja, niin kauniisti kasvit osaavat löytää paikkansa ihan itsekseen.


 Kasvit todella löytävät itse ne paikat, joissa viihtyvät. Esimerkkinä nämä sormustinkukat. Ne leviävät nyt puutarhassa joka puolelle, kun ovat taloksi asettuneet. Alkuun tein kaikki temput ja pistin parhaisiin multiin, mutta eipä menestyneet. Nyt niitä kasvaa sokkelin vierelläkin, lähes mullattomassa tilassa... Oma tahto se on kasveillakin.

Sormustinkukkapari

Ihania puutarhahetkiä kaikille!


18 kommenttia:

 1. Köynnöshortensia kasvaa tosiaan hitaasti. Siinä mielessä hyvä, että sen paikkaa voi ensimmäisinä vuosina vielä vaihtaa. Meillä se ei ole vielä löytänyt lopullista sijoitustaan. Eipä ole tullut mieleeni, että sen voisi laittaa maanpeitekasviksi. Kiitos vinkistä ja hyvää alkavaa kesäkuuta :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mukavaa alkavaa kesäkuuta sinnekin :) Köynnöshortensian hidas alku tosiaan mahdollistaa paikanvaihtoihin. Tosin meinasin jo kyllästyä, kun tuntui, ettei se ikinä edes kuki. Meillä köynnös kasvaa aika kuivassa paikassa, joka on osaltaan saattanut verottaa kasvuhaluja.

   Poista
 2. Kultakuoriainen on kaunis örrimörri! =) Ja onpa *i h a n a* tuo papukaijatulppaani ! ! !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kultakuorianen on näyttävä ötökkä :) Nuo papukaijatulppaanit on aika mainioita, ihan kuin tikkareita. Alkaa tekeen aina karkkia mieli, kun noita katselee.

   Poista
 3. Kaunis kultakuoriainen! Hienot kuvat ja kauniit kukat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Kultakuoriainen on kyllä erikoisen kaunis koppis.

   Poista
 4. Hienoa; köynnöshortensiasi on päässyt hyvään alkuun! Minulla myös kesti monta vuotta ja se tuntui olevan koko ajan samankokoinen. Sitten alkoi tapahtua ja muutamassa vuodessa se on kavunnut kurkottelemaan omenapuun latvoja.
  Liityin lukijaksesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama ilmiö oli meilläkin köynnöshortensian kanssa. Alkuun se jurotti ja sitten lähti vauhtiin. Teillä onkin kasvanut jo tosi hienosti! Mukavaa, että tulit lukijakseni Riitta, toivottavasti viihdyt :)

   Poista
 5. Herkullisen värinen papukaijatulppaani. Muistatko sen nimeä?
  Köynnöshortensia on istuttamisen arvoinen kasvi, vaikka sen alku onkin hidasta. Alkuun päästyään kasvaa valtavaksi. Joka kevät leikkaan meidän talon seinustalta katon alle menevät versot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos between! Olin hätähousu syksyllä enkä ottanut mitään istuttamineni tulppaanien nimiä ylös. Nyt hieman harmittaa, sillä tuonkin papukaijan nimi olisi kiva tietää. Yritän parantaa tapani tulevana syksynä :) Köynnöshortensia on näyttävä kasvi. Kiva kuulla, että teilläkin se viihtyy!

   Poista
 6. Etsin happomarjoista tietoa ja löysin tänne :)
  Ihana blogi sinulla!
  Terveisin uusi lukijasi Viherrilli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla Viherrilli! Sinulla onkin hauska "nimi". Tervetuloa joukkoon :)

   Poista
 7. Kauniita kuvia. Tuota papukaijatulppaania minäkin ihastelin.

  VastaaPoista
 8. Mun unelma olisi juuri joka paikkaan kylväytyneet sormustinkukat! Mutta täällä eivät penteleet leviä minnekään tusinasta yrityksestä huolimatta, on varmaan liian kuivaa. Aivan ihana tuo puutarhasi laitamilla oleva villi paikka kivineen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, höh. Ehkä kannattaa vielä yrittää, jos ne siitä vielä kuitenkin innostuisivat. Mullakin ne alkoivat yhtäkkiä siementää joka paikkaan ja näyttävät viihtyvän tosi kuivassakin. Sitä ennen ihmettelin puheita siitä, että sormustinkukka muka leviää..
   Kiitos, villi paikka on nyt varsinkin aika viehättävä, kun lemmikit kukkivat siellä valtoimenaan.

   Poista
 9. Ihanalle näyttää, kouriainen ja puutarha ;)

  VastaaPoista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...