18 lokakuuta 2015

Zetas

Heinäkuisella Ruotsin reissullamme eksyttiin myös puutarhamyymälään. Tietenkin! Mitäpä olisi mikään matka ilman jotain pientä linkkiä puutarhaharrastuksen pariin. Zetaksella kävin ensimmäisen kerran vuonna 2014. Tästä pääset siitä visiitistä kertovaan juttuun.

Miten voikaan puutarhamyymälässä olla näin ihana tunnelma?!

Zetaksella voi kuulkaas helposti lähteä se kuuluisa mopo käsistä. Mutta minulle käy monesti näissä ostosparatiiseissa niin hassusti, että en osakaan ostaa juuri mitään! Töllistelen vain ympärilleni huikeaa valikoimaa kuin lehmä uutta veräjää, enkä osaa päättää, mitä haluan. Lopulta, kun kärryyn on taimet saatu alan säästämään, ja heivaan puolet valituista kasveista pois. Kotiin päästyään voikin sitten surkutella, että miksei nyt vaan ostanut sitä, tätä ja tuota, kun kerran mahdollisuus oli! Ota siis suosiolla lista haluamistasi kasveista mukaasi, mikäli on yhtään taipumusta hämmentyä suuren valikoiman äärellä.

Siistit ja huolitellut alueet tekivät suuren vaikutuksen

Zetaksella viihtyy kyllä, vaikkei osaisi ostaakaan mitään. Siellä on niin viihtyisä kahvilakin, jonne voi heivata ainakin miehen ja lapset. Hah, tämähän alkaa kuulostaa jo ihan ostoskanavalta, mutta mitään en tästä jutusta tietenkään hyödy, paitsi kertomisen ilon! Olen oikeasti niin positiivisesti vaikuttunut paikasta, joten mitäpä sitä intoaan suotta laimentamaankaan. Välillä on ihan kiva yllättyä hyvällä tavalla ja kertoa se muillekin.

Kaikissa kasveissa oli nimilaput, ihanaa!
 En haluaisi millään mollata suomalaisia taimitarhoja, mutta jotain oppia voisimme länsinaapuriltamme ottaa. Kasvien huolellinen nimeäminen, hyväkuntoiset kasvit, siistit paikat ja kunnon valikoima vievät jo pitkälle. Zetaksella on menty vieläkin askel pidemmälle, siitä on luotu kahviloineen ja tunnelmineen oikea brändi. Ihailtavaa toimintaa!

Hohtopiikkiputkihan ihan hehkuu taustalla




Taimien hinnat olivat joko keskitasoa tai melko korkeita, mutta kasvit olivat todella hyväkuntoisia. Kyllä sitä maksaa mielellään pari kolme euroa enemmän hyvälaatuisesta kasvista, kuin ostaa halvemmalla rupusen. Kaipa kasveissa alkaa olla jo pikkusen extraa myös ihan myyntipaikkansa varjollakin.



Tukholmassa näytti muuten asustelevan suunnaton etanapopulaatio!! Espanjansiruetanoita ynnä muita kavereita vaelteli kaupungin puistoissa solkenaan, yök! Taimitarhalla niitä ei näkynyt, mutta pesin kyllä ostamani kasvit todella huolellisesti ennen maahan istuttamista. Espanjansiruetanaa ei täällä kaivata! Ruotsin lämpöisempi ilmasto suosii epäilemättä etanoiden viihtymistä ja leviämistä, jotain hyvää tässä meidän maamme kylmyydessäkin siis on. Suosiollinen ilmasto näkyi puiden ja pensaiden valikoimissakin. Miten ihania japaninvaahteroita ja muita arkoja pensaita ja puita voisikaan haalia, jos tuolla asuisi. Perennoiden ohella olisinkin ihan valmis sekoamaan puihin ja pensaisiinkin!


Kahvilasta
Rosa 'Stockholm'


 Pioneissakin riitti ihasteltavaa. Onneksi ei ole niille enää oikein tiluksia, sillä siinä olisi myös yksi potentiaalinen sekoamisenkohde (ja niitähän näyttää riittävän).


 Sitten tähän loppuun jotain, mitä tuli ostettua, jotta niitä muistaa sitten keväällä kukkapenkeistään metsästää ja varoa!

Valkoiseen penkkiin: harmaakäenkukka-Lychnis coronaria 'Oculata'

Annabellen viereen: jalolupiini-Lupinus polyphyllus 'My Castle'

Keskuspenkki: Kaukasiantähtiputki-Astrantia maxima

Keskuspenkkiin: kurjenpolvi- Geranium pratense 'Summer skies'.


Sekä valkoiseen penkkiin ranskantulikukka 'Wedding Candles'.

26 kommenttia:

  1. Olipa mukava postaus, varmasti tutustumisen arvoinen paikka!
    Minulle käy taimistoilla aivan samoin, aikansa kierreltyään on niin pää pyörällä, ettei osaakaan ostaa mitään. Mutta tosiaaan pitäisi ensin kiltisti ostaa ne mitkä listassa on, ja sen jälkeen katsella niitä ylimääräisiä.. :) Mukavaa viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuulikki! Kiva, että pidit postauksesta. Ostoslista olisi tosiaan toimiva juttu puutarhaostoksillakin. Olenkin jo koittanut opetella pitämään listaa mukanani, sillä monesti käy myös niin, että unohtaa mitä oli hakemassa :) Mukavaa viikkoa sinullekin!

      Poista
  2. Niin mielenkiintoisen näköinen paikka! Kiitos esittelystä!
    En ole koskaan vielä päässyt itse siellä käymään, mutta tämä ja muutaman muun bloggaajan ihana postaus on saanut mut kyllä tosissaan haaveilemaan retkestä sinne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riina! Toivottavasti pääset joskus käymään tuolla, uskoisin että viihdyt =) Pitäskö järjestää joku blogitapaaminen sinne, heh.

      Poista
  3. Innostuin kuvauksestasi, mutta tuo espanjansiruetana pysäytti minut. Meillä sitä ei vielä ole, mutta näyttää etenevän kuin yliluonnollinen voima.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu espanjansiruetanat ovat hirveitä. Meilläkään ei niitä ole, mutta Riihimäellä on jo ongelma niistä, eikä se niin kaukana ole. Lähempänäkin on jo yksittäisiä esiintymiä, joten sydän kurkussa tässä ollaan, että koska ensimmäinen etana sitten löytyy.

      Poista
  4. Kiva postaus, kiitos mielenkiintoisen ja kauniin paikan esittelystä. Ihan on tuntematon paikka minulle. Mukavaa viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli =) Kiva kuulla, että pidit esittelystä. Mukavaa viikkoa sinullekin!

      Poista
  5. Miksi Suomessa ei tosiaan ole tuollaisia taimistoja: pystyisi jättämään kitisevät miehet ja lapset viihtyisään kahvilaan ja itse tutustua suureen valikoimaan rauhassa :). Jos asuisin Ruotsissa niin varmaan hengaisin tuolla yhtenään..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihii, alkoi naurattamaan mieleeni syntynyt kuva kahvilaan jätetyistä kitisevistä miehistä ja lapsista. Vaimot säntäävät kasvien perässä silmät kiiluen :D Rahat olisivat varmasti kortilla, jos tuommoisen paikan lähellä asuisi, eihän sieltä malttaisi pysyä poissa!

      Poista
  6. Minä en edes tajunnut että ekassa kuvassa on myymälästä kyse. Kaikki siihen viittaava vasemmassa reunassa jäi huomiotta, kun katseeni kiinnittyi vaan komeaan punertavaan puuhun ja penkkiin sen alla :)
    Siisti paikka, tuolla on ilo tehdä ostoksia tai vain katsella ja haaveilla. Toivotaan ettei etanoiden munia vaan tullut puutarhaasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paikka on tehty hienosti. Myymälämäisyys istuu luonnon keskellä, joten ei siellä aina itsekään muista olevansa taimitarhassa. Tuommoisen penkin ja puun ottaisin koska tahansa puutarhaani =) Pesen aina kaikki kasvit niin huolella ja poistan kaikki mullat roskapussiin. En siis usko munia tulleen, mutta kasvien mukanahan ne leviävät, jotta hyvä kasvihygienia on syytä muistaa. Mukavaa viikkoa sinulle!

      Poista
  7. Suvikummun Marja on tuosta paikasta kertonut useamman kerran ja vähitellen on alkanut tulla sellainen tunne, että sinnehän on ihan pakko tehdä omakin matka. Vaikka ei yhtään mitään ostaisikaan, se on näköjään jo pelkästään näkemisen arvoinen paikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä kävinkin katsomassa Suvikummun Marjan jutun! Ruotsiin on niin helppo lähteä, jotta eiköhän tuo reissusi vielä toteudu :) Mukavaa viikkoa!

      Poista
  8. Miten suloinen kurjenpolvilajike! Zetas vaikuttaa kyllä melkoiselta puutarhaihmisen paratiisilta. Tunnistan tosin itsekin tuon himmailun ja karsimisen ostosten kanssa. Vastapainona on sitten hetkiä, jolloin järjen ääni unohtuu täysin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piparminttu, mukavaa että olet löytänyt blogiini =) Tuo kurjenpolvi on niin herkkis, että oikein odotan ensi kesää, jotta näkisin sen taas kukkivan. Järjen ääni unohtuu luvattoman usein tutummissa ympäristössä, että kyllä onnistuu se kasvien rohmuaminenkin!!

      Poista
  9. Näyttää kyllä sellaiselta paikalta, jonne voisi lomareissunsa joskus suunnata;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti on jokaiselle puutarhahörhölle sopiva kohde! Ei muuta kuin reissua suunnittelemaan :)

      Poista
  10. Oi, mikä ihana paikka! Pitänee alkaa suunnitella Ruotsin matkaa ensi kesälle......

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä poiketa, mikäli Tukholmassa aikaa viettää. Minäkin jo hieman haaveilen, että josko sinne menisi taas ensi kesänäkin käymään :)

      Poista
  11. Vastavierailulla. Mukavalta näyttää!

    VastaaPoista
  12. Voi kiitos tästä visiitistä, oli hauska päästä käymään mukanasi noin hienoon paikkaan. Erityiskiitos ostosten esittelystä! Kivat olit valinnut, vaikeaa varmasti valita tuollaisessa kasvipaljoudessa. Pitäisi aina saada tehdä kaksi taimistokierrosta, ekalla harkitsisi ja tokalla iskisi...Toivotaan ettei meille tulisi noita espanjansiruetanoita pahemmin, karmea jättiotus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, että pidit visiitistä! Valintojen tekeminen on vaikeaa ja monta kasvia jäi harmittamaan. No, hyvä syy suunnitella reissua jälleen ensi kesälle :P

      Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...