13 toukokuuta 2016

Narsissit ja tulppaanit


Puutarhassa tapahtuu nyt niin vauhdilla, että postauksiakin näyttää syntyvän omaa ennätystahtia. Talvella minusta tuntui, että juttua ei keksi sitten millään, nyt ei ole enää semmoista ongelmaa. Olen vihdoin ottanut myös bloggerin ajastustoiminnon käyttöön, kätevä apuväline! Muuten bloggeri ei ehkä aina ole niin kätevä, elää omaa itsepäistä elämäänsä. Nytkään eivät kuvat ja teksti asetu millään siten, kuin itse toivoisin.
Huippulämmöistä on palattu normaalimpaan arkeen. Toissa yönä suojasin kasvattamani kesäkukan taimet, kun peloteltiin hallalla. Taimet ovat lämpimien ilmojen vuoksi majailleet yöt ja päivät ulkona. Taimien suojaaminen hallaharsoilla on omanlaisensa rulianssi, johon ei hirveästi huvittaisi ryhtyä. Harmistus olisi ollut kuitenkin liian suuri, jos olisin taimet tässä vaiheessa silkkaa laiskuuttani menettänyt. Hallaa ei sitten kuitenkaan lopulta meille tullutkaan!Mukavaa, että narsissit jaksavat kukkia vuodesta toiseen ilman kummempaa hoitoa. Vuosien saatossa niidenkin kukinta voi tosin taantua, ja silloin sipulit tulisi jakaa ja istuttaa uudestaan. Keltainen ei ole suosikkivärini, mutta keväisin sitä kyllä sietää, ja narsisseja väri pukee vallan mainiosti.

Sisääntulossa keltaiset narsissit kukkivat yhdessä lamoherukan kanssa.


Ensimmäinen valkonarsissi 'Actaea' on avannut nuppunsa. Tämä vanha lajike kukkii sievästi ja tuoksuu ihanalle. Monta vuotta olen yrittänyt muistaa tämän lajikkeen hankkia, viime syksynä haaveeni vihdoin toteutui.


'Purple Prince'

Jostain silmiini osui uutinen, jonka mukaan kulunut talvi oli vaikein kasveille sitten 80-luvun. Monia sellaisiakin kasveja on nyt kuollut, joita harvemmin menetetään. Omassakin puutarhassani on menetyksiä jonkin verran tullut. Eniten harmittaa monien esikkojen, rotkolemmikkien ja keijunkukkien kuolemat.
 
'Pursissima'
Tuntematon tapaus

Ehkä 'Quebeck', ehkä ei


Sipulikukillekin talvi näyttäisi olleen vaikea. Outo ilmiö on se, että osa niistä ikään kuin kuivuu pystyyn. Monet krookukset esimerkiksi nousivat hienosti vihreinä pintaan, mutta jonkin ajan päästä ne kuivuivat totaalisesti. Mädäntyneitä sipuleitakin maasta löytyy.
'Apricot beauty'


Olen myös tuuminut, että tulppaaneissa kannattaisi satsata kunnon kestäviin peruslajikkeisiin, joista on iloa useampanakin vuotena. Pitkälle jalostetut yksilöt ovat ikävä kyllä paljolti yhden kevään iloja. Aikamoisen kuorman saa pieneenkin pihaan sipuleita lastata, jos monipuolisen ja täyteläisen kukinnan haluaa varmistaa. Luultavasti syksyn tullen löydän kuitenkin taas itseni kuolaamasta erilaisten sipulikuvastojen ääreltä!

32 kommenttia:

 1. Samanlaista outoa on tapahtunut meidänkin pihan pikkusipuleille. Erityisesti krookuksista iso osa ikään kuin "kuivui pystyyn". Osa teki pelkkiä lehtiä, mutta ei kukkinut lainkaan. Ikivanhoille narsisseille kävi myös jotain, sillä vain muutamissa kohdin se kasvaa ja kukkii. Muualla pintaan on noussut vain muutama versonkärki. Sinulla narsissit sen sijaan näyttävät voivan mainiosti!

  Viikonlopun sadetta odotellessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krookukset varsinkin tosiaan kuivuivat tai kasvattivat pelkkää lehteä. Kummallista. Taisi talvi koetella kaikkia puutarhakasveja. Sade teki varmasti terää!

   Poista
 2. Ihanaa narsissien ja tulppaanien juhlaa. Kauniita kaikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulla! Narsissit ja tulppaanit ovat kohta parhaimmillaan, ei ihan vielä.

   Poista
 3. Kauniita kuvia.
  Tykkään myös tuosta valkonarsissista, vähän niinkuin vahingossa sitä ostin.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa! Kävipäs hyvä vahinko, valkonarsissit ovat niin kauniita ja ihanan tuoksuisia! Mukavaa viikkoa =)

   Poista
 4. Upean keväisiä kuvia. Itsekin luin jostain tuosta samasta asiasta, että viimetalven pakkaset tappoivat monta kymmentä vuottakin menestyneitä kasveja. Minultakin on muutama kasvi kuollut talven aikana, mutta onneksi suurin osa selvisi oikein hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Puutarhamyyrä! Kiva kuulla, että olet säästynyt vähällä kasvimenetysten suhteen. Aina se vähän riipaisee, kun jonkin kivan kasvin menettää, mutta siihen on vaan osattava varautua tässä touhussa.

   Poista
 5. Aivan ihania kevätkukkia <3- tuo keltanarsissi on syötävän ihanan värinenm, kuin joku sitruunasorbetti. Minäkin mietin tänään samaa sipuleista. Syksyllä hamstraan vain kestäviä tulppaanilajikkeita ja sellaisia sipuleita jotka ei myyrille kelpaa. Minua ärsytti eniten se kun olin istuttanut maailman kauneimmaksi tulppaaniksi kehuttua Ireneä, mutta olipas jokaikinen sipuli syöty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elmeri! Onpas mukavaa, että pidät keltaisesta, itsekin tykkään noista narsisseista, vaikka keltainen ei olekaan lempparivärini. Ikävää, että myyrät ovat syöneet kaikki sipulisi!! Niin väärin. Aina saa tapella elukoita vastaan, murr.

   Poista
 6. Ihania!

  Minulla on narsissitkin taantunee jakamisesta huolimatta. Pidän kovasti narsisseista ja tulppaaneista, mutta harmittaa kun ovat niin lyhytikäisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi! Tulppaanit varsinkin ovat turkasen hankalia. Harmi, kun ovat niin kauniita.

   Poista
 7. Meillä myös krookukset eivät kukkineet lähes ollenkaan, mutta kaikki ruusut ja 3 vartettua hakuropajua selvisivät. Menetettyjä ovat syysvuokot ja lähes kaikki Lepaalta ostetut herkut. Taisin bongata sinut kastelukannu kädessä pihalta tänään, hauskaa! ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vautsi, että hakuropajutkin kestivät. Nehän ovat suht hankalia. Ikävää, että menetyksiä tulee, mutta onhan hyvä syy haalia lisää herkkuja =) Ai, bongasit! Onpas jännittävää. Sade tuli tarpeeseen, niin kuivaa oli kukkapenkeissä.

   Poista
 8. Hyvin näyttää sipulikukat sulla kasvavan ja kukkivan. Mulla niiren kukinta on vasta alakutekijöös, mutta sen voi sanua, ettei tämä kevät verä vertoja viimme keväälle. Parahite nousoovat uuret sipulit. Suurin osa vanahemmista o hävinny.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kevät ja kesä oli sipulikukkien juhlaa. Nyt ei siihen päästä. Kyllä mulla niitä nousee ja kukkiikin ihan kauniisti, mutta aika matalia on osa tulppaaneista.

   Poista
 9. Narsissit vielä tuksuvat niin ihanilta. Tuo Actaea on niin kaunis ja mieleen tulee mummolan puutarha! Vaikeasta talvesta huolimatta kaunis kukkaloisto sinulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo Actaea on just semmoinen mummolan kukka, ihana! Niitä täytyy hommata syksyllä lisää.

   Poista
 10. Ihanaa kukintaa. Minusta kauneimmat narsissit on keltatorviset, valkolehtiset. Tulppaanitkin kukkii kauniisti ja suloinen kirjopikarilja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska! Nuo samaiset narsissit ovat minunkin suosikkejani. Pitäisi kyllä nousta kauniita ihan valkoisiakin, ei ole ainakaan vielä näkynyt.

   Poista
 11. Sinulla on todella upea kukkaloisto puutarhassasi. Minä tykkään erityisen paljon noista keltaisista narsisseista, niitä ei voi koskaan olla liikaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Keltaiset narsissit pursuavat väriterapiaa, sitä keväällä kaipaa.

   Poista
 12. On niin kaunista kukintaa pihallasi! Harmillista, että talvi on tehnyt tuhojaan. Olen itsekin hieman ihmetellyt muutamien narsissien ja tulppaanien heikkoa kasvua, mutta olen tuumannut, että vika on minussa. Ei ole niiden kasvatuksesta kokemusta kuin kahden talven osalta, joten vaikea vertailla aiempaan. Keisarinpikarililjani kuivui ainakin juuri kuvailemallasi tavalla pystyyn.
  Mutta sipulikuvastot, ne otetaan syksyllä varmasti esille ja syyniin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä viime talvi oli tosi vaikea, joten ei ollut varmastikaan vika sinussa. Täytyy olla tyytyväinen, että suhteellisen vähillä tappioilla tässä on selvitty.

   Nyt on hyvä taas luvata ja suunnitella vaikka mitä, mutta syksyllä varmasti kaikki hyvät aikeet ovat jo unohtuneet, kun sipulikuvastot ilmestyvät houkuttamaan heikkoa mieltä ;D

   Poista
 13. Ihania kukkijoita pihassasi!

  Viime talvi tosiaan vei monta perennaa mennessään ja se harmittaa kovin, siis taimikaupat kutsuvat! Myös tuo harsoleikki iltaisin ei kutsu mutta pakottaa, ettei pikkuiset jäädy kylmän laskeutuessa. Ajattelin ihan samoin, taidan panostaa narsisseihin tosissaan ja luonnonlajikkeisiin tulppujen osalta, ne ovat kestäviä!

  Kaunista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jos positiivisesti ajatellaan, niin onhan ainakin hyvä syy haalia uusia kasveja! Tulee ostettua ihan tarpeeseen =) Onneksi hallaa ei taida nyt olla luvassa ja kohti kesää mennään kovaa vauhtia.

   Pienet kasvitieteelliset tulppaanit taitavat olla paras valinta, siltä ainakin nyt tuntuu. Mukavaa viikkoa!

   Poista
 14. Pahasti näyttää siltä, että talvi on vienyt suurimman osan isoista keijunmekoistani, sitä suren kyllä. Esikoita on myös kadonnut useampia lajikkeita, ja kaikkein kamalin menetys olisi yli 10-vuotiaan persikkapuuni kuoleminen. Siinä ei ole vielä yhtään kukkaa, vaikka joka vuosi tässä kohtaa on jo sormipölytetty. Toivon vielä ihmepelastumista. Narskut minulla ovat kaikki kärsineet, ei nouse kuin yksittäisiä ja niistäkin osa vioittuneita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten ikävää! Varsinkin tuo persikkapuu. Sillä on jo tunnearvoakin ihan erilailla, kun on noin vanhakin. Pistetään sormet ja varpaat ristiin, että vielä elpyisi.

   Poista
 15. Kylläpä sinulla kukkii kauniisti! Minä jo suunnittelin syksyn sipuliostoksia, kun aloittelijana olin toki pistänyt aivan liian vähän sipuleita multiin. Kymmenien sijaan täytyy näemmä ajatella sadoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset! Sipuleita saa hommata käsittämättömiä määriä. Tässä kohtaa olen tyytyväinen, että piha on pieni. Tännekin saa uppoamaan useita satoja sipuleita. Krookuksia ym. vielä enemmänkin.

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...