26 helmikuuta 2015

Heinien hurmaa!

Olen entistä vakuuttuneempi siitä, että puutarhassa kannattaa hyödyntää erilaisia koristeheiniä osana kasviryhmiä ja ruukkuistutuksia. Heinät luovat viehättävää keveyttä ja liikettä muiden kasvien lomaan.

Viiruhelpiä kera kärsämöiden

Koristeheiniä alkaa olla saatavilla jo mukavanlaisesti. Se se vasta onkin jotain, kun on mistä valita :) 


Alkukesän vehreyttä tarjoavat palmusara ja pienet kirjopuntarpäät

Monet heinät ovat parhaimmillaan loppukesällä, mutta poikkeuksiakin löytyy. Palmusara vihertyy todella varhain ja sillä on kaunis heleä väri ja ryhdikäs kasvutapa. Myös kirjopuntarpää on mainio väripilkku alkukesän ryhmiin. 

On myös pakko mainita yksi ehdoton suosikkini eli kultatesma. Sillä on kauniin keltainen lehdistö, joka loistaa kuin aurinko keväisessä maassa! Harmi, etten ole sitä tajunnut kuviin ikuistaa.


Perinteinen viiruhelpi hurmaa ruukussa


Viiruhelpi on aikamoinen leviämisen mestari, joten se kannattaa pitää kurissa rajaamalla kasvualusta huolella. Muuten voipi olla, että helpi valtaa koko penkin. Ehkäpä suositeltavin vaihtoehto onkin istuttaa se ruukkuun. On muuten vaivaton ruukkukasvi. Joskus lorauttaa vettä, siinä se.  Erilaiset koristeheinät sopivat mainiosti veden äärelle.Hurmesilkkiheinä ei halua jäädä muiden varjoon. Se punertuu upeasti kesän saatossa ja loistaa tulipunaisena soihtuna. Talvehtiminen saattaa olla epävarmaa. Heinät kannattaakin aina talvettaa hiekkaperäisessä, kuivassa maassa. Talvimärkyys tappaa ne varmasti.


Lähikuva arabiansulkahirssin röyhystäMyös yksivuotisia heiniä kannattaa kokeilla. Minua viehättävät varsinkin erilaiset sulkahirssit, jotka vaikuttavat sekä lehdistöllään että röyhyillään. Myös höyhenheinät ja jänönhäntä ovat helppoja kasvattaa ihan siemenestäkin. Vielä ehtii hyvin!10 kommenttia:

 1. Hienoja heiniä !!! Kauniinsävyisiä kärsämöitäkin ekassa kuvassa. Tänä vuonna aion kokeilla italianpantaheinän kasvatusta. Se on ihan uusi heinätuttavuus minulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kesäkukka! Noi kärsämöt kasvatin kerran siemenistä ja kukkivat mukavasti koko kesän. En ole minäkään italianpantaheinään törmännyt. Mielenkiinnolla jään odottelemaan kasvatuksiesi tulosta :)

   Poista
 2. Heinät olisi kivoja. Elefanttiheinästä olen joskus haaveillut, mutta en tiedä, menestyisikö se täällä meillä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nykyään osaa arvostaa jo heiniäkin kukkivien ihanuuksien rinnalla :) Nuo kaikki suuret heinät, kuten elefanttiheinä, ovat hienoja rehevässä jättimäisyydessään! Eivät vain ehdi välttämättä Suomessa "kukkia", mutta kyllä niitä kannattaa kokeilla Etelä-Suomessa ainakin.

   Poista
 3. Heinät on tosi kivoja. Meillä oli helppi, joka meni kulovalkean tavoin, joten kyllästyin ja kaivoin ylös. Nyt kyllä vähän kaipaisin taas sitä penkkiin, mutta voisi tosiaan kokeilla jotain toista lajia. Kärsämöt olivat muuten todella kauniit helpin kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helpi osaa todella levitä, mutta onhan ainakin pomminvarma tapaus ;D Koristekastikat ovat muuten myös helppoja ja niitäkin on kirjavia, hommasin semmoisen viime kesänä. Ihailen aina englantilaisia puutarhoja, joissa heiniä osataan niin kauniisti käyttää. Toki ilmastokin suo paremmat mahdollisuudet, mutta silti.
   Mukavaa, kun liityit lukijaksi :)

   Poista
 4. Totta, heinät ovat kauniita. Pitäiskin vähän miettiä niiden käyttöä täälläkin pihalla. Mökillä minulla on tuo viiruhelpi, ja juurin omana ryhmänään ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heinät on ihan oma maailmansa, josta löytyy vaikka mitä vaihtoehtoja! Kummasti alkaa tekeen mieli tätä ja tuota...Onneksi on tämä pieni piha, joka rajoittaa kaiken mahdollisen haalimista ;)
   Helpi sopii varmasti oikein hyvin mökille ja paikoille, joissa saa rauhassa kasvaa ja levitä.

   Poista
 5. Näihin heiniin hullantuu näköjään vähitellen ja ne on sitten niin ihania!
  Viime kesänä hankin ensimmäiset koristeheinät puutarhaan, oli tarkoitus laittaa vesiaiheen reunoille kasvamaan...no vesiaihe vielä tekemättä ja heinät istutettu sinne tänne, mutta ehkä tulevana kesänä :) Jänönhäntää laitoin just aamulla siemenistä kasvamaan :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, näihinKIN hurahtaa ;) Alkuun en juuri heinistä piitannut, mutta niin vaan se mieli avartuu, kun olen nähnyt miten hienoja heiniä onkaan olemassa.
   Minäkin ajattelin pistää jänönhäntää kasvamaan jossain vaiheessa. Se on nopeakasvuinen ja lasten suosikki pehmeillä "tassuillaan".

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...