18 heinäkuuta 2016

Norrköping ja Billbäcks Plantskola

Suuntasimme perheen kanssa kesälomareissumme jälleen Ruotsiin. Tukholmaa on tullut nähtyä jo useamman kerran, joten halusimme matkata jonnekin muuallekin. Ilman mitään varsinaista ideaa ajoimme Norrköpingiin, joka sijaitsee noin 160 kilometrin päässä Tukholmasta. Kaupunki on silmiini varsin viehättävä ja siellä oli ruotsalaiseen tapaan panostettu kauniisiin kukkaistutuksiin.
Kesäkukkien ohella kaupungissa oli hienoja perennaistutusalueita. Jokin taika on tosiaan siinä, että samaa lajia on paljon, se tuo kummasti näyttävyyttä ja runsautta istutukseen. Omassa pienessä pihassani maltti ei millään riitä pysyttelemään vain muutamassa lajissa, mutta suuremmissa pihoissa tätä ideaa kannattaisi varmasti soveltaa.

Ruotsissa kukkivat jo täyttä päätä täällä meillä loppukesän kukkijoiksi mielletyt perennat. Tosin omassakin pihassa kukinta tuntuu olevan hieman edellä, vaikka sadekelit ovatkin nyt kukintaa hidastaneet. 


Ruusuja oli käytetty istutuksissa paljon. Mikä ihana tuoksu ja ötököiden pörinä niiden lähettyvillä olikaan! Harmi, että kuvani ovat aika surkeaa kännykkälaatua. En millään jaksa rahdata kunnon kameraa reissuun mukaan, ehkä kannattaisi.

En tiedä, ovatko nämä perennat paikallaan ympäri vuoden vai istutetaanko ne keväisin uudestaan. Ihmeen hyväkuntoisia ne joka tapauksessa olivat. Ei näkynyt etanoiden syömäjälkiä, kirvoja tai muitakaan tuholaisia. Punahatutkin kukkivat niin hienosti. Omat punahattuni voivat selvästi viime vuotta heikommin. Selvisivät sentään hengissä kovasta talvesta, mutta kukintaan ei sitten jäänytkään paukkuja.
Mieheni etsi netistä erilaisia taimitarhoja ja Norrköpingin lähellä näyttikin olevan jonkilainen puutarhamyymälä nimeltään Billbäcks Plantskola. Sinne oli noin 30 kilometriä Norrköpingin keskustasta, joten päätimme lähteä siellä käymään. Yhtään ei tiedetty millaiseen paikkaan ollaan menossa, mutta aivan upeaan paikkaan päädyttiin! Tämä vetää ihan täysillä vertoja Zetakselle! Suosittelen ehdottomasti käymään, mikäli tuolla päin liikutte.
Myytävät kasvit olivat pöydillä ja ne oli nimetty huolellisesti. Perennat olivat suuria ja hyväkuntoisia ja myymälän ilme oli todella siisti. Tarjolla olisi ollut upeita heiniä, mutta epäilin niiden talvenkestävyyttä oloissamme. Ostin vaaleanpunaisen värimintun ja rantakukan, joille minulla oli jo selvät paikat tiedossa. Jos autossa olisi ollut tilaa, olisin ostanut alakuvassa näkyvän rungollisen lehtikuusen. Suomessa vastaavat puut ovat järjestäin paljon lyhyempiä ja kalliimpia.

Eikä tämä ollut missään nimessä vain taimitarha, vaan se oli pikemminkin kuin upea puutarha istutuksineen ja lampineen. Kasvillisuus oli rehevää ja nurkan takaa löytyi aina jokin uusi, jännittävä "huone". Asiakkaille oli varattu penkkejä ja keinuja, joissa sai istuskella ja nauttia olostaan.


Jotain paikan vetovoimasta kertonee se, että lapset eivät kertaakaan vinkuneet pois, vaan viihtyivät erilaisia tiloja ja lammen kaloja tutkiskellen mainiosti.Ja tietenkin siellä oli valloittava kahvila, josta sai vaikka mitä herkkuja! Sisätiloissa myytiin erilaisia oheishärpäkkeitä, kuten ruukkuja ja puutarhakoristeita. Ruotsissa on ymmärretty näköjään viedä puutarhamyymälät ihan eri tasolle Suomeen verrattuna. Kaiholla odotan vastaavaa paikkaa Suomeenkin.26 kommenttia:

 1. Taisit käydä paratiisissa, tuo taimisto on vallan hurmaava ja varmasti käynnin arvoinen! Upeita ja houkuttavia (koukuttavia) kuvia otit :D Kiitos kivasta vinkistä! Ruotsissa todella nämä taimistot painivat aivan omassa sarjassaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli ehdottomasti käynnin arvoinen paikka! Ruotsalaisia taidetaan lelliä näillä paratiiseilla enemmänkin. Mukavaa, jos sait vinkkeja =)

   Poista
 2. Varmasti oli vierailemisen arvoinen paikka. Tuolla voisi itsekin joskus käväistä, jos tulee kulkua Ruotsiin päin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa käväistä! Suomeenkin kaivattaisiin vastaavia paikkoja.

   Poista
 3. Uskomatonta kukka merta, olis ihana käydä tuolla itsekkin.
  Osallistu kastehelmi kulhojen (2) arvontaan mun blogissa.

  VastaaPoista
 4. Olipa mielenkiintoinen reissu teillä. Täytyypä joku kerta lähteä pelkästään puutarhareissulle ruotsiin.
  Kiitos paljon vinkeistä :-) Terkuin Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruotsi on hyvä ja lähellä oleva kohde puutarhamatkailulle! Muutenkin, kun laajentaa Tukhoman ulkopuolelle näkee paljon kaikkea kivaa =)

   Poista
 5. Upea paikka. Ruotsalaiset kyllä osaavat. Ilmeisesti Zetas ei ole mikään erikoinen poikkeus, vaan Ruotsissa puutarhamyymälöihin panostetaan joka paikassa. Ehkä sama tyyli rantautuu Suomeen ajan kanssa - toivoisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Toivottavasti tämä tyyli tulisi myös Suomeen. Onhan täällä sentään herätty puutarhailuun ihan uudella otteella, vaikkakin jälkijunassa vielä monessa suhteessa ollaankin.

   Poista
 6. Oi, oi mitä istutuksia ja mikä kohde. Voi kunpa tuo ruotsalaisten puutarhojen ihanuus rantautuisi meillekin.

  VastaaPoista
 7. Olipa kaikenlaista ihanaa! Rungollinen lehtikuusikin, jollaista en tiennyt olevankaan.

  VastaaPoista
 8. Minulla on vuosikymmenien takaa mielikuva hoidetuista puutarhoista Ruotsissa. Aina siellä ollaan hiukan edellä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhaharrastus taitaa Ruotsissa tosiaan aina olleen meitä askeleen edellä. Paljon on kuitenkin meilläkin alettu puutarhoja hoitamaan ja sen ympärille tapahtumia järjestämään, toivoa siis on!

   Poista
 9. Ihastuttava taimisto! Olen iloinen puolestasi kun pääsit käymään! Ja ostoksetkin oli aika herkut. Ja lapsetkin viihtyivät, olen ihan kade :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaunis <3 Se on kyllä juhlaa, mikäli lapset viihtyvät taimistolla, siitä tietää ettei ole ihan perusrautakauppameininkiä =)

   Poista
 10. Ihana reissu! Norrköpingin istutukset ovat kauniita ja myymälä ei näytä melkein myymälältä ollenkaan, vaan enemmänkin viihtyisältä puutarhalta. Tai sitten mun mielikuva puutarhamyymälästä on tosiaan hiukan rajoittunut, tarjonnasta johtuen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, myymälä oli enemmänkin puutarha kuin myymälä, vaikka oli ihan oikea myymälä =)

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...