23 heinäkuuta 2017

Kellukoita ja akileijoja

Mikäli tykkäät koristella puutarhaasi kevein ja siroin kukin, ovat koristekellukat ja akileijat siihen hommaan erittäin soveltuvia. Molemmat kukkivat kesäkuun puolella ja kukkivat vieläpä mukavan kauan. Akileijat varsinkin kukkivat pitkään, mikäli nyppii kukkineet kukat pois, jolloin kasvi kehittää uusia nuppuja siementen sijaan. 


Sekä kellukat että akileijat kukkivat tänä vuonna hyvin. Akileijat ovat kuulleet toiveeni ja ovat levittäytyneet pitkin puutarhaa ansiokkaasti ja kellukatkin näyttävät tuuhentuvan vuosi vuodelta. Persikansävyisen kellukka 'Mai Tain' kavereiksi olen hommannut muitakin lajikkeita. Punertava ja kerrottu lajike, jonka nimeä en nyt millään muista, on hirmu kaunis, mutta sen kukat suuntautuvat alaspäin, toisin kuin 'Mai Tailla', jonka kukat katsovat kohti taivasta.

Akileijoja olen keräillyt taimina ja yrittänyt kasvattaa siemenestäkin. Siemenkasvatukset ovat vihdoin alkaneet kukkia, mutta kärsivällisyyttä se homma vaatii. Siemenet eivät myöskään aina idä ihan helpolla, kylmäkäsittelykin on usein tarpeen.


Perinteiset lehtoakileijat kyllä leviävät erittäin helposti. Eikä siinä mitään, pidän niistä kovasti. Kukinnan jälkeen leikkaan nykyään kukkavarret poikki, enkä anna kasvien enää siementää. 

'Nora Barlow' on kerrottu lehtoakileija. Se on kyllä aika söötti pörröisine kukkineen. 


'William Guinness' puolestaan on hieno siksi, että siinä yhdistyy dramaattinen tumma purppura ja valkoinen väri. Näitä olen siemenestä kasvatellut ja ihan näyttävä kasvi tämä on, mutta ei ehkä ihan niin hieno mitä ajattelin. Kukat ovat suhteellisen pienet mielestäni.
 


Jaloakileija 'Kristall' sitä vastoin kukkii suurin kukin. Sillä on pitkät kannukset ja puhtaan valkoisuuden rikkoo ainoastaan keltainen sisus. Valkoisen rinnalle tarvitaan varsinkin tänä vuonna tietysti ripaus sinistä, jota tarjoilee alppiakileija. Sen olen joskus Lidlin juurakoista kasvattanut. Lidlin juurakoita voi kyllä kehua, hintaansa nähden ihan kelpokasveja niistä on aina tullut. Toisin kuin joistakin kalliimmista hankinnoista.Loppuun vielä kuva, jossa on ihanaisia kellukoita ja näköjään puolitoista akileijaakin on mahtunut kuvaan mukaan. Kohta on jo heinäkuukin lopussa, kesä on mennyt vähän niin kuin kesää odotellessa. Välillä sentään aurinkokin paistaa sateen keskellä. Kastella ei ole ainakaan tarvinnut, hyvä juttu sekin.

Mukavaa alkavaa viikkoa!

39 kommenttia:

 1. Ihanat kellukat, kaunista kukkarunsautta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piparminttu! Kellukat on kyllä ihania, niissä on luonnonmukaisuutta ja näyttävyyttä samassa paketissa!

   Poista
 2. Akileat ovat hyvin kaunita miäkin tykkään niistä paljon Ja myös kellukka on kaunis
  Hyvää heinäkuun loppupuolta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Akileijat ovat jo pitkään kuuluneet suosikkeihini. Kellukoissa on samaa viehättävyyttä.

   Poista
 3. Tosi kaunis yhdistelmä. Haluaisin noita kellukoita lisää puutarhaan. Minulla on vain keltaisia. Nuo persikanväriset olisivat ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Reetta! Kellukoita kyllä kannattaa hankkia ja vaikuttais siltä, että ovat varsin mutkattomia kasveja. Menestyvät ilman suurempia poppaskonsteja.

   Poista
 4. Kauniit kellukat ja akileijata! Hyvä kuulla että teillä on satanut. Minä tuskailen kuivuuden kanssa. Satakunnassa on jo pitkään ollut metsäpalovaroitus ja puutarhan kasveista monet ovat ihan henkitoreissaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu ihan hassulta, että jossain on noin kuivaa, kun täällä on satanut niin tuhottomasti! Toivottavasti olette saaneet sadetta, kuivuus on kasveille tuhoisaa.

   Poista
 5. Todella kaunista akileijojen kukintaa. Tuo Kristall on ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kristall on tosiaan hieno suurine valkoisine kukkineen.

   Poista
 6. Kellukat ovat minulle kohtalaisen tuore tuttavuus. Mai Tain istutin viime kesänä ja se ilahdutti kukinnallaan runsain mutoin. Tuollainen punainen sopisi joukkoon erinomaisesti. Akileijat ovat ihania ja monet ovat niistä nyt postanneet herättäen halun saada itsekin niitä lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että olet liittynyt kellukoiden kasvattajien joukkoon! Kellukat ovat ehdottomasti parhaimmillaan, kun niitä on paljon, onneksi vaikuttavat rehevöityvän nopeasti, eikä niitä tauditkaan vaivaa.

   Poista
 7. Ihana kellukkaniitty, suloisesti sointuvat värit yhteen ja vielä vaaleanpunaiset akileijankukat myös. Kaikki nuo ovat niin nättejä ja mieleeni, luonnonkukkamaisia. Vaikka vaikea kukista on kaikkein ihaninta edes valita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minuakin viehättää noissa tuo luonnonkukkamaisuus. Yhä enemmän on alkanut muutenkin viehättää luonnollisuus kasveissa. Ihanimman kukan valinta olisi ehdottomasti täysin mahdotonta!

   Poista
 8. Kauniita ovat molemmat!
  Mukavaa heinäkuun viimeistä viikkoa!

  VastaaPoista
 9. Nuo kellukat tuntuvat nyt tulleen muotiin. Niitä kait on jalostettu monia erilaisia. Pidän niistä kovasti. Niissä on samaa niittymäistä villiä tunnelmaa kuin akileijoissa, jotka ovat suosikkikukkiani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kellukat taitavat tosiaan olla nyt pop, enkä yhtään ihmettele! Harmi, että kellukoiden ja akileijojen kukinta on tältä erää ohi, kyllä niitä olisi jaksanut ihastella pidempäänkin.

   Poista
 10. Voi kuinka hiano kellukkakasvusto! Nam! Onnistuun vihiroonki löytämähän nuata 'Mai Tai'ta. Voi ku neki runsastuus vuaresta toisehe, eikä olisi vaa yhyren kesän juttu. Aika piäniä olivat kukat, joten massaa tarvittoovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika! Mahtavaa, että olet löytänyt Mai Tain! Kyllä ne runsastuu, usko vaan! Kukatkin ovat hieman suurempia sitten, kun kasvi kotiutuu.

   Poista
 11. Tosi upeita nämä, saat niin hyvin viihtymään ja lisääntymään. Ajattelen aina kellukoita nähdessäni sinua! Varmaan joskus kirjoitit niistä niin, että teit vaikutuksen. Minulla on vain luonnon ojakellukoita, mutta pidän niistäkin. Muuten, ajattelin sinua juuri muutenkin kun löysin Meehanian salaisesta lehdosta! Viime vuonna luulin sen kuolleen, mutta nyt se kiemurteli siellä kauniina, se onkin köynnös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Sametti Hortensia! Kellukat on helppo saada viihtymään, ei tarvi tehdä mitään. =) Luonnon ojakellukat ovat myös ihania, aina luonnossa niitä ihastelen. Haa, Meehania on hengissä, niinpä arvelinkin. On sitkeä tapaus ja tosiaan jonkinmoinen köynnöstävä tapaus se on.

   Poista
 12. Kastelu on hoitunut tänä vuonna ihan muun tahon kuin puutarhurin toimesta. Ihanaiset kellukat juuri tuollaisena suurena kasvustona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei ole tarvinnut kastella, onhan sekin kyllä ihan hyvä juttu. Ikävää tosin, että kesät ovat muuttuneet kovin epävakaiksi. Kellukat ovat parhaimmillaan massana, yksittäinen kukka on suhteellisen pieni.

   Poista
 13. Viehättäviä kasveja.Minä pidän myös luonnonlajista ojakellukasta, johon ihastuin lapsena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kellukoissa ja akileijoissa on luonnonmukaisuutta, se viehättää.

   Poista
 14. Voi miten upeaa kukintaa niin kellukoissa kuin akileijoissakin! Ihana värimaailma ja muodot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaunis Kivipellon Saila! Varsinkin Mai Tain väri on herkku . =)

   Poista
 15. Pikkuruiset kellukat näyttävätkin upeilta, kun niitä on suuri joukko yhdessä! Minulta näitä kaunokaisia ei löydy yhtäkään, miksiköhän? Juu, eipä ole täälläkään tarvinnut kasteluista välittää, sen on luonto hoitanut kiitettävästi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kellukoissa on myös se hyvä puoli, että tuppaavat kukkimaan runsaasti. Jo muutamalla kasvilla saa ihan kivasti kukintaa. Nyt vaan kellukoita hankkimaan, hih.

   Poista
 16. Upeasti kukkii puutarhasi akileijat ja kellukat. :)

  VastaaPoista
 17. Ihania! Etenkin tuo valkoinen akileija. Nuo alaspäin suuntautuvat kellukan kukat on minusta hirmu söpöjä. :)

  VastaaPoista
 18. Kellukat ovat kauniita!!! Tuo 'Mai tai' on hankintalistallani, mutta ei ole vielä tullut vastaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Toivottavasti löydät oman Mai Taisi. Sinä kun olet kova siemenkasvattaja, niin varmasti saisit näitä hyvin lisättyä siemenestäkin!

   Poista
 19. Kauniita kellukoita😍! Mulle vieraampia, täytyykin pistää muistiin😉.

  VastaaPoista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...