18 toukokuuta 2016

Valkoisen kukkapenkin kevättä
Olen jo aikaisemmin kertonut haaveestani perustaa oma pieni valkoisten kukkijoiden penkki. Kukkapenkki on saatu alulle viime kesänä ja syksyllä täytin sen valkoisilla sipulikukilla. Kukkapenkki on herännyt kevääseen ja valkoiset tulppaanit paistattelevat pääroolissa muhkeilla kukillaan. Valkoisten tulppaanien lumo jatkuu pitkälle iltaan, sillä hämärässä ne hehkuvat huikean kauniisti.
Penkissä on sekaisin ainakin lajikkeita 'Mount Tacoma', joka on tuo muhkea pionikukkainen laji, 'Spring green', 'Purissima'  ja papukaijatulppaani 'white parrot', joka ei kuki vielä.


 
 

 'Mount Tacoman' täydellisiä, täyteläisiä kukkia katsellessani, olen jo lähes valmis pyörtämään kaikki puheeni. Ensi syksynähän ei pitänyt tämmöisiin oikukkaisiin kaunottariin sortua. Olen näet huomannut, että useat jalostetut lajikkeet eivät oikein kuki kunnolla kuin yhden kevään. Toisaalta olen myös huono katselemaan tulppaanien lakastuvia lehtiä kukkapenkkejä rumentamassa. Noh, syksyyn on vielä (onneksi) pitkä aika ja puutarhahörhön mieli tunnetusti perin muuttuvainen. Saas nähdä miten eukon käy!


 

  Joillakin tulppaaneilla on tänä keväänä kummallisen lyhyet varret. Toiset ovat jaksaneet kasvaa pidemmiksi. Lajikkeissa on toki luonnollisia eroja pituuden suhteen, mutta minusta nuputkin näyttävät jotenkin pienemmiltä. Taitaa olla kurjan talven seurauksia nämäkin ilmiöt. Olen kuitenkin tyytyväinen siihen, että kukintaa on ihan hyvin lopulta tullut. Myyrät esimerkiksi verottavat sipuleista mielellään osansa. Itse tosin väitän olevani puutarhani pahin myyrä. Kaivelen sieltä ja kuopsutan täältä, muistamatta mitä missäkin kasvaa. Ja minä kehtaan väittää omistavani hyvän muistin, ei aina ihan siltä vaikuta.
Kevätkukkijoiden suhteen penkissä on muuten vielä aika hiljaista. Valkoiset helmililjat ovat jääneet kukinnoiltaan hassuiksi miniatyyrikukkasiksi. Laukat ja narsissit eivät vielä kuki. Olen siinä onnellisessa asemassa, että penkissä on vielä tilaa perennahankinnoille. Oiva syy siis ratketa taimihyllyjen ääressä.
 Balkaninvuokkoja kukkii penkissä jonkin verran. Yllättävän myöhään ja melko vähin kukin. Ihan hyvä, että tuli istutettua balkaninvuokkoja lisää, sillä puutarhan muut balkaninvuokot ovat sentään kyllä hengissä, mutta ei niillä hyvin mene. Perennat eivät vielä valkoisessa penkissä kuki, pikkusydäntä lukuunottamatta. Näyttäisi siltä, että tässä penkissä ei ole valkoalpin lisäksi menetyksiä tullut. Erityisen iloinen olen valkoisen värimintun ja särjetynsydämen selviämisestä. Monet ovat kertoneet talven vieneen varsinkin väriminttuja.Pidän hulluna väreistä varsinkin näin keväisin. Täytyy silti todeta, että pieni valkoinen, rauhallinen kaistale, on ihana kaiken väri-iloittelun keskellä. Mutta kauanko jaksan vaalia penkissä vain valkoisia kukkijoita, jää nähtäväksi.30 kommenttia:

 1. Upeita valkoisia tulppaaneja. Ehdottamasti itsekin pitää kokeilla istuttaa pelkästään valkoisten kukkien penkki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Valkoisten kukkijoiden penkki on kiva projekti, suosittelen. Ja kun muualla on väriä niin tuo ihan kivasti vastapainoa! Vaatii vaan aikamoista itsehillintää pysyä vain valkoisessa =)

   Poista
 2. Aivan ihana tuo kerrottu tulppaani <3

  VastaaPoista
 3. Voin kuvitella, että valkoisten kukkien kukkapenkki on todella kaunis ja rauhoittava. Tuo kerrottu tulppaani on upea. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan, mikä siitä muotoutuu. Aika alussa on projekti, mutta toivottavasti tulee kaunis ja rauhoittava.

   Poista
 4. Komeeta nua kerrotut tuluppaanit! Mäki tykkään färiistä, mutta valakoone raikastaa kummasti istutuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä valkoista pitää myös olla. Valkoiset kukat ovat monesti ihan hirmuihania.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos! Hyvä, että tulppaaneita sentään nousi, pahoin pelkäsin.

   Poista
 6. Niin kauniita kukkia, täällä ei vielä juurikaan kuki.
  Osallistu kastehelmi arvontaan.
  Hyvää keskiviikko päivää sulle.

  VastaaPoista
 7. Ihania tulppaaneita<3 Itse en laittanut viime syksynä vissiin yhtään tulppaania, mutta siltikin ainakin yhdestä penkstä nousee aika paljon niiden kukkia?! Ihmeellistä, sillä penkki on vielä niin haastavan kuiva ja paahteisella paikalla. Onko tuo viimeisen kuvan pikkusydän ihan tavallinen valkoinen, kun siinä vaan on tuollainen ihana häivähdys liilaa?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Wau, sulla ne uusii hyvin. Mulla yleensä ei, revin kyllä niiden lehdetkin, joten eipä ihme ;D Mun mielestä noi on ihan tavis pikkusdämiä, niissä on vähän tommoista vaalenapunaista/lilaa, kun tarkkaan tihrustaa. Ihan perusmarketista olen joskus hommannut.

   Poista
 8. Huomasin saman jutun, että monet tulppaanit ovat jääneet tavallista matalammiksi. Myös joidenkin nuput ovat jotenkin kärsineen näköisiä. Paljon sipuleita jäi kokonaan nousematta. Esimerkiksi vihkotasettia ei ole ilmaantunut. Sama huomio myös noiden jalostettujen tulppujen kohdalla. Ensimmäisenä keväänä kukkivat runsaasti, seuraavana muutama ja kolmantena ei enää yhtään.
  Mutta kaikesta huolimatta valkoinen penkkisi on todella hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä talvi taisi näitäkin kurittaa. Onneksi sentään osa kukkii, muuten olisi ollut aika kurjaa. Tulppaaneita saisi vissiin hommata rekkalastin joka syksy, jos haluaisi varmistaa runsaan kukinnan.

   Poista
 9. Oi, kuinka kaunista! Helmililjojen kukinnot saattavat kyllä vielä kasvaa tuosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oikeassa olit, helmililjojen kukat ovat tosiaan kasvaneet. Hätähousu olin taas =D

   Poista
 10. Valkoinen penkki on todella raikas. Vaikka pitää väreistä, voi välillä rauhoittua valkoisen kukkapenkin äärellä.
  Mount Tacoma on upea tulppaani. Kyllä niistä kannattaa nauttia niin kauan kun jaksavat kukkia.
  Tuo pikkuinen valkeasydän on ihanan söpöläinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, valkoinen penkki rauhoittaa ja luo vastapainoa väreille. Mount Tacoma vei sydämeni, niitä täytyy kyllä syksyllä hommata lisää. Tervetuloa kovasti blogini pariin, toivottavasti viihdyt =)

   Poista
 11. Sinun tulppaanisi ovat kehittyneet hyvin. Meillä on nyt vaatimaton kevät vuoteen 2015 verrattuna. Muutama on pienikokoinen. Kuivuus vaikuttaa asiaan. Meillä ei ole satanut juuri ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuosi oli sipulikukkien vuosi. Se oli oikeastaan harvinaisen hyvä ja upea vuosi niille. Ehkä se sai odottamaan tästäkin vuodesta samanlaista huikeaa kukintaa. Tulppaanien kanssa ei kuitenkaan koskaan voi olla ihan varma ja kuivuus on sitten vielä pahentanut asiaa. Onneksi sinullakin on muita kukkijoita lisäksi ilona.

   Poista
 12. Kiva idea yhdistää erilaisia valkoisia tulppaaneja. Toimii hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Istutin kaikki sipulit "lajikkeet sekaisin"-menetelmällä.

   Poista
 13. Kauniita valkoisia tulppaaneja! Minulla on hyvin vähän valkoisia kukkijoita, koska en oikein osaa sovittaa niitä mihinkään. Mutta kokonaan valkoinen penkki olisi varmasti hyvä ratkaisu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Valkoinen penkki on ollut haaveena ja nyt sen toteutin. Katsotaan, mitä siitä tulee.

   Poista
 14. Ihania nuo valkoiset kukat penkissäsi, papukaijatulppaani on hurmaava. Minä rakastan valkoisia kukkia, tosin puutarhassani kukkii kaikenvärisiä. Tänä vuonna päätin koristaa terassin pelkin valkoisin kukkijoin, mutta jotenkin se näytti kaipaavan lisää väriä. Niinpä valkoiset saivat seurakseen vähän pinkkiä ja lilaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Valkoiset kukat ovat hurmaavia ja hehkuvat illan hämärässä niin upeasti. Mielestäni valkoisen kauneus juuri korostuu muiden värien rinnalla.

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...