03 elokuuta 2015

Elokuussa

Taas on vaihdettu sivua kalenterissa. Kesä tuntuu menevän aina hujauksessa ohi, elokuu on jo syksyn eteinen. Kukkasipulikuvastoja on putkahdellut postiluukusta koettelemaan houkutteille altista mielenlaatuani. Tuskinpa sitä ilman tilausta säästytään tänäkään vuonna. Elokuu on vielä kesäkuukausi ja haluaisin pysyä kesässä. Pimenevät illat ja syksyn tuoksu ovat kuitenkin tulleet jo jäädäkseen. Pääskyset parveilivat, joko ne ovat lähdössä?  Kesästä nauttimisella alkaa olla kiire.

Kosmoskukat kukkivatKesä on ollut poikkeuksellinen monella tapaa. Elokuukaan ei näy puutarhassa. Yleensä tähän aikaan ovat kukkineet komeasti monet loppukesän perennat, värimintut, hohdekukat ja rantakukat. Nyt nämä ovat vain nupuilla, aurinkoa todella kaivattaisiin. Hieman naurattaa jatkuva uutisointi siitä, miten ensi viikolla helteet viimein saapuvat. Kukahan näihin uutisiin enää uskoo, sillä tavaksi on tullut perua koko juttu viimeistään parin päivän päästä.

Neilikkaruusu, Rosa 'F. J. Grootendorst
 Uusien taimien istuttamiselle tämä kesä on tarjonnut mainiot puitteet. Kasvit ovat varmasti saaneet tarvittavan kosteuden, eikä pakahduttava kuumuus ole nuuduttanut vastaistutettuja taimia. Ruusutarhassa uudet ruusuni ovat kasvaneet ja osa kukkinutkin. Neilikkaruusu  on tehnyt paljon nuppuja, jotka nyt ovat alkaneet aueta suloisessa pinkkeydessään.

Korsikankilkka, Cymbalaria hepaticifolia
Paljon olen hommannut myös perennoja, joihin olenkin hulluna. Tosin nyt olen tosissani alkanut miettimään, että enempää lajeja ei meidän pikkupuutarhaan tarvittaisi. Voisin vain keskittyä lisäämään ja jakamaan jo olemassaolevia. Katsotaan vain, miten tämän hyvän aikomuksen taas käy. Kaikkien ihanuuksen edessä kokee olonsa melko voimattomaksi, jos nyt vielä tämän ja tämän ostaisi...


Tänä kesänä olen viehättynyt kovin kesäharsoista ja nukenkauluksista. Istutin niitä sekä ruukuihin että kukkapenkin reunalle. Kukinta on runsasta ja sievää.
Puutarhan varjoisammalla puolella kasvit rehottavat suurina. Nauhukset ovat selvästi nauttineet kosteista oloista. Monena kesänä ne ovat kärsineet kuivuudesta ja osoittavat sen kyllä nopeasti roikottamalla lehtiään alakuloisesti. Tänä kesänä ei ole tarvinnut synkistellä, vettä on riittänyt.

Kallioimarre, Polypodium vulgare

Varjokasveissa on monta suosikkiani. Saniaisissa on monta hienoa lajia, jotka tuovat puutarhaan metsänhenkeä. Pienikin metsäinen nurkkaus tuo puutarhaan tunnelmaa. Kivet ja sammalet sopivat saniaisten vierelle.
Sinivaleunikot eivät aio kukkia. Kylvin nämä vuosi sitten talvella ja oletin niiden jo kukkivan. Saa nähdä kukkivatko sitten ensi kesänä vai kuolevatko talvella. Kaksivuotistenkaan kanssa ei mennyt ihan putkeen. Monet sormustinkukat ja maariankellot tekivät vain lehtiä, mutta kukinta jäi uupumaan. Ehkäpä kylvin ne liian myöhään viime kesänä, eivätkä ehtineet kasvaa riittävästi ennen talvea.Virginiantädykeet ovat aika hujoppeja. Olisi kannattanut katkoa ne keväällä, jolloin olisivat jääneet matalammiksi. Suuressa pihassa varmasti menevät näinkin, mutta meidän pienessä pihassa näky on melko koominen.


Ötökkätietämykseni on melko heikolla tolalla, joten ei hajuakaan mikä kärpänen tämä veikkonen on, mutta varsin seurallinen tapaus se oli ainakin. Eräänä päivänä puutarhatöitä tehdessäni tämä öttiäinen seurasi herkeämättä jokaista liikettäni ja seurasi jopa puutarhan toiselle laidalle katsomaan, että mitäs toi eukko nyt aikoo tuhota?

Mahtavaa elokuuta kaikille!

20 kommenttia:

 1. Neilikkaruusuista alkaa tulla uusi päähänpinttymäni, kun huomioni kiinnittyy niihin sekä blogeissa että taimistoilla. Kuinka suureksi neilikkaruususi on kasvanut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogimaailmasta tosiaan bongaa aina ihanuuksia, joita sitten himoaa omallekin pihalle, tiedän tunteen! Mun kokemus neilikkaruususta on vielä kovin lyhyt. Ostin taimen keväällä. Muistaakseni siitä voi tulla jotain 1,5m korkea? Neilikkaruusussa on kaunis ja pitkä kukinta.

   Poista
 2. Nukenkauluksista ja harsoista tulee ihania kukkapilviä, upeita! Tänä vuonna kaikki kukkivat, vettä on riittänyt, kastella ei juurikaan ole tarvinnut, päinvastoin multa hukkui amppeliin muutama kukka, no hankin uudet. Tänään on ollut ihana ilma, perkasin mustikat ja vien ne lapselle tuliaisiksi, perhosia lensi...tuli hyvä mieli!

  Sinulla on kaunis piha! Kosmokset ovat minunkin suosikkejani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kivipellon Saila! Tuommoiset kukkapilvet ovat ihania, ne täytyy pistää korvan taakse ensi kesääkin ajatellen. Vettä on tosiaan tullut välillä yli tarpeenkin, mutta nyt näyttäis että ilmat paranevat :) Auringolla on positiivinen vaikutus kaikkeen!

   Poista
 3. Kuulostaa niin tutulta taas! Itselläni on ollut ihan samanlaisia ajatuksia, vaikka pihallani lääniä onkin enemmän kuin sinulla, niin onhan tämä mennyt sellaiseksi tilkkutäkkeilyksi koko touhu. Laajemmalla pensselillä maalatessa saisi varmasti parempia näkymiä. Kai se kasvien ainainen haaliminen sitten jotain keräilyvimmaa osoittaa. Mutta millä ihmeellä sen saisi rauhoittumaan?! Kai tähän tosiaan "tarttis jonkun jo puuttua", niin kuin Eräs niin osuvasti sanoi. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keräilyvimmaa se on ja kasveja on vaan vaikea vastustaa. Näkymien kannalta olisi tosiaan parempi, että olisi toistoa ja laajempia pintoja, joten pyrin nyt keskustelemaan vakavasti itseni kanssa aiheesta ;)

   Poista
 4. tiedän tuon tunteen, on niin monia kasveja, jotka puutarhaan ottaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän se, kun kaikkia ihanuuksia on vaikka mitä ja lisää löytää koko ajan. Miten siinä pieni ihminen voi vastustaa kiusausta? Nyt pyrin tekemään itselleni intervention, jotta saadaan joku roti tähän hommaan ;)

   Poista
 5. Nättiä, mahoton nätti tuo kuva nro 8. :) Samaahan se on täällä, hitaasti avautuu mutta pitkään kestää. Kesää se vielä on, pakko olla vaikka syksyn kynnyksellä ollaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pelaguu!! Nyt tuntuu melko kesältä, kun aurinko paistaa sinisellä taivaalla. Ihanaa :)

   Poista
 6. Oijoi. Tuota virginiaa mun on hankittava. Tilasin tänään netistä erinäisiä perennoja, vaan tuota en muistanut. Pahus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä ehtii! Noitakin on montaa lajia, toi meidän sinilila on hujoppi, mutta valkoinen on lyhyempi ja sirompi.

   Poista
 7. Hei! Blogistani mitatulitaastehtya.blogspot.fi löytyy sinulle tunnustus. Käy kurkistamassa! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tulen kurkkaamaan! Mukavaa, että löysit blogiini :)

   Poista
 8. Voi että miten ihania kasveja sinulla on siellä. Tiedän niin tuon tunteen kun pitäisi lopettaa uusien rohmuaminen muttei kuitenkaan pysty. Ehkä perustamme kanssasi taimiston kun pienet pihamme täyttyvät ylipursuaviksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Rohmu on rohmu ;) Kovasti olen nyt sitä mieltä, että haaliminen saa riittää, mutta katsotaan vaan taas. Pihan realiteetit kyllä tulevat jossain vaiheessa vastaan ja silloin viimeistään on pakko lopettaa tai alkaa kaivelemaan entisiä ylös, jotta löytää uusille tilaa tai sitten tosiaan perustetaan se taimitarha!!

   Poista
 9. Kukaan ei ole tainnut vielä nimetä seuralaistasi, mutta se on kukkakärpäsiin lukeutuva ampiaisvieras. Oikein symppis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Intianminttu tiedosta! Symppis hän kyllä oli ja seurallinen :)

   Poista
 10. Ihanan kepeää kukintaa noilla harsoilla ja nukenkauluksilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska! Harsot ja nukenkaulukset ovat suloisia :)

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...