25 tammikuuta 2017

Haaveiletko sinäkin unikkopellosta?

Puutarhaihmisen päähän putkahtelee kevään korvalla vaikka mitä mietteitä. Minä aloin ykskaks uneksia värikkäistä unikkopelloista. Eihän minun pieneen puutarhaani toki peltoa mahdu, mutta haaveillahan aina saa! Netistä googlettelin unikkopeltojen kuvia. Niissä unikot ovat pääsääntöisesti vahvan punaisia, näyttipä hyvältä näin valjujen maisemien aikana.

Meikäläisen pelto, heh!

Vaikka sitä peltoa ei mahdukaan, niin unikoita on tullut silti kasvateltua. Nämä ihanuudet ovat niin helppoja ja kauniita, että houkutus siemenpussien äärellä on käynyt mahdottomaksi, kerran jos toisenkin. Erilaisilla lajikkeilla saa vaihtelua, mutta paree on tottua siihenkin, että siemenpusseista tulee yllätyksiä. Onneksi aina iloisia. Unikoissa on meinaan sekin hyvä puoli, että vaikka siemenpussin kuva olisikin johtanut harhaan, ei se pahemmin harmita. Kukka on aina yhtä hurmaava, oli se sitten kerrottu tai yksinkertainen ja minkävärinen hyvänsä.


Vaaleiden unikoiden variaatioita

Yksivuotiset unikot ohjeistetaan useimmiten kylvämään suoraan kasvupaikalla. Se onkin erittäin näppärää, mikäli kasvupaikka on suotuisa. Unikot ovat parhaimmillaan, kun niitä on paljon. Parasta olisikin varata näille ihan oma paikkansa, jossa ne voivat kukoistaa. Pienen pihan tarhurilla ei ole ihan näin ideaali tilanne. Kukkapenkkini ovat tupaten täynnä, eikä siellä ole täten pienille taimille tarpeeksi valoa ja tilaa. Olen ratkaissut ongelman sillä, että olen kylvänyt unikot lavaan, jossa ne saavat kasvaa kunnon taimiksi. Sitten olen siirtänyt ne kasvupaikoilleen suurempina ryppäinä.

Pari vuotta sitten kasvatin pioniunikkoja, joiden kukat olivat älytömän ihanat, muhkeat pallerot. Värisävytkin osuivat ihan nappiin. Meikäläisen lisäksi ötökätkin näyttivät pitävän näistä unikoista kovasti. Kimalaiset kaivautuivat kilvan unikoiden uumeeniin, surina vain kuului.
Unikot rakastavat aurinkoa, joten sekin kannattaa ottaa huomioon istuspaikkaa pohtiessaan. Tässä puutarhassa alkavat paikat auringossa olla auttamatta täytetyt, voih.


Silkkiunikko lienee hän.
Alussa kerroinkin, että unikkopellot kylpevät perinteisesti vahvoissa punaisen sävyissä. Omassa puutarhassa vahva punainen on ollut hieman hankala väri. Pienessä pihassa se hyppää helposti liikaa silmille. Punaiset unikot eivät ole kuitenkaan koskaan ahdistaneet. Ne ovat ilmavia ja lähes läpikuultavia. Oikeissa paikoissa kasvaessaan ne piristävät puutarhan ilmettä mainiosti.


Piristävää punaista

Mikä muoto ja väri!
Tammikuu on lopussa ja helmikuun jälkeen onkin jo oikea kevät! Alkuvuosi on ollut mielestäni harvinaisen valoton, mutta viime päivinä on jo aurinkokin paistanut lupaavasti. Alkaa olla voiton puolella tämä talvi, luulisin. Kukkaunelmat alkavat varmasti monella muullakin heräillä lisääntyvän valon myötä. Kuuluuko sinun unelmiisi tänä vuonna unikot?


Loppukesän ränsistynyttä meininkiä

42 kommenttia:

 1. Täällä ilmoittautuu toinen unikkohöperö:) Ihania kuvia!

  VastaaPoista
 2. Ihana unikkopostaus! Sama juttu täällä, eli unikoista pidän todella paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Kukapa ei unikoista pitäisi? Niillä saa helposti väriä ja näköä puutarhaan.

   Poista
 3. Silkkiunikot kasvavat vuodesta toiseen paikassa, johon ne kerran kylvettiin. Pussissa oli useita eri värejä, mutta punaiset ovat vahvimpia. Unikkopellon minäkin haluaisin, mutta epäilen, että muut vahvat kasvit valtaisivat pian paikan. Tonttia ympäröivissä ojissa olisi tilaa, mutta tarvittaisiin koneita heinien raivaamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet kertovat tuosta, että unikot jäävät vakituisiksi asukeiksi puutarhaan. Täällä ei niin ole käynyt. Ehkäpä myllään penkkejä siihen malliin, ettei siellä ole paljon mahdollisuuksia kylvääntyä.

   Poista
 4. Osa unikoista varmaan kasvaa itsekylväytyneistä siemenistä ja lisäksi pitää varmistaa kukintaa kylvösiemenillä. On ne vaan ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla kylvääntyvät itsekseen, mahtavaa. Unikkoja kyllä kannattaa aina kylvää, mikäli vaan paikka löytyy.

   Poista
 5. Oi että ihania unikoita pidän minäkin kovasti niistä :)

  VastaaPoista
 6. Unikot kuuluvat mökkipuutarhani luottokasveihin. Siellä on pulaa kasteluvedestä ja peurat verottavat kasveja rankasti, mutta unikot eivät kastelua kaipaa, eivätkä peuroille maistu. Lisäksi niistä on helppo kerätä siemeniä seuraavan vuoden varalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toihan on ihan mahtavaa, että peurat jättävät unikot rauhaan. Olen meinaan ollut vähän siinä uskossa, että pistelevät surutta poskeensa lähes kaiken.

   Poista
 7. Ihanat kuvat suloisista unikoista!
  Unikko- ja auringonkukkapellot!!

  VastaaPoista
 8. Minäkin rakastan unikoita. Ne on tosi helppoja kasvattaa ja kukkii pitkään kun kylvää siemeniä vuoroviikoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylvämisen jaksottamisella saa tosiaan kukinta-aikaa pidennettyä. Yksittäinen kukka ei kovin kauaa kuki.

   Poista
 9. Unikot on nättejä. Olen kylvänyt niitä nyt kahtena vuonna. Oma pläntti niille pitäis laittaa, niin ei tarvis olla niin kärppänä leikkomassa kauniita siemenkotia veks.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei unikot ole itsekseen kylvääntyneet, vaikka olen jättänyt siemenkodat paikoilleen. Olis kyllä saaneet.

   Poista
 10. jeps, haaveilen. Parina kesänä niitä onkin minulla ollut, ja lisää toivon:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun kerran kasvattaa unikoita, niin eipä niitä enää oikein ilmankaan osaa olla.

   Poista
 11. Kyllä!
  vaikka neliön kokoisesta ;)

  VastaaPoista
 12. Vaikka unikkoja on kiva kattella, nii tyyryn pinkkiihi piooniunikkoohi, mikkä kylyvin toissa kesänä. Ne kylyväytyyvät itte ja kukkiivat loistavasti. Toivottavasti ens kesänäki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pioniunikot onkin ihan parhaita. Niihin ihastuin kovin!

   Poista
 13. Voisiko olla pitämättä, ovat niin herkkiä ja suloisia. Kyllä sinulla onkin upea kokoelma eri värisiä unikkoja.. Hyvä idea tuo lavaan kylväminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä,kukapa voisi vastustaa unikoita! Unikoita pitäisi taas kylvää, mikäli niiden kukinnasta haluaisi nauttia. Minulla eivät itsekseen ole kylvääntyneet. Taitaa vaan olla kasvupaikat hieman kortilla.

   Poista
 14. Vannoutunut unikkoihminen huutaa hep täältäkin. Unikoita olen rakastanut koko ikäni ja niitä kylvetään ensi kesänäkin.
  Suloinen unikkopostaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irene! Toivottavasti teillä siellä kesällä taas unikot kukoistavat =)

   Poista
 15. Eihän sillä pellon koolla ole väliä, meilläkin niitä kasvaa omppupuun alla. Mutta kaunista on se pienikin määrä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unikot onneksi kasvavat melko hyvin missä vaan, kunhan saavat aurinkoa.

   Poista
 16. Upeat unikot. Itsekin olen unikkojen suuri ystävä, niin yksivuotisten kuin monivuotistenkin. Tilasin Impectalta kerrottujen, purppurakukkaisten unikkojen siemeniä. Jännityksellä odotan niiden kukintaa, jo nyt;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Impectalta minäkin noista joitakin tilasin! Siellä onkin siemenvalikoimaa ihan kivasti...Ihanalta kuulostaa unikkohankintasi, jännityksellä jään odottamaan kukintaa!

   Poista
 17. Unikot ovat kyllä ihania. Kylvän niitä joka paikkaan. Toivottavasti syksyllä keräämissäni siemenkodissa on siemenet tallella. Kylvän kaikkia mahdollisia lajeja. Nykyään olen kuitenkin erityisen ihastunut monivuotiseen siperianunikkoon, etenkin sen valkoisiin kukkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monivuotiset unikot ovat myös ihan huippuja! Unikoissa on niin paljon valinnanvaraa, että varmasti löytyy jokaiseen makuun sopivia.

   Poista
 18. Minäkin pidän unikoista ja toivoisin saavani niitä puutarhaani paljon lisää. Upeat kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu! Unikoiden saaminen puutarhaan on onneksi suhteellisen vaivatonta. Joten tuumasta toimeen vaan. :)

   Poista
 19. Olen huomannut, että unikot ovat tosi muotia, moni pitää niistä! Sinulla onkin vuosien varrella ollut aimo kokoelma erilaisia. Gotlannissa näin ihanan luonnonunikkopellon, punaisia hentoisia unikkoja heinän seassa, ihanan näköistä. Minä en ehkä ole ihan unikkofani loppujen lopuksi...pidän enemmän niistä kaliforniantuliunikoista, unikkojahan nekin :) Nyt on pari pussukkaa niitä kesäksi valmiina. Muuten hirveän hyvä idea tuo lavaan kylvö ja siirto! Mitä unikkoisia sinä aiot kylveskellä tänä vuonna?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unikot ja heinät, kuulostaapa ihanalta! Kaliforniantuliunikot ovatkin pitämisen arvoisia, niillä saa väriä puutarhaan kummasti. Minä olisin unikkofani laajemminkin, mutta voipi olla ettei niille ole enää oikein tilaa. Perennavouhotus on niin vahvaa, että vievät kaiket tilat. =)Saas nähdä.

   Poista
 20. Sinulla on kauniita unikkoja ja herkullisia värejä! Risteytyvätkö pioniunikot keskenään? Niitä haluaisin lisää pihalleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja! Unikoiden risteytymisestä en osaa sanoa. Monet kehuvat unikoiden jäävän vakituisiksi asukeiksi, kun antaa niiden siementää. Minulla näin ei ole käynyt. Myllään ehkä kukkapenkeissäni liikaa. ;)

   Poista
 21. Ihania kuvia unikoista <3 Ehdottomasti on tarkoitus kylvää unikoita kesällä ja otinkin jo syksyllä siemeniä talteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Unikoita kyllä kannattaa aina kylvää ja sulla on vielä siemenetkin omasta takaa, kätevää!

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...