09 syyskuuta 2016

Syyskesä


Tähän postaukseen olen kerännyt kuvia elo-syyskuulta. Osa kuvien kukkijoista on jo kukintansa päättänyt, osa vielä sinnittelee.  'Muscadet'- lilja on viehättänyt minua jo vuosia. Viime syksynä istutin tätä suurenmoista liljaa lisää, sillä vanhimmat yksilöt ovat alkaneet taantua kukkimaan varsin pienin kukin. Ehkäpä saisin viimein tänä syksynä aikaiseksi jakaa liljani, sen sanotaan tekevän kukinnalle terää. Vaikka puutarhanhoidosta kovasti nautinkin, niin kummasti siltikin löytyy näitä hommia, joiden tekeminen siirtyy, siirtyy ja siirtyy.


Tänään oli mahtava syyskesän päivä, jolloin olisi voinut tehdä vaikka mitä puutarhatöitä. Minä kuitenkin lähinnä istuskelin terassilla ja lepuutin mystisesti kipeytynyttä jalkaani. Siinä istuskellessani meinasi tulla ihan kuuma, harvinaista! Toivottavasti aurinkoiset päivät saavat jatkoa ja syksystä tulee lämmin. Huomasin, että perhoset ja kimalaiset ovat vähentyneet, mutta pari amiraalia eksyi yllättäen puutarhaan. Niitähän on tänä vuonna näkynyt meillä muuten aika vähän.
Tämä punertava lilja sopii mielestäni hauskasti virginiantädykkeiden ja rantakukkien syliin. Virginiantädykkeet alkavat olla kukintansa loppusuoralla, mutta kauan ne jaksoivatkin ilahduttaa sekä minua että kaikenmoisia öttiäsiä. Voisin muuten melkein väittää, että tuo lilja on muuttanut väriään pinkimmäksi. Mielestäni se on ennen ollut enemmän kellertävä. No, tiedä sitten miten todennäköisiä tuommoiset värimuutokset ovat. Taitaa vaan taas muisti tehdä tepposet.Vaikka syksyn saapuminen on aina omalla tavallaan haikeaa, niin on siinä hyvätkin puolensa. Ehdoton plussa on se, että silloin saa ihastella hohdekukkien kukintaa, joka parhaimmassa tapauksessa jatkuu viikkoja. Onneksi hankala talvi ei tappanut näitä arkajalkoja. Itseasiassa hohdekukkani taitavat olla kestävää kantaa, sillä ne ovat levinneet hyvin ja olen saanut niistä jo kivasti jakotaimiakin istutettavaksi muualle puutarhaan. 
 


 

Monikaan ei tunnustaudu keltaisten kukkien ystäväksi ja minullekin keltainen on aina ollut hieman (paljon) vaikea väri. Syksyllä ja keväällä keltainen kuitenkin menettelee. Tämä keltainen hohdekukka tummine keskustoineen on aikas pirtsakka kasvi syksyisessä kukkapenkissä ja varsin rohkea hankinta meikäläisen väripalettiin.
 


Värimintuille talvi oli hankala ja ne kukkivat tänä vuonna selvästi niukemmin kuin yleensä. Osaltaan tähän vaikuttaa myös se, että jaoin syksyllä suureksi käyneitä kasvustoja aika rankalla kädellä. Siinä ei paljon säästellä, kun alan lapion kanssa heilua. Ehkä onkin hyvä, että kasvien jakaminen on jäänyt vähemmälle...Valkoisen penkin väriminttu ei ottanut talvesta nokkiinsa, vaan kasvoi hienosti. Myöskään lapioni ei sitä uhannut. Hohdekukkien ja väriminttujen lisäksi syyskesän herkkuja ovat tietysti hortensiat. Syyshortensia pullistelee valkoisia, muhkeita kukintojaan, joihin kukinnan edetessä tulee pieni punertava sävy. Kun katsoo oikein tarkasti, nuputkin ovat suloisen pinkit.Vaaleanpunainen pallohortensiani ei ollut tänä vuonna parhaimmillaan. Kukat jäivät pieniksi, eikä niitä ollut kovin montaakaan. Hyvä puoli on kuitenkin se, että pienemmillä kukilla se pysyy hyvin tukemattakin pystyssä.


  
Tänä kesänä rakastuin jälleen kelloköynnökseen. Miten ihana, rehevä ja kaunis kasvi se onkaan! Kukintaa saa toki odottaa pitkään, mutta sen lehdistö on jo itsessään hyvin näyttävä. Kelloköynnökseen pitäisi tulla punertava syysväri. Jään mielenkiinnolla odottamaan miten käy.Kesäkukalta saatu yrtti-iiso kasvoi mahtavaksi pensaaksi ja sen lilat kukat näyttävät hienoilta limenkeltaista lehdistöä vasten. Kasvi on tehnyt runsaasti siementaimiakin jo. Niitä voisikin istuttaa nyt kukkapenkkien aukkopaikoille.


Mukavaa viikonloppua!

24 kommenttia:

 1. Onpa kaunista kukintaa. Upeita kukkia ja kauniita kuvia. Hortensia on aivan mahtava. - Kaunista viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Hortensiat ovat syksyn ehdottomia kaunottaria.

   Poista
 2. Menetin syrämmeni tualle punertavalle lilijalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liljat ovat kyllä näyttäviä ja helppoja. Onneksi ei ole liljakukot olleet riesana (kop kop).

   Poista
 3. Ihanat nuo violetti ja valkoinen väriminttu. Niitä pitäisi minunkin saada puutarhaani ja syyshohdekukkalle löytyisi tilaa kanssa. Kaunista :-)
  -Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Värimintut ja hohdekukat ovat niin ihania, että kyllä kannattaa hankkia. Kannattaa varmistaa, että kasvupaikka ei ole talvimärkä, niin talvehtivat.

   Poista
 4. Kauniita kuvia. Kelloköynnös on aivan upea. Mielenkiintoinen tuo hohtokukka. Mistä se on saanut nimensä, hohtaako oikeasti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kelloköynnös on hieno ja nytkin siinä on monen monta upeaa kukkaa. Jaa'a, enpä osaa sanoa hohdekukan nimestä. Kyllähän se tavallaan hohtaa vahvoine väreineen näin syksyllä, kun värit alkavat puutarhassa vähentyä.

   Poista
 5. Niin kaunista kukintaa. Minäkin ihastuin tuohon pinkkiin värililjaan. Pidän kovasti myös syyshodekukista. Tuo keltainen näyttää tosi kivalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko! Värililjoja voisi kyllä istuttaa taas lisää. Ne ovat näyttävyydessään verrattomia loppukesän ja syksyn kukkijoita.

   Poista
 6. Paljonhan sinulla on vielä kukkijoita! Ja mikä on kukkiessa, kun aurinkoisia päiviä on luvassa ja melko lämmintä myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vielä jotain riittää. Syksyn tuntua on vahvasti ilmassa, illat ovat jo pimeitä ja aamut aika rapsakoita. Onneksi kuitenkin päivisin vielä aurinko lämmittää kivasti.

   Poista
 7. Oi, että on kaunista, keltainen hohdekukka olisikin kiva punertavan rinnalla.
  Hienot kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa! Keltainen hohdekukka on huomattavasti korkeampi kuin punertava. Yhtään ei ole lajikenimi muistissa, tyypillistä =D

   Poista
 8. Ihailen vuodesta toiseen noita sinun syyshohdekukkia. Ostin viime syksynä muutamia itsellekkin, mutta ne taisivat märäntyä lopullisesti syksyn sateissa. Täytyy hankkia niitä lisää keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit! Kannattaa tosiaan varmistaa, että penkki ei ole yhtään talvimärkä. Voit pistää vaikka hiekkaa tyvelle. Minä luulen, että omani ovat kestävää kantaa, koska silloin kun ne istutin alkujaan, en rehellisesti sanoen, ollut yhtään perehtynyt hohdekukkien vaatimuksiin.

   Poista
 9. Kauniit kukat ja kuvat. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 10. Kauniita kuvia loppukesän kukinnasta. Nyt on ollut hienoja aurinkoisia päiviä ja iltoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piparminttu! Toivottavasti aurinkoa vielä saadaan ja reilusti. Syksyn pimeys ja kylmyys ei houkuttele yhtään.

   Poista
 11. Hienoja kuvia! Liljat ovat komeita, ovatko ne säästyneet liljakukoilta? Vaal.pun. pallohortensia, sellainen on siis olemassa! Pitääkin laittaa korvan taakse... Kauniita syyspäiviä sinulle! PS. Blogissani on arvonta meneillään: www.parasta-aikaani.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja! Liljakukkoja ei meillä ole näkynyt, vaikka muita tuholaisia kyllä on riittänyt. Onnea vielä blogillesi tätäkin kautta, kävin osallistumassa! Hienot palkinnot =)

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa kovasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...