24 heinäkuuta 2016

Oman puutarhan onni

Reissuilla on aina mukava käydä, mutta kotiinpaluu ei ole sekään yhtään hassumpaa. Ehkä minusta on tullut puuduttavan tylsä, kun en malttaisi olla pois puutarhastani kauaakaan. Toisaalta pienet poissaolot ovat hyväksi, sillä omaa puutarha osaa katsoa reissujen jälkeen uusin silmin, ainakin hetken. Puutarha näyttää kivalta, silmä ei hakeudukaan heti tarkastelemaan epäkohtia ja vähemmän mairittelevia paikkoja, vaan se huomaa uudet avautuneet nuput ja suloiset kukkijat, jotka ovat vastassa kotiinsaapujaa.


Lilja 'Spring Pink' ja hopeamaruna

 Kuten kaikki varmasti tiedämme puutarhaharrastaja saa kokea sekä epäonnistumisia että onnistumisia. Näitä molempia tarjoaa varsinkin erilaisten kasviyhdistelmien parissa askartelu. Onnistuneimmat yhdistelmäni syntyvät useimmiten puolivahingossa, miten luonnossa kaikki yhdistelmät ovatkin niin onnistuneita? Vaikka kuinka mallaa ja miettii sopivia kasvipareja, ei lopputulos aina ole sitä mitä mielessään on kuvitellut. Kukat eivät ehkä kukikaan samaan aikaan, jolloin värit eivät tue toisiaan, tai toinen kasvi kasvaa toista huomattavasti suuremmaksi ja rehevämmäksi jättäen pienemmän tapauksen auttamatta sivurooliin. Vaikka tässä olen puutarhailua harrastanut jo useita vuosia, niin aina vaan riittää tässä suhteessa haasteita ja oppimista. Ehkäpä parasta olisikin antaa luontoäidin ja sattuman hoitaa koko homma. Tänä kesänä olen ihastunut tähän liljan ja hopeamarunan vahingossa syntyneesen yhdistelmään. Hopea ja haalean pinkki näyttävät yhdessä ihastuttavalta ja kasvien korkeudetkin ovat justiinsa passelit toisiinsa nähden

Sama laulu joka vuosi, mutta kesä on ohi käsittämättömän nopeasti. On jotenkin jopa hieman haikeaa, että ollaan jo heinäkuun lopussa. Elokuussa kesä alkaa vääjäämättä väistyä, mutta s-sanaa en halua lausua ääneen vielä. Nyt on kesä, kesä, kesä! 
 Valkoiseen penkkiin olen ollut suhteellisen tyytyväinen. Kosmoskukat pelastavat paljon. Ne jaksavat kukkia sateessa ja auringossa, kunhan muistaa nyppiä kukkineet kukat pois. Sormustinkukat kukkivat nekin pitkään, mutta alkavat olla nyt kukintansa loppusuoralla. Tällä kertaa taidan katkoa kukkavanat pois, sillä pieniä siementaimia on hirmuisesti. Kasvattamani korkeat 'Rocket white'- leijonankidat  ovat alkaneet onneksi kukkia, hieman meinaan pelkäsin ehtivätkö olleenkaan kukkaan.Ruiskaunokki 'Tom Pouce White'


Kasvatin myös matalaa, valkoista ruiskaunokkia ja toki valkoiseen penkkiin eksyy aina ripaus muuta väriä, nyt sitä tarjoaa perinteisen sininen ruiskaunokki!


Punakärsämö 'Walter Funke'Kirjosalviaa ja punakärsämöä

Olen alkanut innostua kärsämöistä enemmän ja enemmän. Ne pysyvät hyvin pystyssä, kukkivat kauan, eivätkä ole ötököiden ensisijaista herkkua. Ne näyttävät upeilta koristeheinien joukossa, jotka tosin ovat ilmastossamme monesti aika arkoja, mutta suht varmojakin tapauksia löytyy. Alemassa kuvassa on mielestäni kaunis ja jälleen itsekseen syntynyt yhdistelmä pinkkiä kärsämöä ja itsekseen kylväytynyttä sinistä kirjosalviaa.
'Hagley Hybrid' ei pettänyt tänäkään vuonna. Se on kärhö, joka kukkii ja kasvaa uskomattoman hyvin. Olen aina pitänyt kärhöistä, mutta viime aikoina olen alkanut innostua niistä ihan uudella tavalla. Mihinköhän vielä saisin muutaman kärhön mahdutettua...


Tänään näyttäisi tulevan kuuma ja aurinkoinen heinäkuinen päivä. Ehkäpä innostun kurittamaan rikkaruohoja, jotka nekin valtaavat alaa puutarhurin hetkellisenkin poissaolon aikana, tai ehkäpä istuskelenkin sittenkin kahvikupin äärellä, mikäli vain maltan pitää näppini erossa puutarhatöistä. Mukavaa päivää sinullekin!

32 kommenttia:

 1. Niin kauniit liljat ja kärhöt. Mikä on kotiin palatessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liljat ja kärhöt saavat pihan loistamaan, se on totta!

   Poista
 2. Hianoja kasviyhyristelmiä ja 'Hagley Hybrid'ki on ihana. Soli kauvan mun ainut kärhö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika! Hagley Hybrid taitaa olla aika mainio kärhö, niin kestävyydeltään kuin kukinnaltaankin.

   Poista
 3. Ihana kuva, missä on valkoista kosmosta ja leijonankidan nuput. Hyviä kasviyhdistelmiä on sulla. Minun Hailye H. kuoli talvella monen muun kärhön tavoin. Odotan jos keväällä tapahtuisi ihme, ja se virkoaisi eloon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska, valkoisissa kukissa on taikaa! Noh, kasviyhdistelmien kanssa olen yrittänyt onnistua, joskus menee maaliin ja yhtä usein ei =) Toivottavasti kärhösi elpyy, niin voi hyvinkin käydä.

   Poista
 4. Kauniit väriparit! Upea kärhö! Jostain syystä, en ole saanut loistokärhöä menestymään puutarhassani:/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit! Loistokärhöt olen istuttanut tosi, tosi syvään. Heräävät keväällä hieman myöhemmin, mutta usein talvehtivat kuitenkin hyvin.

   Poista
 5. Mielettömän hienoja kukkia.
  Osallistu kastehelmi kulhojen (6) arvontaan mun blogissa.

  VastaaPoista
 6. Hienoja yhdistelmiä. Mun kärsämöt on vasta nupulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! Kärsämöt ovat ihastuttavia ja kukka kestää kauan hyvänä.

   Poista
 7. Kauniisti sointuu sävyt yhteen. Tuohon hopeamarunaan täytyy tutustua tarkemmin. Mulla kärsämöt helposti lakoavat. Ehkä on paikasta kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Huopalintu! Hopeamaruna on hieno kasvi, joku sanoi sen olevan kova leviämään, meillä se ei ole levinnyt riesaksi asti. Kärsämöt tarvitsevat valoa, puolivarjossa joudun joitakin niistä tukemaan.

   Poista
 8. Voih, kuinka ihania kuvia taas! Totta puhut tuosta kasviyhdistelmästä. Niinpä, parhautta onkin aina palata kotiin. Niin kaunis tuo lilja, niitä pitäisi itsekin hankkia lisää puutarhaan. Aurinkoista heinäkuuta sinne!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenna, kiitos vierailustasi! Kotiin on kiva palata, kun sydän sykkii puutarhalle =)Liljoja ajattelin minäkin hommata lisää, ihanaa heinäkuuta sinulle.

   Poista
 9. Pinkki kärsämö ja kirjosalvia ovat loistava yhdistelmä!

  VastaaPoista
 10. Hienoja kukkia :) Vaaleanpunainen lilja ja hopeamaruna sopivat todella hyvin yhteen. Tuota kosmoskukkaa pitäisi joskus kokeilla itsekin kasvattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Hopea ja vaaleanpunainen sopivat minusta väreinä hienosti yhteen.

   Poista
 11. Upeaa kukintaa. Hienoja nuo erilaiset kärsämöt. Mahtavasti kukkii tuo Hagley Hybrid.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kärsämöt ovat yllättävän kivoja kasveja, eikä niitä syö ötökät. Se on suuri plussa.

   Poista
 12. Toistan samaa kuin muutkin: harvinaisen suloisia väriyhdistelmiä.

  VastaaPoista
 13. Dein Sommergarten sieht wunderschön aus. Alle Farben harmonieren so gut miteinander.
  Besonders gut gefallen mir die rosa Clematis.
  Gruß, Anette

  VastaaPoista
 14. Ihanat kuvat! En tiedä ihastellako eniten upeita valkoisia vai hienoja vaaleanpunaisia vai kenties iloisiä värikkäitä kukkia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kaikki kukat ovat aina kauniita, mutta ehkäpä ne pinkit ovat ihanimpia <3

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...