17 toukokuuta 2017

Sininen hetki

Lämpimien päivien houkuttamana puutarhasta löytyy jälleen uutta ihasteltavaa. Väreistä löytyy nyt paljon sinertäviä sävyjä. Helmililjat ovat varmasti yksiä puutarhan sinisimpiä kukkijoita. Ne ovat jaksaneet kukkia puutarhassani vuodesta toiseen ilman sen kummempaa hoitoa. Yleensä helmililjani ovat tosin kukkineet hieman aikaisemmin, mutta tämä keväthän on tunnetusti säiden puolesta ollut outouksia täynnä.
Hämmästyin sitäkin, että kevätkurjenmiekatkin kukkivat vasta nyt. Yleensä ne kukkivat heti lumien sulettua, maalis-huhtikuussa. Kasvi kukkii ensin ja kasvattaa vasta sen jälkeen pitkät ohuet lehtensä.
Ehkäpä yksi suloisimmista sinisistä kukkijoista on kaihonkukka. Jonkin aikaa sitten kukkia oli auki vain yksi siellä ja toinen täällä, nyt kukinta on jo runsaimmillaan. Kevätkaihonkukan pieniä kukkia kannattaa kumartua tutkimaan ihan läheltä, jolloin huomaa niiden yksinkertaisen kauneuden. Kaihonkukka on lempeästä ulkonäöstään huolimatta varsin sitkeä. Se muodostaa mattomaista, rönsyilevää kasvustoa, jolla se leviää kiitettävästi. Kukkapenkkiin en ole sitä päästänytkään, vaan se saa rehottaa pihan luonnonmukaisemmalla alueella.Idänsinililjat ne vasta leviävätkin joka paikkaan! Niistä ei kuitenkaan ole mitään harmia. Oikeastaan on vaan aika suloista, miten ne saavat puutarhan kylpemään värissä ja lisäävät pihaan luonnonmukaista ilmettä. Kevätkukissa käy aurinkoisena päivänä aikamoinen kuhina ja surina. Mehiläiset ja kimalaiset nauttivat kevättarjoilusta lentäen antaumuksella kukasta kukkaan.
Kirjopuntarpää on muuten yksi suosikkiheinistäni. Sen väritys on hienon kellertävä ja se aloittaa kasvun varhain. Sekin on saanut kavereikseen joukon joka paikkaan levittäytyvistä idänsinililjoista.Kevättähdet ovat myös innokkaita leviämään. Ihania kasvustoja saa, kun ymppää yhteen niin sinisiä, valkoisia kuin vaalenapunaisiakin kevättähtiä. Vaaleanpunaiset ovat suosikkejani, mutta kyllä nämä sinisetkin kauniita ovat.Metsäalppikellon pikkuruiset kukat ovat nyt auenneet. Ne ovat ihania, ihan kuin kasvi olisi pukeutunut kevään kunniaksi rimpsuhameisiin. Suuret ja muhkeat kukkijat ovat puutarhassa tietysti kauniita ja vievät huomion, mutta joskus sitä vaan ihastuu näihin pieniin herkkiksiin enemmän.

Pensasaidan alustaa värittää sinivuokot ja idänsinililjat

Aurinkoisia päiviä kaikille!

15 kommenttia:

 1. Nii ihana tua kevätkurijenmiakka. Mullaki kukkii ens kertaa. Helemililijat, kevätkaihonkukat, eiväkkä mettäalappikellot viälä kuki, mutta peräs tullaha. Mullon krookuksekki viälä täyres kukas.

  VastaaPoista
 2. Kevätkaihonkukka on aivan ihana maanpeitekasvi. Meillä helmililjat vasta aloittavat. Osa ei ehkä kuki, sillä puput olivat napostelleet niitä aika tehokkaasti.

  VastaaPoista
 3. Monta keväistä kukkijaa. Kevätkurjenmiekkaa pitää yrittää metsästää jostain syksyllä omaankin puutarhaan.

  VastaaPoista
 4. Kyllä siniset kevätkukat ovat parhaita. Kaihonkukka kukkii meilläkin parhaillaan.

  VastaaPoista
 5. Oi miten ihania kevätkukkia. Sikllat ja kaihonkukat ovat ihania juuri sellaisella alueella, missä saavat levitä rauhassa. Ne tuovat väriä muuten vielä värittömään kevätipihaan.

  VastaaPoista
 6. Kauniita kuvia sinisistä kukista!

  VastaaPoista
 7. Tuo alppikello on ihana! Kauniita kaikki.

  VastaaPoista
 8. Vähän kuin juhlavuoden postaus, valkoista vielä odotellaan... on ne niin ihania nämä kevään ensimmäiset!

  VastaaPoista
 9. Sininen taitaa olla kevään väri, ja hyvä niin! Meilläkin pikkuiset ovat alkaneet kukkimaan, leviämisestä ei tosiaan ole haittaa, saavat kukkia missä vain!

  VastaaPoista
 10. Voih, kuinka kaunis tuo pieni, herkkä Metsäalppikello on. Mulle uusi tuttavuus. Täytyykin pistää muistiin.

  VastaaPoista
 11. Sininen matto on teillä levitetty. Monesta erilaisesta yksilöstä tuo matto koostuu.
  Kevätkaihonkukka ei meillä viihtynyt. Niin olisin siitä pitänyt.

  VastaaPoista
 12. Kaunista sinistä kukintaa kuvissasi. :)

  VastaaPoista
 13. Kiitos jokaiselle kivoista kommenteistanne!

  VastaaPoista
 14. Voi sinua, olen ikävöinyt kukkiasi ja juttujasi, toivottavasti voit nyt paremmin <3

  VastaaPoista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...