14 lokakuuta 2015

Vielä ripaus pinkkiä

Keväällä ostin Lidlistä vähän kaikenlaista mukulaa ja juurakkoa, kun kerran halvalla sai. Osa yllätti iloisesti, osa vähemmän iloisesti. Töyhtövanat eivät ehtineet kukkia ja täytyy myöntää, että en niille kesän aikana montaa ajatusta suonut. Tuskin muistin koko kasveja. Vähän samoin kävi Nerinelle. Tämä oli minulle ennestään ihan outo kasvi, mutta houkuttava kuva pussin kyljessä sai kokeilemaan sitäkin.

Nerine bowdenii

 Istutin mukulat ruukkuun ja kasvi ilmoitteli olemassaolostaan kasvattamalla vain pitkiä lehtiä. Minkäänmoista kukkaa ei kuitenkaan näyttänyt tulevan. Hämmästykseni olikin suuri, kun juuri ennen kylmiä, kasvi alkoikin pukata pitkää kukkavartta. Nostin ruukun sisälle ja nyt se on avannut yhden huikean pinkin kukinnon. Ehkä kylmä kesä myöhästytti entisestään tämän syksyllä kukkivan kasvin kehitystä.
Nerine kellastuttaa nyt lehtiään ja sen voisi ilmeisesti koittaa talvettaa ihan ruukussa suhteellisen viileässä paikassa. En ole vielä pinkin ystäväni kohtaloani päättänyt. Ehkäpä talvetusta voisi sisällä yrittää, parempiakaan tiloja ei ole tarjolla. Onko teillä kellään kokemusta kyseisestä kasvista??
Talvetusta huonoissa oloissa on pakko yrittää tämän pelargonini kanssa, niin syvästi rakastuin tämän kasvin hempeään väriin. Olen kyllä huono sisäkukkien hoitaja, eivätkä olosuhteetkaan sisätiloissa ole lähellekään optimaaliset, jotta saas nähdä, miten käy.

Hempeä pelargonini

Sisälle päästyään pelargoni innostui kukkimaan ja nuppujakin syntyy. En tiedä, pitäisikö ne katkoa ja valmistella kasvia talvilevolle. Itsekkäästi päätin nyt kuitenkin nauttia sen kukista ja pohtia asiaa myöhemmin, ehkä.


Keijunmekko porskuttaa pakkasessa

 Keijunmekko on tämän vuoden sitkein kesäkukka! Muut kesäkukat ovat kupsahtaneet jo aika tyystin, mutta keijunmekko ei näköjään ihan heti notkahda, vaikka pakkastakin on ollut!

Perennoista puolestaan pinkkiä sinnikkyyttä edustaa kivikkotörmäkukka, joka on kukkinut kuukausia putkeen. Kohta alkaa olla pinkit kuitenkin lopullisesti paketissa, kunnes keväällä taas päästään sipulikukkien aikaan. En tiedä, miten jaksan tämän pimeän ja synkän ajan, kun ei ole värejä. Ehkäpä pitäisi maalata asunto pinkiksi =)

16 kommenttia:

 1. Pinkki koti varmaan piristäisi, se on niin iloinen väri! Ihania pinkkejä kukkijoita Sinulla on ollut ja nyt kun - sitten ehkä aikanaan kai - lumi peittää maan voit haaveilla pinkeistä pilvistä, selata siemenluetteloita, kasvikirjoja... pian talvi on taittunut kevääksi, onhan talvipäivän seisaus jo ennen joulua ja siitä voi kevään laskea alkavan, siis jo ihan pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, pinkki koti varmasti pistäisi! Voisi kyllä hetken päästä aiheuttaa ällötysreaktionkin, ainakin perheen miesväelle :) Uuden kevään odottelu on aika kivaa, haaveissa oma piha näyttää aina upealta! Kiitos kannustavista sanoistasi!!

   Poista
 2. Uusi tuttavuus minulle, tuo Nerine. Kaunis, vaikka onkin pinkki. Pelargoni saattaa talvehtia huoneenlämmössä, mutta tarvitsee lisävaloa. En tiennyt, että keijunmekko on noin pakkasenkestävä. Omani vein jo viileään talvehtimaan. Jos en onnistu talvettamaan sitä, niin onneksi se tuotti jo ensimmäiset siemenet, joten keväällä sitten siemenistä lisää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pelargonin hoito-ohjeista!! Kasvilamppuja mulla olisi eli periaatteessa voisi sen avulla koittaa saada pelakuu pysymään hengissä. Keijunmekon pakkasenkestävyys yllätti minutkin! Olen myös harkinnut keijunmekon kasvattimista siemenistä tulevana keväänä, en ole ikinä sitä siemenestä lähtien kasvatellut.

   Poista
 3. Enpä ole koskaan kuullut nerinestä, mutta kaunishan se on! Viime vuonna Lidlistä mukaani tarttui muutama jännä juurakko, ja oli kyllä tosi eksoottisia kukkia, mutta toinen ei noussut ollenkaan. Tuota keijunmekkoa on esitelty nyt niin monessa blogissa pomminvarmana kukkana, että ensi kesänä pakkohan se on hankkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nerine on kaunis, vaikka kukkikin näin myöhään. Jotenkin oletin saavani siitä iloa jo kesällä, mutta eihän nämä puutarhahommelit yleensäkään mene niin kuin itse suunnittelee! Keijunmekko kannattaa hommata ehdottomasti, uskon että pidät!

   Poista
 4. Hei minulla on tuota Nerineä ollut jo monta vuotta, pinkkinä ja valkoisena. Kukkinut eivät ole vielä koskaan, mutta elossa ovat pysyneet ihan yläkerran ikkunalla, jossa on vähän viileämpää, mutta valoisaa. Taas jäi viemättä nuo ulos kesäksi, se voisi auttaa kukkien ilmestymiseen. Niukasti olen niitä pitkin talvea kastellut ja sitten kun ovat kaikki vihreät lehdet kellastuneet, ovat olleet lähes kuivana kunnes taas keväällä valon lisääntyesä olen aloittanut varovaisen kastelun. Nuo voisi kyllä joskus vaikka saviruukuissa ihan istuttaa ulos penkkiin kesäksi, ehkä ensi kesänä saisin aikaiseksi :) Samaa "sarjaa" näiden kanssa minulla on Amaryllis Belladonna. Sekin tykkäisi varmaankin ulos istuttamisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, kun täältä saa aina näitä ohjeita ja neuvoja!! Kiitos Minna :) Koitan pitää kasvin hengissä ja vien sitten taas kesällä ulos!

   Poista
 5. Komea Nerine. Itse ostin joku vuosi ja länttäsin maahan, mutta ei sieltä koskaan mitään ilmestynyt. Ei edes lehtiä. Joten onnittelut kukinnasta! Keijunmekkosi on ihastuttava, pitäisiköhän itsekin kokeilla sitä ensi kesänä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuurilla taisi kukka ilmestyä, ei ainakaan tunnollisen hoidon seurauksena :) Keijunmekko on ihana, kokeile ihmeessä!

   Poista
 6. Nerine on hyvin viehättävä kukka!
  Jerseyn saaren kansalliskukka! Siellä Englannin kanaalin pienillä saarilla niitä kasvatetaan urakalla!

  Leppoisia syystuulia vielä täältä Mantelilaakson lämmöstä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taas tuli uutta tietoa, kiitos Mantelilaakson Susanna! Täytyyhän Jerseyn kansalliskukka nyt sitten yrittää pitää hengissä :) Mukavaa syksyä sinnekin!

   Poista
 7. Minulla oli jokunen vuosi sitten Nerine ja kukkikin yhden kerran. Pidin sitä talven sisällä ja kesällä ruukussa ulkona. Parin vuoden päästä kuitenkin kuihtui pois. Tosi kaunis tuo pelargonia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla, että omani heittää veivinsä jo nyt talvella. Olen hieman skeptinen näiden talvetusteni suhteen. Pelargonia on minustakin kaunis ja sitä yritän pitää hengissä myöskin, mutta en toivo liikoja.

   Poista
 8. Hih, ripsus pinkkiä vaikka vessan seinässä varmasti piristäisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pinkki vessa voisi muuten toimia!! Tekis oikein semmoisen prinsessahuussin :D

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...