29 tammikuuta 2018

Varjo- ja marhanliljat

Monille tuttujen tarha- ja värililjojen näyttävyyttä tuskin kukaan voi kiistää. Varjoliljat puolestaan eivät ole kukinnaltaan yhtä mahtipontisia, mutta erittäin viehättäviähän nämä ovat. Kukat ovat kuin laskuvarjoja ja niiden täpläkuvioita on hauska tutkia. Miinuksena on liljojen hidas leviäminen ja sipulien kallis hinta.  Varjoliljat lisääntyvät siemenistä, mutta muistan lukeneeni, että siementaimet kukkivat 4 tai 5 vuoden kuluttua. Kuka semmoista aikaa jaksaa odotella?! Jotkut ahkerat lisäävät liljojaan sivusipuleista ja sipulisuomuistakin, mutta en ole näihin hommiin ollenkaan perehtynyt. Kuulostaa ihan liian monimutkaiselta.


Tilasin joskus Kauppilasta marhanliljan sipuleita. Ne eivät kukkineet heti, vissiin pari vuotta siihen ainakin meni. Osa heitti veivinsäkin jo ensimmäisenä talvena, mutta muutama sitkeä lilja jäi henkiin. Marhanliljojen kohdalla siementaimista ei vissiin saa emokasvin näköisiä yksilöitä, vai muistankohan ihan väärin... Marhanliljat ovat siis varjoliljan ja täpläliljan risteymiä.Olen aikanaan ollut tolkuttoman huono ottamaan ylös mitään lajikkeiden nimiä, joten eipä ole näistä tietoa mitä ovat. Se hieman harmittaa, ja sittemmin olen pyrkinyt tsemppamaan asiassa ja olen aika hyvin kartalla siitä, minkänimisiä kasveja pihallani kasvaa. En tosiaankaan enää luota siihen, että kyllähän sitä nyt kukkansa muistaa, ei tosiaankaan muista! Talven aikana pääkoppa tyhjenee niin tehokkaasti, että keväällä on aina ihan yhtä yllättävää löytää puutarhastaan "uusia" kasveja.
Nämä liljat hukkuvat helposti taustaansa, joten kasvikavereiden miettimiseen kannattaa panostaa. Punertavalehtinen syyskimikki sopii ihan kivasti tämän marhanliljan kaveriksi sekä suurien lehtiensä että värinsä puolesta.
Valkoisesta varjoliljastahan tämä innostus lähti. Se oli aikanaan pakko saada ja onhan se tolkuttoman kaunis. Puhtaan valkoiset kukat näyttävät satumaisilta "leijuessaan" puutarhan hämärässä nurkkauksessa. Tämä takia voisi ehkä kaivaa kuvettaan ja hommata pari sipulia lisää.18 kommenttia:

 1. Upeita liljoja.
  Minullakin kasvaa noita varjoliljoja puutarhassani ja niistä ei voi olla pitämättä, sillä niin kauniita ne ovat.

  VastaaPoista
 2. Marhanliljat ja varjoliljat ovat tosi upeita molemmat ja niitä kasvaa täällä meilläkin, upeita myös kanadanliljat...Saaripalstan Saila minut niiden pariin johdatti - vietteli, suosittelen!

  VastaaPoista
 3. Luulin, että edellis- ja viime kesänä istuttamani varjo- ja marhanliljat ovat viallisia, kun eivät kukkineet. Enpä tiennyt, että niiden kukintaa saa odottaa kesän pari. Taas opin uutta, kiitos. Ja ihania ovat, ehdottomasti.

  VastaaPoista
 4. En ymmärrä, että kasvin nimenä on varjolilja, sillä meillä se ei viihtynyt varjoisessa paikassa. Nuo valkoiset ovat kuvissasi ihmeen kauniita. Meillä on yksi valkoinen, joka ei ole kukkinut vuosiin.

  VastaaPoista
 5. Oi, mitä kaunottaria! Tuota valkoista himoitsen itsellenikin. Ne ovat niin kauniita <3 Mukavaa viikon jatkoa :)

  VastaaPoista
 6. Varjoliljat ovat niin upeita! Ne tosiaan leijuvat kuin ilmassa ja ovat niin suloisen siroja, kuin balettitanssijat.
  Näin kerran yhdessä vanhassa pihapiirissa varjoliljoja, joita kukki kaikkialla. Olivat vuosien saatossa levinneet siemenestä. Näky oli upea.
  Sain tuosta puutarhasta muutaman sipulin juurakkoineen ja sellainen kukkii nyt omassa puutarhassa. Leviämisestä ei ole vielä tietoakaan.
  Valkoisesta varjoliljasta minäkin haaveilen, tuo saatu on sellainen marjapuuron punainen.

  VastaaPoista
 7. Taas muistin omat kadonneet varjoliljani. Ensin katosi punainen ja sitten valkoinenkin. Nyyh!! Niillä on tosiaan hintaa, ei viitsi ostaa jos taas häviävät mananmaille.

  VastaaPoista
 8. Kauniita ovat! Viime syksynä istutin aika monta marhanliljaa sekä mökille että kaupunkiin. Tuli pieni näppäilyvirhe tilauksessa ja viiden sijaan tilasin 15 😁. Toivon, että menestyvät. Valkoinen varjolilja on ensi syksyn listalla.

  VastaaPoista
 9. Marhanliljoista en ole ennen kuullutkaan, kauniita ovat. Minulla on vaaleanpunaista varjoliljaa, tykkään siitä kovasti. Jokunen vuosi sitten sain varjoliljan siemeniä ja kylvin ne, itivätkin, paapoin niitä ensin purkeissa, lopulta kyllästyin ja istutin maahan. Viime kesänä ainakin osa oli vielä hengissä. Saa nähdä tuleeko niistä valmista.....

  VastaaPoista
 10. Varjoliljat ovat upeita. En edes tiennyt että ovaat kalliita. Omani kävin pihistämässä siskon pihalta. Ne eivät suuttuneet siirrosta vaan kukkivat heti seuraavana vuonna.

  Olen kuullut että varjoliljaa voi lisätä myös sipulin "kynsistä". Tällä tavalla lisätyt varjoliljat kukkivat aikaisemmin kuin siemenistä lisätyt. En tosin ole kokeillut itse lisä tuolla tapaa.

  VastaaPoista
 11. Ihania ovat! Minä löysin täältä kotitontilta vaaleanpunaisia varjoliljoja (tai ainakin luulen että ne ovat niitä) Sitä on minullakin violettilehtisen syyskimikin seurassa ;)
  Mökillä on ollut jo muutaman vuoden oransseja marhanliljoja.

  VastaaPoista
 12. Kyllä ovat kauniita, tuota marhanliljaa en ole koskaan tavannut. Minulla on muutama varjolilja - aikoinaan anopilta saatu - eivät ole hävinneet, mutta eivät juuri lisääntyneetkään. Valkoisia olen metsästellyt, huonolla tuloksella.

  VastaaPoista
 13. Uppeita ovat marhanliljat ja varjoliljat. Miullakin kasvaa molempia ja marhanliljat on vantteria liljoja, ainakin 'Russian Red', varjoliljat siroja kukkivia.

  VastaaPoista
 14. Nämä ovat kyllä upeita! Mulla eivät ole lisääntyneet, vaikka osa on jo monia vuosia vanhoja.

  VastaaPoista
 15. No nii, munki marhanlilija rujoo ja luulinki ettei siitä mitää tuu. Sei kasvanu kymmentä senttiä korkiemmaksi. Jos hiras alootus on sille tyypillistä, nii ensvuanna voi olla jo pikkuuse korkiampi, toivottavasti. Mullon vaalianpunaasia variolilijoja, mutta valakoosiaki pitää hommata, eherottomasti. Ovat nii hianoja.

  VastaaPoista
 16. tosi kauniita! Jostakin syystä yksikään varjolija ei minulle lähtenyt kasvamaan

  VastaaPoista
 17. Oi miten kauniita kuvia ja kukkia♥ Tule,tule kaunis kesä:)

  VastaaPoista
 18. Osaako joku neuvoa, että miten liiaksi levinneet varjoliljat saisi hävitettyä tietyistä paikoista?

  VastaaPoista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...