08 huhtikuuta 2015

Kesäisen mielen herättelemiseksi vastailua haasteeseen

Ulkona puhisee hirveä tuuli ja pilvetkin mollottavat auringon edessä päivästä toiseen. No, onneksi KesäKukka kosmosta ja leijonankitaa blogista heitti haastella, saa mukavasti piristää mieltään kesäisillä ajatuksilla ja kuvilla, kiitos siitä!

Haasteen ajatuksenahan on tehdä tutuksi blogeja, joilla on alle tuhat lukijaa. Ensin vastataan haastajan keksimiin 11 kysymykseen ja sitten keksitään uudet 11 kysymystä ja vastaavasti laitetaan haaste eteenpäin (5-) 11 bloggaajalle.
1. Lempipuutarhakirjojesi kolmen kärki ?
 Tykkään keräillä myös puutarhakirjoja! Parhaita ovat mielestäni kirjat, joissa on sekä luettavaa että katseltavaa. Tekstin tulee olla suhteellisen asiapitoista, eikä se saisi vilistä virheitä tai tönkköjä käännöskukkasia. Kuvat olisivat tietysti suuria, kauniita ja inspiroivia. Lisäksi kasvilajeissa täytyisi olla esiteltynä myös harvinaisempia ja erikoisia kasveja ja niiden yhdistelmiä. Täydellistä kirjaa en ole vielä löytänyt, mutta hyviä kirjoja kuitenkin. Valitsin tähän kolme kirjaa, joista olen saanut iloa pitkään ja jotka melko hyvin täyttävät yllä mainitut kriteerit.

 • Rikkinen, Jouko (2007) Värien puutarha. Otava
 • McGlynn, Carole (2008) Wsoyn suuri puutarhakirja. Wsoy.
 • Robild, Eva & Persson, Görgen (2012) Perennat kotipuutarhassa. Otava


2. Lempivärejäsi puutarhassa ?
 Purppura, lila, pinkki, hopea ja valkoinen. 

Jalohortensiassa on kaunis sävy

3. Mitä puutarhalehtiä tilaat ?
 Kotipuutarha ja Viherpiha tulevat. Näitä olen jo vuosia lukenut, joten alan olla välillä hieman kyllästynyt niihin. Tuntuu, että samat jutut ja kuvat toistuvat vuodesta toiseen. Myös mainoksia on ajoittain liikaa. 

4. Maltatko kesällä jättää puutarhaasi hetkeksikään ?
 Joo. Puutarha on toki tärkeä, mutta ei koko elämä sentään. Pitkää aikaa erossa ei tee kyllä mieli olla. Puutarhassa tapahtuu jo parissa päivässä suuria.5. Iskeekö syksyllä puutarhauupumus, onko talvilepo tarpeen?
Meinaa iskeä. Ehkä kesä tulee vedettyä niin täysillä, että syksyllä olen jo maitohapoilla :) Tauko on siis ihan hyvä, mutta ei sen tarvitsisi sentään näin pitkä olla!! Vuodenajat ovat kivoja, mutta kaamos saisi olla lyhyempi.

Hopeasalvian pörröinen lehti


6. Onko sinulla jokin siemenistä kasvatettu kasvi, josta olet erityisen ylpeä ?
Mikäli en aivan väärin muista, niin tässä taitaa olla vuosi sitten siemenestä kasvattamani sinivaleunikon kasvupaikka ja (huonossa) kuvassa voisi olla näkyvissä kasvun alkua? Mukavaa, mikäli on talvehtinut! 

Onko vai eikö sinivaleunikko?!


7. Perennapenkkiesi hanakkaimmat leviäjät ?
 Heh. Ei siellä taida ehtiä mikään levitä. Maahumala ja vuohenkello ovat meinanneet muodostua riesaksi, joista pääsin kyllä aika hyvin eroon.  


Vuohenkello saa rehottaa tontin laitamilla


 8. Onko jokin kasvi saanut sinulta kertaalleen lähtöpassit, mutta olet sittemmin hankkinut kasvin takaisin ?
No on! Mulla ei taida olla mitään järkeä, koska joku inhokki voi olla seuraavan vuoden suosikki. Esimerkiksi nyt olen huomannut haaveilevani oikein tosi romanttisesta ja runsaasta tyylistä, joka oli jossain vaiheessa ihan noup. Pioneihin kyllästyin ja nyt haluaisin niitä taas....

Pionit houkuttavat jälleen


 9. Onko mielessäsi jokin taimimyymälä tai puutarha, jonne suunnittelet kesäksi pientä retkeä ?
Pientä retkeä suunnitellaan sinne sun tänne ;) Poriin ainakin ja kyllä toi Zetas Ruotsissa taitaa taas kutsua! Tästä pääset muuten siitä kertovaan juttuuni. 


Tukholman Zetas puutarhamyymälästä


 10. Milloin puutarhasi on mielestäsi kauneimmillaan ?
Kyllä se painottuu tuonne juhannuksen jälkeiseen aikaan. Alkukesän kukkijoihin olen alkanut panostaa nyt kunnolla, koska kevät ja alkukesä ovat tosi tärkeitä minulle. Mikään ei ilahduta niin, kuin uusi vehreä kasvu ja kukinta pitkän talven jälkeen.

Särkynytsydän kukkii aikaisin


11. Houkutteletko eläinvieraita pihallesi ? 
 Kyllä, pidän paljon varsinkin perhosista. Lapsetkin tykkäävät kovasti tarkailla ja tutkia puutarhan elämää. Pienessä vesiaiheessame majaili viime kesänä monta sammakkoa. Linnuille on pönttöjä ja onpa pihassa näkynyt kauris ja supikoirakin.

Amiraaliperhonen kaunopunahatullaHaastan seuraavat bloggarit mukaan:
Taimia ja ituja  blogin Heidi H
Vihreän veneen pihamaa blogin Susanna
Kaaos kukkaruukussa blogin Pelaguu
Mökkipuutarhassa blogin Pirjo
(olen) ihan pihalla blogin Tuitiina

Kysymyksiin vastaaminen on toki täysin vapaaehtoista! Ei stressiä siis, mutta toki mielelläni kuulisin vastauksenne seuraaviin kysymyksiin:

 1. Noudatatko puutarhasuunnittelussa tarkkaa ja harkittua suunnitelmaa vai menetkö enemmän inspiraation ja fiiliksen mukaan?

2. Onko puutarhassasi jokin vitsaus, josta haluaisit eroon?

3. Minkä kasvin kanssa olet onnistunut erityisen hyvin?

4. Miellyttääkö sinua enemmän runsas ja rönsyilevä tyyli vai selkeä ja moderni tyyli?

5. Jos saisit valita minkä kasvin vaan pihallesi, minkä ottaisit? (Unohdetaan nyt kasvivyöhykkeet yms.)

6. Millaisella kameralla kuvaat puutarhaasi?

7. Mikä sysäsi sinut innostumaan puutarhanhoidosta?

8.  Onko tulevalle kesälle tiedossa suuria suunnitelmia puutarhan suhteen?

9. Osaatko olla puutarhassasi jouten ja istuskella vain?

10. Koristetarha, hyötypuutarha vai molemmat?

11. Mikä puutarhanhoidossa tekee sinut iloiseksi?
 7 kommenttia:

 1. Oikein mukavaa luettavaa, samoja mietteitä itsellänikin monesta asiasta ja olit myös keksinyt kivoja kysymyksiä uusille haastetuille. :) Tuo Perennat kotipuutarhassa -kirja on myös yksi minun lemppareistani. Kyllähän se niin on, että tuppaa noissa lehdissä toistumaan ajankohdasta riippuen aina samat jutut vuodesta toiseen. Ihana tuo metsäkuva, siinä on sitä jotain !!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mä hommasin ton perennakirjan vasta keväällä ja oli kyllä mukava yllätys. Pitäis kyllä lukea ihan muita kirjoja, mutta kummasti nuo puutarha-aiheiset vaan kiinnostaa tällä hetkellä enempi ;)

   Poista
 2. Hei, tulin vastavierailulle ja jäin lukijaksi;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa Maarit, että tulit vierailulle ja kovasti tervetuloa lukijaksi!!

   Poista
 3. Kiitos ihanuus haasteesta, olet jo neljäs joka minua tähän haasteeseen haastaa, minun täytyy nyt miettiä kuinka tämän teen :) Viikonloppuna yritän ehtiä tekemään postauksen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas sinua Tuitiina sitten haastettu ihan urakalla, elä ota paineita ;)

   Poista
  2. Haasteeseen vastattu. Käyhän kurkkaamassa :D

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...