31 elokuuta 2015

Viimeistä viedään

Kesä vetelee viimeisiään, huomenna on jo syyskuu! Sateiden ja kylmyyden takia tekisi mieli marmattaa, että koko kesä oli yhtä pitkää syksyä, mutta elokuu hieman pelasti tilannetta, kun helteitäkin saatiin. Puutarhassa olisi kovasti tehtävää. Päässäni on muhinut taas vaikka mitä ideoita ja muutoksia, jotka odottavat toteuttajaansa. Ensimmäinen kunnon flunssa päätti kuitenkin ottaa minut uhrikseen, joten pihahommat saavat nyt odottaa.

Echinacea purpurea
Kaunopunahattuihin olen mahdottoman lääpälläni. Perhoskasveinakin nämä ovat ihan parhaita. Olisinkohan jonkun blogista lukenut, että nämä ovat helppoja siemenkasvatettavia, tekisi mieli kokeilla. Saattaa tosin olla, että olen nähnyt vain unta.  Sekin on mahdollista, sillä puutarhahommelit eivät jätä tosiharrastajaa rauhaan yölläkään :)


Eräällä kauppareissulla eksyin puutarhamyymälään (yllätys), jonne olivatkin jo kukkasipulit ehtineet. Noh, eihän sieltä ilman hankintoja tietenkään ulos kävelty. Uuden valkoisen penkkini olen ajatellut täyttää kaikilla ihanilla valkoisilla sipulikukilla; tulppaaneilla, krookuksilla, narsisseilla ja ehkä hyasinteillä. Valkoinen helmililjakin olisi ihana. Sipuleihin saisi uppoamaan suuren omaisuuden, jos antaisi vain palaa mielitekojensa mukaan. Pakko rajoittaa halujaan ja lopettaa haaveilu jossain vaiheessa. Laulellen kuten Alatalo aikoinaan, miten viima on käynyt viime aikoina lompakon tienoilla...




 Tulppaaniloistoa saadaan vielä odotella, mutta onneksi kesäkukissa vielä henki pihisee. Viime päivien rankkasateet ovat kohdelleet kylläkin sekä pelargoneja että samettikukkia kaltoin. Ja varsin kaltoin sateet ovat kohdelleet ihania hortensioitani. Voi, miksi niiden pitää mennä sateista aivan lakoon!! Eivät auta mitkään tuetkaan, mälsää. Sade oli silti paikallaan, mutta eikö sitä voisi tulla silleen kivasti tihuttamalla.


Daaliat kukkivat kirvasaattueessa
Muutamia uusia liljojakin on vielä auennut. Mukavaa, että näinkin myöhään löytyy vielä uusia kukkijoita!






Hohdekukat ovat lemppareitani. Keltainen ei ole niistä se kaikkein mieluisin väri, mutta sopii hienosti pariksi lilalle värimintulle.

Helenium autumnale 'Rotgold'

Hohdekukkien pelotellaan olevan varsin lyhytikäisiä. Minulla nämä ovat kestäneet jo usean vuoden ja olen niitä jakanutkin. Meillähän on tosi kuivaa, joten ehkä siitä sitten on ollut jotain hyötyäkin, sillä hohdekukat tarvitsevat läpäisevän ja kuivahkon maan talvehtiakseen.

Helenium 'Moerheim Beauty'
Perhosia on lennellyt puutarhassa nyt runsaasti. Taitavat nauttia näistä viimeisistä kesäpäivistä nekin. Niillä on selvät suosikit, joihin ne keskittyvät. Punahatut, värimintut ja virginiantädyke on ehdoton kärkikolmikko. Virginiantädyke saa pihaamme jäädä, vaikka onkin suuri ja rohjake. Se houkuttelee niin paljon kaikkia ötököitä, että on ansainnut paikkansa.




Nauttikaahan kesän viimeisistä päivistä!

Iloisesti sekaisin sitä sun tätä

24 kommenttia:

  1. Minä onnistuin kasvattamaan punahattuja siemenestä. Kukkivat nyt toista kesää. Ensi pitää laittaa niitä lisää, sillä haluaisin oikein runsaan määrän punahattuja keräämään perhosia ja ilahduttamaan loppukesän kukkapenkissä.
    Tulipa flunssa harmilliseen aikaan. Toisaalta se ehtii vielä parantuakin ja hyviä piha- ja puutarhailmoja riittää yleensä syys-lokakuullekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että punahattusi onnistuivat siemenestä, innostaa itseänikin kokeilemaan. Minäkin tykkäisin, että niitä saa olla oikein paljon :)
      Flunssa alkaa helpottaa, joten eiköhän kohta pihallekin taas pääse.

      Poista
  2. Puutarha ilman perhosia on aika autio. Punahattu on kyllä seuraavalla ostoslistalla kun hankin jotain uutta puutarhaan ja syksy on hyvää istutusaikaa kun kaikki kasvillisuus on "oikeassa koossaan" niin näkee vähän minkälaiseen joukkoon voi uuden tulokkaan laittaa. Tuota "amiraalia" vielä odottelen pihalleni....:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perhoset ja muut öttiäiset ovat tärkeitä puutarhassa, niitä on myös mukava seurailla. Punahattuja kyllä kannattaa suosia, mikäli perhosista pitää! Syksy on hyvää aika istuttaa uutta, kosteuttakin riittää.

      Poista
  3. Neitoperhosia ja amiraaleja tosiaan on paljon. Meillä mäkimeirami on niiden ehdoton suosikki, samoin pensashanhikki. Punahattu - se yksi jäljellä oleva - on varsinainen magneetti. Virginiantädykkeet ehti kukkia ennen perhosten tuloa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkimeirami on varmasti myös houkutin perhosille, mutta pensashanhikkia en olisi kuvitellutkaan. Kiitos vinkistä :)

      Poista
  4. Punahatut ovat kyllä ihan ihkuja, tahdon niitä myös lisää. Niissä ja syyshortensiassa perhoset viihytvät mainiosti, ainakin meillä.
    Tuota punahattujen siementämistähän voisi kokeilla...

    Harmi tuo flunssasi, sitä onkin nyt kovasti liikkeellä.

    Hieno loppukesän postaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aion kyllä kokeilla punahattuja siemenestä, katotaan sitten miten käy :) Mukavaa, että perhosia vihdoin saatiin. Kiitos Sirpa!

      Poista
  5. Hienosti saat nuo perhoset kuviin. Ihania kuvia! - Kyllä se syksy on tulossa, toivottavasti toivut flunssasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli! Syksy saapuu vääjäämättä, kelitkin viileni jo huomattavasti. Onneksi flunssa alkaa helpottaa jo.

      Poista
  6. Olet kyllä hyvä kuvaamaan noita perhosia, aina kun minä yritän niin ne lähtevät lentoon, luullen varmaan että norsulauma hyökkää :). Minäkin olen jonnekin kylvänyt tuota punahattua, mutta en muista minne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Elmeri! Tarpeeksi paljon kun räpsii kuvia, niin joku sitten onnistuu. Perhosilla on tuo ikävä taipumus lähteä aina karkuun, kun pitäisi kuvailla, höh ;)

      Poista
  7. Äkkiä se kesä meni taas, kun syyskuu pukkaa jo päälle! Hienoja perhoskuvia, perhosia on kunnolla näkynyt täälläkin oikeastaan vasta viimeisen viikon aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Taas meni liian äkkiä tämäkin kesä, kuten kesät aina. Sitten täytyy vaan alkaa uutta kesää suunnittelemaan ja odottelemaan :) Saas nähdä näkyykö perhosia enää, kun tuli näin kylmää.

      Poista
  8. Punahatut ovat kyllä minun lemppareita. Minä olen kyllä siemenistä lisänyt ja hyvin on kasvanut Ihanat kukka ja perhos kuvat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punahatut ovat ihania! Kiva kuulla, että olet onnistunut niiden kanssa noin hienosti, lisää uskoa omiinkin yrityksiin :) Kiitos Irma!

      Poista
  9. Tosi upeita hattuja pihassasi! Minä olen onnistunut kasvattamaan punahattuja pariin otteeseen siemenestä, kerran ei ole onnistunut. Kannattaa siis kokeilla, vaikka väri voikin lopulta olla eri kuin pussissa.

    Jos haaveilet isosta sipulimäärästä, kannattaa kurkata Hollannin tukkumarkkinat. Itse tilaan sellaiselta sivustolta kuin bulbi.nl. Taitaa olla viides tilaus kyseisestä paikasta, vielä ei ole kertaakaan pettänyt.

    Lisää valkoisten listalle vielä laukkoja, esim. 'Hirtifolium album' :)

    Sini K.
    joka näpyttelee parhaillaan tuota sipulitilausta
    Viherpihan Kasvihormoni-blogista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kiitos linkistä ja tosiaan siellä olisi aika edullisesti suuria määriä saatavilla, aika vaarallista paikka siis ;) Sinäkin olet onnistunut punahattujen kanssa, hienoa! Valkoinen laukka on kaunis!

      Poista
  10. kauniita! Meillä ei ole perhosia näkynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sussi! Harmi, ettei ole näkynyt perhosia. Tämä kesä oli kyllä aika surkea perhosille, jospa sitten ensi kesänä :)

      Poista
  11. Punahatut ja hohdekukat ihastuttavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös vain? Ihanteellisia syksyisen puutarhan sulostuttajia.

      Poista
  12. Valkoinen kukkapenkkisi kuulostaa niin ihanalta. Toivottavasti olet jo parantunut. Minä kylvin kanssa niitä punahattuja, helppoja olivat tosiaan. Minunkin lempikukkia. Ihana yhdistelmä tuo väriminttu ja syyshohdekukka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Valkoinen penkki toivottavasti on joskus semmoinen, kun mielessäni kuvittelen! Punahattuja täytyy ehdottomasti kokeilla kylvää, ihania ovat :)

      Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...