02 huhtikuuta 2015

Puita ja pensaita pieneenkin puutarhaan

Puut ja pensaat muodostavat puutarhaan eräänlaiset raamit. Niiden avulla voi myös luoda erilaisia jännittäviä tiloja ja sulauttaa luontevasti oma puutarhaa osaksi ympäröivää luontoa. Vaikka olenkin parantumaton kukkahörhö, en voisi kuvitella puutarhaani ilman puita ja pensaita!

Monet puut ja pensaat kasvavat kovin suuriksi, mutta eivät suinkaan kaikki. Itseasiassa valinnanvaraa löytyy niin paljon, että pieneenkin puutarhaan saa vaikka mitä!

Vas. Caragana arborescens 'Pendula'. Oik. Salix caprea 'Kilmarnock'

Erilaiset pienet riippapuut ovat monikäyttöisiä. Olen istuttanut riippahernepuun perennapenkkiin. Se vihertyy varhain ja kukkii keltaisin kukin keväällä. Kukkapenkissä se toki verottaa osansa vedestä ja ravinteista, mutta toisaalta se tuo ihan omanlaistaan ilmettä ja tunnelmaa.
Riipparaita kasvaa osana toista vihreää kasviryhmää.  Sekin ilahduttaa jo keväällä tekemällä pörröisiä "kissoja". Puun juurelle olen istuttanut pensaista lamoherukkaa, seppelvarpua ja keltajapaninangervoa.Ruukkuissakin puita ja pensaita voi mainiosti kasvattaa. Istutin tähän suureen rautaiseen astiaan rungollisen tuijan. Vuorasin ruukun styroksilla suojaksi talven kylmältä. Tälläiset aikaa nähneet ruostuneet astiat ovat kyllä kauniita ruukkuina. Keltaisen ja oranssinvärit sopivat hienosti ruukun ruosteiseen sävyyn. Omenapuu on pihan peruspuita. Tavallinen omenapuu voi helposti kasvaa todella suureksi. Meidän pihassa omenapuu kasvaakin säleikössä, jossa sitä leikataan säännölliseti muotoon. Suomalaiseen pihaan on usein hankittu myös tietenkin juhannusruusu. Keskikesän kaunotar on innokas tekemään juurivesoja, joten se kannattaa rajata huolella. Vapaasti kasvaessaan tulee myös suureksi puskaksi.Marjatanalppiruusu 'Haaga'

Puutarhan varjoisiin nurkkiin sopii alppiruusut. Niiden kukinta on alkukesästä räjähtävän upeaa!


'Annabelle' sekä pinkkinä että valkoisena


Pallohortensiat ovat kuin kermavaahtoa uhkeine kukkineen. Romanttisen puutarhurin peruskauraa! Joskus kukinta on niinkin runsasta, että ilman tukea versot lakoavat helposti.  Kannattaisikin tukea kasvit aina ajoissa, itse olen siinä käsittämättömän laiska.


Prunus tenella

Tämä kääpiömanteli sulostutti joskus kukkapenkkiäni. Sittemmin huomasin kyllästyneeni siihen ja siirsin raukan huonoon kasvupaikkaan kärsimään. Kevään hyvänä työnä voisinkin miettiä sille jälleen arvoisensa paikan.


Berberis thunbergii 'Golden Rocket'

Kääpiöpurppurahappomarja 'Atropurpurea Nana'

Viime aikoina olen innostunut värikkäistä lehtipensaista, kuten pienistä happomarjoista. Hienoa väriä ja helposti! Aurinkoiseen kivikkoon aika passeli kaveri.


Valkokirjokanukka, purppuraheisiangervo 'Diabolo' ja keltaheisiangervo 'Angel Gold'. Oikealla heisiangervo 'Amber jubilee'
Mikäli tilaa on vähän suuremmillekin pensaille, niin erilaiset kanukat ja heisiangervot ovat omiaan tuomaan väriä ja näkösuojaa. Niitä on mukava yhdistellä keskenään ja luoda näin vaihtelua tuttuun perusvihreään.


Sambucus nigra 'Black Lace'


Mustaseljalla on dramaattisen tummat lehdet ja kaunis kukka. Lehden muoto on myös viehättävän liuskainen ja marjat syötävät. Meillä II-vyöhykkeellä tämä paleltuu usein maanpintaa myöden, mutta ehtii kesän aikana kasvaa reilusti.
  
Olen saanut jälleen uusia lukijoita, suuret kiitokset teille. Mukavaa, että joku jaksaa näitä juttujani lukea ja vielä kommentoidakin :)

Leppoisaa pääsiäistä kaikille!

11 kommenttia:

 1. Riipparaita näyttää kivalle, samoin tuo riippahernepensas....siinäpä pari ideaa kototontille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo. Mukavaa, mikäli sait ideoita puutarhaasi :) Nuo on kyllä käteviä pikkupuita sijoittaa vaikka minkälaiseen ratkaisuun!

   Poista
 2. Ilmoittaudun lukijaksi, mielenkiintoiselta vaikuttaa blogisi! Hyvää pääsiäistä ja kivaa kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Intianminttu! Minäkin olen sinun blogissasi viihtynyt kovasti :) Hyvää kevättä sinullekin, toivotaan että aurinkokin ymmärtää jo tulla esiin!

   Poista
 3. Olen haaveillut, jospa uuteen penkkiin laittaisinkin enimmäkseen erivärisiä pensaita. Mustaselja olisi hieno ! Hyvää pääsiäistä !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti tulisikin hieno penkki niin, että laittais just kaikkia hienoja erivärisiä pensaita suurelle alalle! Hyvää pääsiäisen jatkoa myöskin sinne :)

   Poista
  2. Blogissani on sulle pieni haaste, käyppä kurkkaamassa !

   Poista
 4. Mustaselja olisi todellakin hieno... Kauniit kuvat. Ihanaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Mustaselja on kyllä hieno, mutta aika arka kylmälle. Siitä on olemassa myös keltainen versio, vois olla aika kiva sekin. Ihanaa pääsiäistä sinnekin :)

   Poista
 5. Sinulla on ihania puita ja pensaita, niin hienoja. Voisin ottaa nuo kaikki, heh. Olen niin samaa mieltä kanssasi, että pienessä pihassa tarvitaan puita. Kuulunkin tähän enempi parempi-koulukuntaan. Iloista pääsiäistä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia kovasti! Joo, mäkin voisin ottaa vaikka mitä, onneksi tila rajoittaa tätä harrastusta, mulla ei varmaan olis muuten mitään rajoja näissä kasvihankinnoissa ;) Mukavaa pääsiäisen jatkoa sinullekin!

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...