30 heinäkuuta 2017

Sinivaleunikko-Meconopsis betonicifolia

Harva perenna saa osakseen niin suurta ihailua kuin taivaansinisin kukin kukkiva sinivaleunikko. Kukat ovat suuret ja unikkomaiset, kuten kasvin nimestä voi päätellä. Tänä vuonna sinivaleunikkoni ovat kukkineet kauan ja runsaasti. Kukintaa on jatkunut jo kuukauden päivät ja vielä on mukavasti nuppuja jäljellä. Sinivaleunikon sanotaan viihtyvän happamassa maassa ja puolivarjossa. Näyttää vahvasti siltä, että kun tämän kasvin onnistuu istuttamaan sille mieluisaan kasvupaikkaan, se kyllä viihtyy vuodesta toiseen ja leviääkin. Monen kasvin kohdalla talvimärkyys on tappavaa, eikä sinivaleunikkokaan tee sen suhteen poikkeusta. Kasvi kannattaakin istuttaa kohopenkkiin suojaisalle paikalle.Kukkien väri vaihtelee valon määrän mukaan, aurinkoisella säällä väri taittaa lähes turkoosiin. 


 Illan hämärässä kukissa hehkuu syvempi sini.


Sadetta silkkipaperin ohuet terälehdet eivät ruskettumatta kestä, mutta kosteus on saanut sinivaleeni kasvamaan suuriksi, lehdilläkin on kokoa ihan kunnolla. Voipi olla, että tasaisen kosteuden innoittamana nuppuja on nyt kehittynyt runsaasti. Kukintaa taitaa riittää vielä useammaksi viikoksi.


Sinivaleunikko on roteva kasvi, jolla on suuret lehdet

Hyvällä tuurilla sinivaleunikko kylväytyy kasvupaikallalleen ja mikäs onkaan sen ihanampaa, kuin vuosi vuodelta laajentuva sinivaleunikkokasvusto. Kotilot ja etanat vaikuttaisivat jättävän kasvin rauhaan. Sinivaleunikon karvaisuus ei taida hyväillä nilviäisten makuhermoja, mikä nostaa heti sinivaleunikon pisteitä meikäläisen silmissä!

Siemenkodat kypsyvät
12 kommenttia:

 1. Minullakin sinivaleunikko kukki kauan. Mutta nyt se on jo kukkinut kokonaan. Edellisenä vuonna sinivaleunikon kukinta oli ohi ennen heinäkuuta. Ensi vuotta varten on monta lehtiruusuketta jo kasvamassa, joten pitää toivoa hellää talvea sinivaleunikoille.

  VastaaPoista
 2. Hieno kasvi.Yleensä puhutaan vain siitä, että se on vaikea kasvattaa.

  VastaaPoista
 3. Sinivaleunikon sinisyys koskettaa! Meillä kasvaa myös komeavaleunikkoa ja pikkuiset taimet satiinivaleunikkoa! Sinivaleunikon ryhti ja vahva varsi - sateille taipumaton, tekee siitä huomattavan kasvin, upean taivaansinisen!

  VastaaPoista
 4. Hyvin se kylväytyy itse kasvupaikaleen. Taimia voi sitten siirtää valitsemilleen kasvupaikoille. Kukinta alkaa kolme tai neljä vuotta itämisestä.

  Itse tykkään eniten isovaleunikosta (M. grandis) Sen sini on jos mahdollista - vielä intensiivisempää. Mutta yhtä kaikki - ihania ovat!

  VastaaPoista
 5. Ihania ovat, aivan ihania! Ostin yhden messuilta keväällä - ja tuhosin, kun ei päässyt ajoissa ulos. Hankkijan taimisto myi huonokuntoisia taimia reilulla alennuksella, joten nyt niitä on useammassa kohdassa pihaa, katsotaan, selviäisilö joku läpi talven. Hyvä tieto tuo happamuus sekä kohopenkki, kiitos!

  VastaaPoista
 6. Tänä kesänä sinivaleunikko on tosiaankin kukkinut pitkään. Ihan hämmästyin, kun nuppuja aukeni toinen toisensa perään. Nyt on viimeinenkin nuppu kukkimisensa kukkinut. Aiemminkin olen sinivaleunikkoa kokeillut, mutta huonolla menestyksellä. Nyt se kasvaa kohopenkissä, mistä se selvästi tykkää.

  VastaaPoista
 7. Sinivaleunikon hankinta on ollut suunnitelmissa (monta muutakin) täytyy nyt viimeistään ensi kesänä saada tuo kaunotar omaan pihaan.

  VastaaPoista
 8. Oi miten ihana sinvaleunikko todella kaunis Hyvää viikonloppua Sinulle :)

  VastaaPoista
 9. Niin kaunis ja aivan upeita kuvia!! Mukavaa kesänjatkoa sinne:)

  VastaaPoista
 10. Ihana kasvi ja kauniit kuvat! Minäkin ostin sitä vihdoin tänä kesänä. Toivottavasti siitä tulee puutarhaamme pitkäaikainen asukki. Mukavaa torstaita!

  VastaaPoista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...