28 heinäkuuta 2016

Leppoisat päivät

Puutarhassa on nyt rehevää ja kukkivaa. Kesäkukat ja monet perennat loistavat parhaimmillaan, loppukesän kukkijatkin aukeavat kohta täyteen loistoonsa. Ihanat, helteiset päivät ovat antaneet puutarhan kylpeä auringossa, vaikkakin paahtava kuumuus ei kaikkia kasveja miellytäkään.  Itse nautin auringosta täysillä, nämä päivät ovat harvinaista herkkua meidän oloissamme. Nyt on vielä hetki aikaa nauttia laiskoista päivistä tekemättä mitään pakollista ja järkevää.Perhosten ja muiden ötököiden touhuja on hauska seurata. Ne lentävät kukasta kukkaan, palaten aina omien suosikkiensa ääreen. Tämä neitoperhonen ihastui eniten riippaverbenaan, jossa se vietti hyvän tovin. Ehkäpä sekin on vaaleanpunaisten kukkien ystävä.


Usein leikkaan kuunliljoista kukinnot pois heti alkuunsa. Mielestäni kuunliljat ovat ennen kaikkea upeita lehtikasveja, kukinto on aika vaatimaton. Nyt jätin kukinnot kuitenkin paikoilleen ja yllättäin tykästyin niiden rentoon lookiin.
Viime kesänä olin läpeensä kyllästynyt virginiantädykkeisiini, mutta nyt tykkään niistä taas. Tässä sen näkee, ei ehkä ihan heti kannata kaivaa kasvia pois, vaikka se ei jonain hetkenä miellyttäisikään. Kotipuutarhurin mieli on muuttuvainen, se on vissi. Ehkä mielipiteeni tädykkeistä sai muuttumaan se, että leikkasin ne alkukesästä, jolloin ne jäivät selvästi matalammiksi kuin yleensä, mutta kukinta on ollut ihan yhtä runsasta.
 Pörriäiset ainakin ovat virginiantädykkeisiin ihan hulluina. Aikamoinen pörinä ja surina käy kasvien ympärillä, siinä on jo hyvä syy kasvattaa tätä kasvia.Liljoja alkaa aueta sieltä ja täältä muiden kasvien keskeltä. Minulla on tapana istuttaa kaikki sekaisin samaan istutukseen, niin perennat, kesäkukat kuin sipulikukatkin. Pidän luonnollisesta ja rönsyilevästä tyylistä, joita näillä sekaistutuksillani tavoittelen. Riskinä on sekavuuden tuntu, joten varsinkin pienessä puutarhassa saa olla tarkkana.Hollanninkurjenmiekkojen sipulit iskin alkukesästä kukkapenkkiin ja nyt ne alkoivat kukkia erivärisine kukkineen.
Niin, ja tietysti koristeheiniä täytyy olla istutuksissa mukana myös! Yksivuotinen koristesulkahirssi sopii mukavasti koristetupakoiden rinnalle. Koristetupakat ylittivät muuten kaikki odotukseni. Ne kukkivat upeasti ja näyttävästi. Vaikka aina vannon vähentäväni keväistä siemenrumbaa, niin tupakkeja täytyy ehdottomasti kasvattaa uudestaan.

Koristeheinät ovat näyttäviä ruukuissakin.Kukkahöperö haluaa tietysti nauttia kukista mahdollisimman paljon, joten köynnöksillä saa kätevästi lisää kukkapinta-alaa. Kärhöt ovat tähän tarkoitukseen verrattomia, voiko enempää kukkia oikein toivoakaan? Niiden kukat ovat miltei liiankin täydelliset.


 Pensaspenkin olen pyrkinyt rauhoittamaan kukilta, mutta jotain kukkivaa sekin istutusryhmä kaipaa. Kesäkukilla saa sopivasti pientä väriä eriväristen pensaiden edustalle. Luulin kasvattani valkoista kesämalvikkia 'Mont Blanc', mutta seassa näyttää kukkivan roosaakin versiota. Valkoiset leijonankidat itivät ja kasvoivat niin hyvin, että niitä kukkii nyt vähän joka penkissä.
Samaan pensasyhmään, pienten pallotuijien kaveriksi, pääsi Zetakselta ostettu syyskaunosilmä 'Moonbeam'. Vaaleankeltainen on alkanut näyttää tosi kivalta, vaikka ennen karsastin kaikkea keltaista. Niin se mieli taitaa muuttua tässäkin asiassa.25 kommenttia:

 1. Siellä on todella kaunista! Minä istutan myös lijat, sipulikukat, ym. muiden joukkoon, tykkään niittymäisestä tunnelmasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi! Samat mietteet, niittymäinen tunnelma on kaunista ja houkuttelevaa =)

   Poista
 2. Koristeheinät viehättävät minua myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koristeheinät ovat hienoja, vaikka ne eivät talvehtisikaan, ovat ne ruukuissakin upeita pitkälle talveen asti.

   Poista
 3. Olen pitkään haaveillut virginiantädykkeistä, mutta sopivaa paikkaa näin korkealle kasville on ollut vaikea löytää. Hyvä idea madaltaa sitä hieman. Tykkään sen taivaita kurkottelevasta tyylistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidänkin pienessä pihassa nuo hujopit olivat aika hassunnäköisiä, joten päätin yrittää madaltaa ja se kannatti! Montaa kasvia voi madaltaa ja ne kukkivat sitten kuitenkin, ehkä pienemmin ja myöhemmin, mutta tukevammin.

   Poista
 4. Olet saanut ihmeen hyviä kuvia neitoperhosta. Minä en ehdi, sillä se on väärällä puolella taloa mäkimeiramin kimpussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä neitonen oli ihmeen kuvausmyönteinen, monestihan nuo perhoset liihottavat menojaan ja kameran kanssa on aina auttamatta myöhässä.

   Poista
 5. Upeata kukkaloistoa! Perhosilla kauniita tankkauspaikkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Perhisia saisi tulla lisääkin, aina niitä tuntuu olevan liian vähän.

   Poista
 6. Aivan ihana tuo heinäruukku & sulkahirssit. Funtsin tässä voisikohan ukonhatutkin leikata alkukesästä... Täällä ne ovat niin korkeita ja kaatuilevia - enkä tykkää kasvien tukemisesta tippaakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvien tukeminen on kyllä tuskaa, tiedän! En osaa sanoa ukonhatuista, kokeilemallahan se selviää. Jos leikkaa vaikka pari niin näkee, miten ne reagoi.

   Poista
 7. Ihanan tunnelmallisia näkymiä, juuri sopivan rentoa! Koristesulkahirssi on hauska.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla! Sulkahirssillä on hauskat röyhyt =)

   Poista
 8. Hieno kuva neitoperhosesta ja ihania kukkakuvia. Kylläpä puutarhasi kukoistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, nyt taitaa puutarha olla parhaimmillaan. Täytyy nauttia täysillä, jotta jaksaa taas ensi kesään.

   Poista
 9. On sinulla kaunista kukkaloistoa. mukavaa loppuviikkoa :)

  VastaaPoista
 10. Hieno tuo heinä ruukussa. Tykkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heinät ovat hienoja ja ruukuissa yksinään ne ovat monesti parhaimmillaan!

   Poista
 11. Monenlaista ihanaa kasvaa pihallasi. Eikös olekin kumma, miten mieli ailahtelee? Välillä tuntuu, että joku kasvi on nyt just pakko hävittää. Vuoden parin päästä ihmettelee, miksi tuo olisi pitänyt poistaa. Siksi siis on onni, ettei menny sitä pöljyyttä tekemään. Suosikit, kuten myös kukkien värit tuntuu tosiaan vaihtelevan melkein vuosittain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Maatuska! Joo, puutarhaharrastuksessa saa kyllä tottua siihen, että mieli vaihtelee kummasti. Maltti on valttia, sillä on käynyt niinkin, että on hävittänyt jonkin kasvin ja sitten sitä kaipaakin takaisin. Olen oppinut onneksi hieman kärsivällisemmäksi, tekee hyvää lompakollekin.

   Poista
 12. Kaunista!
  Ihanat kuvat neitoperhosesta.

  VastaaPoista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...