21 heinäkuuta 2016

Trosa ja Zetas

Ruotsin reissullamme löysimme tiemme myös idylliseen, pieneen merenrantakylään nimeltä Trosa. Wikipedian mukaan siellä asuu vain noin 5000 asukasta ja sitä on joskus kutsuttu maailman päätepisteeksi, mitä ikinä se sitten tarkoittaakaan? Paikka lienee myös jonkilainen veneilijöiden pysähtymispaikka, sillä siellä oli pitkät laiturit täynnä toinen toistaan hulppeampia paatteja.
 Minua innosti jostain kumman syystä enemmän viehättävät kukkaistutukset, joita kukki lähes joka talon edustalla. Talotkin olivat käsittämättömän hurmaavia vanhan mallin puutaloja, joissa olisi aika ihanaa kuljeksella kukkahameessa ja nauttia iltapäiväkahveet perinteisen ruotsalaisen korvapuustin kyytipojaksi.

Juuri ennen vierailuamme oli satanut rankasti, mutta me onnistuimme pitämään itsemme kuivina, kun kuljimme Trosanjoen viertä. Veneitä oli parkissa sielläkin lukuisia.
 Ruusuköynnösportti on romanttisuuden huipentuma.Aikamme kujilla talsittuamme jatkoimme matkaamme kohti Tukholmaa. Tukholmassa saa kokea vilinää ja vilskettä suurkaupungin malliin. Täytyy kyllä myöntää, että en pahemmin suurkaupungeista perusta. Niissä on ihan kiva vierailla hetkisen ja mennä sitten pois. Zetaksen taimitarha tarjoaa jonkinmoisen pakopaikan keskustan kiireistä, joten sinnehän sitä oli jälleen toviksi piipahdettava (syy se on tämäkin).  
 Hämmästyin, miten loppuun kaikki vähänkin erikoisemmat tai kiinnostavat kasvit oli jo ehditty myydä. Ostin lopulta vain valkoista varjohiippaa ja vaaleankeltaisen syyskaunosilmän 'Moonbeam'. Mikäli haluaa erikoisuuksia Zetakselle kannattaa varmastikin suunnata jo keväällä, jolloin valikoimat ovat parhaimmillaan. 


Zetas on vailla vertaa, vaikka kyllä tuo edellisen postauksen Billbäcksin paikkakin oli todella hieno. Joku teistä sanoikin kommentissaan, että Ruotsissa tämmöiset upeat puutarhamyymälät kahviloineen ovat ehkä yleisempikin ilmiö. Pohdin itse ihan samaa, ehkäpä näitä paratiiseja on Ruotsissa vaikka kuinka! Aika epäreilua.

 Rakastan tätä toteutusta siinä, miten puutarhamyymälä on häivytetty kasvillisuuden ja istutusten sekaan ja kävijä saa elämyksen samalla kun pääsee eroon rahoistaan. Lapset ja miehetkin viihtyvät kummasti, kun on istumapaikkoja, kahvilaa ja seikkailuntuntua.
 

Lapsia viihdytti varsinkin hohtopiikkiputki, kun sitä kutsui kummituskukaksi! Ruusujen tuoksut, värit ja valikoimat puolestaan huumasivat äidin pään.

20 kommenttia:

 1. Tuollapa olisi ihanaa käydä! Vallankin keväällä.

  VastaaPoista
 2. Ihania kuvia, olisipa mukavaa päästä joskus käymään molemmissa paikoissa.

  VastaaPoista
 3. Kauniit kasvit näyttävät vankoilta. Eivät taida tarvita tukia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei tainnut pahemmin tukia näkyä, omassa pihassa tuntuu kaikki repsottavan.

   Poista
 4. Kiva vierailu teillä on ollut. Kauniita istutuksia ja kauniita maisemia. Olisipa mukava käydä tuollaisissa paikoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruotsissa on paljon nähtävää ja on ihan miellyttävän matkan päässäkin. Suosittelen!

   Poista
 5. Naapurimaastakin löytyy paljon kaunista katsottavaa. Kyllä puutarhamyymälät voisi olla Suomessa hiukan viehättävämpiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa saataisiin tosiaan ottaa oppia Ruotsin puutarhamyymälöistä!

   Poista
 6. Viehättävissä paikoissa olet ollut vierailulla.
  Olen monta vuotta sitten ollut visiitillä Trosassa keväällä - nuorimmaisen luokkaretkellä. Panin silloin merkille myös nuo hurmaavat puutalojen pikkupuutarhat ja puutarhaportit. Kurkistelimme porteista sisään ihaniin pihoihin.
  Zetas on minulle Ruotsin puutarhamyymälöiden kruununjalokivi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas hauska sattuma, että sinäkin olet Trosassa vieraillut =) Oli viehättävä paikka kukkaistutuksineen ja taloineen. Zetas on varmasti monelle se ykkönen, enkä ihmettele!

   Poista
 7. Ruotsalaiset ovat niin esteettinen kansa, me ei olla niin kovin...ihania taimistoja, kuolausta vaan täällä päässä :) Ostitpa järkevän vähän, vaikkakin kaksi upeaa perennaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruotsalaisilla on silmää, se täytyy myöntää! Suomalaisilla on vielä ehkä vähän parannettavaa siinä suhteessa...Olin ihmeen järkevä, kummastuin ihan =)

   Poista
 8. Ihania molemmat paikat. Zetasissa olen käynyt ja toivon mukaan ensi keväänä taas pääsen nauttimaan siitä fiiliksestä.

  VastaaPoista
 9. Oma suosikkini on Ulriksdals Slottsträdgård (www.rappne.nu), joka on pohjoisen Tukholman asukkaalle kätevämmän matkan päässä. Ihan Zetasin veroinen ellei jopa monipuolisempi valikoima. Ja kahvila on tietty myös :).

  Hauska lukea blogiasi, opinpa siinä sivussa näitä puutarhakasvien nimiä suomeksikin!

  VastaaPoista
 10. Oma suosikkini on Ulriksdals Slottsträdgård (www.rappne.nu), joka on pohjoisen Tukholman asukkaalle kätevämmän matkan päässä. Ihan Zetasin veroinen ellei jopa monipuolisempi valikoima. Ja kahvila on tietty myös :).

  Hauska lukea blogiasi, opinpa siinä sivussa näitä puutarhakasvien nimiä suomeksikin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Täytyy ehdottomasti pistää nimi muistiin tulevia Tukholman reissuja ajatellen. Kade olen noista kaikista ihanista puutarhamyymälöistä =) Kiva kuulla, että tykkään lukea blogiani!

   Poista
 11. Kiitos ihanasta matkakertomuksesta. Olemme juuri miettimässä matkaa Tampereelta Norrköpingiin Billbäcksin taimistolle. Nuo Trosa- ja Zetas-tiedot ovat myös kullanarvoisia paluumatkan päiväohjelmaan.

  VastaaPoista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...